Alle domeinen

2015 - Maart

PRIVÉ - VERHUREN - 30.03.2015

Eruit huurder, mijn dochter wil hier wonen…

Stel, u verhuurt een woning of een appartement en u wilt de huurder er zo snel mogelijk uit, want uw zoon of dochter wil er gaan wonen. Wat zijn in dat geval de aandachtspunten?

RIZIV-BIJDRAGE - 30.03.2015

RIZIV-bijdrage voor bestaand contract?

Stel, u was lang niet geconventioneerd, maar u heeft dat voor 2015 wel gedaan. Dan kunt u sinds 1 april uw RIZIV-bijdrage aanvragen. Waarvoor kan die dienen?

ORDE VAN GENEESHEREN - 30.03.2015

Wat mag er anno 2015 op een website staan?

In een recent advies heeft de Nat. Raad van de Orde nog eens opgefrist wat u als arts wél en niet op de website van uw praktijk mag zetten. Wat kan er gebeuren wanneer u zich niet aan deze richtlijnen zou houden?

GRONDIG ONDERZOCHT - PRAKTIJKGEBOUW - 30.03.2015

Is huren van een patrimoniumvennootschap interessant?

Als u een gebouw wilt kopen voor uw praktijk, is het dan te overwegen om hiervoor een afzonderlijke patrimoniumvennootschap op te richten? Waarmee moet u in dat geval rekening houden om ‘fiscaal profijt’ te doen? Een arrest licht toe...

WOONLENING - FISCALE AFTREK - 30.03.2015

Ook voor ‘wederbeleggingsvergoeding’ fiscaal voordeel!

Stel, omwille van de lage rentevoeten herfinanciert u uw lening voor uw gemengd gebruikt pand en betaalt u een zgn. wederbeleggingsvergoeding. Kan die vergoeding ook fiscale voordelen opleveren?

WETTELIJK PENSIOEN - 30.03.2015

Niet meer wachten tot 1 januari van het jaar erna?

Vroeger sloot men de pensioenloopbaan af op 31 december van het jaar dat voorafging aan het pensioen. Sinds 1 januari 2015 telt echter ook het laatste ‘gedeeltelijk’ loopbaanjaar mee. Welke gevolgen heeft dit voor u?

FISCAAL - AUTO - 30.03.2015

Uw auto ‘te goedkoop’ verkocht?

Stel, u verkoopt uw beroepsmatig gebruikte auto en bij een controle doet uw controleur moeilijk over de verkoopprijs die volgens hem ‘te laag’ is. Hij wil u dan ook extra belasten. Kan hij dat en maakt het een verschil wie de koper was?

GOED OM TE WETEN - SCHENKEN - 30.03.2015

Onroerend goed in Nederland schenken?


GOED OM TE WETEN - SUCCESSIERECHTEN - 30.03.2015

Is er ook ‘fiscale’ plaatsvervulling?


AFTREKBARE KOSTEN - 30.03.2015

Aftrekbaar ‘uit sympathie’?

U wilt iets geven aan de plaatselijke fanfare bij wijze van sponsoring, maar dan zonder vermelding in ‘het boekske’. Is dat bedrag dan ook fiscaal aftrekbaar?

ONROERENDE INKOMSTEN - 30.03.2015

Uw gebouw heeft geen inkomsten opgebracht?

Een pand dat u niet gebruikt én dat geen inkomsten oplevert, kan leiden tot een vermindering van het kadastraal inkomen in uw privéaangifte. Hoe moet u ‘geen inkomsten opleveren’ interpreteren? Cassatie gaf op 10.10.2014 uitleg.

BELEGGEN - 30.03.2015

Profiteren van de goedkope euro?

De koers van de euro staat momenteel laag. Hoe komt het dat de Duitse beurs profiteert van die goedkope euro? Hoe kunt u daar eventueel mee van profiteren? Welke zijn de beste opties die u als belegger heeft?

BTW - 30.03.2015

Ook bij een btw-tegoed, btw-voorschotten betalen?

Bent u kwartaalaangever, dan moet uw volgende btw-aangifte uiterlijk 20 april ingediend zijn. Diezelfde btw-aangifte bepaalt meteen ook hoeveel btw-voorschot u moet betalen in mei en juni. Wat als u echter nog een tegoed heeft staan?

AFTREKBARE KOSTEN - 30.03.2015

Kosten zijn nog niet zo gauw ‘onredelijk hoog’!

De fiscus kan de aftrek weigeren van ‘onredelijke’ kosten, maar moet zich daarbij houden aan regels die door de rechtspraak strikt ingevuld worden, zoals uit een arrest van 25.11.2014 nog maar eens blijkt. Wat moet u onthouden?

AFTREKBARE KOSTEN - 30.03.2015

Minder aftrekbare elektriciteitskosten door zonnepanelen?

U heeft een eenmanszaak, u laat zonnepanelen plaatsen en u gebruikt de elektriciteit daarvan ook voor uw praktijk. Tot nu toe trok u het beroepsmatige deel van uw elektriciteitsfactuur af als beroepskosten. Verandert dat nu?

BEZWAARSCHRIFT - 30.03.2015

Opgelet met de datum volmacht!


ONROEREND GOED - VARIA - 30.03.2015

Verhuurd en toch belast bij verkoop?


BTW - AFTREKBAARHEID - 30.03.2015

Btw op hapjes en drankjes toch aftrekbaar?


AFTREKBARE KOSTEN - 30.03.2015

Samen een pand gekocht, hoeveel kunt u afschrijven?

U bent getrouwd of u woont samen en u koopt samen met uw partner een pand dat u voor 40% ook voor uw zaak zal gebruiken. Kunt u dat pand dan ook zonder meer voor 40% afschrijven? Of moet u daar toch wat mee opletten? Even kijken.

ERVEN EN SCHENKEN - SCHENKINGSRECHTEN - 30.03.2015

Schenkingsrechten: kunt u ‘spelen’ met de timing?

Schenkt u roerende goederen aan uw kinderen via een bankgift of Nederlandse notaris, dan kunt u die schenking achteraf laten registreren tegen 3% schenkingsrechten. Waarop betaalt u dan precies 3% en is uw timing belangrijk?

BOEKHOUDER - 30.03.2015

Een nieuwe volmacht nodig?

Uw boekhouder vraagt u om langs te komen met uw paspoort en pincode om een volmacht te geven. Is dat al voor de aangifte of is dat nog voor iets anders?

BELASTINGBEREKENING - PERSONEN TEN LASTE - 30.03.2015

Wie draagt er thuis de broek?

Woont uw vader of moeder bij u in, dan kunt u deze onder bepaalde voorwaarden fiscaal ten laste nemen. Vereist is daarvoor onder meer dat u kunt aantonen dat u aan het hoofd van het gezin staat. Wat betekent dat en hoe bewijst u dat?

ERVEN EN SCHENKEN - SUCCESSIERECHTEN - 30.03.2015

Generation skipping met ‘doorschuivend’ vruchtgebruik

Ouders die een goed gelegen pand bezitten, willen dit meestal graag in de familie houden zonder al te veel successierechten én willen de huur ervan levenslang blijven opstrijken. Hoe kunnen beide doelstellingen gerealiseerd worden?

AFTREKBARE KOSTEN - 30.03.2015

Advocatenkosten zijn wél aftrekbaar, beste controleur!

Een collega had voor twee processen in verband met zijn zaak een advocaat ingeschakeld. De fiscus weigerde echter de aftrekbaarheid van de advocaten-kosten. Was de rechter het daarmee eens? Even kijken...

FISCAAL - 27.03.2015

Lage boete, dus niet voorafbetalen?

De ‘boete’ die u krijgt als u niet genoeg voorafbetaalt, daalt dit jaar opnieuw. Is het dan nog wel ‘interessant’ om tegen 10 april een eerste voorafbetaling te doen?

BTW-CONTROLE - AFBRAAKWERKEN - 27.03.2015

Extra btw betalen omwille van afgevoerd oud ijzer?

Mogelijk informeert uw btw-controleur of u bij uw klanten regelmatig puin, oud ijzer of andere materialen afvoert. Volgens hem is dat wellicht nog iets waard. In welke mate riskeert u extra btw te moeten doorstorten?

