Alle domeinen

2015 - Mei

PRIVÉ - PERSONEN TEN LASTE - 28.05.2015

Heeft u het ook lastig met uw ‘kinderen ten laste’?

Wanneer u ‘kinderen ten laste’ aangeeft die dat in feite niet meer zijn, riskeert u een fiscale controle. Het is echter niet altijd gemakkelijk om uit te maken of kinderen nog fiscaal ten laste zijn. Hoe berekent u dat correct?

BTW - 28.05.2015

Schuur verbouwen tot woning, 6% of 21% btw?

U wilt een oude schuur of loods verbouwen tot een woning of van een fabriekspand lofts maken. Geldt voor die werken dan het verlaagde btw-tarief van 6%? Cassatie had daar op 27.03.2015 een interessante visie op...

BEROEPSKOSTEN - 28.05.2015

Als bedrijfsleider uw werkelijke beroepskosten bewijzen?

Binnenkort is het weer tijd voor uw privéaangifte. Ook als bedrijfsleider kunt u dan desgevallend uw werkelijke beroepskosten bewijzen. Doorgaans gebeurt dat niet vaak, hoewel het soms toch interessant is! Wanneer dan precies?

INVESTERINGSAFTREK - 28.05.2015

Hoeveel investeringsaftrek voor 2015?


LIQUIDATIERESERVE - 28.05.2015

Hoe een liquidatiereserve aanleggen voor 2012 en 2013?

De regering heeft beslist dat u ook voor de winsten van 2012 en 2013 een liquidatiereserve kunt aanleggen. Nu wordt stilaan duidelijk hoe u dat precies moet doen. Welke gelijkenissen/verschillen zijn er met de liquidatiereserve voor 2014?

WONINGFISCALITEIT - 28.05.2015

Woonbonus: vul uw belastingaangifte optimaal in!

Verhuurt u als zaakvoerder aan uw vennootschap een deel van uw woning waarvoor u tussen 2005 en 2013 een ‘woonbonuslening’ gesloten heeft, dan vraagt u misschien beter wat minder woonbonus dan u van plan was. Hoezo?

SUCCESSIEPLANNING - 28.05.2015

Definitief einde van de ‘sterfhuisconstructie’?

In Vlaanderen wordt de sterfhuisconstructie vanaf 01.07.2015 absoluut verboden. Hoe zat die techniek nu ook alweer in elkaar en is ze wel nog mogelijk in Wallonië en Brussel? Bestaat er een valabel alternatief?

CONTROLE - 28.05.2015

Niet in uw ‘jaarverslag’, niet aftrekbaar?

Controleurs zijn de laatste tijd erg geïnteresseerd in de verslagen van de jaarvergaderingen van uw vennootschap. Waarom en hoe vermijdt u problemen?

SOFTWARE - VARIA - 27.05.2015

Hoe groter, hoe duidelijker


ZOEKEN - AFBEELDINGEN - 27.05.2015

Op zoek naar passende foto’s

U bent op zoek naar foto’s voor bv. uw website, bedrijfsbrochure, document of presentatie. Hoe vindt u dan plaatjes die voldoen aan specifieke wensen, zoals een bepaalde kleur of compositie?

SOFTWARE - BROWSER - 27.05.2015

Overal dezelfde browser

Bent u op zoek naar één browser die werkt op zowel uw computer, tablet als smartphone, zelfs als u verschillende besturingssystemen (Windows, MacOS, iOS, Android) door elkaar gebruikt? Met deze drie kan dat.

E-MAIL - WEBMAIL - 27.05.2015

Efficiënt aan de slag met Outlook.com

Outlook.com is de opvolger van het populaire Hotmail. Met deze tips en trucs werkt u nog efficiënter met Outlook.com.

WEBDIENSTEN - ONLINE VIDEO - 27.05.2015

Een YouTube-kanaal: iets voor uw zaak?

YouTube bevat veel entertainment, maar daarnaast gebruiken bedrijven, zelfstandigen en handelaars steeds vaker YouTube voor de promotie van hun producten. Dat kan zelfs via een eigen kanaal.

ZAKELIJK - E-COMMERCE - 27.05.2015

Uw eigen webshop bij Bol.com?

U wilt online verkopen zonder meteen zelf een webshop op te zetten. Wist u dat dat kan via Bol.com? Hoe werkt het en wat zijn de voorwaarden?

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 27.05.2015

Uw data in een mooie lay-out


INTERNETCONNECTIE - VPN - 27.05.2015

Eenvoudig en veilig internetten met Tunnelbear

Met een VPN (virtual private network) kunt u niet alleen veiliger internetten, bijvoorbeeld op publieke hotspots, maar kunt u ook inhoud bekijken die alleen in een bepaald land beschikbaar is. Tunnelbear biedt beide aan. Hoe werkt het?

EIGEN WEBSITE - SITEPROMOTIE - 27.05.2015

SEO: binnen en buiten uw site optimaliseren

Met behulp van SEO (Search Engine Optimization) scoort uw website hoger in de zoekresultaten van Google. Zowel het ‘on page’- als het ‘off page’-luik van SEO is belangrijk. Wat wordt daarmee bedoeld?

WEBDIENSTEN - ONLINE OPSLAG - 27.05.2015

Documenten verwijderen of herstellen in de cloud

Online opslagdiensten zijn handig om folders en bestanden te synchroniseren tussen verschillende toestellen. Goed om te weten is wel dat Google Drive, Microsoft OneDrive en Dropbox iets anders omgaan met bestanden die u wist.

E-MAIL - WEBMAIL - 27.05.2015

Gmail uitbreiden in Chrome

In Chrome kunt u heel wat add-ons specifiek voor Gmail toevoegen. Wat zijn enkele handige extra’s die uw Gmail-account nog een extra boost geven?

TELEFONIE - SMARTPHONES - 27.05.2015

Pers de laatste druppel energie uit uw batterij

De gebruiksduur van de batterij blijft het zwakke punt van bijna elke smartphone, zeker als u die intensief gebruikt. We geven enkele tips voor iOS en Android om de batterijduur wat te rekken.

BEVEILIGING - PRIVACY - 27.05.2015

Verhoog de privacy van uw smartphone

De meeste standaardinstellingen van uw smartphone zijn gericht op gebruiksgemak, niet zozeer op de bescherming van uw persoonlijke gegevens. Vindt u privacy belangrijk, hoe past u die instellingen dan aan?

VENNOOTSCHAP - 27.05.2015

Aandelen ‘doorschuiven’ naar uw partner?

