Alle domeinen

2015 - September

RECHT - VARIA - 30.09.2015

Telt uw mondeling protest mee?

Als een factuur niet klopt, dan moet u die tijdig protesteren. Wordt er alleen rekening gehouden met wat op papier staat of telt uw mondeling protest mee?

VENNOOTSCHAP - BELASTING - 30.09.2015

Winst van boekjaar 2012: nu vastklikken!

De winst van uw vennootschap over boekjaar 2014 kunt u desgewenst ‘vastklikken’ om deze er later fiscaal gunstig uit te halen. Sinds kort kunt u dat ook nog voor de winst van boekjaar 2012, maar dan moet u wel snel zijn...

PERSONEEL - ONTSLAG - 30.09.2015

Uw mannen nu recht op langere opzegtermijnen?

Volgens de rechter is de in de wet rond het eenheidsstatuut voorziene uitzonderingsregeling voor bouwvakkers discriminerend. Betekent dat nu dat u uw mannen een langere opzegtermijn of hogere opzegvergoeding moet gunnen?

PERSONEEL - ZIEKTE - 30.09.2015

Minder gewaarborgd loon terugbetaald…


OFFERTES & CONTRACTEN - OVERHEIDSOPDRACHT - 30.09.2015

Overheid als klant nadat die spontaan om offerte vroeg…

U haalde een opdracht van een lokale overheid binnen nadat die u om een offerte vroeg. Blijf alert zodat u de volgende niet mist, zo waarschuwde een rechter onlangs. Wat is er voor u als aannemer van belang?

6%-BTW-TARIEF - OUDERDOMSVEREISTE - 30.09.2015

Voorzie nu reeds de ‘tien jaar’-vereiste op uw btw-attest!

U krijgt de vraag om dringend renovatiewerken uit te voeren aan een relatief jonge woning. Met de beste wil van de wereld krijgt u die werken niet meer vóór het einde van het jaar af. Hoe pakt u dat concreet aan?

ONROEREND GOED - WONINGFISCALITEIT - 30.09.2015

Verlies geen stuk van de woonbonus!

U heeft een woninglening van vóór 2014 waarvoor u de woonbonus geniet. Nu wilt u verhuizen naar de woning van uw nieuwe vriend(in). De juiste datum van uw verhuis is dan van belang voor uw fiscaal voordeel. Hoe zit dat precies?

FISCAAL - VENNOOTSCHAP - 30.09.2015

‘Gratis’ wonen in stuk handelspand dat uw bvba huurt…

Uw vennootschap huurt een handelspand waarvan u privé een deel bewoont. Hoe wordt u in zo’n geval belast? Op 3 juni 2015 deed een rechter daarover een vreemde uitspraak. Wat is er voor u als middenstander van belang?

VENNOOTSCHAP - VARIA - 30.09.2015

Bescherm u tegen Staatsbladfraude!


VENNOOTSCHAP - ERVEN & SCHENKEN - 30.09.2015

Even snel de aandelen van uw familiale bvba schenken…

Uw zoon draait al een tijdje mee in uw bvba of nv. U wilt uw aandelen aan hem overdragen tegen het 0%-tarief inzake schenkingsrechten. Hoe simpel regelt u zo’n schenking, wat zijn de aandachtspunten?

PERSONEEL - ONTSLAG - 30.09.2015

Om de haverklap afwezig, die vliegt buiten…

Een werkneemster is om de haverklap afwezig en dat verstoort danig de planning van de personeelsinzet in uw zaak. U overweegt dan ook om haar om die reden te ontslaan. Toch even mee opletten, waarschuwde de rechter…

ZORGVOLMACHT - 30.09.2015

Wilsonbekwaam: denk nu al aan volmacht!

U kunt nu een vertrouwenspersoon een volmacht geven om als u wilsonbekwaam wordt in uw naam op te treden zonder tussenkomst van de vrederechter. Hoe maakt u zo’n volmacht op en hoeveel kost dat? Wie stelt u het best aan als lasthebber? Waarom betrekt u in elk geval het best ook uw kinderen bij die volmacht? Wat kunnen de benadeelden doen als de lasthebber toch zijn bevoegdheid misbruikt?

SUCCESSIEPLANNING - 30.09.2015

Ook schenken aan toekomstige kleinkinderen?

Op het moment waarop u uw vermogen wilt wegschenken, hebben uw kinderen vaak zelf al een stukje vermogen opgebouwd. Misschien vraagt u zich dan af of u niet beter minstens ook aan uw kleinkinderen schenkt? Maar wat dan met de kleinkinderen die nog na uw schenking geboren worden? Welke oplossingen zijn er daarvoor mogelijk en wat zijn daarvan telkens de voor- en nadelen?

AANDELEN - 30.09.2015

Beleggen: de luxesector doorgelicht....

De aandelen uit de luxesector likken net als de andere beursgenoteerde bedrijven hun wonden na de recente correctie. Veel ondernemingen verloren 15% à 20% van hun beurswaarde. Welke factoren bepalen de evolutie van de luxesector? Wie zijn de sterke spelers? Is het nu een goed moment om wat (bij) te kopen? Waar moet u dan op letten als u bij voorkeur via een fonds belegt?

SUCCESSIEPLANNING - 30.09.2015

Nieuw Europees erfrecht: impact voor u?

Welke gevolgen heeft de nieuwe Europese erfrechtverordening sinds 17 augustus 2015 als u roerende of onroerende goederen aanhoudt in het buitenland? En waarmee moet u nu rekening houden als u later in het buitenland gaat wonen? Wat kunt u dan praktisch het best doen? Kan buitenlands erfrecht laten toepassen u dan meer vrijheid bieden bij de verdeling van uw nalatenschap?

SUCCESSIEPLANNING - 30.09.2015

Controle via een beleggingsverzekering?

Via een beleggingsverzekering kunt u op een eenvoudige en flexibele manier een successieplanning met behoud van controle uitwerken. Hoe behoudt u de controle via een zgn. ABBA-configuratie? Hoe vermijdt u met zo’n verzekering daarnaast de erfbelasting? Kunt u de polis achteraf schenken? Is een voorafgaande schenking van de geldmiddelen een goed alternatief? Wat zijn dan de fiscale gevolgen?

BELEGGEN - 30.09.2015

Ook voor u een ‘perpetual’?

Veel beleggers zijn naarstig op zoek naar rendement. Heel wat debiteuren spelen daarop in door zich te financieren met ‘eeuwigdurende obligaties’. Een goed idee?

BELASTINGEN - 30.09.2015

‘Taxshelter’ voor investeringen in starters?

Als u vanuit uw privévermogen starters financieel ondersteunt met kapitaal- of schuldfinanciering, dan kunt u sinds 1 juli 2015 een fiscaal voordeel genieten (Programmawet van 18.08.2015) . Hoe groot is uw fiscaal voordeel? Geldt dat gunstregime ook voor investeringen in uw eigen bedrijf of in dat van uw kinderen? Komen management- en vastgoedvennootschappen ook in aanmerking?

ONROEREND GOED - 30.09.2015

Huur opzeggen voor eigen gebruik?

Kunt u een huurcontract altijd zomaar opzeggen als uzelf of een familielid het pand wil betrekken? Wat zijn dan de spelregels? Moet u het pand dan altijd effectief bewonen? Wat is de sanctie als u het pand achteraf toch niet betrekt en in welke buitengewone omstandigheden kunt u daaraan ontsnappen? Wat zijn de beperkingen als uw vennootschap uw pand wil betrekken of zelf verhuurder is?

BTW - FACTUURVERMELDINGEN - 29.09.2015

Datum levering nog van belang in 2016?


FISCAAL - AFTREKBARE KOSTEN - 29.09.2015

Een privéaankoop via de zaak, een probleem?

U wilt een bepaalde privéaankoop doen, maar wel op het btw-nummer van de zaak omdat u zo een hogere korting krijgt. Mag dat eigenlijk wel en hoe regelt u dat dan voor de Btw en de Belastingen?

VERZEKERINGEN - VARIA - 29.09.2015

Alles wat van uw klant bij u staat correct verzekerd?

Er staan vaak dure goederen van klanten bij u om te herstellen, te reviseren, om afgehaald te worden, enz. Wat als die beschadigd geraken? In welke mate moet ú dat verzekeren en wat zijn daarbij de aandachtspunten?

VENNOOTSCHAP - REKENING-COURANT - 29.09.2015

Lenen bij uw vennootschap is lenen bij een vriendin?