RECHT - VARIA - 27.03.2015

Kiest u voor een ‘klassiek’ of ‘modern’ bewijsdocument?

Bij een hand- of bankgift werkt u volgens sommigen het best met de ‘klassieke’ aangetekende brieven en volgens anderen met een ‘modern’ bewijsdocument (zgn. pacte adjoint). Wat is de beste oplossing in welke situatie?

BANK - VARIA - 27.03.2015

Goed nieuws voor vervroegde terugbetaling?

Bij het vervroegd terugbetalen van een beroepsmatig krediet is de ‘boete’ sinds vorig jaar beperkt tot zes maanden interest. Voor oudere kredieten valt dat daarentegen nog veel duurder uit. Een rechter had er echter een klare kijk op…

OFFERTES & CONTRACTEN - MIN- & MEERWERKEN - 27.03.2015

Al dan niet akkoord met meerwerken?

Als u achteraf meer aanrekent dan in uw prijsofferte voorzien, dan leidt dat nogal eens tot discussies met de klant in kwestie. Wat is daarbij voor u van belang? In welke mate mag u werken die u extra uitgevoerd heeft, effectief aanrekenen?

PERSONEEL - VARIA - 27.03.2015

Hoe zit het nu met de maaltijdcheques?

De maaltijdcheques zijn de laatste tijd niet uit het nieuws geweest. Zo was er een voorstel tot afschaffing en even later werd dan weer bekendgemaakt dat de waarde ervan zal stijgen. Wat zit er nu eigenlijk precies aan te komen?

LOONBONUS - 25.03.2015

Toetredingsakte loonbonusplan: waarop letten?

Wilt u een loonbonus toekennen voor 2015 en het hele jaar als referentieperiode gebruiken? Dan moet u de zgn. toetredingsakte indienen vóór 30 april a.s. De FOD WASO heeft een lijst van niet te maken fouten in dat verband gepubliceerd.

PERSONEELSBELEID - ABSENTEÏSME - 25.03.2015

Hoe een stijgend ziekteverzuim aanpakken?

Uit recente onderzoeken naar het ziekteverzuim in België zou blijken dat vooral het langdurig verzuim gestegen is. Stel dat ook bij u het ziekteverzuim gestegen blijkt te zijn, welke maatregelen kunt u dan nemen om dat in te dijken?

ONTSLAGBESCHERMING - ZWANGERSCHAP - 25.03.2015

Verdergaan met de vervangster i.p.v. de zwangere?

Stel, een werkneemster gaat terugkomen uit zwangerschapsrust, maar u zou eigenlijk liever haar vervangster in dienst houden. Volstaat het motief dat deze laatste ‘beter werk levert’ om de andere werkneemster te ontslaan?

GEWAARBORGD LOON - 25.03.2015

Terug te vragen bij verkeersongeval?

Stel, een werknemer is arbeidsongeschikt door een verkeersongeval waarbij hij ‘in zijn recht’ was. Wist u al dat u dan het gewaarborgd loon kunt terugvorderen?

UITWINNINGSVERGOEDING - 25.03.2015

In welke mate moet u een klantenlijst weerleggen?

Als er geen concurrentiebeding in het contract stond, moet een vertegenwoordiger zelf bewijzen dat hij klanten aangebracht heeft, om een uitwinningsvergoeding te claimen. Hoe reageert u als hij een klantenlijst voorlegt? Een arrest licht toe...

ANTIDISCRIMINATIE - LOON - 25.03.2015

De loonkloofbemiddelaar: wie, wat en waarom?

Inzake de loonkloof tussen mannen en vrouwen zou de ondernemingsraad of de vakbondsafvaardiging u – in bedrijven vanaf 50 werknemers – sinds kort kunnen vragen dat u een zgn. loonkloofbemiddelaar aanstelt. Wat houdt dit in?

KLEIN VERLET - LOON - 25.03.2015

Wie betaalt de assisenjury?

Stel, een van uw werknemers wordt opgeroepen om mogelijk in een jury voor een assisenproces te zetelen. Indien hij ook effectief uitgeloot zou worden, wat zijn dan de gevolgen voor hem en/of voor u als werkgever?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - 25.03.2015

Klant in zgn. WCO, hoe zit dat fiscaal?


LENING - 25.03.2015

Lening met vaste looptijd...

U wilt uw schuld via rekening-courant omzetten in een lening met vaste looptijd, want dat is fiscaal interessant. Waarop moet u dan zeker letten?

LIQUIDATIERESERVE - 25.03.2015

Liquidatiereserve: enkel voordelen of toch ook nadelen?

Door nu 10% belasting te betalen, kunt u later de zgn. liquidatiereserve als dividend tegen een lagere roerende voorheffing laten uitkeren en als liquidatiebonus zelfs zonder rv. Dat klinkt heel goed, maar zijn er ook kanttekeningen?

ALGEMENE VERGADERING - VARIA - 25.03.2015

Advocaat van uw collega toelaten op jaarvergadering?

Dit voorjaar staat naar jaarlijkse gewoonte de algemene vergadering ingepland. Er is echter ruzie. Wat als een collega zijn advocaat of boekhouder meebrengt of stuurt, mag die dan binnen? Op welke gronden mag u die zeker weigeren?

OPVOLGING - OVERDRACHT AAN DE KINDEREN - 25.03.2015

Versoepelingen in de overdracht van uw ‘familiebedrijf’!

Sinds 2012 kunt u onder bepaalde voorwaarden uw vennootschap goedkoop overdragen. Drie van die voorwaarden zijn sinds 01.01.2015 versoepeld, zo blijkt uit de zgn. Vlaamse Codex Fiscaliteit! Wat moet u daarvan onthouden?

AANDEELHOUDERS - TOETREDING - 25.03.2015

U koopt zich in bvba in, gegarandeerd ook zaakvoerder?

U overweegt om uzelf in te kopen in een vennootschap waardoor u dus mede-eigenaar wordt. U gaat ervan uit dat u dan ook mee in het bestuur zit, als mede-zaakvoerder of bestuurder. Heeft u op dat vlak garanties?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - VARIA - 25.03.2015

Wat doet u met uw gespreid belastbare meerwaarden?

Uw vennootschap heeft een paar jaar geleden beslist om de winst bij de verkoop van een investering gespreid te laten belasten. Wat moet u dan bij de afsluiting van boekjaar 2014 checken en kunt u die boeken naar een liquidatiereserve?

SOCIALE BIJDRAGEN - 25.03.2015

Sociale bijdragen op uw tantième?


VENNOOTSCHAPSBELASTING - 25.03.2015

Elk fiscaal voordeel heeft ook zijn nadeel…

Notionele interestaftrek, gewone investeringsaftrek, investeringsreserve en/of liquidatiereserve: voor welk van die fiscale voordelen kiest uw kmo het best?

BLACK BOX - BTW-CONTROLE - 25.03.2015

Riskeert u toch boetes in 2015?!


HANDELSHUUR - 25.03.2015

Shop in a shop: handelshuur?


PERSONEEL - ONTSLAG - 25.03.2015

Werknemer post negatieve tweet over uw zaak…

U krijgt weet van een wel erg negatieve tweet over uw zaak, die nota bene uit eigen rangen komt. In welke mate kunt u uw werknemer dan op staande voet ontslaan? Een rechter verduidelijkte het een en ander…

FISCAAL - BTW - 25.03.2015

Welk btw-tarief van toepassing op herstellingen?

Bestaat er een speciale regeling voor herstellingen, aangezien er bij de initiële verkoop al btw aangerekend werd? De minister antwoordde op deze parlementaire vraag van 07.01.2015. Wat is er voor u als middenstander van belang?

HANDELSPRAKTIJKEN - PRIJS - 25.03.2015

Ai, verkeerde prijs op uw webshop of in uw advertentie

Bij een elektroketen stroomden de bestellingen binnen, een van de producten werd op de webshop immers tegen een spotprijs aangeboden. Wat als u zoiets overkomt op uw webshop of in een advertentie, hangt u daar dan aan vast?

RECHT - VARIA - 25.03.2015

Even als pop-up op een andere locatie bereikbaar?