Hoe ‘verschuift’ u het best aandelen naar uw partner, in het kader van een successieplanning of om bepaalde situaties uit het verleden recht te zetten? Kunt u de aandelen schenken of verkopen? Is er daarbij een verschil tussen gehuwden en wettelijk samenwonenden? Waarom is het verschuiven van aandelen via een huwelijkscontract binnen het huwelijksvermogen vaak de beste oplossing?

ONROEREND GOED - 27.05.2015

Een appartement kopen: waarop letten?

Veel beleggers overwegen vandaag een investering in de aankoop van een appartement. Naast het appartement zelf koopt u ook een aandeel in de gemene delen. Daaraan zijn allerlei kosten en verplichtingen verbonden. Welke documenten kijkt u het best vooraf na om achteraf verrassingen te vermijden? Hoe weet u of er gerechtelijke procedures lopen of werken gepland zijn die u mee zal betalen?

BELASTINGEN - 27.05.2015

Buitenlandse rekeningen nu melden bij CAP!

Het Centraal aanspreekpunt (CAP) verzamelt nu ook informatie over de buitenlandse bankrekeningen van Belgische belastingplichtigen. Wanneer moet u zelf uw rekeningen spontaan bij het CAP melden en wat moet u dan precies melden? Moet u nu wakker liggen van het feit dat de fiscus dan, onder strikte voorwaarden, bij het CAP informatie kan vinden over uw buitenlandse bankrekeningen?

BELEGGEN - 27.05.2015

Europese aandelen boven?

De aandelenmarkten werden recentelijk opgeschrikt door winstnemingen. Aangezien de koers-winstverhoudingen in de Verenigde Staten hoger zijn dan in Europa, opperen veel adviseurs dat de Amerikaanse aandelenmarkten te duur zijn in vergelijking met de Europese. Vertelt die koers-winstverhouding echter wel het hele verhaal? Wat leert een blik achter de cijfers ons voor uw beleggingsstrategie?

SUCCESSIEPLANNING - 27.05.2015

Een ‘discrete’ of ‘minder discrete’ maatschap?

De maatschap is gecombineerd met een schenking een populaire manier om aan successieplanning te doen. U kunt ze op twee manieren oprichten, maar die keuze heeft heel wat vaak minder gekende gevolgen. Hoe zorgt u achteraf voor maximale discretie naar de fiscus toe? Heeft uw keuze ook gevolgen voor de oprichtingskosten, de beslissingsmacht en de toewijzing van de inkomsten van de maatschap?

SUCCESSIEPLANNING - 27.05.2015

Wie is begunstigde van uw levensverzekering?

Als u belegt in een Tak 21 of Tak 23, sluit u een levensverzekeringsovereenkomst. Veel beleggers staan dan te weinig stil bij het belang van de begunstigingsclausule. Wat zijn de voordelen van een generieke begunstiging? Waarmee moet u opletten in een nieuw samengesteld gezin? Wat gebeurt er met het kapitaal als er meerdere begunstigden zijn? Is dat anders als u uw echtgenote en uw kinderen begunstigt?

VREEMDE MUNTEN - 27.05.2015

Een beter rendement in dollar?

De dollar is recentelijk wat in waarde gedaald. Een geknipt moment om wat ‘greenbacks’ bij te tanken en te beleggen in obligaties?

PATIËNTENWENKEN - VERZEKERING - 26.05.2015

Soepelere schuldsaldoverzekering voor chronisch zieken

Chronisch zieken kunnen soms maar moeilijk, of zelfs geen, overlijdensverzekering bekomen. Sinds 1 januari 2015 wil een nieuwe wet daar wat aan doen wanneer het om een schuldsaldo voor de eigen woning gaat. Hoe werkt dit?

VENNOOTSCHAPPEN - 26.05.2015

‘Monsterboete’ nog voor het verleden?

Onlangs zijn de regels voor de aanslag als geheim commissieloon drastisch versoepeld. Geldt die versoepeling ook bij een controle over de voorbije jaren?

BELASTINGAANGIFTE - 26.05.2015

Wie draagt er thuis de broek?

Woont uw vader of moeder bij u in, dan kunt u deze onder bepaalde voorwaarden fiscaal ten laste nemen. Vereist is daarvoor onder meer dat u kunt aantonen dat u aan het hoofd van het gezin staat. Wat betekent dat en hoe bewijst u dat?

PRIVÉ - VERHUREN - 26.05.2015

U mag kandidaat-huurders toch nog selecteren, niet?

Uit de resultaten van een recent onderzoek zou blijken dat discriminatie een wijdverspreid probleem is op de verhuurmarkt. Waar ligt echter de grens? U bent toch niet verplicht om aan de eerste de beste kandidaat te verhuren, wel?

GOED OM TE WETEN - HUISARTSEN - 26.05.2015

Impulseo-dossiers 2014 indienen in juni 2015


GOED OM TE WETEN - HUISARTSEN - 26.05.2015

Telematicapremie 2015: aanvraag is mogelijk


BEROEPSAANSPRAKELIJKHEID - 26.05.2015

Niet opdagen voor nacontrole: eigen schuld, dikke bult?

Stel, u hoort of ziet een patiënt niet meer op de nacontrole. Zelfs na een bericht op de voicemail door het secretariaat wordt er niet gereageerd. Als er dan later iets mis zou lopen, kunt u toch niet meer aansprakelijk gesteld worden?

GRONDIG ONDERZOCHT - BEROEPSAANSPRAKELIJKHEID - 26.05.2015

U roept mevr. X uit de wachtzaal en mevr. Y gaat mee...

Stel, u roept de naam van een patiënt af in de wachtzaal, maar achteraf blijkt dat de verkeerde patiënt gereageerd heeft en met u meegegaan is. Een recent arrest maakt duidelijk dat dit niet alleen op tv voorkomt...

RECHT - LEVERANCIERSCONTRACTEN - 26.05.2015

Snel onder stilzwijgend verlengd contract uit?

Stel, u heeft met een leverancier een contract van bepaalde duur gesloten, maar er staat wel in vermeld dat het op het einde automatisch verlengd wordt. Hoe snel kunt u onder zo’n contract uit komen?

BEZWAARSCHRIFT - 26.05.2015

Eerst reclameren, dan ‘bemiddelen’?


BTW - FACTUURVERMELDINGEN - 26.05.2015

Laat de Btw u een handje helpen...


FISCALE CONTROLE - 26.05.2015

Controle oude stijl nog toegelaten?


AFTREKBARE KOSTEN - RECEPTIE- EN REPRESENTATIEKOSTEN - 26.05.2015

Zakenrelaties op uw privéfeest, zijn die kosten aftrekbaar?