U heeft extra geld nodig voor een privé-uitgave. Een extra loon opnemen is fiscaal niet interessant en voor een dividend op de jaarvergadering is het te laat. Kan een dividend nu eventueel toch nog of zijn er nog andere mogelijkheden?

PERSONEEL - LOONKOSTEN - 29.09.2015

CO2 -bijdrage voor uw camionette?

Een nieuwe wet legt de spelregels vast die van toepassing zijn inzake de CO2 -bijdrage voor een camionette. Wanneer moet u die bijdrage precies betalen, hoe kunt u eronderuit en wat is er door die nieuwe wet dan gewijzigd?

FISCAAL - BELASTINGAANSLAG - 29.09.2015

Brievenbus dichtplakken... ?


FISCAAL - GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - 29.09.2015

Bureau thuis verhuren, eerst zetel verplaatsen?

Huur vragen aan uw vennootschap is een fiscaal interessante manier om er geld uit te halen. Als u nu bij u thuis privé een bureau wilt verhuren aan uw vennootschap, moet de maatschappelijke zetel daar dan ook gevestigd zijn?

RECHT - VARIA - 29.09.2015

Een deurwaarder voor een ander... ?

Uit de correspondentie die u ontvangt, blijkt dat er nog een andere firma op uw adres gevestigd is. Hoe krijgt u die daar zo snel mogelijk weg?

SOCIAAL STATUUT ZELFSTANDIGE - SOCIALE BIJDRAGEN - 29.09.2015

Doe uw voordeel in de jaren net vóór uw pensioen!

Aangezien uw sociale bijdragen berekend worden op uw inkomsten van het jaar zelf, betaalt u eerst voorlopige bijdragen en volgt er daarna een afrekening. Gaat u binnen dit en ± drie jaar met pensioen, dan is er een uitzondering...

VLAAMS GEWEST - FISCAAL - 29.09.2015

Het Vlaamse standpunt inzake een gesplitste aankoop...

De gesplitste aankoop blijft een klassieker om te plannen met vastgoed en op federaal vlak kan het onder bepaalde voorwaarden, maar hoe zit dat in Vlaanderen? Onlangs kwam er ter zake een officieel standpunt. Eens kijken dus!

WONINGHUUR - 29.09.2015

De huur van korte duur en registratie

Veel verhuurders sluiten een korte woninghuur als proef. Valt de huurder mee, dan wordt het automatisch een huur van negen jaar. Wat is er daarbij van belang?

VLAAMS GEWEST - REGISTRATIERECHTEN - 29.09.2015

Voordeel van de meeneembaarheid achteraf opvragen?

Met een Vlaams decreet van 17.07.2015 werd het een en ander inzake de zgn. meeneembaarheid van registratierechten in Vlaanderen verduidelijkt. Bovendien werd er nog een toegeving gedaan voor de meeneembaarheid door teruggave!

VASTGOEDMAKELAAR - ERELOON - 29.09.2015

Geen notariële akte, maar toch recht op uw commissie?

In veel bemiddelingscontracten staat dat de commissie betaalbaar is bij het verlijden van de akte. Betekent dit dan dat u enkel een commissie krijgt als de verkoop nadien effectief doorgaat? De rechter sprak zich hierover uit...

MEDE-EIGENDOM - RECHTEN & PLICHTEN - 29.09.2015

De gemeenschappelijke verwarmingsketel is verouderd...

In het appartementsgebouw is er nog een oude gemeenschappelijke verwarmingsketel. Moet u die vervangen n.a.v. de nieuwe Europese energieregels? Wat als één mede-eigenaar dan liever een aparte ketel wil?

VASTGOEDMAKELAAR - VARIA - 29.09.2015

Meer duidelijkheid over collectieve verzekering


VERKOOP - ECHTSCHEIDING - 29.09.2015

Verhuur of verkoop door een koppel in echtscheiding

Een koppel dat uit de echt wil scheiden, vraagt u om hun huis te koop of te huur te stellen. Wiens handtekening heeft u nodig en hoe verdeelt u de verkoopprijs of de verhuurprijs? Hebben ze allebei recht op de helft?

WONINGHUUR - SLECHTE BETALERS - 29.09.2015

Een dure wagen op de oprit, maar de huur betaalt hij niet...

Uw huurder betaalt de huur niet, maar hij heeft wel een hele dure wagen op zijn oprit geparkeerd staan. Kunt u die als verhuurder laten verkopen samen met de inboedel? Hoe gaat dat dan concreet in zijn werk?

AUTOKOSTEN - 29.09.2015

De fiscus is een slechte verliezer!

Volgens Cassatie mag u uw voordeel auto in mindering brengen van uw niet-aftrekbare autokosten, ook als u het op uw rc zet. Volgt de fiscus die rechtspraak?

BEDRIJFSLEIDER - DIVIDEND - 29.09.2015

Voor het jaareinde twee fiscale vliegen in één klap slaan!

Uw rekening-couranttegoed voor 2015 is nu al te groot en dus zullen uw interesten erop geherkwalificeerd worden in een niet-aftrekbaar dividend. Nochtans valt dat op te lossen en mogelijk krijgt u er nog een extra voordeel bovenop...

ROERENDE VOORHEFFING - 29.09.2015

Hoeveel rv bij inkoop van eigen aandelen?

Vroeger was een zgn. inkoop van eigen aandelen fiscaal voordeliger dan een dividend omdat de roerende voorheffing slechts 10% bedroeg i.p.v. 25% of 15%. Is dat nu nog altijd voordelig en hoe combineert u dat met de liquidatiereserve?

CONTROLE - 29.09.2015

Een indiciaire aanslag van ambtswege?

Als de fiscus bewijst dat u in een bepaald jaar meer uitgegeven dan ontvangen heeft, kan hij dat zgn. indiciair tekort belasten. Hoe reageert u en wat als de indiciaire taxatie gebeurt in het kader van een ‘aanslag van ambtswege’?

BUITENVERBLIJF - 29.09.2015

Een buitenlands pand in uw vennootschap?

Op grond van cassatierechtspraak van 12.06.2015 wordt het voor de fiscus moeilijker om bv. de kost van een appartement aan zee in uw vennootschap te verwerpen. Geldt dat ook voor een tweede verblijf in het buitenland? Even kijken.

AANGIFTE - VARIA - 29.09.2015

Uw vennootschap opent een rekening in Luxemburg...

Uw vennootschap gaat zakendoen in Luxemburg en opent er daarom ook een bankrekening. Hoe zit het dan met die regeling inzake zgn. betalingen aan belastingparadijzen en moet u zo’n buitenlandse rekening ook privé aangeven?

BELASTINGVERMINDERING - 29.09.2015

Belastingen besparen door uw kind te helpen?

De jonge vennootschap van uw zoon heeft vers kapitaal nodig en u wilt hem dat geld geven. Pakt u dat verstandig aan, dan kunt u zelf evenwel ook nog een aardig fiscaal graantje meepikken. Hoe gaat u te werk en waarop moet u letten?

CONTROLE EN BETWISTINGEN - BOEKHOUDING - 25.09.2015

Wanneer is uw rekening beroepsmatig voor de fiscus?

Heeft u meerdere bankrekeningen, dan is het fiscaal gezien van belang dat u een onderscheid maakt tussen uw beroeps- en uw privérekeningen. Wanneer is een rekening beroepsmatig en waarvoor is het onderscheid van belang?

EXTRALEGAAL PENSIOEN - 25.09.2015

Een premie voor uw aanvullend pensioen overslaan?

U bouwt een fiscaal interessant extralegaal pensioen op, maar dit jaar zit u wat krap bij kas. U zou daarom een premie voor zo’n aanvullend pensioen willen overslaan. Kan dat en welke premies slaat u dan het best over en welke niet?

ONROEREND GOED - VARIA - 25.09.2015

Mag huurprijs geïndexeerd worden?


ROERENDE VOORHEFFING - 25.09.2015

Verhoging van 25% naar 27%?


CONTROLE - 25.09.2015

Waarom moet dat nu zo snel... ?

De fiscus wil half oktober, in uw drukste periode, een controle komen doen. U vraagt om dat te verlaten, maar dat gaat absoluut niet. Waarom niet?

BTW - FORMALITEITEN - 25.09.2015

Factuur ‘voor geleverde goederen en diensten’ te vaag?