Door wegenwerken wordt de zaak van uw collega moeilijk bereikbaar. Daarom overweegt hij in te spelen op de ‘pop-uptrend’ en zijn zaak tijdelijk op een andere locatie open te houden. Wat zijn daarbij de aandachtspunten?

BTW - 6%-TARIEF - 24.03.2015

Verbouwing tegen 6% btw kan nog hele jaar 2015!

Een van uw klanten kocht privé onlangs een woning die wel nog wat renovatie kan gebruiken. U maakt hem er dan het best attent op dat het soms aangewezen is om die werken nog zeker in 2015 te laten doen. Waarover gaat dat precies?

HANDELSHUUR - HUURHERNIEUWING - 24.03.2015

Wat na 36 jaar handelshuur?


VLAAMS GEWEST - FISCAAL - 24.03.2015

Tweede woning fiscaal voordeliger dan eigen woning?

Investeert u dit jaar in een tweede woning om die te verhuren, dan zou u daarvoor meer fiscaal voordeel krijgen dan zo u zich nu uw enige, eigen woning in Vlaanderen aanschaft, zo stond er in de pers! Hoe kan zoiets en klopt dat wel?

WET BREYNE - AANNEMER - 24.03.2015

Wanneer moet het appartement klaar zijn?


RUIMTELIJKE ORDENING - ERFDIENSTBAARHEID - 24.03.2015

Een oude wandelweg loopt dwars over uw perceel...

Meer en meer worden oude buurtwegen opnieuw in werking gesteld en blijkt dat de eigenaars niet wisten dat er zo’n weg over hun grond liep. Hoe zit dat precies? Moet dit dan niet in de aankoopakte vermeld staan?

MEDE-EIGENDOM - QUOTITEITEN - 24.03.2015

Welke regels gelden er voor het wijzigen van de aandelen?

Een mede-eigenaar vindt dat de verdeling van de aandelen in het gebouw niet correct is en hij wil die verdeling wijzigen. Moet een eventuele nieuwe verdeling dan voldoen aan de strikte regels die sinds 2010 gelden in nieuwe gebouwen?

WONINGHUUR - WOONATTEST - 24.03.2015

In welke regio is het conformiteitsattest verplicht?

Verhuurt u een woning of appartement, dan moet u in sommige gevallen over een conformiteitsattest beschikken. Houd er rekening mee dat deze regeling anders is in het Brussels of Waals gewest. Hoe zit dat precies?

WONINGHUUR - BUITENGEWONE OMSTANDIGHEDEN - 24.03.2015

Nu vertrekken komt echt niet uit voor uw huurder...

Het einde van de huur is in zicht, maar dan laat uw huurder weten dat hij toch graag langer zou willen blijven. Wanneer bent u verplicht om zo’n verlenging toe te staan en hoe pakt u dat dan het best aan?

WONINGHUUR - 24.03.2015

Een sanctie na opzeg eigen gebruik?

Wilt u als verhuurder zelf in uw pand gaan wonen, dan kunt u een opzeg geven voor eigen gebruik. Zo’n opzeg is wel niet vrijblijvend...

HANDELSHUUR - HUURHERNIEUWING - 24.03.2015

Hoe reageren op een te late aanvraag?


BTW - VERHUUR - 24.03.2015

Vakantiewoning verhuren, is het nu met of zonder btw?

Over het feit of er bij de verhuur van een vakantiewoning nu wel of niet btw geteld moet worden, staat het standpunt van de Btw haaks op dat van Cassatie. Aan de minister werd op 25.02 gevraagd welk standpunt er gevolgd moet worden...

WONINGHUUR - REGISTRATIE - 24.03.2015

Nu eenvoudiger online registreren?

Sinds kort bestaat het systeem MyRentPro om online woninghuurcontracten te registreren. Is online registreren hierdoor dan nu een pak eenvoudiger?

MEDE-EIGENDOM - QUOTITEITEN - 24.03.2015

De eeuwige discussie over de kosten van het water...

In veel appartementsgebouwen is de verdeling van de waterkosten een terugkerend discussiepunt. Zelfs als er individuele meters zijn, blijft er dikwijls ook daarover nog discussie. Is daar iets aan te doen?

VLAAMS GEWEST - REGISTRATIERECHTEN - 24.03.2015

Verdeling tegen 1% bij echtscheiding, hoe zit dat precies?

Sinds 01.01.2015 is de zgn. miserietaks in Vlaanderen soms opnieuw 1%. In de praktijk blijkt er echter onduidelijkheid te zijn over de concrete akte waarin die verdeling opgenomen moet zijn. Waarover gaat dat en hoe zit dat dan precies?

WONINGHUUR - HUURDER - 24.03.2015

Te veel volk in uw huurwoning of -appartement

U verhuurt een klein appartementje aan één huurder, maar voor u het weet, heeft hij/zij een partner en is er ook een kind op komst. Moet u als verhuurder ingrijpen als er te veel mensen wonen in uw huurwoning?

VLAAMS GEWEST - STEDENBOUWKUNDIGE VERGUNNING - 24.03.2015

Een nieuwe informatieplicht voor complexe projecten

Sinds 1 maart 2015 is het decreet over de complexe projecten in werking. Ook voor u als vastgoedmakelaar is er hieraan nog maar eens een extra informatieplicht gekoppeld. Hoe zit dat precies en wanneer moet u er rekening mee houden?

VASTGOEDMAKELAAR - ERELOON - 24.03.2015

Geen commissie als de verkoper zelf een koper vindt?

Recentelijk besliste de rechter dat een collega-vastgoedmakelaar geen enkele vergoeding kreeg omdat hij eigenlijk niet tussengekomen was bij de verkoop. Misloopt u in zo’n geval dan sowieso een vergoeding?

RECHT - GARANTIE - 23.03.2015

Hoeveel garantie moet u aan uw klanten geven?

De regels over de garantie die u bij een verkoop moet geven, zijn veel strenger voor particuliere dan voor beroepsmatige klanten. Hoe zorgt u er nu het best voor dat een klant nadien niet kan zeggen dat hij die spelregels niet kende?

BANK - VARIA - 23.03.2015

Betaald via cheque, geld weer kwijt?

In bepaalde gevallen kan uw bank het geld dat u ontving via een cheque, opnieuw van uw rekening halen. Is cheques aanvaarden dan wel een goed idee?

VENNOOTSCHAP - BELASTBARE VOORDELEN - 23.03.2015

Voordeel gratis woonst en energie voor 2015?


VENNOOTSCHAP - REKENING-COURANT - 23.03.2015

Een belastbaar voordeel op rc zetten is duurder?

Geniet u als zaakvoerder/bestuurder een aantal ‘gratis’ voordelen, dan wordt u daar in principe privé op belast, tenzij u die voordelen op uw rc laat boeken. Dat laatste is echter wel duurder. Waarom is dat precies?

SOCIAAL STATUUT ZELFSTANDIGE - SOCIALE BIJDRAGEN - 23.03.2015

Minder loon opnemen om voorschotten te laten zakken?

Om uw voorlopige sociale bijdragen die u vanaf dit jaar betaalt te laten verlagen, moet u kunnen aantonen dat uw inkomsten van 2015 onder bepaalde grenzen zullen liggen. Is het daarvoor voldoende uw loon als zaakvoerder te laten zakken?

SOFTWARE - BROWSER - 23.03.2015

Meerdere gebruikers in Chrome


SOFTWARE - APPS - 23.03.2015

Efficiënt documenten beheren met GoodReader

Leest u vaak pdf- of Office-bestanden of andere documenten op uw iPad of iPhone, dan is GoodReader een uitstekende optie – jammer genoeg alleen voor iOS. Hoe gaat u ermee aan de slag en hoe configureert u de app optimaal?

E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 23.03.2015

Grote bijlages met uw Mac versturen


TELEFONIE - GSM & SMARTPHONE - 23.03.2015

Werk beter met interactieve meldingen

Android sinds versie 5.0 (Lollipop) en iOS sinds versie 8 hebben veel slimmere meldingen. Hoe maakt u het best gebruik van die meldingen en hoe maakt u deze wat minder opdringerig?

COMPUTER - VARIA - 23.03.2015

Pas ook de geluidjes aan die uw pc maakt

Sommige mensen besteden veel tijd aan het aanpassen van het scherm van hun pc aan hun persoonlijke smaak. Maar wist u dat u ook de geluiden van uw pc kunt aanpassen?