Binnenkort geeft u privé een feest bv. voor uw trouw of de communie van uw kind. Zo u daar ook zakenrelaties op uitnodigt, zijn die kosten dan aftrekbaar? Wat vinden de fiscus en de rechtspraak daarvan? Hoe pakt u dit het best aan?

BELASTINGCONTROLE - 26.05.2015

Vakantie, tijd voor de ‘grote kuis’?

De vakantie nadert en dat is hét moment om ‘grote kuis’ te houden in uw papieren. U moet voor de fiscus uw ‘boekhoudkundige stukken’ zeven jaar bijhouden. Dus kunt u alles van vóór 2008 weggooien? Of let u daar toch beter mee op?

ERVEN EN SCHENKEN - SUCCESSIERECHTEN - 26.05.2015

Uw vermogen ‘verschuiven’ mét ‘valscherm’?

Als een van de echtgenoten veel eigen vermogen heeft, is het vaak fiscaal gezien interessant om dit te ‘verschuiven’ naar de huwgemeenschap. Hoe doet u dat concreet en hoe dekt u zich in tegen een eventuele echtscheiding?

BTW - 26.05.2015

Uw btw-tegoed beter niet terugvragen?

Vraagt u een btw-tegoed terug, dan is de kans groot dat u een btw-controle krijgt. Is daar dan iets mis mee? Draagt u dat tegoed dan maar beter gewoon over om het te verrekenen met uw voorschotten of loopt het toch zo’n vaart niet?

AUTO - AFSCHRIJVINGEN - 26.05.2015

Niet elke auto wordt een oldtimer!

De afschrijvingstermijn van een auto blijft in de praktijk nog steeds voor discussie zorgen. Moet u een occasieauto echt opnieuw afschrijven over vier of vijf jaar?

BELASTBARE INKOMSTEN - 26.05.2015

Onbetaalde huur, zoals een factuur?


BTW - 26.05.2015

U kunt het niet meer fout doen!

De Btw heeft ingezien dat de zgn. definitieve regeling inzake voorschotfacturen ook nog te ingewikkeld is en dus niet verplicht kan worden. Wat nu?

REKENING-COURANT - 26.05.2015

Uw rc-schuld omzetten in een lening met vaste looptijd?

U heeft een grote rekening-courantschuld bij uw vennootschap en dat levert u een hoog privé belastbaar voordeel gratis lening op (zgn. fictieve debetinterest). Hoe kunt u op een veilige manier dat belastbaar voordeel kleiner maken?

BELASTINGCONTROLE - 26.05.2015

Controle op komst als u kinderen ten laste heeft... ?

Wie kinderen ten laste aangeeft die dat niet meer zijn, mag zich naar verluidt aan een fiscale controle verwachten. Even kijken dus wat u precies aan uw boekhouder moet melden, want zo eenvoudig is dat nu ook weer niet...

BELASTINGCONTROLE - 26.05.2015

Dubbele verplichting inzake buitenlandse rekeningen

Het zgn. Centraal aanspreekpunt (CAP) waar u uw buitenlandse rekeningen moet aanmelden, is ondertussen operationeel. Voor welke rekeningen geldt deze verplichting weer en hoe gaat dit in zijn werk?

BELEGGEN - 26.05.2015

Een mooie coupon, maar niet uit een obligatie?

U zou graag beleggen in een fonds dat u elk jaar een mooie coupon geeft van bv. 3%. Sinds kort zijn er meerdere van die fondsen op de markt, vaak onder de naam Global Income. Hoe werkt zo’n fonds en hoe zeker bent u van de coupon?

AFTREKBARE KOSTEN - 26.05.2015

Jaarpremies volledig aftrekbaar?


BELASTINGCONTROLE - 26.05.2015

Geviseerd omdat u meer uitgegeven dan verdiend heeft?

De fiscus heeft bekendgemaakt in 2015 speciale aandacht te besteden aan o.a. mensen die volgens een zgn. indiciaire afrekening meer uitgegeven dan verdiend hebben. Hoe countert u desgevallend de fiscus?

SUCCESSIEPLANNING - 26.05.2015

Maak een keuzelegaat (1%-100%) voor de gezinswoning!

Vermits de gezinswoning vrijgesteld is van successierechten, is het interessant om ervoor te zorgen dat soms 100%, soms 99% naar de langstlevende partner gaat. Hoe pakt u dat het best aan om problemen met de fiscus te vermijden?

DUBBEL VAKANTIEGELD - 21.05.2015

Nu vakantieattesten 2014 en 2015 opvragen


SOCIALE VERKIEZINGEN - 21.05.2015

Hoe de ontslagbescherming voor zijn?

In 2016 zullen er sociale verkiezingen plaatsvinden. Waarom kan dat een ontslag in de laatste maanden van 2015 en eerste maanden van 2016 bemoeilijken?

SOCIAAL SECRETARIAAT - 21.05.2015

Aansprakelijk voor fout advies over ontslagkost?

Stel, u vraagt bij uw sociaal secretariaat naar de kosten van een ontslag en men spreekt alleen over de opzegvergoeding, terwijl de betrokkene een beschermd mandaat heeft. Kunt u dan een schadevergoeding eisen? Een arrest licht toe...

EDUCATIEF VERLOF - 21.05.2015

Hoe en waar loon van 2013-2014 terugvragen?

De dossiers voor de terugbetaling van loon voor educatief verlof die slaan op vorig schooljaar (2013-2014), moeten ingediend worden vóór 30 juni 2015. Wat kunt u precies terugkrijgen als werkgever en waar moet u uw dossier indienen?

WETTELIJKE VAKANTIEDAGEN - 21.05.2015

Tools om wettelijke vakantie 2015 te berekenen


STUDENTENARBEID - 21.05.2015

Een jobstudent van 26 jaar: kan dat?

Stel, iemand van pakweg 26 jaar biedt zich aan als jobstudent voor de zomer. Hij blijkt niet te werken, maar een voltijdse opleiding te volgen. Komt deze persoon nog in aanmerking voor (goedkope) studentenarbeid of is hij te oud?

PERSONEELSBELEID - OPZEGGINGSVERGOEDING - 21.05.2015

Alternatieven mogelijk voor een opzegvergoeding?

Een opzegtermijn van een arbeider ‘in één keer uitbetalen’ zou vaak te duur geworden zijn sinds het eenheidsstatuut. Het is echter ook mogelijk dat u niet alles in één keer betaalt terwijl de arbeider toch niet meer komt. Hoe precies?

LOONSVERHOGINGEN - LOONNORM - 21.05.2015

Loonnorm voor 2015 is 0%, dus niks opslag?