Een van de zgn. verplichte btw-vermeldingen op een factuur is de omschrijving van de geleverde goederen of verrichte diensten. Die omschrijving moet niet alleen vermeld worden, maar ook gedetailleerd genoeg zijn. Wat is dat?

BELASTBARE INKOMSTEN - VARIA - 25.09.2015

Is dat mijn belang of uw belang?

Bij de onderhandelingen over een lening raadt de bank u ten stelligste aan om een vennootschap op te richten. Uw boekhouder heeft daar nochtans nog niets over gezegd. Overdrijft de bank nu of moet u een andere boekhouder zoeken?

BEROEPSMATIG GEDEELTE - 25.09.2015

Met uw vrouw bellen is privé?


WEBDIENSTEN - VARIA - 23.09.2015

Zo traint u uw hersenen


SOFTWARE - IOS - 23.09.2015

Eindelijk beter multitasken met iOS 9

Apple lanceerde versie 9 van iOS voor iPhone en iPad. Welke nieuwigheden voegt dit toe? Hoe installeert u iOS 9 en op welke apparaten werkt het?

INTERNETCONNECTIE - WIFI - 23.09.2015

Betere wifi-ontvangst overal in uw huis of tuin

De snelheid van draadloos internet (wifi) is steeds beter… als u dicht bij de router blijft. Gaat u enkele kamers verder of wilt u surfen in de tuin of op het terras, dan is het vaak erg traag of onmogelijk. Wat doet u eraan?

SOFTWARE - APPS - 23.09.2015

Houd uw apps overzichtelijk bij elkaar

Als u vele tientallen apps op uw smartphone of tablet heeft, is het een hele uitdaging om die georganiseerd te houden. Hoe pakt u dit het best aan?

SOFTWARE - VARIA - 23.09.2015

Tijd besparen bij repetitieve handelingen

We verspillen elke dag veel tijd aan steeds weer diezelfde handelingen op onze computers: programma’s opstarten, documenten openen, e-mails ondertekenen, enz. Dat kan anders!

WEBDIENSTEN - ONLINE OPSLAG - 23.09.2015

Gemakkelijker bestanden droppen in uw cloud


ZAKELIJK - VARIA - 23.09.2015

Hoe verstuurt u een pakje?

Als (online) handelaar moet u geregeld bestellingen versturen naar klanten. Wat zijn de mogelijkheden?

E-MAIL - E-MAILADRES - 23.09.2015

Adressen opzoeken

U wilt iemand contacteren, maar u heeft zijn e-mailadres niet gekregen of u bent het kwijtgeraakt. Wat nu?

BEVEILIGING - ANTI-MALWARE - 23.09.2015

Welke security suite is de beste?

Een goede bescherming van uw computer tegen virussen en andere indringers is een absolute must. Maar welke security suite is op dit moment de meest doeltreffende?

SOFTWARE - BROWSER - 23.09.2015

Vorige surfsessie openen? Dat kan

Wanneer u informatie aan het verzamelen bent op internet, dan heeft u vaak meerdere tabs in uw browser geopend. Hoe kunt u die (tijdelijk) bewaren voor een volgende internetsessie?

ONTSPANNING - MUZIEK - 23.09.2015

Playlists overzetten tussen Spotify en Deezer


WEBDIENSTEN - VIDEO - 23.09.2015

Van foto naar video: twee diensten nader bekeken

Er zijn allerlei mogelijkheden om een reeks foto’s als videofilmpje te presenteren en al dan niet van een achtergrondmuziekje te voorzien. Wij vergeleken voor u Stupeflix en WeVideo, beide met een gratis versie. Welke bevalt het beste?

EIGEN WEBSITE - SITEANALYSE - 23.09.2015

De dashboards van Google Analytics

Met Google Analytics gaat u na wie de bezoekers van uw website zijn en wat ze daar precies doen. U beschikt zo over een massa gegevens. Hoe zorgt u voor een overzichtelijke weergave?

COMPUTER - RANDAPPARATUUR - 23.09.2015

Virtualrealitybrillen: ook iets voor u?

Virtualrealitybrillen (of 3D- of FPV-brillen) bestaan al een hele tijd. Toch ziet u ze maar zelden. Wat is zo’n bril en wat kunt u er precies mee doen?

LOONOPTIMALISATIE - 23.09.2015

Correcte toepassing ‘salary split’: de Rulingcommissie verduidelijkt...

Als het bedrijf ook in het buitenland actief is, dan kunt u uw nettoloon en dat van de bedrijfsleider en uw collega’s vaak significant verhogen met een ‘salary split’. De Rulingcommissie deed daarover recentelijk een interessante uitspraak.

Waarmee moet u rekening houden als de bedrijfsleider in een buitenlandse dochtervennootschap niet enkel het strategisch beleid bepaalt, maar ook de operationele leiding heeft?

Is zo’n ‘split payroll’ ook mogelijk als een collega kortere opdrachten uitvoert voor een buitenlandse vestiging (detachering)? Wat zijn dan voor de Rulingcommissie de aandachtspunten? Hoe kunt u de loonkost dan het best doorfactureren?


LEASING - 23.09.2015

Wanneer is er effectief sprake van een leasingovereenkomst en wanneer niet?

De Commissie voor Boekhoudkundige Normen publiceerde op 24 augustus 2015 een uitgebreid advies over ‘leasing’ (CBN-advies 2015/4) . Wanneer kwalificeert een verhuur nu als een (financiële) lease en wanneer niet?

Hoe bepaalt u het geïnvesteerde kapitaal? Wanneer is de aanschaffingswaarde relevant en wanneer de marktwaarde?

Tellen opties mee om te bepalen of het geïnvesteerde kapitaal volledig wedersamengesteld wordt? Wat zijn de specifieke aandachtspunten bij onroerende leasing? Kan een handelshuurovereenkomst volgens de CBN ook als een lease kwalificeren?


VERVANGINGSDAGEN VASTLEGGEN - 23.09.2015

Nu de vervangingsdagen bepalen voor 2017?

Voor de feestdagen van 2016 die in het weekend vallen, kunt u een collectieve vervangingsdag bepalen. Welke procedure moet u daartoe volgen? Ook 1 januari 2017 valt op een zondag. Kunt u ook daarvoor nu al een vervangingsdag vastleggen? Wat zijn dan de beperkingen?

VOORFINANCIERING BEPERKEN - 23.09.2015

Nu nieuw Btw-standpunt over de ‘actieve veredeling’ van goederen

Goederen die tijdelijk naar België gebracht worden om ze hier te bewerken, kunnen een opschortende douaneregeling genieten. Ook de verschuldigdheid van de btw wordt dan tijdelijk opgeschort. Wanneer is die regeling van toepassing?

Wat houdt ‘actieve veredeling’ precies in? Wanneer kunt u ook communautaire goederen onder dat regime plaatsen?

De Btw publiceerde daarover op 10 augustus 2015 een nieuwe beslissing. Wat houdt die concreet in? Wat zijn de gevolgen voor u van die strikte interpretatie door de Btw?


MINDERWAARDE OP AANDELEN - 23.09.2015

Minderwaarde op aandelen: aftrekbaar?

Wanneer is een effectief gerealiseerde minderwaarde op aandelen, bv. van een failliete dochtervennootschap, toch aftrekbaar? Volstaat een attest van de curator of moet u wachten op de afsluiting van het faillissement? Wat zei de rechtbank daar in een arrest van 26.11.2014 over? Over welke sterke argumenten beschikt u als de fiscus ook bij u de aftrek zou weigeren?

LOONOPTIMALISATIE - 23.09.2015

Stelsel innovatiepremies nu verlengd

Het stelsel van de innovatiepremies is nu verlengd tot eind 2016. Wanneer kan het bedrijf zo’n innovatiepremie toekennen? Hoeveel bedraagt die premie en welke beperkingen zijn er, zowel voor de individuele werknemer als voor het bedrijf in haar geheel? Welke procedure moet u dan volgen en wie bepaalt er of er effectief sprake is van innovatie?

THESAURIEBEHEER - 23.09.2015

Het geld van het bedrijf beleggen: wat zijn de fiscale aandachtspunten?

Als de raad van bestuur of de bedrijfsleider u vraagt om de liquiditeiten van de vennootschap wat actiever te beleggen, dan houdt u het best ook rekening met de fiscale consequenties omdat die het uiteindelijke rendement beïnvloeden.