NIEUWS - NIEUWSSITES - 23.03.2015

Op zoek naar regionaal nieuws

Internet wemelt van nieuwssites, maar vaak is de internationale berichtgeving afkomstig van grote persagentschappen. Waar kunt u terecht voor een meer lokale kijk op een specifieke regio?

EIGEN WEBSITE - SITEONTWERP - 23.03.2015

Vermijd deze ‘usability’-fouten

Websites bereiken lang niet altijd het beoogde resultaat. De reden: heel vaak zondigen ze tegen ‘usability’-principes, waardoor bezoekers afhaken. De onderstaande fouten moet u vermijden.

ZAKELIJK - FINANCIEEL - 23.03.2015

Beoordeel beleggingsfondsen online

Beleggingsfondsen zijn essentieel voor de uitbouw van een evenwichtige portefeuille. Welke onafhankelijke sites helpen u bij de juiste keuze?

COMPUTER - ONLINE HULP - 23.03.2015

Waar stelt u uw technische vragen?

U krijgt weleens te maken met technische issues, zoals een printer die dienst weigert of een probleem in Word of Excel. Als u niet kunt terugvallen op hulp in uw omgeving, kunt u hiermee terecht op een forum.

E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 23.03.2015

Sneller mailen met sjablonen

Merkt u dat u vaak dezelfde stukken tekst in uw berichten moet intikken? Met sjablonen en andere tools kunt u veel tijd winnen. Hoe gaat u te werk?

WEBDIENSTEN - ONLINE OFFICE - 23.03.2015

Meer leven in uw presentaties met Moovly?

De meeste presentaties worden nog altijd ondersteund met saaie PowerPoint-slideshows. Moovly wil meer dynamiek in uw presentaties brengen.

SOFTWARE - WINDOWS - 23.03.2015

Android op Windows

Wist u dat er tools bestaan waarmee u allerlei functies (bv. sms’je lezen en beantwoorden) van uw Android-apparaat overneemt op het grote scherm van uw Windows-pc? Het is zelfs mogelijk om Android bovenop Windows te draaien.

SOFTWARE - MUZIEK - 23.03.2015

Organiseer uw muziek met Clementine

Wellicht heeft u ook duizenden muziekbestanden. Met Clementine, een gratis ‘openbron’-muziekbeheerder, kunt u die afspelen en organiseren. Wat heeft het programma precies te bieden en is het de moeite waard?

PRIVÉ - ONROERENDE INKOMSTEN - 20.03.2015

Privé een pand verhuren aan een vzw, hoe wordt u belast?

Naast uw eigen woning bezit u ook een pand dat u wilt verhuren. Nu wil een vzw dat pand huren. Hoe wordt u dan belast op de huur die u ontvangt en welk fiscaal voordeel krijgt u desgevallend nog op uw lening voor dat pand?

AFTREKBARE KOSTEN - 20.03.2015

Kost aftrekbaar voor 2014, ook al is bewijsstuk van later?

U bent bij de afsluiting van uw jaarrekening op zoek naar extra kosten om uw belastbare winst van 2014 nog wat te ‘drukken’. Is het een probleem dat u voor deze kosten geen factuur, betaling of ander bewijsstuk uit 2014 heeft?

BTW - 20.03.2015

Langer verbouwen tegen 6% btw!

De ouderdomsvereiste voor woningen die verbouwd kunnen worden tegen 6% btw wordt opgetrokken tot 10 jaar. Aan de minister werd gevraagd vanaf wanneer?

AUTO & TRANSPORT - VARIA - 20.03.2015

Uw vennootschap koopt een motor?

Met de zomer in aantocht wilt u via uw vennootschap een motor kopen. Wat zijn daarbij ook alweer de voornaamste fiscale aandachtspunten? De minister heeft op 11.02.2015 het een en ander nog even verduidelijkt...

ROERENDE VOORHEFFING - 20.03.2015

Vastgeklikte reserves en de overdracht van aandelen

Uw vennootschap heeft een groot kapitaal dat vooral bestaat uit reserves die u ‘vastgeklikt’ heeft in de regeling van Di Rupo. Nu wilt u uw aandelen verkopen of wegschenken. Wat zijn de gevolgen daarvan voor de uitkering van die reserves?

VENNOOTSCHAP - LIQUIDATIEBONUS - 20.03.2015

Hoe moet u nu precies de liquidatiereserve boeken?

Op 05.03.2015 publiceerde de Commissie voor Boekhoudkundige Normen een ontwerpadvies over de nieuwe liquidatiereserve. Welke elementen uit dit advies verdienen eerstdaags uw aandacht bij de afsluiting van uw jaarrekening?

PERSONEELSKOSTEN - 18.03.2015

Nieuw Vlaams doelgroepenbeleid: lagere bijdragen voor jongeren en 55-plussers

De Vlaamse regering keurde op 23 januari 2015 de conceptnota van de minister van Werk over de hervorming van het doelgroepenbeleid goed. Het nieuwe doelgroepenbeleid concentreert zich op drie pijlers: jongeren, 55-plussers en personen met een arbeidshandicap.

Welke steunmaatregelen gelden er vanaf 2016 als u oudere werknemers aanwerft of in dienst houdt of jongeren aanwerft? Wat zijn dan de nieuwe voorwaarden om die steun te genieten?

Wanneer is de nieuwe regeling gunstiger dan de huidige en wanneer toch niet? In welke mate houdt u daar nu al het best rekening mee?


BELASTING NIET-INWONERS - 18.03.2015

Hoever reiken de tentakels van de ‘catch all’-bepaling?

Sinds januari 2013 is er aan de belasting van niet-inwoners een zgn. vangnetbepaling toegevoegd, waardoor u soms bronheffing moet inhouden als u dienstprestaties vergoedt aan niet-inwoners. In juli 2014 verduidelijkte de Administratie in een ‘bericht aan de schuldenaars’ de draagwijdte van die bepaling.

Wat is precies de bedoeling van die ‘catch all’-bepaling? Op welke inkomsten heeft ze betrekking? Wat moet u praktisch doen als u betalingen doet die mogelijk onder die nieuwe regels vallen? Wanneer moet u de bronheffing inhouden en hoe wordt die dan berekend?

Wanneer vallen betalingen aan niet-verdragslanden toch niet onder die vangnetbepaling en wat zei de Rulingcommissie daarover onlangs?


TAXSHELTER - 18.03.2015

Nieuw regime taxshelter: ook voor u nog interessant?

Sinds 1 januari 2015 (wet van 12.05.2014, KB van 19.12.2014) is er voor raamovereenkomsten die vanaf die datum gesloten worden, een nieuwe regeling voor taxshelterinvesteringen.

Wat houdt die nieuwe regeling concreet in? Hoe groot is het fiscale voordeel? Geniet u daarnaast ook nu nog andere opbrengsten? Hoeveel mag u dan maximaal investeren?

Wanneer is die nieuwe taxshelterregeling ook voor u interessant en wanneer niet?

Bij het sluiten van de raamovereenkomst krijgt u een voorlopige fiscale vrijstelling. Wanneer wordt die vrijstelling definitief? Loopt u mogelijk ook het risico dat u de vrijstelling uiteindelijk niet krijgt? En kunt u zich beschermen tegen dat risico?


BEZOLDIGINGSTHEORIE - 18.03.2015

Cassatie: kosten van een privé gebruikt pand aftrekbaar bij uw vennootschap!

Volgens de ‘bezoldigingstheorie’ zijn de kosten van een pand dat u privé bewoont, bij uw vennootschap toch aftrekbaar als beroepskosten. Cassatie sloot zich daar onlangs bij aan.

Wat houdt die bezoldigingstheorie in? Geldt ze ook voor een tweede verblijf of bij een zgn. gesplitste aankoop, waarbij uw vennootschap enkel het vruchtgebruik koopt en uzelf privé de blote eigendom? En blijven de kosten ook aftrekbaar als u het pand 100% privé gebruikt?

Mag uw vennootschap daarnaast ook verbeterings- of uitbreidingswerken uitvoeren?