De loonnorm voor 2015 werd onlangs op 0% bepaald. Dat betekent dat de loonkosten van 2015 in principe niet mogen stijgen in vergelijking met die van 2014. Maar betekent dat ook dat u niemand opslag mocht/mag geven dit jaar?

ARBEIDSOVEREENKOMST VAN BEPAALDE TIJD - 21.05.2015

Een extra week: is dat ook al een verboden opeenvolging?

Stel, een werknemer heeft een contract van drie maanden getekend dat weldra zal aflopen. Er blijkt echter nog voor één week extra werk te zijn. Kunt u hem een nieuw contract van bepaalde tijd laten ondertekenen voor die ene week?

ONROEREND GOED - HUUR - 20.05.2015

Afstand van verhaal voorzien als u verhuurt?

U verhuurt een appartement of woning. Wat is dan het voordeel om in de brandpolis een zgn. afstand van verhaal te voorzien ten aanzien van de huurder? Is dat vooral goed voor uw huurder of ook voor uzelf?

6%-BTW-TARIEF - 20.05.2015

Pas na de werken een woning…

Uw klant laat u een schuur, een atelier, … tot woning omvormen. In welke mate kan dat tegen 6% btw? De rechter verduidelijkte dit op 27 maart 2015.

BANK - VARIA - 20.05.2015

Soepelere voorwaarden voor lening Participatiefonds

De Vlaamse regering besliste om de voorwaarden voor de toekenning van een lening door het Participatiefonds te versoepelen. Wat houdt die versoepeling precies in en hoe geraakt u eigenlijk aan zo’n lening bij dat Participatiefonds?

RECHT - ONDERAANNEMING - 20.05.2015

Uw onderaannemer zet illegalen in…


VERZEKERINGEN - AUTO - 20.05.2015

Te hard gereden, geen dekking bij ongeval?


ONROEREND GOED - VARIA - 20.05.2015

Gunsttarief schenking Vlaamse bouwgrond verlengd!

Het schenken van een bouwgrond in Vlaanderen tegen lagere schenkingsrechten, is sinds begin dit jaar verlengd tot eind 2019. Welke voorwaarden gelden er daarvoor precies en waar moet u desgevallend wel mee opletten?

BANK - KASKREDIET - 20.05.2015

Is een zgn. straight loan altijd beter dan een kaskrediet?

Er wordt gezegd dat een zgn. straight loan een veel interessantere kredietvorm is dan een kaskrediet. Is dat effectief zo of zijn daar toch ook wel wat nadelen aan verbonden waarmee u desgevallend rekening moet houden?

FISCAAL - VARIA - 20.05.2015

Verhoogde investeringsaftrek

Eind april werden de tarieven van de zgn. investeringsaftrek voor inkomstenjaar 2015 bekendgemaakt. Wat is er daarbij voor u als middenstander van belang?

HANDELSPRAKTIJKEN - 20.05.2015

Promotie met een zeer scherpe prijs


HANDELSHUUR - OVERDRACHT HUUR - 20.05.2015

Geplande overdracht handelsfonds stuit op een ‘njet’…

Uw nieuwe zaak loopt goed en u heeft een kandidaat-overnemer gevonden voor uw andere. De verhuurder laat echter weten dat hij niet instemt met de geplande overdracht. Kan hij dat eigenlijk wel? Wat is er in dat verband van belang?

HANDELSPRAKTIJKEN - 20.05.2015

Brussel erkend als toeristisch centrum


PERSONEEL - ALTERNATIEF BELONEN - 20.05.2015

Hoeveel korting mag u uw personeel geven?

U geeft uw personeel al langer korting op wat ze zich in uw zaak aanschaffen. Kunt u zonder meer een hoger kortingspercentage hanteren of kunt u daarmee in de problemen komen?

VENNOOTSCHAPSVORMEN - MAATSCHAP - 19.05.2015

Een maatschap, is dat ook iets voor u?

Een burgerlijke maatschap is voor velen een weinig gekende vennootschapsvorm. Wat is dat eigenlijk precies en waarvoor wordt zo’n maatschap zoal gebruikt? Is dat misschien toch iets voor u, net omdat u al een bvba of nv heeft?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - DIVIDEND - 19.05.2015

Rc-tegoed inbrengen om goedkoper dividend te krijgen?

Zo u sinds 01.07.2013 een kapitaalinbreng in geld doet, is op termijn soms een dividenduitkering tegen 15% in plaats van 25% mogelijk. Telt een inbreng van uw rc-tegoed ook mee als een inbreng in geld? Wat vindt de minister daarvan?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - EENMALIGE OPERATIES - 19.05.2015

Een eenmalige of jaarlijkse opstal- of erfpachtvergoeding?

Voor een recht van opstal of erfpacht dat u verleent aan uw vennootschap, mag u een vergoeding vragen. Dat kan een eenmalig bedrag bij aanvang zijn of een jaarlijks bedrag zolang het opstal- of erfpachtrecht loopt. Wat kiest u het best?

VOLMACHT - 19.05.2015

Een MyMinfin-volmacht geven?


MANAGEMENTVENNOOTSCHAP - 19.05.2015

Fiscale optimalisatie via uw bvba?

De kans op fiscale controle dit jaar is groter zo u uw vennootschap gebruikt voor fiscale optimalisatie! Dat is toch altijd zo... Is dan iedereen de pineut?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - 19.05.2015

Notionele interestaftrek 2015 officieel


INVESTERINGSAFTREK - 19.05.2015

Nieuwe investeringsaftrek op komst!


BEDRIJFSLEIDER - ONTSLAG - 19.05.2015

Aan de raad van bestuur om te beslissen over ontslag?

In een grote autogroep trachtte de voorzitter van de raad van bestuur de CEO te ontslaan vóór de jaarvergadering plaatsvond. Kan dat wel, want zo’n ontslag is toch iets waar de algemene vergadering over moet beslissen?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - LOON - 19.05.2015

Loon aftrekbaar, ook al bent u statutair onbezoldigd?

Een zaakvoerder was statutair onbezoldigd tenzij de algemene vergadering er anders over besliste. Uit de jaarrekening bleek wel dat hij een loon gekregen had, maar de fiscus weigerde de aftrek! Hoezo en wat zei de rechter daarvan?

BEROEPSKOSTEN - 19.05.2015

Promotieartikelen zijn geen relatiegeschenken!

U wilt een actie doen waarbij uw klant, bij aankoop van een bepaald bedrag, een promotieartikel krijgt. Hoe zit dat dan fiscaal volgens de Rulingdienst?

