Alle domeinen

2015 - Juli

INKOOP EIGEN AANDELEN - 01.07.2015

Inkoop eigen aandelen: hoe boekhoudkundig verwerken?

Als een van de vennoten wil uittreden of als de kinderen van de bedrijfsleider het bedrijf overnemen, dan kan het interessant zijn om met een inkoop eigen aandelen te werken. Zo legt u de overnameprijs en de financieringskosten immers (deels) ten laste van het bedrijf zelf. Hoe werkt dat precies?

Wat zijn de fiscale gevolgen van zo’n inkoop eigen aandelen? En met welke vennootschapsrechtelijke spelregels moet u dan rekening houden?

Als het bedrijf eigen aandelen inkoopt, moet u een onbeschikbare reserve aanleggen. Hoe boekt u die volgens de CBN correct? En wat zijn de overige boekingen?


KOSTEN ONTSLAG BEPERKEN - 01.07.2015

Opgelet: uw collega’s zijn binnenkort soms beschermd zonder dat u het weet...

Eens de sociale verkiezingen eraan komen is het altijd een beetje afwachten wie zich deze keer kandidaat zal stellen. Zowel de kandidaten als de verkozenen genieten immers een stevige beschermingsregeling.

Aangezien de bescherming van de kandidaten retroactief uitwerking krijgt, riskeert u vanaf januari 2016 dat u zonder het te weten een beschermde werknemer ontslaat. Hoe zit dat precies met die ‘occulte bescherming’ en hoe anticipeert u daar het best op?

Hoe wordt de beschermingsvergoeding berekend? Waarom is een ontslag in de aanloop naar de sociale verkiezingen ‘goedkoper’? Wanneer en hoe kunt u toch een beschermde werknemer om dringende of om economische of technische redenen ontslaan?


TERUGGAAFCONTROLE - 01.07.2015

Uw btw-tegoed terugvragen is om controle vragen?

Uit de prioriteitenlijst die de fiscus onlangs zelf bekendmaakte, blijkt dat er speciale aandacht zal gaan naar wie een btw-tegoed effectief terugvraagt. Maar eigenlijk is daar niets nieuws aan, die teruggavecontroles zijn er zoals u weet altijd al geweest...

Aan welke voorwaarden moet u voldoen alvorens u een btw-tegoed kunt terugvragen?

Waarom is het vaak voordeliger om dat tegoed gewoon over te dragen?

Als u vaak tegoeden heeft, kunt u dan een ‘vergunning maandelijkse teruggave’ vragen? Wat zijn daarvoor de voorwaarden en hoe vraagt u die vergunning aan?


PARTIËLE SPLITSING - 01.07.2015

Waarom vastgoed of diversificaties beter in een aparte vennootschap onderbrengen?

Diversificaties en vastgoed in een aparte vennootschap onderbrengen is zinvol om een verkoop of een familiale opvolging voor te bereiden. Welke andere voordelen biedt zo’n stroomlijning van de bedrijfsactiviteit nog?

Hoe kunt u een partiële splitsing gebruiken om een deel van het bedrijf in een aparte vennootschap onder te brengen? Onder welke voorwaarden kunt u splitsen zonder extra belastingen, btw of registratierechten te betalen?

Welke motieven worden daarvoor normaal gezien door de Rulingcommissie aanvaard?


RISICO’S BEPERKEN - 01.07.2015

Minimumrendement WAP: hoe uw risico beperken?

De Wet aanvullende pensioenen verplicht de werkgevers om een minimumrendement te garanderen op alle stortingen in een groepsverzekering. Waarom is dat tot op vandaag al bij al eigenlijk een beperkt probleem?

Wat kunt u nu al doen als ook u in uw groepsverzekering tekorten heeft? Waarom stort u extra bijdragen dan beter in het financieringsfonds? Kunt u ook gewoon in de boekhouding provisies aanleggen?

En wat zijn de aandachtspunten als u een bedrijf of activiteit of de bestaande groepsverzekering van een nieuwe werknemer overneemt?