Met welke aandachtspunten houdt u best rekening om discussies met de fiscus te vermijden?


OVERDRACHT - 18.03.2015

Samen uit, samen thuis? Meerdere vennoten: hoe toch 100% van de aandelen verkopen?

Soms is het nuttig om een bijkomende aandeelhouder aan boord te halen. Hoe zorgt u er dan voor dat u toch de vrijheid behoudt om, als u dat wenst, 100% van de aandelen van uw bedrijf te koop aan te bieden?

Wat is daarbij het belang van een goede aandeelhoudersovereenkomst waarin u voorziet in een volgrecht en een volgplicht? Wat houden dat soort clausules precies in?

Zijn er daarnaast ook wettelijke, statutaire of contractuele overdrachtsbeperkingen mogelijk?

Hoe kunnen de wettelijke overdrachtsbeperkingen binnen een bvba de uitwerking van de volgplicht buitenspel zetten? Hoe gaat u daarmee om, of beter nog, hoe anticipeert u daarop?


SUCCESSIEPLANNING - 18.03.2015

Een ‘successieplanning-light’: een must voor elke ondernemer?

Veel ondernemers beginnen pas na te denken over een successieplanning eens zij overwegen om te stoppen met werken. Toch kunt u beter al veel vroeger stilstaan bij een soort ‘light’-successieplanning met focus op uw vennootschap om zeker te vermijden dat uw bedrijf bij uw overlijden in allerijl verkocht moet worden om de successierechten te betalen.

Wat zijn daarbij de vier stappen die u het best onderneemt? Waarom is het belangrijk om na te gaan of uw bedrijf onder het gunstregime voor de vererving van familiale vennootschappen valt?

Kunt u het risico op een plots overlijden tijdelijk verzekeren tot u klaar bent om een definitieve successieplanning uit te werken? En hoe zorgt u voor de continuïteit in het bestuur van uw bedrijf? Wat is daarbij het nut van een maatschap?


REDELIJKE OPZEGTERMIJN - 18.03.2015

Een samenwerking stopzetten: niet zonder ‘redelijke opzegtermijn’!

Welke spelregels moet u naleven als u een contract voor onbepaalde duur met een klant, leverancier of onderaannemer wilt stopzetten? Wat is daarbij het belang van een ‘redelijke opzegtermijn’ en hoe wordt die bepaald?

Moet u ook een opzegtermijn respecteren als u al gedurende langere tijd zonder schriftelijke overeenkomst samenwerkt met een zakenpartner?

Kunt u een contract voor bepaalde duur ook opzeggen? Wanneer wel en wanneer niet?

En ten slotte, wat riskeert u als u toch gewoon van de ene dag op de andere een contract stopzet?


BESTUUR - 18.03.2015

Enkel nog als voorzitter actief blijven?

Bedrijfsleiders die het op een bepaald moment wat kalmer aan willen doen of hun opvolging voorbereiden, willen vaak de banden met het bedrijf nog niet volledig doorknippen. Daarom overwegen ze soms om nog een tijdje actief te blijven als voorzitter van de raad van bestuur.

Wat houdt de rol van de voorzitter precies in? Wat zegt de wet? Heeft u als voorzitter nog een doorslaggevende stem bij de besluitvorming binnen de raad van bestuur?

De Code Buysse geeft een aantal aanbevelingen m.b.t. de rol van de voorzitter. Wat houden die aanbevelingen concreet in? In welke mate bent u daardoor ook gebonden?

Hoe zorgt u in de praktijk voor een vlotte samenwerking tussen de voorzitter en de CEO? En welke rol speelt de voorzitter t.o.v. de leden van het management en de aandeelhouders?


SOCIALE VERKIEZINGEN - 18.03.2015

Sociale verkiezingen van 2016: waarmee vandaag al rekening houden?

In mei 2016 zijn er opnieuw sociale verkiezingen. Dat lijkt nog veraf, maar toch begint u daar beter nu al stilaan rekening mee te houden. Wat zijn daarbij vandaag de aandachtspunten?

Of u sociale verkiezingen moet organiseren, wordt bekeken op het niveau van de technische bedrijfseenheid (TBE). Wanneer is er precies sprake van een aparte TBE? Kan het soms toch interessant zijn om twee vennootschappen als één TBE te aanzien?

Hoe berekent u dan de gemiddelde tewerkstelling? Tellen interims en studenten altijd mee?

Waarom denkt u best nu al na over een organogram dat duidelijk aangeeft wie ‘leidinggevend personeel’ is? En waarom moet u extra opletten met een ontslag bij het begin van 2016?


NOTIONELE INTERESTAFTREK - 16.03.2015

Verlies geen notionele interestaftrek!

Zit er in uw vennootschap een ‘gemengd’ pand, dan kunt u met een eenvoudige ingreep uw notionele interestaftrek optimaliseren. Hoe zit dat precies?

HUISPERSONEEL - 16.03.2015

Nieuwe regeling voor uw hulp in het huishouden...

Sinds eind 2014 zijn de regels die gelden voor zgn. dienstboden gewijzigd. In principe moet u voor hen nu ook RSZ-bijdragen betalen. Hoe zit dat precies? Zijn ze daardoor voortaan even duur als een gewone werknemer?

VERDEELRECHT - 16.03.2015

‘Miserietaks’ opnieuw verlaagd bij relatiebreuk?

Wordt een onroerend goed verdeeld onder de mede-eigenaars, dan moet er in Vlaanderen op die verdeling 2,5% registratierechten betaald worden. Dat tarief is nu echter in bepaalde gevallen opnieuw verlaagd. Wanneer is dat het geval?

HUUR - 16.03.2015

Geen huurprijs in kosten, toch beroepsmatig verhuurd?

Een collega verhuurde een appartement en had in het contract voorzien dat de huurprijs door de huurder fiscaal niet ingebracht mocht worden als een aftrekbare kost. Toch werd hij belast op de effectieve huurprijs. Waarom?

LIQUIDATIERESERVE - 16.03.2015

Van wie zijn de ‘opgepotte winsten’?

Uw vennootschap kan voortaan elk jaar beslissen om haar boekhoudkundige winst om te zetten in een zgn. liquidatiereserve en daarop een belasting van 10% te betalen. Van welke echtgenoot is dit ‘opgepot’ geld dan echter?

BELEGGEN - 16.03.2015

Hoe zinvol is regelmatig beleggen?

De aandelenmarkten hebben een goede periode achter de rug en veel beleggers krijgen stilaan ‘hoogtevrees’. U wilt echter nog een graantje meepikken, eventueel met beperkte middelen. Is gespreid in de tijd beleggen dan een aanrader?

BELASTINGAFTREK - BEROEPSKOSTEN - 16.03.2015

Op restaurant n.a.v. een seminarie: 100% aftrekbaar?

Maaltijden die een zelfstandige (bedrijfsleider) buitenshuis moet nuttigen, omdat hij onderweg is voor ‘het werk’, zijn 100% aftrekbaar, aldus een parlementaire vraag. Geldt dit ook als een (tand)arts een seminarie/bijscholing gaat volgen?

GRONDIG ONDERZOCHT - BEROEPSGEHEIM - 16.03.2015

Dubbel verbod op doorgeven van patiëntengegevens

Buiten hun medeweten mag u uiteraard geen gegevens van patiënten doorgeven aan een firma. Maar zelfs als u hen voorafgaandelijk informeert, is dat nog niet genoeg, zo blijkt uit een recent arrest. Wat is er dan wel nodig?

ONROEREND GOED - VERHUUR - 16.03.2015

Indexsprong, ook voor huur?

Er is veel te doen over de indexatie van de huurprijzen. Wanneer moet u dat precies doen en is dat eigenlijk wel de moeite? In welke mate kunt u zelf beslissen om die indexatie over te slaan en dat nadien weer in te halen?

GOED OM TE WETEN - SCHENKEN - 16.03.2015

Zit u ‘geblokkeerd’ bij een restschenking?


GOED OM TE WETEN - FISCAAL - 16.03.2015

Uw ‘gemengd’ pand en uw aangifte binnenkort


ORDE VAN GENEESHEREN - 16.03.2015

Geen Facebook meer voor artsen?