Wanneer zijn interesten, dividenden en meerwaarden belastbaar en minwaarden aftrekbaar? Welke beleggingen hebben invloed op uw notionele interestaftrek? Waar moet u op letten als u het verlaagd tarief niet wilt verliezen?

Waarom kunnen DBI-fondsen interessant zijn voor wie in aandelen wil beleggen?


INCASSO - 23.09.2015

Mag een hersteller nu zomaar uw goederen bijhouden tot u de factuur betaalt?

Uiterlijk op 1 januari 2017 treedt de nieuwe Pandwet in werking. Die geeft het retentierecht een wettelijke basis en breidt het toepassingsgebied ervan uit. Wanneer mag u goederen van een klant bij u houden tot die klant zijn factuur betaalt? Wat zijn daarbij dan de voorwaarden en de beperkingen?

Wanneer kunt u zich ook op het retentierecht beroepen voor de betaling van andere facturen van diezelfde klant? Wat gebeurt er dan met uw voorrecht bij een faillissement of als uw klant in WCO gaat?

Mag u de goederen van uw klant gebruiken of zelf beslissen ze te verkopen? Wat verandert de nieuwe Pandwet daaraan?


ONKOSTENVERGOEDINGEN - 23.09.2015

Nu minder kilometervergoeding?

Sinds 1 juli 2015 is de forfaitaire vergoeding die u mag toekennen voor beroepsmatige verplaatsingen met een privévoertuig gedaald. Mag u dat forfait ook toekennen voor verplaatsingen met een motorfiets? En wat kunt u doen als de werkelijke kosten hoger liggen?

MEERWAARDEN - 23.09.2015

Gespreide taxatie van meerwaarden bij een belastingvrije fusie of splitsing?

Gerealiseerde meerwaarden op vaste activa kunt u in de regel gespreid laten belasten, mits u de verkoopprijs binnen een termijn van drie of vijf jaar herbelegt.

Komen activa die uw vennootschap bij een fusie of andere belastingvrije reorganisatie verwerft ook in aanmerking als herbelegging? Wat zegt de rechtspraak daarover?

Zo’n gespreide taxatie is enkel mogelijk voor activa die u vóór de verkoop reeds vijf jaar aanhield. Wanneer begint die termijn volgens de fiscus te lopen als u activa via zo’n belastingvrije reorganisatie verwerft?

Welk interessant standpunt nam de Rulingcommissie daarover onlangs in?


GOED OM TE WETEN - BTW - 22.09.2015

Wie kan nog verbouwen aan 6%?


GRONDIG ONDERZOCHT - BEROEPSKOSTEN - 22.09.2015

Tweede verblijf nabij ziekenhuis volledig aftrekbaar?

Stel, u zou een appartement willen kopen in de buurt van het ziekenhuis waar u werkt. Indien u ver woont en voor wachtdiensten snel ter plaatse moet zijn, is dat ‘tweede verblijf’ dan fiscaal aftrekbaar? Een recent vonnis licht toe...

GOED OM TE WETEN - SCHENKING - 22.09.2015

Eerst verhuizen, dan schenken?


RIZIV-POLISSEN - 22.09.2015

Curanova voor (tand)artsen?

Stel, u heeft een RIZIV-polis bij voorzorgskas Curalia. Dan werd u voorgesteld om die om te vormen naar een nieuw product. Bent u verplicht om dit te doen?

BANK - 22.09.2015

Geen papieren bankuittreksels meer, oké?

Doet u uw bankverrichtingen online, dan heeft uw bank u wellicht laten weten dat ze u geen bankrekeninguittreksels meer zal toesturen op papier. Moet u die dan zelf uitprinten of houdt de bank ze lang genoeg bij?

PRIVÉ - SUCCESSIERECHTEN - 22.09.2015

Uw vermogen ‘verschuiven’ mét ‘valscherm’?

Als een van de echtgenoten veel eigen vermogen heeft, is het vaak fiscaal gezien interessant om dit te ‘verschuiven’ naar de huwgemeenschap. Hoe doet u dat concreet en hoe dekt u zich in tegen een eventuele echtscheiding?

ORDE DER ARTSEN - 22.09.2015

Opgeroepen door de Orde, kunt u uw advocaat sturen?

Stel dat het u ooit eens zou overkomen: de Orde heeft een klacht tegen u ontvangen en er zal een tuchtprocedure gestart worden. Moet u dan zelf aanwezig zijn op die zittingen of mag u uw verdediging overlaten aan een advocaat?

MEDISCHE ATTESTEN - 22.09.2015

Verklaring voor medische bijstand: moet u dat tekenen?

Stel, een kind van 12 jaar wordt gehospitaliseerd voor een beenbreuk. De moeder wil bij haar kind blijven en vraagt om een attest in te vullen waardoor ze RVA-uitkeringen kan krijgen voor die dagen. Bent u verplicht zo’n attest te schrijven?

PERSONEEL - VARIA - 21.09.2015

Iemand op leercontract, wellicht goedkoper dan u denkt…

Sinds 1 juli 2015 is het nieuwe statuut alternerende opleiding van kracht, met bijkomende voordelen voor de leerjongere. Hoe interessant zijn die leertijdformules echter voor u en vooral, wat kost het u effectief?

FISCAAL - BTW - 21.09.2015

Schoolfotograaf? De nieuwe kijk van de Btw…

Net aan het begin van het nieuwe schooljaar verduidelijkte de Btw wat haar nieuwe kijk is op het traditionele bezoek van de schoolfotograaf. Wat is er daarbij voor de lopende opdrachten van belang en wat voor de toekomst?

BANK - VARIA - 21.09.2015

Soepeler krediet bij Participatiefonds dan bij uw bank?

U bent op zoek naar geld voor uw zaak, maar de bank wil niet of niet voldoende financieren. Vlaanderen heeft de vier oude kredietformules van het Participatiefonds vervangen door twee iets interessantere. Wat is daarbij voor u van belang?

FISCAAL - BTW - 21.09.2015

Meter overzetten op de eenmanszaak?


HORECA - BLACK BOX - 21.09.2015

Bestelling black box annuleren?


RECHT - BETALING - 21.09.2015

Al te grote cashbetalingen geviseerd

Een op de vier handelaars betrapt op verboden cashbetalingen, zo kopte een krant. Moet u zich geviseerd voelen? Wat is er voor u van belang?

RECHT - GARANTIE - 21.09.2015

Tweedehands gekocht, blijkbaar zonder garantie…

U kocht een tweedehandsauto, -camionette of -machine en daar mankeert iets aan. Spijtig, zegt de verkoper, daar zit geen garantie op. Hoe kan dat? Is er dan niet zoiets als een garantietermijn van minstens twee jaar?

HANDELSHUUR - VERBOUWEN - 21.09.2015

Eerst hernieuwen voor 27 jaar, dan grondige opknapbeurt

Het handelspand dat u huurt ligt op een goede locatie, maar is aan renovatie toe. U wilt die investering doen als u er zeker van bent dat u nog lang ongestoord kunt verder huren. Wat zijn uw opties als de huurhernieuwing aan de orde is?

6%-BTW-TARIEF - PRIVÉGEBRUIK - 21.09.2015

Privéwoning, valt een vakantiehuis daar ook onder?

Het renovatietarief van 6% btw kan alleen toegepast worden voor werken aan een privéwoning. Er is nogal wat onduidelijkheid over wat daaronder valt. Even verduidelijken dus wat er voor u als aannemer van belang is…

AFTREKBARE KOSTEN - 18.09.2015

Voor hoeveel is uw smartphone aftrekbaar?

U gebruikt uw gsm hoofdzakelijk beroepsmatig, maar uiteraard ook privé. Bij een controle (in de personenbelasting) is de omvang van het beroepsgebruik soms een punt waarop men graag vit. Hoe dient u de controleur van antwoord?

ERFRECHT - 18.09.2015

Wie erft wat bij ‘internationale’ erfenissen?

Sinds 17.08.2015 is de nieuwe Europese Erfrechtverordening van toepassing. Die verandert de spelregels als de overledene bv. een buitenverblijf in Frankrijk heeft, verhuisde naar Spanje, enz. Hoe zit dat precies?

LENING - 18.09.2015

Jonge bedrijven kunt u nu fiscaal gunstig helpen...

Leent u geld uit aan een jonge onderneming, dan zijn de interesten daarvan tot op zekere hoogte sinds kort vrij van belasting. Hoe werkt dat precies en kunt u zo eventueel ook geld uitlenen aan uw eigen vennootschap?