INVESTERINGSBESLISSINGEN - 01.07.2015

Berekenen van de ‘gewogen gemiddelde kapitaalkost’: welke valkuilen vermijden?

De gewogen gemiddelde kapitaalkost (GGK) wordt zowel bij investeringsbeslissingen als bij het waarderen van bedrijven gebruikt als discontovoet.

Hoe wordt die GGK berekend? Wat moet u daarover zoal weten om bij de berekening niet in de meest voorkomende valkuilen te trappen?

Waarom is het noodzakelijk om daarbij met de marktwaarde en niet met de boekwaarde van het eigen vermogen rekening te houden? Hoe schat u die marktwaarde in als het bedrijf niet beursgenoteerd is?

Waarom is de manier waarop een specifiek project gefinancierd wordt meestal niet relevant?


ZOMERREGELING - 01.07.2015

De btw-zomerregeling komt er weer aan!

Tijdens de zomermaanden geldt er zoals u weet een versoepeling voor de termijnen voor het indienen van de btw-aangifte en de intracommunautaire listing. Wat houdt die versoepeling in? En wat zijn de regels voor het betalen van de btw tijdens de zomermaanden?

NIET-CONCURRENTIEBEDING - 01.07.2015

Ongeldige niet-concurrentiebedingen: Cassatie zwakt nietigheidssanctie nu af

In een baanbrekend arrest van 23 januari 2015 maakte Cassatie komaf met de automatische en integrale vernietiging van niet-concurrentiebedingen die als ongeldig beschouwd worden.

Cassatie heeft nu beslist dat de rechter met een ‘matigingsbeding’ rekening moet houden en het concurrentiebeding niet langer zonder meer kan vernietigen.

Wat doet u dan vanaf nu zeker het best als u in een overeenkomst een niet-concurrentiebeding opneemt?

Waarom kunt u aan zo’n niet-concurrentiebeding het best ook een forfaitaire schadevergoeding koppelen? Is zo’n clausule altijd geldig?


CORRECTE AANGIFTE - 01.07.2015

Liquidatiereserves en de FIFO-methode?

Bij de uitkering van een liquidatiereserve als dividend geldt het zgn. FIFO-principe. Wat als het dividend afgeboekt wordt van de beschikbare reserves, terwijl de oudste liquidatiereserve op de wettelijke reserve geboekt is? Geldt het FIFO-principe dan over de verschillende categorieën reserves heen? Moet u de boekhouding dan aanpassen aan de fiscale realiteit?

LOONOPTIMALISATIE - 01.07.2015

Nu hogere maaltijdcheques en loonbonus?

Vanaf 1 januari 2016 worden zowel het maximumbedrag voor de niet-recurrente resultaats-gebonden voordelen (de ‘loonbonus) als de maximale tussenkomst van de werkgevers in het bedrag van de maaltijdcheque opgetrokken. Hoeveel zullen de nieuwe maxima vanaf dan bedragen?

SLECHTE BETALERS - 01.07.2015

Wanneer mag u stoppen met leveren of werken als uw klant niet betaalt?

Mag u de ‘exceptie van niet-uitvoering’ inroepen om te weigeren om verder te werken of te leveren als een voorschotfactuur of een tussentijdse factuur onbetaald blijft?

Wat zijn dan de voorwaarden en de spelregels? Moet u ook bepaalde formaliteiten naleven?

En is dat anders als de onbetaalde factuur betrekking heeft op een vorig contract of een vorige levering?

Bent u daarna nog verplicht verder te werken of te leveren, als de klant de factuur uiteindelijk toch betaalt?

Geldt die exceptie ook als u geconfronteerd wordt met een faillissement of een derdenbeslag?


KOST OPZEGGING BEPERKEN - 01.07.2015

Opzegvergoeding: ziekteperiode aftrekken?

De bedrijfsleider besluit een opgezegde werknemer te verbreken en hem de resterende opzegtermijn uit te betalen. Mag u dan zoals soms gezegd wordt (sinds het ‘eenheidsstatuut’) van de opzegvergoeding het gewaarborgd loon voor de ziektes tijdens de opzegtermijn aftrekken? Is er daarbij een onderscheid tussen de ‘lopende’ ziekte en eerdere ziekteperiodes? En wat bij hervalling?