In de pers werd onlangs geschreven dat de Orde zou verbieden dat een arts actief is op Facebook en dergelijke. De Nat. Raad heeft inderdaad een ‘leidraad’ uitgebracht over deze problematiek, maar gaat die effectief zo ver?

PATIËNTENWENKEN - LOONTREKKENDEN - 16.03.2015

Definitief ongeschikt en toch 66% geschikt: hoe kan dat?

Stel, u attesteert dat een patiënt-loontrekkende nooit nog het werk kan doen dat hij altijd gedaan heeft. Toch verklaart de adviserend geneesheer van het ziekenfonds dat de patiënt niet langer 66% arbeidsongeschikt is. Wat nu?

VOORAFBETALINGEN - 16.03.2015

Lage ‘boete’, dus niet voorafbetalen?

De ‘boete’ die u krijgt als u niet genoeg voorafbetaalt, daalt dit jaar opnieuw. Is het dan nog wel ‘interessant’ om tegen 10 april een eerste voorafbetaling te doen?

ONROEREND GOED - VARIA - 16.03.2015

Als kleine ondernemer uw btw-nummer geven?


BTW - AFTREKBAARHEID - 16.03.2015

Is een factuur zonder btw nadelig?

De btw op inkomende facturen is in principe aftrekbaar van de btw die u zelf aanrekent. “Facturen zonder btw zijn dus nadelig?”, vroeg een collega. Correct?

VOORAFBETALINGEN - 16.03.2015

Echt de moeite niet dit jaar!


BTW - VERPLICHTINGEN - 16.03.2015

Btw-listing in orde?


AFTREKBARE KOSTEN - VARIA - 16.03.2015

Attest energiebesparende investering


AUTOKOSTEN - 16.03.2015

Auto verkocht, hoeveel houdt u over van de winst?

Wanneer u de auto die u ook voor uw zaak gebruikt heeft met ‘winst’ (zgn. meerwaarde) verkoopt, wordt u daarop belast. Hoeveel houdt u uiteindelijk over van die winst voor de aankoop van uw nieuwe auto? Waarop moet u letten?

SOCIAAL STATUUT - SOCIALE BIJDRAGEN - 16.03.2015

Minder sociale bijdragen als bijberoeper?


VOORAFBETALEN - 12.03.2015

Heeft voorafbetalen nog zin?


RESERVES - 12.03.2015

Liquidatie- of wettelijke reserve?

U wilt op de jaarvergadering de winst als liquidatiereserve boeken, maar de wettelijke reserve is nog niet volledig aangelegd. Hoe zit dat dan?

PRIVÉFISCALITEIT - 12.03.2015

Belast op winst verkoop privé-auto?


BEDRIJFSLEIDER - PRIVÉFISCALITEIT - 12.03.2015

Trouwen en het gevolg voor uw aandelen en inkomsten...

U stapt binnenkort in het huwelijksbootje. Welke regels gelden er dan vanaf uw trouwdag voor de eigendom van de aandelen van uw vennootschap en van uw inkomsten uit die vennootschap? Wat zijn de fiscale gevolgen daarvan?

NOTIONELE INTERESTAFTREK - 12.03.2015

Vergroot nu nog uw notionele interestaftrek voor 2015!

Het tarief van de notionele interestaftrek voor boekjaar 2015 is voor kmo’s nog maar 2,13%. Hoe kunt u bij de jaarafsluiting van 2014 of door verrichtingen in 2015 dan tenminste het bedrag waarop die aftrek berekend wordt, verhogen?

FINANCIEEL - OVERNAME - 12.03.2015

Een overname financieren door uitkering superdividend

Wilt u privé of via uw vennootschap een andere overnemen, dan moet u rekening houden met het zgn. financieringsverbod. Op 30 januari 2015 verduidelijkte Cassatie wanneer dat verbod niet speelt. Wat is er in de praktijk zoal mogelijk?

BEDRIJFSLEIDER - PRIVÉFISCALITEIT - 12.03.2015

Pand nu pas naar vennootschap, wordt u dan nog belast?

Bij de stopzetting van uw eenmanszaak heeft u uw bedrijfspand privé gehouden en aan uw vennootschap verhuurd. Nu, bv. 10 jaar later, wilt u dat pand alsnog aan uw vennootschap overdragen. Wordt u dan daarop privé nog belast?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - 12.03.2015

Factuur uit 2014 aftrekbaar in 2015?


BEDRIJFSLEIDER - SOCIAAL STATUUT - 12.03.2015

Iemand mee aan boord nemen, soms risicovol?

Benoemt u iemand tot medezaakvoerder in uw vennootschap, dan is het van groot belang dat deze zijn sociale bijdragen tijdig betaalt. Waarom is dat zo en hoe kunt u mogelijke problemen vermijden?

REKENING-COURANT - 12.03.2015

Voordeel gratis lening voor 2014 bekend!

Het tarief van het voordeel gratis lening voor 2014 is bekend. Hoeveel is het dan en helpt het als u kunt bewijzen dat het werkelijk voordeel lager was?

SLECHTE BETALERS - VARIA - 12.03.2015

Wat als uw rappels niet helpen?

Uw rappels hebben niet het gewenste effect bij enkele wanbetalers. Een incassobureau, advocaat of deurwaarder als volgende stap, maakt dat een verschil?

AUTO - AAN- & VERKOOP - 12.03.2015

Wanneer verkoopt u het best uw oude auto?

U bestelde onlangs een nieuwe auto. Na de levering ervan, over enkele maanden, zal u uw oude auto verkopen. Heeft u een eenmanszaak, dan is het niet onbelangrijk wanneer u dat precies doet. Waarom?

ONROEREND GOED - HUURINKOMSTEN - 12.03.2015

Verhuurd aan een vzw en toch ‘privé’?


6%-BTW-TARIEF - VARIA - 12.03.2015

Werken aan garage, graag het 6%-btw-tarief…

Als het van uw klant afhangt, zou hij de herstellingswerken aan zijn garage het liefst laten afrekenen tegen het 6%-btw-tarief. In welke gevallen kan dat of gelden er daarvoor speciale voorwaarden? Wat is voor u als aannemer van belang?

PERSONEEL - ONTSLAG - 12.03.2015

Hoe ontslaat u een IBO’er?

Met een individuele beroepsopleiding (IBO) kunt u goedkoop een extra kracht aanwerven. Als u de samenwerking met zo’n IBO’er niet correct stopzet, kan u dat echter bijzonder duur te staan komen. Wat is er daarbij van belang?

FISCAAL - BELASTINGCONTROLE - 12.03.2015

Rekening niet gemeld, dus zeven jaar terug?

Als er zgn. aanwijzingen van fraude zijn, kan de fiscus geen drie, maar zeven jaar teruggaan om een bijkomende aanslag te vestigen. Is het niet vermelden van een rekening in het buitenland een aanwijzing van fraude? Een arrest licht toe...

OUTPLACEMENT - 12.03.2015

Geen aanbod... en toch geen sanctie?

Stel, u zegt iemand op met een opzegtermijn van 30 weken of meer. In principe moet u dan outplacement aanbieden. Riskeert u sancties als u dat niet doet?

OPZEGGINGSVERGOEDING - ZIEKTE - 12.03.2015

Welke ziekteperiodes aftrekken van opzegvergoeding?

Stel, een opzeg duurt nog acht weken, maar u besluit te verbreken en die resterende termijn uit te betalen. Mag u van die opzegvergoeding dan het gewaarborgd loon aftrekken voor de ziektes die zich in de eerste weken voorgedaan hebben?

OPZEG DOOR DE WERKNEMER - ARBEIDSVOORWAARDEN - 12.03.2015

Hij geeft zijn opzeg, dus u zet de puntjes op de i?

Stel, u apprecieert het niet dat iemand zijn opzeg gegeven heeft en u beslist dat hij geen ‘privileges’ meer krijgt. Hij moet voortaan bv. zoals iedereen stipt beginnen (i.p.v. met glijdende uren zoals vroeger). Kunt u dan problemen krijgen?

LOON - ONDERWORPEN VOORDELEN - 12.03.2015

De referentievoeten voor VAA lening uit 2014


GROEPSVERZEKERING - 12.03.2015

Wat vindt u terug op de jaarlijkse informatiefiche?