BTW - 18.09.2015

Werken nog dit jaar laten factureren!

Vanaf 2016 moet een privéwoning tien jaar oud zijn om het 6%-btw-tarief te genieten. Ook de facturatieregels wijzigen dan echter. Hoe gaan die twee samen?

BELEGGEN - 18.09.2015

Uw winsten in uw vennootschap beleggen?

Na de recente wijzigingen inzake roerende voorheffing en de invoering van de liquidatiereserve, rijst de vraag of u de ‘overtollige’ cash van uw vennootschap beter privé dan wel via uw vennootschap belegt? Wat doet u het best?

BEURSTAKS - 18.09.2015

Hoe kunt u de beurstaks perfect vermijden?

Bij de aan- en verkoop van effecten (bv. obligaties, fondsen, aandelen) betaalt u vaak beurstaks, die kan oplopen tot 1,32%. Is het mogelijk om deze vervelende taks op een perfect legale manier te vermijden?

GESPLITSTE AANKOOP - 18.09.2015

Gesplitste aankoop: registreer ‘tijdig’!


INHOUDINGSPLICHT - 18.09.2015

Als klant van een aannemer nu sneller geviseerd?

Als klant riskeert u voortaan sneller problemen als uw aannemer werkt met een onderaannemer met sociale en/of fiscale schulden. Hoe zitten die aansprakelijkheidsregels in elkaar en hoe beperkt u maximaal het risico?

PRIVÉFISCALITEIT - 17.09.2015

Buitenlandse rekening vennootschap


JAARREKENING - NEERLEGGING - 17.09.2015

Laattijdige neerlegging jaarrekening, toch geen boete... ?

Als het boekjaar van uw vennootschap afsloot per 31.12.2014 en u eind augustus 2015 nog geen jaarrekening neergelegd had, dan moet u een zgn. tarieftoeslag betalen. Hoe geraakt u in het voorkomende geval onder die ‘boete’ uit?

TACTIEK & STRATEGIE - 17.09.2015

Een geldlening of kapitaalinbreng van uw geldschieters?

Uw vennootschap heeft een extra financiering nodig waarvoor u bij vrienden of familie kunt aankloppen. Zij kunnen dan ofwel kapitaal inbrengen ofwel een lening toestaan. Wat is fiscaal het beste voor hen en voor uw vennootschap?

BEDRIJFSLEIDER - 17.09.2015

Wie betaalt nu het best de elektriciteit?

Als particulier betaalt u weer 21% btw op elektriciteit. Is het dan niet beter om die facturen (opnieuw) te laten betalen door uw vennootschap? Even kijken…

VERHUREN - 17.09.2015

Roerende verhuur of toch niet?


BEROEPSKOSTEN - 17.09.2015

Kosten van motorrijles aftrekbaar?


AANDELEN - OVERDRACHT - 17.09.2015

Uw nv overdragen aan kind, gezinswoning behouden…

U wilt de overdracht van uw vennootschap aan de volgende generatie regelen. Het probleem is echter dat uw gezinswoning in die vennootschap zit. Hoe verzekert u zich ervan dat u daarin kunt blijven wonen?

BTW - 17.09.2015

Van schuur tot woning met 6% btw... ?

Uw vennootschap wil een oude schuur kopen om te laten renoveren tot een woning. Kan die renovatie dan met 6% btw of niet? Cassatie hakt de knoop door!

VENNOOTSCHAPSBELASTING - BEROEPSKOSTEN - 17.09.2015

Terug naar school: wat met de aftrek van studiekosten?

Als zaakvoerder van uw vennootschap volgt u een bijkomende opleiding. Zijn de kosten daarvan dan als beroepkosten aftrekbaar voor uw vennootschap? Voor om het even welke opleiding die u volgt? We lichten een en ander nog even toe...

EDUCATIEF VERLOF - TIJDSKREDIET - 16.09.2015

Wie op deeltijds tijdskrediet is, kan toch dan al studeren?

Stel, iemand gaat een opleiding volgen die in aanmerking komt voor educatief verlof. Omdat hij al met deeltijds tijdskrediet is, vindt u echter dat hij maar tijdens zijn ‘vrije dag(en)’ moet studeren voor die opleiding. Heeft u gelijk?

AANWERVEN - 16.09.2015

Procederen tegen wie niet komt?

Stel, iemand tekent een contract bij u en laat een beetje later weten dat hij toch niet komt. Het blijkt een steeds groeiende plaag te zijn. Kunt u iets doen?

BEDRIJFSVOORHEFFING - 16.09.2015

Vanaf 01.10 even geen bv voor schoolverlaters


SECTORALE ACTUALITEIT - PC 200 - 16.09.2015

Ecocheques omzetten in premie of omgekeerd?

Ingevolge een recente cao moet u in PC 200 (ex-PC 218) niet alleen ecocheques van € 250 toekennen in juni 2016, maar ook een zgn. jaarlijkse premie van € 250 bruto. Of is het ook mogelijk om € 500 ecocheques of € 500 premie te betalen?

ZWANGERSCHAP - ONTSLAGBESCHERMING - 16.09.2015

Beschermd tegen ontslag dankzij Facebook-bericht?

Stel, een werkneemster meldt op Facebook dat ze zwanger is. Ook sommige (leidinggevende) collega’s zijn ‘vriend’ van haar. Volstaat dit om te zeggen dat de werkgever ‘op de hoogte’ is van de zwangerschap? Een recent vonnis licht toe.

AANWERVEN - SELECTEREN - 16.09.2015

Onbezoldigd proefdraaien: action...

Onlangs kwam in het nieuws dat een bedrijf sollicitanten eerst twee weken ‘onbetaald’ zou laten proefdraaien alvorens te beslissen om al dan niet een contract aan te bieden. Is zoiets dan mogelijk... of doet u dat beter niet?

PENSIOENLEEFTIJD - 16.09.2015

Wie kan nu wanneer met (vervroegd) pensioen?

De verhoging van de wettelijke pensioenleeftijd naar 66 jaar (vanaf 2025) en 67 jaar (vanaf 2030) is een feit. Ook de voorwaarden voor vervroegd pensioen worden verstrengd. Wanneer kan uw werknemer nu ‘op rust’?

ONTSLAAN - DADINGSOVEREENKOMST - 16.09.2015

Verbreken in ruil voor iets anders: niet te rap zijn...

Stel, u komt met een opgezegde werknemer overeen dat hij een mogelijke claim laat vallen in ruil voor het omzetten van de rest van de opzegtermijn in een opzegvergoeding. Waarop moet u letten opdat u niet naast alles zou ‘pakken’?

LOONOPTIMALISATIE - 15.09.2015

Vanaf 2016 hogere maaltijdcheques: ook voor uzelf als bedrijfsleider interessant?

Vanaf 1 januari 2016 wordt de maximale werkgeversbijdrage in de maaltijdcheque verhoogd. Parallel daarmee stijgt in principe ook de als beroepskost aftrekbare werkgeversbijdrage. Wat zijn nu de nieuwe spelregels?

Kunt u ook aan uzelf als bedrijfsleider maaltijdcheques toekennen? Wat zijn daartoe de voorwaarden? En wanneer is dat ook effectief interessant?

Welke andere mogelijkheden bestaan er daarnaast om via ecocheques, sport- en cultuurcheques of geschenkcheques uw medewerkers een fiscaal voordelig extraatje toe te kennen? Wat zijn dan de voorwaarden? En in welke mate kunt u daar dan zelf als bedrijfsleider ook mee van profiteren?


HOLDING - 15.09.2015

Geld van uw werkvennootschap naar een vastgoedvennootschap overbrengen?

Hoe kunt u de overtollige liquiditeiten van uw werkvennootschap op een fiscaal neutrale wijze transfereren naar een aparte vastgoedvennootschap?

De Rulingcommissie deed recentelijk een interessante uitspraak over een inbreng van een werkvennootschap in een holding om daarna binnen die holding in vastgoed te investeren.

Daarnaast kunt u eventueel ook opteren voor een partiële splitsing. Wat zijn de verschillen tussen beide opties en wat zijn de voor- en nadelen van een partiële splitsing en een inbreng? Waarmee moet u bij uw keuze zoal rekening houden?


SUCCESSIEPLANNING - 15.09.2015

Te vroeg om te schenken aan uw kinderen? ‘Parkeer’ uw vermogen tussen de ouders!