WONINGHUUR - OPZEGTERMIJN - 19.05.2015

Niet geregistreerd, geen opzeg nodig?

Is het woninghuurcontract niet geregistreerd, dan kan uw huurder zonder opzegtermijn vertrekken. Geldt dat ook voor contracten van vóór 2007?

VERKOOP - VOORKOOPRECHT - 19.05.2015

Een voorkooprecht, maar enkel op de tuin...


MEDE-EIGENDOM - TERRAS - 19.05.2015

Wie geen terras heeft, moet die ook meebetalen?

De eigenaars van een gelijkvloers appartement hebben geen terras en willen daarom niet meebetalen voor de renovatie van de terrassen. De basisakte voorziet immers dat de terrassen privé zijn. Hebben zij inderdaad een punt?

ONROEREND GOED - AANNEMER - 19.05.2015

Mag u ook als koper de aannemer aanspreken?

U kocht een recentelijk gebouwd of gerenoveerd pand. Kunt u dan als nieuwe eigenaar ook de aannemer, promotor en/of architect nog aanspreken als er nadien problemen opduiken i.v.m. deze werken? Hoe zit dat precies in elkaar?

FISCAAL - WOONBONUS - 19.05.2015

Een woning in één jaar gewestelijk én federaal?

Voor de lening van de ‘eigen woning’ geldt voortaan een gewestelijk fiscaal voordeel. Verhuist u echter in de loop van het jaar of gebruikt u die woning deels beroepsmatig, dan valt u soms voor een deel ook onder de federale regeling...

FISCAAL - BELASTINGVERMINDERING - 19.05.2015

Dakisolatie, inbraak- en brandbeveiliging: hoe zit dat nu?

Het fiscaal voordeel voor uw eigen woning is een zgn. gewestelijke bevoegdheid, maar is dat ook zo voor het voordeel voor dakisolatie of inbraak- en brandbeveiliging? Wanneer heeft u daar nog recht op en wat levert het nog op?

VLAAMS GEWEST - VARIA - 19.05.2015

Binnenkort strengere regels voor verwarmingstoestellen

Vanaf 26 september 2015 wordt een Europese richtlijn in ons land van kracht waardoor er strengere regels zullen gelden voor verwarmingstoestellen. Hoe zit dat precies? Is dat ook van belang voor appartementsgebouwen?

WONINGHUUR - HERSTELLINGEN - 19.05.2015

Uw huurders beschadigen de traphal...

U bent eigenaar van een gebouw waarin u meerdere studentenkoten, appartementen of studio’s verhuurt. Wat als de huurders schade aanbrengen aan de gemeenschappelijke ruimtes?

FISCAAL - BELASTINGAANGIFTE - 19.05.2015

Wat nu met uw villa in Frankrijk?


RECHT - VARIA - 19.05.2015

Een aangetekende brief via e-mail?

Kunt u niet meer anders dan een aangetekende brief te versturen, dan moet u naar De Post. Dat kan in zekere zin ook wel digitaal, maar is dat dan hetzelfde?

SOCIAAL STATUUT ZELFSTANDIGE - PENSIOEN - 19.05.2015

Niet meer wachten tot 1 januari van het jaar erna?

Vroeger sloot men de pensioenloopbaan af op 31 december van het jaar dat voorafging aan het pensioen. Sinds 1 januari 2015 telt echter ook het laatste ‘gedeeltelijk’ loopbaanjaar mee. Welke gevolgen heeft dit voor u?

PERSONEEL - ONTSLAG - 19.05.2015

Een vrijstelling van prestaties, is dat wel een goed idee?

U wilt een werknemer ontslaan, maar u zou het liefst voorkomen dat u onmiddellijk een hoge opzegvergoeding moet betalen. Is het systeem van de zgn. vrijstelling van prestaties dan een oplossing? Heeft dat ook nadelen voor u?

INTERNE MEERWAARDE - 15.05.2015

Een ‘interne meerwaarde’ is niet per definitie ‘abnormaal’!

Een collega werd belast op een zgn. interne meerwaarde omdat de aandelenverkoop aan haar eigen holding volgens de fiscus ‘abnormaal’ was. De rechter dacht er op 17.02.2015 echter anders over! Wat moet u daarvan onthouden?

ONROEREND GOED - 15.05.2015

Snelle meerwaarde op grond of op gebouw?

U koopt een grond, zet er een gebouw op en verkoopt het geheel enkele jaren later. Uw ‘winst’ kan belastbaar zijn als ‘divers inkomen’. Wanneer is dat het geval en moet u de meerwaarde dan verdelen over de grond en het gebouw?

PROCEDURE - 15.05.2015

Kreeg de fiscus de volmacht van uw boekhouder op tijd?

U heeft aan uw boekhouder een volmacht gegeven om uw belastingaangifte in te dienen. Is het een probleem dat u pas na het verstrijken van de aangiftetermijn een bewijs van die volmacht bezorgt aan de fiscus? Een arrest verduidelijkt.

PROCEDURE - 15.05.2015

‘Bemiddeling’ in plaats van naar de rechtbank?

Onlangs meldden de media dat in 2014 de tussenkomst van de ‘fiscale bemiddelingsdienst’ in 65% van de gevallen tot een akkoord geleid heeft. Wat is dat precies, die fiscale bemiddeling, en wanneer kunt u er gebruik van maken?

PRIVÉ - VARIA - 15.05.2015

Buitenlandse rekening aangeven én aan het CAP melden

In uw privéaangifte over 2014 moet u niet alleen een vakje aankruisen als u een buitenlandse rekening heeft, u moet ook aankruisen dat u die gegevens gemeld heeft aan het zgn. CAP. Wat moet u concreet melden en tegen wanneer dan?

SOFTWARE - TAAL - 13.05.2015

Nederlandse spellingchecker overal


WEBDIENSTEN - ONLINE OPSLAG - 13.05.2015

Nieuw bij Dropbox


SOFTWARE - COMPUTERBEHEER - 13.05.2015

Toon het op afstand

U wilt iets op uw eigen computer laten zien aan een klant, een collega of een kennis die zich ergens anders bevindt. Hoe doet u dat? Wij testten enkele mogelijkheden voor u uit.

COMPUTER - MOBIEL - 13.05.2015

Een Surface of ‘hybride’: beter dan een tablet?

IPads en Android-tablets zijn erg populair. Wilt u echter een volledige laptop in een draagbaar formaat, dan is bv. de Surface of een andere ‘hybride’ een mogelijke oplossing. Wat hebben ze precies te bieden?