Heeft u een groepsverzekering voor uw personeel, dan bezorgt de verzekeraar elk jaar informatiefiches waaruit opgemaakt kan worden hoeveel die groepsverzekering zal opleveren. Hoe moet men zo’n fiche ‘begrijpend lezen’?

SUBSIDIES - AANWERVEN - 12.03.2015

Vanaf wanneer is men ‘oud’ voor de Vlaamse premie?

‘Oudere’ werknemers geven vaak recht op subsidies bij de aanwerving. Het kan gaan om een RSZ-vermindering en/of een premie van de Vlaamse overheid. Wat is er veranderd op dit vlak op 1 januari 2015, lees: op wie moet u nu ‘focussen’?

STUDENTENARBEID - 12.03.2015

Mag een student al beginnen vóór de paasvakantie?

De paasvakantie begint op paasmaandag 6 april a.s. Stel nu echter dat u een student (ook al) zou willen tewerkstellen in de week die Pasen voorafgaat. Is dat toegestaan of kan dat problemen geven wat de lage RSZ-bijdragen betreft?

ONTSLAGBESCHERMING - OUDERSCHAPSVERLOF - 12.03.2015

Moet u de fout ook bewijzen bij ouderschapsverlof?

Stel, omdat iemand beschermd is tegen ontslag wegens ouderschapsverlof, geeft u in de ontslagbrief aan dat hij fouten gemaakt heeft. Moet hij dan aantonen dat er niets van aan is of ligt de bewijslast bij u? Een recent arrest licht toe...

VAKBOND - VERKIEZINGEN - 12.03.2015

Data sociale verkiezingen 2016 zijn bekend


AUTO - VARIA - 12.03.2015

Als zaakvoerder rijden met auto met buitenlands kenteken?

Sinds 01.10.2014 is er geen btw-attest meer vereist om in België te mogen rijden met een auto met buitenlands kenteken. In een circulaire van 23.12.2014 wordt er meer uitleg gegeven over de voorwaarden waaraan nog wel voldaan moet zijn...

BTW-LISTING - JAARLIJKSE LISTING AFNEMERS - 12.03.2015

Uiterlijk 30 maart indienen of € 3.000 boete!

Vóór 31 maart moet de jaarlijkse listing ingediend worden van uw btw-plichtige klanten in België aan wie u in 2014 gefactureerd heeft. Elk jaar opnieuw gebeuren daar echter ‘ongelukken’ mee, met behoorlijke boetes tot gevolg. Tijd voor enkele aandachtspunten...

BTW-AANGIFTE - ROOSTERS - 12.03.2015

Opletten met de eerste btw-aangifte van een btw-eenheid?

Aangezien vennootschappen-bestuurders vanaf 2016 sowieso btw-plichtig worden, zullen er de komende maanden allicht wel wat btw-eenheden opgericht worden. De eerste btw-aangifte van zo’n btw-eenheid is dan in bepaalde gevallen een aandachtspunt... !

BTW-CONTROLE - VARIA - 12.03.2015

Wijziging horeca-activiteit in 2015: nog black box nodig?

Op de zgn. blackbox-website van de fiscus werden twee nieuwe toleranties toegevoegd ten gunste van al wie zijn horeca-activiteit wijzigt in de loop van 2015. Wie dit correct meldt, hoeft dan geen black box meer te installeren. Welke situaties worden beoogd?

GESCHILLEN EN BETWISTINGEN - BTW-CONTROLE - 12.03.2015

Pardon, btw verschuldigd op het afgevoerde puin?

Meer en meer aannemers hebben de laatste tijd naar aanleiding van een btw-controle, btw moeten betalen op de materialen die ze bij de klant afgebroken en afgevoerd hebben. Waar slaat dat allemaal op en is dat ook effectief correct?

DIENSTEN - VARIA - 12.03.2015

Alsnog btw-toleranties voor black box!

Wie slechts occasioneel restaurantdiensten verricht, is toch vrijgesteld van de black box, liet de Btw onlangs weten. Voor wie geldt dit precies en wat als men zich intussen registreerde?

BTW-AANGIFTE - PERIODICITEIT - 12.03.2015

Vergeet facturen van begin april niet!

Wie overgestapt is van maand- naar kwartaalaangiftes, heeft er nu nog meer belang bij dan vroeger om geen facturen te vergeten bij de btw-aangifte. Hoezo?

ONDERWIJS - 12.03.2015

Vrijstelling voor ‘onderwijs’ verduidelijkt

Sinds 01.01.2014 is beroepsopleiding- en herscholing enkel nog vrijgesteld van btw als dat niet aangeboden wordt door commerciële ondernemingen. De minister heeft op 21.01.2015 verduidelijkt wat er onder ‘beroepsopleiding- en herscholing’ verstaan moet worden...

BLACK BOX - 11.03.2015

Nog niet geregistreerd?!

Wat als u een uitnodiging kreeg van de Btw om u uiterlijk 28.02.2015 te registreren, maar dit niet deed? Komt u daarmee in de problemen?

BELASTINGCONTROLE - 11.03.2015

Kan de fiscus moeilijk doen over vriendenprijsjes?

Een collega verkocht heel wat producten tegen aankoopprijs aan zijn dochter. Een nuloperatie en dus geen belasting te betalen, meende hij. De fiscus dacht daar anders over en kreeg gelijk van de rechter. Wat is er daarbij van belang?

BLACK BOX - 11.03.2015

Wat moet u nu doen in twee speciale gevallen?

Als u in 2015 uw activiteit wijzigt naar één waarvoor geen black box nodig is of u ermee stopt, moe(s)t u zich dan registreren en een GKS kopen? Als u uw VSC-kaart toegestuurd krijgt, moet u daarmee dan meteen uw black box activeren?

HANDELSPRAKTIJKEN - VARIA - 11.03.2015

Een verkoopactie of -event buiten uw zaak…

U wilt een speciale verkoopactie houden, bv. in een horecazaak in uw buurt of door deel te nemen aan een lentebeurs. De zesde staatshervorming wijzigde de regels ter zake. Wat is er daarbij voor u van belang?

BTW - FACTUURVERMELDINGEN - 10.03.2015

Aannemer factureert ten onrechte ‘btw verlegd’


PERSONEEL - LOONKOSTEN - 10.03.2015

Als werkgever bijbetalen voor de groepsverzekering?

Onlangs was er in de media veel te doen inzake het rendement van de groepsverzekering. U zou als werkgever het risico lopen dat u het een en ander zelf moet bijbetalen. Oei, klopt dat wel?

FISCAAL - ONROEREND GOED - 10.03.2015

Uw pand en uw aangifte binnenkort


PERSONEEL - AANWERVEN - 10.03.2015

Personeel aanwerven goedkoper in een ‘steunzone’?

Ligt uw bedrijf in een zgn. steunzone in het Vlaams gewest, dan wordt aanwerven voor u binnenkort iets goedkoper. Een regeling ter zake is nu effectief in de maak. Hoe zit dat precies en wanneer komt u precies in aanmerking?

VRUCHTGEBRUIK - 06.03.2015

‘Verbeteringswerken’ privé niet belast!

Momenteel controleert de fiscus volop vruchtgebruiken. Kunt u privé belast worden op werken die de vennootschap uitvoert? Een arrest verduidelijkt...

CONTROLE & GESCHILLEN - VARIA - 06.03.2015

Regels zijn regels en die gelden ook voor de fiscus!

Wanneer de fiscus een zgn. kennisgeving van beslissing tot taxatie opmaakt, dan moet ook hij zich aan de wettelijke regels houden. Aan welke regels moet de fiscus zich houden en wat zei Cassatie daarover op 27.11.2014?

INVESTERINGSAFTREK - 06.03.2015

In 2014 energiebesparende investeringen?


LIQUIDATIERESERVE - 06.03.2015

Nog te weinig wettelijke reserve, wat met liquidatiereserve?

Op de komende jaarvergadering wilt u de winst van boekjaar 2014 gebruiken om een liquidatiereserve aan te leggen. Hoe zit dat echter als de zgn. wettelijke reserve nog niet (volledig) aangelegd is? De minister gaf op 25.02.2015 uitleg...