Veel ouders willen al een successieplanning uitwerken terwijl ze het eigenlijk nog te vroeg vinden om al te schenken aan hun kinderen. Kan een (wederzijdse) schenking van eigen vermogen tussen de ouders dan een oplossing zijn?

Kunt u er dan via een beding van terugkeer voor zorgen dat het geschonkene bij het vooroverlijden van uw partner belastingvrij naar u terugkeert en dus te allen tijde buiten het bereik van de erfbelasting blijft?

Is zo’n wederzijdse schenking met een beding van terugkeer ook een oplossing om uw partner beter te beschermen? Hoe springt u dan om met het risico dat zo’n schenking te allen tijde herroepbaar is? En waarom is een wederzijdse schenking fiscaal extra voordelig?


ONROEREND GOED - 15.09.2015

Wie sluit het best de brandpolis af: u privé of uw vennootschap?

Hoe zorgt u ervoor dat u correct en zo goedkoop mogelijk verzekerd bent als uw vennootschap (een deel van) een pand van u huurt, als zij vruchtgebruiker is en u blote eigenaar of als u privé en uw vennootschap mede-eigenaars zijn?

Wat is dan het voordeligst, twee aparte verzekeringen of slechts één polis?

Waarom moet u absoluut een ‘afstand van verhaal’ inbouwen als er slechts één verzekeringnemer is? Waarop moet u verder nog letten als uw vennootschap als huurder een polis afsloot?

En is de situatie anders als uw vennootschap vruchtgebruiker of mede-eigenaar is?


LOONNORM - 15.09.2015

Loonnorm: welke speelruimte voor loonverhogingen heeft u in 2015 en 2016?

Voor 2015 bedraagt de loonnorm 0%. Wil dat zeggen dat u nu geen enkele speelruimte meer heeft? Welke voordelen en loonverhogingen vallen toch buiten de berekening van de loonnorm, zowel in 2015 als in 2016?

Hoeveel flexibiliteit biedt het feit dat de loonnorm refereert aan de globale loonkosten u daarnaast? Zijn individuele loonverhogingen dan toch nog mogelijk? Kunt u het nettoloon zelf eventueel ook optimaliseren mits de loonkosten daardoor niet stijgen?

In 2016 stijgt ook de maximale werkgeversbijdrage in de maaltijdcheques. Waarom is het toch niet altijd een goed idee om daar nu al toezeggingen over te doen?


BELEGGINGSFONDSEN - 15.09.2015

Beleggen in fondsen: hoe maximaal kosten en taksen vermijden?

Fondsen (beveks) zijn populair, zowel bij wie zelf zijn beleggingen beheert als bij wie dat doet via een bankier of private banker.

Wat zijn echter de zichtbare en de verborgen kosten waarmee u als fondsenbelegger geconfronteerd wordt?

Over welke kosten kunt u onderhandelen en over welke niet? Zijn er ook banken die standaard weinig of geen instapkosten en bewaarloon aanrekenen?

Welke taksen betaalt u daarnaast en hoe kunt u die soms vermijden door te beleggen via een buitenlandse makelaar die actief is in België? Is daar ook een risico aan verbonden?


PRIVÉ - 15.09.2015

Investeren in startende ondernemingen: nu fiscaal voordelig

Als u vanuit uw privévermogen starters financieel ondersteunt, dan kunt u sinds 1 juli 2015 een fiscaal voordeel genieten (Programmawet van 01.06.2015) .

Zowel voor kapitaal- als voor schuldfinanciering is er een gunstregime. Welke ondernemingen komen daarvoor in aanmerking? Hoe groot is uw fiscaal voordeel?

Geldt het gunstregime ook als u investeert in uw eigen bedrijf of in dat van uw kinderen? Komen management- en vastgoedvennootschappen ook in aanmerking?

Moet u via crowdfunding investeren of komt een rechtstreekse investering ook in aanmerking?


ALARMBELPROCEDURE - 15.09.2015

Alarmbelprocedure: hoe een degelijk herstelplan opmaken?

Als het eigen vermogen van uw vennootschap gedaald is beneden de helft van het maatschappelijk kapitaal, dan moet u de alarmbelprocedure toepassen. Wat houdt die procedure concreet in?

Kunt u als zaakvoerder of bestuurder aansprakelijk gesteld worden als u die procedure niet correct naleeft?

Als u de activiteiten wilt voortzetten, dan moet u een herstelplan opstellen. Wat houdt zo’n herstelplan concreet in en hoe pakt u dat dan het best aan?

Loopt u ook een risico als het herstelplan uiteindelijk toch niet gerealiseerd kan worden?


SUCCESSIEPLANNING - 15.09.2015

Vastgoed schenken: in Vlaanderen nu (veel) interessanter!

Een schenking van vastgoed kwam tot voor kort zelden voor. De meeste mensen vonden de schenkbelasting voor onroerende goederen terecht veel te hoog. In het Vlaams gewest zijn de tarieven sinds 1 juli 2015 drastisch verlaagd.

Hoeveel bedragen die nieuwe tarieven? Verandert er ook iets voor wie schenkt aan verre familie of vreemden? Wordt uw schenking nog goedkoper als de begunstigde het pand achteraf renoveert of verhuurt? Gelden de nieuwe tarieven ook voor bouwgrond?

Wat zijn de voorwaarden om die nieuwe tarieven te genieten? Moet het geschonken pand in Vlaanderen gelegen zijn? Wanneer wel en wanneer niet?


FISCAAL - VARIA - 15.09.2015

Kostenaftrek: nu alles toegelaten in vennootschap?

In twee arresten heeft Cassatie komaf gemaakt met de vereiste dat kosten in een vennootschap slechts aftrekbaar zijn als zij in verband staan met het statutair doel. Krijgt uw vennootschap nu carte blanche?

FISCAAL - VOORAFBETALEN - 15.09.2015

H erleid tot nul


FISCAAL - AFTREKBARE KOSTEN - 15.09.2015

Het afschrijvingsritme ‘opdrijven’?

Investeringen kunt u niet in één keer in kosten nemen, maar moet u afschrijven. Hoe korter de afschrijvingstermijn, hoe beter, maar hoe groter ook de kans dat de fiscus moeilijk zal doen. Hoe kunt u daarop enigszins anticiperen?

FISCAAL - AFTREKBARE KOSTEN - 15.09.2015

R ijlessen motor ook aftrekbaar?


PERSONEEL - ONTSLAG - 15.09.2015

De ontslagreden op de C4 en de motiveringsplicht...

Ontslaat u een werknemer, dan moet u dat ontslag niet onmiddellijk motiveren. Dat hoeft u immers enkel te doen als de werknemer er nadien uitdrukkelijk om vraagt. Wat is er dan wel onmiddellijk van belang?

RECHT - BESTELLING - 15.09.2015

Een offerte in 37 talen?

Een klant tekent een offerte, maar beweert nadien, als het op betalen aankomt, dat hij er niets van begrepen heeft omdat hij anderstalig is. Heeft die klant een punt?

KILOMETERVERGOEDING - 15.09.2015

Forfaitaire kilometervergoeding is gedaald...


PRIVÉ - VARIA - 15.09.2015

De fameuze kaaimantaks is een feit!


BTW - 15.09.2015

Factuur opnieuw de basis voor de btw!

De complexe facturatieregels inzake btw worden vanaf 01.01.2016 vervangen door een eenvoudigere regeling. Wat zal die regeling precies inhouden?

ROERENDE INKOMSTEN - 15.09.2015

Auteursrechten van uw eigen vennootschap?

Uw vennootschap ontvangt auteursrechten voor teksten die u schrijft of andere ‘creatieve prestaties’ die u levert. Uit een parlementaire vraag van 30.06.2015 blijkt dat u die (deels) fiscaal vriendelijk naar u privé kunt ‘doorsluizen’. Hoe?

DIVERS INKOMEN - 15.09.2015

Een laag belaste vergoeding voor een naambord?

Een bedrijfsleider kreeg van zijn vennootschap € 375 per maand om een ‘reclamebord’ aan zijn woning te hangen. Die vergoeding gaf hij aan als een divers inkomen, maar voor de fiscus is dat ‘loon’. Wat zei de rechter op 24.03.2015?

ONROEREND GOED - 15.09.2015

Hoe uw buitenverblijf in de Provence aangeven?