VARIA - DOMOTICA - 13.05.2015

Meet uw energieverbruik met een ‘slimme’ meter

Wilt u precies weten waarom uw energiefactuur zo hoog is, dan helpt een slimme energiemeter of energiemonitor. Wat is dit precies, hoe krijgt u het aan de praat en wat levert het precies op?

E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 13.05.2015

Slim e-mailbeheer in Outlook 365 met Clutter

Veel mensen hebben moeite om de dagelijkse portie mail snel te verwerken. Daarom komt Microsoft met Clutter, een nieuwe functie voor Outlook 365 Business die automatisch orde moet scheppen in uw inbox. Hoe zit dat?

WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 13.05.2015

Hoe begint u het best aan uw eerste Twitter-account?

Het lijkt wel alsof iedereen die in de kijker wil komen dit doet via een veelgevolgd Twitter-account. Tweet u nog niet of nauwelijks? Hoe begint u eraan en hoe verzamelt u zo veel mogelijk volgers? Enkele tips.

WEBDIENSTEN - ONLINE FOTO’S - 13.05.2015

Foto’s bewerken als de beste

Zware software installeren om uw foto’s te bewerken is geen must meer. Het kan nu prima in uw browser of op uw mobiele toestel. Deze webdienst en app zijn écht interessant voor de wat meer gevorderde gebruiker.

SOFTWARE - APPS - 13.05.2015

Bewaar en lees webpagina’s later

Vindt u online een interessant artikel of een interessante webpagina, maar ontbreekt de tijd om het meteen te lezen? In plaats van het als favoriet op te slaan, kunt u het ook meteen naar een ‘lees-app’ sturen. Hoe precies?

EIGEN WEBSITE - VARIA - 13.05.2015

Meer verdienen via uw website

Door advertenties – bv. een banner – van anderen op uw eigen website te plaatsen, genereert u extra inkomsten. Via deze vorm van ‘affiliate marketing’ verdient u immers geld aan uw eigen bezoekers. Een goed idee?

SOFTWARE - VIDEO - 13.05.2015

Aan de slag met ondertiteling

U heeft op uw computer bepaalde films die u graag wilt voorzien van ondertiteling. Waar vindt u ze, hoe geeft u ze weer en wat als u zelf de ondertiteling wilt bewerken of maken (bv. voor een bedrijfsvideo)?

COMPUTER - BEELDSCHERM - 13.05.2015

Zijn die fotokleuren op uw scherm wel de juiste?

Zien de foto’s die u met uw smartphone nam er anders uit op uw computerscherm? Of zien deze er daar prima uit, maar komen de kleuren niet overeen met de foto’s die u laat afdrukken? Dan is het tijd om uw monitor te kalibreren.

VARIA - VASTGOED - 13.05.2015

Airbnb: wat als u zelf verhuurt?

Via Airbnb kunt u uw woning verhuren aan vakantiegangers. Welke wettelijke verplichtingen gelden dan?

GOED OM TE WETEN - BELASTINGAANSLAG - 11.05.2015

Is de fiscus mij vergeten of komt er controle?


PRIVÉ - SUCCESSIERECHTEN - 11.05.2015

Vlaamse registratie- en erfbelasting: wat is er nieuw?

Sinds 1 januari 2015 heeft Vlaanderen zijn uitgebreide bevoegdheden inzake registratie- en successierechten vormgegeven in de ‘Vlaamse Codex Fiscaliteit’. Wat moet u daarover weten?

BELASTINGAANGIFTE - FISCALE AFTREK - 11.05.2015

Onderhoudsuitkering ‘in natura’ aftrekbaar?

Stel, u bent gescheiden, u laat uw ex in de gezinswoning wonen, maar u betaalt de lening intussen verder af. Zijn deze betalingen binnenkort in uw aangifte dan aftrekbaar als onderhoudsuitkeringen? Geldt dat ook voor andere uitgaven?

RECHT - 11.05.2015

Advocaat te betalen, ook als hij de mist ingegaan is?

U had een advocaat genomen voor een belangrijke zaak. Normaliter had hij die zaak ook moeten winnen, maar naar verluidt heeft hij de dingen verkeerd aangepakt. Kunt u dan weigeren om zijn rekening te betalen?

VERZEKERINGEN - 11.05.2015

‘Goede’ polis BA verplicht?

Wanneer heeft u een goede verzekering voor beroepsaansprakelijkheid? N.a.v. een voorstel om zo’n polis wettelijk te verplichten was dit weer aan de orde...

ORDE VAN GENEESHEREN - 11.05.2015

Bent u gebonden door een advies van de Nat. Raad?

De Nationale Raad van de Orde brengt adviezen uit waarin een soort van ‘gedragsregels’ staan. Gaat het hier om normen waardoor u gebonden wordt of gaat het slechts om adviezen die men naast zich neer kan leggen?

GRONDIG ONDERZOCHT - BEROEPSKOSTEN - 11.05.2015

Ex-partner vergoeden voor goodwill: is dat aftrekbaar?

Stel, in het kader van een echtscheiding wordt u verplicht om uw ex-partner ‘uit te kopen’ uit de praktijk, omdat die tot het gemeenschappelijk vermogen behoorde. Is die vergoeding dan aftrekbaar als beroepskosten? Een arrest licht toe...

GOED OM TE WETEN - ROERENDE INKOMSTEN - 11.05.2015

Betaalt u rv als u uit een Tak 23 stapt?


GEZINSWONING - 11.05.2015

Verhoogde ‘miserietaks’: blijft successie-planning met gezinswoning toch zinvol?

Het aandeel van de langstlevende in de gezinswoning is vrijgesteld van successierechten, daarom kan het interessant zijn om een testament op te maken waardoor de kinderen bij een eerste overlijden elk slechts 1% van die gezinswoning in blote eigendom erven. De langstlevende en de kinderen konden daarna vroeger tegen 1% verdelingsrecht uit onverdeeldheid treden.

Aangezien de verhoging van de ‘miserietaks’ naar 2,5% in de pers uitgebreide aandacht gekregen heeft, maken nog weinig mensen zo’n testament op. Maar is dat wel terecht?

Wanneer is zo’n testament ook met de verhoogde miserietaks nog interessant? Waarom is dat nog sneller het geval als u ook een tweede verblijf heeft of nog een appartement verhuurt?


BTW-EENHEID - 11.05.2015

Wanneer is een btw-eenheid ook voor u interessant?

Aangezien vennootschappen-bestuurders vanaf 1 januari 2016 btw moeten aanrekenen, is een btw-eenheid nu nog interessanter als u in een patrimoniumvennootschap ook een bestuurder-vennootschap heeft. Wat houdt zo’n btw-eenheid eigenlijk precies in? Aan welke voorwaarden moet u voldoen om een btw-eenheid op te richten?