VENNOOTSCHAP - VARIA - 06.03.2015

Aandachtspunten bij de taxshelter ‘nieuwe stijl’

Sinds 01.01.2015 zijn de gewijzigde regels met betrekking tot de zgn. taxshelter van kracht. Waarop moet u vanuit praktisch oogpunt zoal letten en is een tax shelterinvestering nog wel voor elke vennootschap interessant?

HUURHERKWALIFICATIE - 06.03.2015

Minder huurherkwalificatie dan u dacht?

Verhuurt u (een deel van) een pand aan uw vennootschap, dan moet de huur eventueel gedeeltelijk geherkwalificeerd worden in loon. Wat als u niet het hele jaar verhuurt of zaakvoerder bent en wat als u meer dan één pand verhuurt?

LIQUIDATIEBONUS - 06.03.2015

Minder rv op liquidatiebonus door koop i.p.v. ‘onttrekking’

Sinds 01.10.2014 moet u 25% roerende voorheffing (rv) betalen op de zgn. liquidatiebonus, maar niet op het stuk ervan dat als zgn. liquidatiereserve geboekt werd. Hoe kunt u dit optimaliseren voordat u uw vennootschap vereffent?

WOONBONUS - 06.03.2015

U kunt uw ‘eigen’ woning niet zelf bewonen?

Naar aanleiding van de bevoegdheidsherverdeling met betrekking tot de woningfiscaliteit tussen de federale overheid en de gewesten, heeft de fiscus op 03.02.2015 een nieuwe circulaire gepubliceerd. Wat moet u onthouden?

Btw-berekening - 04.03.2015

Doorrekenen van personeelskosten: wanneer met of zonder btw?

In de praktijk worden lonen en personeelskosten dikwijls doorgerekend aan moeder- of dochtervennootschappen. Klopt het dat zo’n doorrekening van loonkosten dan in principe aan btw onderworpen is, ook al vallen lonen zelf buiten de btw?

Wat is daarbij het verschil tussen een terbeschikkingstelling van personeel en een contract van aanneming?

Welke btw-regels zijn dan van toepassing, als de tegenpartij in België gevestigd is of in het buitenland?


personeelskosten - 04.03.2015

Nieuw Vlaams doelgroepenbeleid: lagere RSZ-bijdragen voor jongeren en 55-plussers

De Vlaamse regering keurde op 23 januari 2015 de conceptnota van de minister van Werk over de hervorming van het doelgroepenbeleid goed. Het nieuwe doelgroepenbeleid concentreert zich op drie pijlers: jongeren, 55-plussers en personen met een arbeids- handicap.

Welke steunmaatregelen gelden er vanaf 2016 als u oudere werknemers aanwerft of in dienst houdt of jongeren aanwerft? Wat zijn dan de nieuwe voorwaarden om die steun te genieten?

Wanneer is de nieuwe regeling gunstiger dan de huidige en wanneer niet? In welke mate houdt het bedrijf daar nu al het best rekening mee?


verliescompensatie - 04.03.2015

Winsten en verliezen compenseren binnen een groep van bedrijven?

In België bestaat er geen fiscale consolidatie. Als er in een groep meerdere bedrijven zijn, waarvan er één verlies maakt, betaalt u daardoor gemiddeld veel meer belastingen dan de officiële tarieven. Hoe zorgt u er dan voor dat u de recupereerbare verliezen bij het ene bedrijf in mindering kunt brengen van de winst van een ander bedrijf van de groep?

Waarom is een fusie meestal geen goede oplossing?

Kunt u meer bereiken door een vennootschap te liquideren? Hoe pakt u dat aan wanneer het de moedermaatschappij is die de verliezen opgebouwd heeft? Wanneer werkt dit (niet)?

Wat als de verliezen bij een dochter zitten? Wanneer is een liquidatie dan een oplossing?


werken in het buitenland - 04.03.2015

Een paar jaar als expat in het buitenland werken: wat met uw verzekeringen?

Bij zo’n tijdelijke verhuis naar het buitenland komt heel wat kijken. Daarom staan de meeste mensen onvoldoende stil bij de impact van die verhuis op hun lopende verzekeringen.

Waar moet u dan zoal rekening mee houden als uzelf of een collega voor een paar jaar voor het bedrijf naar het buitenland trekt?

Blijven uw onroerend goed in België en uw auto automatisch verzekerd of moet u toch nog iets ondernemen?

Hoe zorgt u ervoor dat u tijdens uw verblijf en ook daarna goed verzekerd blijft bij een hospitalisatie? En hoe zit het dan met uw schuldsaldo-, overlijdens- of pensioenverzekering?


onkostenvergoeding - 04.03.2015

Meer dan 30 dagen in het buitenland?

Als uzelf of een collega af en toe voor het werk naar het buitenland gaat, dan kunt u zoals u weet bijzonder interessante forfaitaire dagvergoedingen genieten. Voor verblijven van meer dan 30 dagen ligt de vergoeding echter een stuk lager. Hoe interpreteert u die 30 dagenregel concreet? De Rulingcommissie zette onlangs de puntjes op de i...

Subsidies - 04.03.2015

Subsidies voor uw werkgelegenheidsplan?

Cao 104 verplicht u om in principe elk jaar een maatregel te nemen om de tewerkstelling van 45-plussers te bevorderen. Wat zijn daarbij de spelregels?

Hoe kunt u eventueel een stuk van de kosten van die maatregel recupereren door een beroep te doen op het ‘Ervaringsfonds’?


jaarafsluiting - 04.03.2015

Waardering van tegoeden en verplichtingen in vreemde valuta

Hoe waardeert u bij het opmaken van de jaarrekening tegoeden en verplichtingen in vreemde valuta? Wat is daarbij het belang van het onderscheid tussen monetaire en niet-monetaire posten?

Hoe verwerkt u dan de positieve en negatieve omrekeningsverschillen in de resultaten-rekening? Mag u van de aanbevolen werkwijze afwijken als u deel bent van een internationale groep waarbinnen ook positieve omrekeningsverschillen in resultaat genomen worden?

En zijn er op die algemene regels ook uitzonderingen, bv. als u het wisselkoersrisico indekt?


Voordeel alle aard auto - 04.03.2015

Voordeel gratis auto nu hoger of lager?

De referentie-CO2 -uitstoot voor 2015 is lager dan die voor 2014. Wordt u dan dit jaar ook op een hoger voordeel gratis auto belast of toch niet? Welke andere factoren beïnvloeden het voordeel? Hoe berekent u de precieze kosten voor 2015?

volmachten - 04.03.2015

Contract getekend door een onbevoegde: is het bedrijf daardoor toch gebonden?

Is het bedrijf gebonden door contracten die een collega ondertekent, hoewel hij daarvoor niet bevoegd is? Wanneer wel en wanneer niet? Kan het bedrijf dan achteraf een schadevergoeding vragen of de betrokken werknemer ontslaan?

Hoe kunt u via een degelijke interne controle de kans op problemen minimaliseren?

Waarom werkt u dan het best met schriftelijke (interne) volmachten? Zijn klanten en leveranciers daardoor ook gebonden?

Welke maatregelen neemt u daarnaast het best nog om de belangen van het bedrijf zo goed mogelijk te beschermen?


SOFTWARE - BROWSER - 04.03.2015

Tabbladen bewaren tot u ze nodig heeft


ZAKELIJK - JOBS - 04.03.2015

Online personeelshulp

Voor personeelszaken kunt u terugvallen op uw sociaal secretariaat. Toch zijn dit interessante sites voor wie met personeel werkt.

WEBDIENSTEN - VIDEOCONFERENCING - 04.03.2015

Toon de essentie via YouTube


COMPUTER - RANDAPPARATUUR - 04.03.2015

Uw smartphonecamera als webcam gebruiken

Wilt u op het grote scherm van uw computer of laptop een Skype-videogesprek voeren, maar heeft uw computer geen ingebouwde camera? Met de juiste app kunt u de camera van uw smartphone gebruiken als webcamera.

WEBDIENSTEN - ONLINE SAMENWERKEN - 04.03.2015

Interessante info deelt u zo

Komt u tijdens het surfen op internet soms op interessante webpagina’s terecht die u wilt delen met bv. een collega of klant? Met de juiste tool kan dat gemakkelijk.