U heeft een buitenverblijf in Frankrijk. U wordt daarop belast in Frankrijk, maar u moet dat ook in België aangeven. Hoe geeft u dat correct aan en welke invloed heeft dat op uw belastingen in België? Een arrest van 02.06.2015 verduidelijkt…

PERSONEEL - VARIA - 15.09.2015

Daling van de loonkost voor jonge ondernemingen!

Om jonge kmo’s een financieel duwtje in de rug te geven voorziet de Programmawet van 10.08.2015 in een daling van hun loonkosten wanneer zij personeel aanwerven. Hoe zit die regeling precies in elkaar?

DIVIDEND - 15.09.2015

Nu een dividend opnemen om 27% rv te vermijden?

In het kader van de ‘taxshift’ wordt het standaardtarief van de roerende voorheffing (rv) nog maar eens verhoogd, van 25% naar 27%. Kunt u daarop anticiperen door nu nog snel een groot tussentijds dividend op te nemen tegen 25%?

KAPITAALVERMINDERING - 15.09.2015

Kapitaalvermindering meteen uitkeren, hoe zit dat fiscaal?

Om een kapitaalververmindering belastingvrij uit te keren, moet u de regels van het vennootschapsrecht volgen. Aan de minister werd op 28.04.2015 gevraagd of de zgn. wachttermijn van twee maanden daar ook onder valt.

WONINGHUUR - HUURDER - 15.09.2015

Welke spelregels gelden er voor co-housing of medehuur?

Bij jongeren zijn nieuwe woonvormen zoals co-housing of medehuur steeds populairder. Juridisch gezien brengt zo’n huur wel veel vragen met zich mee. Waar houdt u het best rekening mee vóór u eraan begint?

WONINGHUUR - HERSTELLINGEN - 15.09.2015

H uurschade aanrekenen bij een oud contract


FISCAAL - VOORDEEL GRATIS WOONST - 15.09.2015

Voordeel gratis woonst voor beleggingspand? Neen toch!

Een van uw klanten wil via zijn vennootschap een pand kopen om dat vervolgens te verhuren. Hij heeft echter horen zeggen dat hij bij een controle daarvoor ook een privévoordeel aangesmeerd krijgt. Kan dat of kunt u hem geruststellen?

VLAAMS GEWEST - REGISTRATIERECHTEN - 15.09.2015

Meteen klein beschrijf of nadien het teveel terugvragen?

U wilt een nieuwe woning kopen die in aanmerking komt voor het klein beschrijf, maar u vreest dat uw oude woning niet op tijd verkocht raakt. Als dat niet lukt, betaalt u sinds 14.08.2015 immers ook een boete! Valt dat op te lossen?

MEDE-EIGENDOM - VARIA - 15.09.2015

Betalen alle mede-eigenaars mee voor de advocaat?

Een mede-eigenaar brengt de vereniging van mede-eigenaars voor de rechter omdat hij het niet eens is met een bepaalde beslissing. Kan hij dan zelf weigeren om mee de advocaat te betalen?

FISCAAL - KADASTRAAL INKOMEN - 15.09.2015

Stijgt het ki als u een kamer in uw woning verhuurt?

Na een verbouwing past het kadaster het ki aan. De regels die daarbij gelden, lijken soms ondoorgrondelijk. Wat is er van belang: het aantal m² vóór of na de verbouwing? Speelt het een rol of u een deel van de woning verhuurt?

VASTGOEdmakelaar - 15.09.2015

Wie mag er precies op ‘de lijst’ staan?

Na afloop van uw opdracht wordt het pand verkocht aan iemand die op ‘de lijst’ stond. Heeft u dan sowieso recht op uw commissie of wat is er daarbij van belang?

HANDELSHUUR - HUURCONTRACT - 15.09.2015

Een sluitend huurcontract voor een pop-upstore...

Overal rijzen pop-upstores uit de grond met de bedoeling om gedurende een korte periode op een bepaalde plaats handel te drijven. Hoe wordt zo’n huur juridisch het best geregeld? Kan het contract nadien nog verlengd worden?

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN & SOFTWARE - 09.09.2015

‘Moodboards’: ideeën uitwerken kan ook zo


EIGEN WEBSITE - VARIA - 09.09.2015

Een kwaliteitslabel voor uw site?

Weet u niet zeker of uw website wel helemaal in orde is met de regelgeving? In dat geval kunt u die laten checken door een onafhankelijke expert.

SOFTWARE - OFFICE - 09.09.2015

Word, Excel en PowerPoint: gratis in Windows 10

Heeft u de stap gezet naar Windows 10, dan vindt u – diep verborgen in de Store – gratis versies van Word, Excel en PowerPoint. Dit zijn ‘mobile’ of ‘universal’ apps. Wat hebben ze te bieden?

TELEFONIE - SMARTPHONE - 09.09.2015

Gebruik uw smartphone als geheugensteuntje

U heeft uw smartphone toch altijd op zak, dus waarom die niet gebruiken om uw geheugen te ondersteunen? Er zijn verschillende manieren om uw smartphone als geheugensteuntje in te zetten.

WEBDIENSTEN - VARIA - 09.09.2015

Zo maakt u een persoonlijke infobundel

Het world wide web staat bol van informatie. Wist u dat u van internet geplukte info gemakkelijk in een handige bundel kunt gieten, voor bv. uzelf, uw klanten of uw medewerkers?

BEVEILIGING - WACHTWOORDEN - 09.09.2015

Bescherm uw gegevens in Dropbox

Steeds meer zelfstandigen en bedrijven bewaren hun bestanden en gegevens in de cloud, bv. met behulp van Dropbox. Heeft u zelf twijfels bij de beveiliging ervan? Hoe kunt u uw data dan extra beschermen?

EIGEN WEBSITE - SITEONTWERP - 09.09.2015

Zo maakt u een plan voor uw website

Overweegt u om een nieuwe website te (laten) maken? In dat geval doet u er goed aan om eerst een zgn. wireframe op te stellen, in het belang van een overzichtelijke sitestructuur. Wat moet u hierover weten?

WEBDIENSTEN - VIDEO - 09.09.2015

Gebruik YouTube nog beter en efficiënter

In 2015 bestaat YouTube tien jaar. Met enkele gratis tools, add-ons en apps kunt u nog efficiënter en sneller YouTube-video’s bekijken. Welke zijn de moeite waard?

E-MAIL - WEBMAIL - 09.09.2015

Uw webmail back-uppen

Uw webmail wordt zorgvuldig bewaard in de cloud, maar misschien wilt u – om op zeker te spelen – zelf een back-up maken bij een andere online dienst of lokaal op uw computer. Hoe pakt u dit aan?

EIGEN WEBSITE - VARIA - 09.09.2015

Online en offline: hand in hand

Uw webshop is geen eiland, maar maakt deel uit van uw volledige businessplan. Via een ‘omnikanaalstrategie’ kunt u uw online verkoop en uw fysieke winkel optimaal op elkaar afstemmen. Hoe doet u dat?

INTERNETCONNECTIE - WIFI - 09.09.2015

Een tweede router in uw netwerk?

Een thuisnetwerk bestaat vaak uit een modem met draadloze router, een switch, een paar computers of draadloze apparaten en misschien ook een netwerkprinter en een NAS. Kan een tweede draadloze router van pas komen?

BEVEILIGING - PRIVACY - 09.09.2015

Hoe weet u wat Google met uw gegevens doet?

Op de vernieuwde Google-dienst Mijn account krijgt u een overzicht van wat Google allemaal over u weet. Wat is dat zoal en heeft u er zelf controle over?

BTW-AFREKENING - OPEISBAARHEID - 08.09.2015

Renovatie en btw-opeisbaarheid: een geslaagde combinatie?

Op 1 januari 2016 wordt de ouderdomsvereiste voor het verlaagd btw-tarief van 6% bij renovatie verlengd, maar wijzigen tevens de regels inzake de opeisbaarheid van de btw. Kan hieruit een voordeel gehaald worden voor werken die in 2015 nog niet voltooid zijn?

ONROEREND GOED - WERKEN IN ONROERENDE STAAT - 08.09.2015

Btw en mede-eigendom: hoe zit dat precies en wijzigt dat ook?

Hoe zorgt u ervoor dat u de betaalde btw op kosten aan gemeenschappelijke delen kunt recupereren als u uw mede-eigendom beroepsmatig gebruikt? Wat is er ter zake van belang en verandert dat ook als bestuurders-rechtspersonen vanaf 2016 btw-plichtig worden?