Wat zijn de overige voordelen van zo’n btw-eenheid als het onroerend goed van uw bedrijf in een patrimoniumvennootschap zit? Kunt u zo ook de btw die in het verleden verloren ging nog deels recupereren? Is dat ook het geval als die patrimoniumvennootschap enkel de blote eigendom bezit? Zijn er daarnaast ook nadelen?


REORGANISATIE - 11.05.2015

Is ook uw fusie, splitsing of andere reorganisatie belastingvrij?

Wanneer kan een reorganisatie belastingvrij gebeuren? Wat zijn daarvan de concrete gevolgen? Kunt u de recupereerbare fiscale verliezen van de betrokken vennootschappen dan ook mee overdragen?

Hoe wordt u belast als een reorganisatie toch niet aan de voorwaarden voldoet om belastingvrij te verlopen?

Uw reorganisatie kan alleen belastingvrij verlopen als u doorslaggevende niet-fiscale motieven heeft. Welke motieven komen in aanmerking?

Hoe staat de fiscus tegenover reorganisaties waarbij vastgoed of een holding betrokken is?


VENNOOTSCHAPSVORM - 11.05.2015

Uw nv omzetten in een andere vennootschapsvorm: wanneer zinvol?

In het verleden werd er vaak voor een nv gekozen omwille van de mogelijkheid om aandelen aan toonder uit te geven, wat vandaag niet langer kan. Is het dan toch om andere redenen soms nog zinvol om een nv te behouden?

Wat kunnen de voordelen zijn van een omvorming van uw nv in een andere vennootschapsvorm? Kunt u daardoor fiscaal voordelig geld of onroerend goed uit uw vennootschap halen?

Hoe kunt u door zo’n omzetting enige aandeelhouder worden, het bestuur vereenvoudigen of in de statuten meer vrijheid hebben om het een en ander te regelen? Wanneer is dat nuttig?

En hoe gaat u te werk om uw vennootschap om te vormen en wat komt daarbij zoal kijken?


TIJDSKREDIET - 11.05.2015

Tijdskrediet: wanneer vandaag nog mogelijk?

De spelregels voor het opnemen van tijdskrediet worden almaar complexer. Sinds 1 januari 2015 (KB van 30.12.2014) zijn ze vrij ingrijpend gewijzigd.

Wanneer kan uw werknemer vandaag nog tijdskrediet opnemen? En heeft hij dan altijd nog recht op een uitkering vanwege de RVA?

Is er ook iets gewijzigd aan het systeem van de zgn. landingsbanen voor oudere werknemers?

Daarnaast bestaan er ook ‘thematische verloven’. Wanneer kan een werknemer ouderschapsverlof of palliatief verlof opnemen of thuisblijven om voor een zwaar ziek familielid te zorgen?


BEDRIJFSWAGENS - 11.05.2015

Uw droomauto kopen, of toch beter de hybride versie of een elektrische auto?

Aangezien de fiscale kostprijs van een wagen de laatste jaren sterk gestegen is, houden veel bedrijfsleiders bij de keuze van hun nieuwe wagen nu ook rekening met de fiscale gevolgen van die keuze.

Hoeveel kan het uw vennootschap en uzelf privé kosten aan belastingen als u toch gewoon kiest voor de wagen van uw dromen?

Is opteren voor een hybride versie fiscaal gezien dan een voordeligere optie? Weegt dat voordeel ook op tegen de hogere aankoopprijs?

En is een elektrische auto fiscaal gezien echt zo voordelig als meestal aangenomen wordt?


OPSTALRECHT - 11.05.2015

Uw vennootschap bouwt op uw grond?

Zowel de rechter als de Rulingcommissie deden recentelijk een aantal interessante uitspraken over een recht van opstal waarbij uw vennootschap bouwt op een grond van u privé. Wat houdt zo’n opstalrecht concreet in? Moet uw vennootschap u dan vergoeden en registratierechten betalen, als er op die grond al een privéwoning staat? Hoe vermijdt u dat?

Bij het einde van het opstalrecht wordt u eigenaar van het gebouw. Als u dan geen vergoeding betaalt aan uw vennootschap, wordt u privé belast op een voordeel in natura. Is dat ook het geval als u op dat moment niet langer zaakvoerder of bestuurder bent?

Wat zijn de alternatieven om die belasting te vermijden? Is een inbreng van de grond in uw vennootschap of in een patrimoniumvennootschap zinvol? Wordt die vennootschap dan bij het einde van het opstalrecht ook belast? En wat zijn de fiscale gevolgen als u uw vennootschap liquideert terwijl het opstalrecht nog loopt?


NIET-CONCURRENTIEBEDING - 11.05.2015

Ongeldige niet-concurrentiebedingen: Cassatie zwakt nietigheidssanctie nu af

In een baanbrekend arrest van 23 januari 2015 maakte Cassatie komaf met de automatische en integrale vernietiging van niet-concurrentiebedingen die als ongeldig beschouwd werden.

Aan welke voorwaarden moet zo’n niet-concurrentiebeding voldoen om geldig te zijn?

Cassatie heeft nu beslist dat de rechter met een ‘matigingsbeding’ rekening moet houden en het concurrentiebeding niet langer zonder meer kan vernietigen. Wat doet u dan vanaf nu zeker als u in een overeenkomst een niet-concurrentiebeding opneemt?

Waarom kunt u aan zo’n niet-concurrentiebeding het best ook een forfaitaire schadevergoeding koppelen? Is zo’n clausule altijd geldig?


MAATSCHAP - 11.05.2015

Een ‘discrete’ of een ‘iets minder discrete’ maatschap?

Zowel voor beleggingsportefeuilles als voor vastgoedvennootschappen en familiebedrijven is de maatschap gecombineerd met een schenking een populair instrument om aan successieplanning te doen.

Zo’n maatschap kan echter op twee manieren opgericht worden. Die keuze heeft heel wat vaak minder gekende gevolgen.

Hoe richt u de maatschap het best op om achteraf te zorgen voor maximale discretie naar de fiscus toe? Heeft die keuze ook gevolgen voor de kostprijs van de maatschap, voor uw beslissingsmacht en voor de toewijzing van de inkomsten van de maatschap?


INVESTERINGSAFTREK - 08.05.2015

Gespreide aftrek beter, maar duurt langer?


ERVEN EN SCHENKEN - SUCCESSIERECHTEN - 08.05.2015

Tak 44: interessant voor uw successieplanning?