BELEGGEN - 01.07.2015

Japanse aandelen: nu nog instappen?

Veel bankiers raden u aan om Japanse aandelen te kopen. De Japanse beurzen waren tot nu toe in goeden doen. Oudere beleggers hebben echter slechte herinneringen aan hun beleggingen in Japan. Welke factoren verklaren nu de sterke prestaties van de Japanse beurs? Wat brengt de toekomst? Is het nu het goede moment om Japanse aandelen te kopen of wacht u het best toch even af?

OBLIGATIES - 01.07.2015

‘Floaters’: een nieuwe trend?

Vandaag krijgen ‘floaters’ of ‘floating rate bonds’ terug heel wat aandacht. Wat houdt zo’n floater precies in? Is dat vandaag ook een interessante belegging? Waarom?

ONROEREND GOED - 01.07.2015

Mag u uw huurders nu niet meer selecteren?

Volgens de media werd een verhuurder onlangs veroordeeld wegens discriminatie omdat hij een huurder zocht met een vaste arbeidsovereenkomst en een inkomen van minstens € 2.000. Kiest u dan niet meer vrij aan wie u verhuurt? Mag u daarbij geen rekening houden met het inkomen van de kandidaten? Wanneer is er effectief sprake van (niet-toegelaten) discriminatie en wanneer niet?

BUITENLAND - 01.07.2015

De kaaiman-tax is er...

Na de meldingsplicht voor buitenlandse constructies is er nu ook een ‘doorkijkbelasting’. Op welke ‘constructies’ is die precies van toepassing? Worden zakelijke bedrijfsstructuren ook geviseerd? Welke inkomsten worden er dan in België belast en op welke manier wordt de belasting berekend? En wordt u ook belast als u een buitenlandse constructie met rechtspersoonlijkheid nu alsnog liquideert?

BELEGGEN - 01.07.2015

Flexibele gemengde fondsen: waarop letten?

Op de financiële markten is het vandaag onzekerheid troef: de aandelenmarkten zijn de laatste tijd enorm volatiel, wellicht gaat de rente binnenkort verder omhoog, ...Veel adviseurs raden u daarom aan om te beleggen in flexibele fondsen die u omwille van hun professioneel beheer beter zouden beschermen tegen turbulenties op de markten. Wat zijn daarbij dan de aandachtspunten?

NALATENSCHAP - 01.07.2015

Hoe één kind voor zijn bestwil (deels) onterven?

Als ouders overwegen om één kind te onterven, dan hebben zij meestal het belang van dat kind voor ogen. In welke mate beperkt de reserve dan uw mogelijkheid om te onterven via schenking of testament? Is ‘geruisloos’ schenken een oplossing? Wanneer kunnen een schenking met voorbehoud van vruchtgebruik of een beding van aanwas daarnaast een (gedeeltelijke) oplossing bieden?

SUCCESSIEPLANNING - 01.07.2015

Hoe schenken met maximale discretie?

Uit angst voor het Ferrari-syndroom zouden veel ouders liever discreet schenken aan hun kinderen. Is een schenking voor een Nederlandse notaris of een aanvaarding door een gevolmachtigde dan een oplossing? Waarom garandeert u met een maatschap evenmin volledige discretie? Is dat wel mogelijk als u de delen van een maatschap eerst inbrengt in een STAK? Wat zijn dan de voor- en nadelen?

ONROEREND GOED - 01.07.2015

Kijk de brandpolis van uw huurder na!

Wanneer is uw huurder aansprakelijk voor de schade aan uw pand en aan derden en wanneer niet? Kunt u eisen dat uw huurder zich verzekert? Waarom is het interessant om zelf een ‘afstand van verhaal’ op te nemen in uw brandpolis? Wat houdt zo’n clausule precies in? Kunt u de kosten daarvan doorrekenen? En wat gebeurt er met het huurcontract als het pand na een brand onbewoonbaar is?