ONROEREND GOED - AFTREKBARE BTW - 08.09.2015

Een aankoop is geen verkoop!

Een collega kocht een pand voor beroepsmatig gebruik en trok derhalve de btw op het ereloon van de notaris af via zijn btw-aangifte. Kan hier niet, zei de btw-controleur...

ACTIEVE VEREDELING - 08.09.2015

Nieuwe regels voor ‘actieve veredeling’ van goederen

Voor goederen die tijdelijk naar België gebracht worden om hier bewerkt te worden, bestaat er een specifiek btw-regime voor zgn. actieve veredeling. Wat houdt dat in, wat zijn de voordelen van dat systeem en wat heeft de Btw ter zake beslist op 10 augustus 2015?

BTW-BEREKENING - MAATSTAF VAN HEFFING - 08.09.2015

Toegangstickets zijn geen goederen!

Bij de verkoop van tweedehandsgoederen kan er onder bepaalde voorwaarden gebruik gemaakt worden van de zgn. margeregeling. Bij het doorverkopen van tickets voor evenementen geldt dit echter niet, liet de Btw nu weten. Wat betekent dat concreet?

BTW-PLICHT - BTW-VRIJSTELLINGEN - 08.09.2015

Uitbreiding van de btw-vrijstelling voor weddenschappen

Weddenschappen, loterijen en andere kans- en geldspelen zijn principieel vrijgesteld van btw. De commissielonen die tussenpersonen zoals dagbladhandelaars aanrekenden aan de organisatoren van weddenschappen, waren dat echter niet. Dat is veranderd...

BTW-TARIEF - WIJZIGING - 08.09.2015

Opnieuw 21% op elektriciteit sinds 1 september

Het btw-tarief op elektriciteit bedraagt opnieuw 21% voor iedereen, ongeacht of het een huishoudelijke afnemer is of niet. Voor de tussentijdse voorschotfacturen is gemakshalve alleen de datum van de factuur van belang, aldus de Btw-beslissing ter zake...

SPECIFIEKE REGIMES - KLEINE ONDERNEMINGEN - 08.09.2015

Drempel is niet voor iedereen € 15.000!

Btw-plichtigen met een beperkte omzet kunnen opteren voor de zgn. kleineondernemersregeling. De omzetdrempel die ter zake van belang is, kan echter wel variëren...

ONROERENDE VERHUUR - 08.09.2015

Verhuur van opslagruimte voor goederen, wanneer met btw?

Op de verhuur van een opslagplaats of magazijn is in principe btw verschuldigd. Is dat altijd het geval? Wat als het magazijn samen met bv. een kantoorruimte verhuurd wordt? Een ruling heeft daar een verfrissende kijk op...

GOED OM TE WETEN - RIZIV - 08.09.2015

S upplementenverbod dagopname verstrengd


GOED OM TE WETEN - PRAKTIJKGEBOUW - 08.09.2015

B tw op elektriciteit terug altijd 21%...


VENNOOTSCHAP - 08.09.2015

Nu ook 2012 en 2013 vastklikken?

Ook de winsten van uw bvba van de boekjaren 2012 en 2013 kunnen dankzij een nieuwe wet omgezet worden in een liquidatiereserve. Hoe werkt dit?

PATIËNTENWENKEN - ZIEKENFONDS - 08.09.2015

Verdere uitbreiding werkhervatting voor zelfstandigen

Sinds 01.07.2015 kunnen zelfstandigen of vrije beroepers die uitkeringen voor arbeidsongeschiktheid ontvangen van het ziekenfonds, gemakkelijker terug actief worden zonder die uitkeringen te verliezen. Wat is er veranderd?

GRONDIG ONDERZOCHT - ZIEKENHUISARTS - 08.09.2015

Moet de medische raad u eerst horen?

Stel, de medische raad (MR) moet advies geven over het ontslag van een arts. I.p.v. die uit te nodigen om zijn verhaal te doen, gaat de MR onmiddellijk over tot de stemming. Is dit een inbreuk op de procedure? Een recent arrest licht toe...

MEDISCHE ATTESTEN - VERZEKERINGEN - 08.09.2015

Ruimer toepassingsgebied voor verzekeringsattesten

Vroeger kon u op grond van het beroepsgeheim weigeren om een attest voor een verzekeraar te schrijven als het om een zgn. schadeverzekering ging. Ingevolge de nieuwe Verzekeringswet zou dat niet meer het geval zijn. Klopt dat?

ONROEREND GOED - VERHUUR - 08.09.2015

Het huurcontract tijdig laten registreren…

U verhuurt een woning of appartement en doet dat vaak via contracten van korte duur, d.w.z. voor maximaal drie jaar. Is ook in dat geval de tijdige registratie van het huurcontract van belang?

BELASTBARE INKOMSTEN - VARIA - 07.09.2015

Hoe uw buitenverblijf in Frankrijk aangeven?

Heeft u een buitenverblijf in Frankrijk dat u niet verhuurt, dan moet u de huurwaarde daarvan in België aangeven. Wat is die huurwaarde precies en hoe beïnvloedt ze uw Belgische belastingen? Een arrest van 02.06.2015 verduidelijkt...

AFTREKBARE KOSTEN - VARIA - 07.09.2015

Rijlessen motor ook aftrekbaar?


BTW - AFTREKBAARHEID - 07.09.2015

Tickets als relatiegeschenk, kan dat?


AUTO - FISCALE AFTREK - 07.09.2015

Gedaalde kilometervergoeding!


CONTROLE EN BETWISTINGEN - INDICIAIRE TAXATIE - 07.09.2015

Is uw ‘belastbaar tekort’ wel juist berekend?

Een collega werd belast op een ‘indiciair tekort’. Volgens hem was het tekort echter te klein om rekening mee te houden. Vond de rechter dat ook? Hoe reageert u het best wanneer de fiscus een ‘indiciaire afrekening’ maakt?

ONROEREND GOED - VERBOUWINGEN - 07.09.2015

Als klant van aannemer nu sneller geviseerd door RSZ?

Als klant riskeert u voortaan sneller problemen als uw aannemer werkt met een onderaannemer met sociale en/of fiscale schulden. Hoe zitten die aansprakelijkheidsregels in elkaar en hoe beperkt u maximaal het risico?

BTW - AFTREKBAARHEID - 07.09.2015

De btw op een hotelfactuur niet aftrekbaar?!

U heeft een opdracht van een paar dagen op een locatie die wat ver van de deur is. Wat zijn de fiscale aandachtspunten in verband met de factuur van het hotel, de B&B, … waar u of uw personeel overnacht?

BOEKHOUDING - 07.09.2015

Hoe en waar uw elektronische facturen bewaren?

Veel leveranciers sturen enkel nog elektronische en geen papieren facturen meer, en omgekeerd stuurt u zelf misschien ook liever uw facturen elektronisch op. Hoe bewaart u die elektronische facturen echter correct voor de fiscus?

GESPREIDE TAXATIE - 07.09.2015

Gespreide taxatie: wanneer interessant en haalbaar?

Als u een investering (bv. een auto) die meer dan vijf jaar oud is, verkoopt, kunt u de zgn. meerwaarde ook gespreid laten belasten. Wanneer is het interessant om daarvoor te kiezen en waarop moet u dan letten? Een recent arrest licht toe...

BTW - FACTUUR - 07.09.2015

Btw-vereenvoudiging op komst!

Vanaf 2016 worden de btw-facturatieregels sterk vereenvoudigd. Wat verandert er precies en wat moet u tegen dan eventueel aanpassen of wijzigen?

KILOMETERVERGOEDING - 07.09.2015

Minder betalen per kilometer sinds 1 juli?


BELEGGEN - GEMENGDE FONDSEN - 07.09.2015

Gemengde fondsen: voor de ‘goede huisvader’?

Gemengde fondsen zijn momenteel heel populair. Hoe betrouwbaar is de samenstelling van dergelijke fondsen of de naam die erop gekleefd wordt (bv. defensief) echter? Waarop moet u letten en wat als u wilt ‘switchen’ van fonds?

BELASTINGVERMINDERING - 07.09.2015

Gunstmaatregel voor jonge kmo-vennootschappen!

Bent u zaakvoerder/bestuurder van een jonge vennootschap, dan is er sinds 1 juli 2015 een interessantere manier om investeringen te financieren dan via een klassieke lening bij de bank. Even kijken hoe dit precies werkt...