Naast de vrij bekende Tak 21- en Tak 23-verzekeringen, bestaat er ook nog een zgn. Tak 44-verzekering. Wat is dat precies en hoe kunt u dit gebruiken als instrument voor de planning van uw nalatenschap?

INVESTERINGSAFTREK - 08.05.2015

Digitale investeringsaftrek op komst!


INVESTERINGSAFTREK - 08.05.2015

Extra aftrek voor alarm camionette?


AFTREKBARE KOSTEN - 08.05.2015

Is scheiden fiscaal aftrekbaar?

Naar aanleiding van een echtscheiding koopt u uw ex uit voor haar aandeel in de voorraden, machines, het cliënteel, ... van uw eenmanszaak. Kunt u die uitkoopsom in uw belastingaangifte inbrengen als beroepskost? Even kijken...

SUCCESSIEPLANNING - 08.05.2015

Is een verzekeringstontine fiscaal gezien ‘waterproof’?

Een verzekering (vaak een Tak 21 of Tak 23) ‘op twee hoofden’ duikt steeds vaker op als techniek voor successieplanning. Wanneer is zo’n verzekeringstontine interessant en is dat fiscaal gezien wel zo veilig als soms beweerd wordt?

PENSIOENSPAREN - 08.05.2015

Switchen kan zonder fiscale implicaties!


CONTROLE - 08.05.2015

Zal ook u weer gecontroleerd worden?

De fiscus heeft bekendgemaakt wie hij dit jaar zal viseren. Mogen ook de vrije beroepers zich weer aan iets verwachten? Hoe verdedigt u zich desgevallend?

ONROEREND GOED - 08.05.2015

‘Snelle’ verkoop nieuwbouw, hoe wordt u belast?

Een koppel verkoopt een woning binnen de vijf jaar na de bouw ervan. Volgens de controleur slaat een stuk van de ‘winst’ die ze daarbij maken echter op de grond, en moet die tegen een hoger tarief belast worden. Klopt dat?

AFTREKBARE KOSTEN - 08.05.2015

Hoeveel van de grondlasten is aftrekbaar?


BUITENLANDSE DAGVERGOEDING - 08.05.2015

Houd uw zakenreis fiscaal optimaal!

Gaat u voor zaken naar het buitenland, dan mag u per dag een belastingvrije forfaitaire onkostenvergoeding opnemen uit uw vennootschap. Sinds 1 april 2015 gelden hiervoor nieuwe bedragen. Even kijken wat er nog van belang is...

INVESTERINGSAFTREK - 08.05.2015

Hoe zou het nog zijn met de investeringsaftrek?

Op 27 april 2015 werden de tarieven gepubliceerd van de investeringsaftrek die u kunt krijgen voor investeringen gedaan in 2015. Voor welke investeringen kunt u die aftrek nu weer (niet) krijgen en hoeveel belastingen bespaart u ermee?

BELEGGEN - 08.05.2015

Is een Tak 21 het enige alternatief?

Wie zijn geld zonder risico wil beleggen voor een langere termijn, komt bijna automatisch uit bij een Tak 21. Hoeveel brengt dat momenteel nog op en welke mogelijke alternatieven bestaan er op dit ogenblik nog?

DUBBEL VAKANTIEGELD - 07.05.2015

Wanneer meer of minder dan 92% van het maandloon?

Wellicht in de maand juni betaalt u het dubbel vakantiegeld aan uw bedienden. In principe komt dat overeen met 92% van het brutomaandloon. In welke gevallen zal dat bedrag echter hoger zijn? En wanneer kan het lager zijn?

LONEN - 07.05.2015

De indexsprong is er, alles geblokkeerd nu?

De wet die de ondertussen al berucht geworden indexsprong moest invoeren, is toch gepubliceerd geraakt. In welke mate heeft deze wet nu effectief tot gevolg dat u de eerstkomende tijd de brutolonen niet meer hoeft te indexeren?

ONTSLAG OM DRINGENDE REDEN - 07.05.2015

Kunt u een dringende reden meedelen via een koerier?

Stel, u moet vandaag nog overgaan tot ontslag om dringende reden, maar u kunt niet meer terecht op het postkantoor. Mag u – om de kosten van een deurwaarder uit te sparen – de ontslagbrief ook via een koerier laten afleveren?

EXTERNE DIENST - 07.05.2015

Van dienst veranderen tegen 2016?

Wilt u veranderen van externe preventiedienst? Dan moet u vóór 30 juni uw opzeg geven bij de huidige. Waarom kan dat in 2015 ‘extra’ van belang zijn?

SOCIAAL SECRETARIAAT - 07.05.2015

Veranderen van sociaal secretariaat? In juni!


KLEIN VERLET - 07.05.2015

Plechtige communie op zaterdag: wanneer klein verlet?

Stel, een plechtige communie vindt plaats op een zaterdag, zondag of feestdag. De werknemer kan dan zijn klein verlet opnemen op de activiteitsdag die onmiddellijk volgt of voorafgaat. Wat betekent dat precies?

ONTSLAGBESCHERMING - 07.05.2015

Kan men zich op tijdskrediet toch niet alles veroorloven?

Stel, een werknemer is beschermd tegen ontslag wegens bv. ouderschapsverlof of tijdskrediet en denkt daardoor dat hij zich alles kan veroorloven. Hij reclameert werkelijk voortdurend. Is ontslag mogelijk of niet? Een recent arrest licht toe...

BEDRIJFSVOORHEFFING - 07.05.2015

De gezinstoestand wijzigt, de bedrijfsvoorheffing ook?

De gezinstoestand van een werknemer heeft een belangrijke fiscale invloed. Een wijziging in die toestand kan immers leiden tot een lagere of hogere bedrijfsvoorheffing (bv). Mag of moet u zo’n wijziging direct beginnen toepassen?

PERSONEEL - ONTSLAG - 07.05.2015

Ontslag wegens definitieve arbeidsongeschiktheid

Een van uw mannen is afwezig wegens ziekte. Een dokter besluit zelfs dat hij definitief arbeidsongeschikt is. In welke mate kunt u daarop de arbeidsovereenkomst meteen beëindigen wegens overmacht?

ONROEREND GOED - VERHUUR - 07.05.2015

De huurder breekt uw huurwoning af…

De media berichtten over een bekende ex-acteur die zijn huurwoning grondig aan het ‘verbouwen’ is. Wat is er daarbij van belang en hoe zorgt u ervoor dat u niet al te zeer moet wakker liggen van een huurder die uw woning afbreekt?

BTW - VARIA - 07.05.2015

U levert, uw collega neemt de plaatsing voor zijn rekening

Een deel van het materiaal dat bij uw installatie hoort, wil uw klant door een collega-aannemer laten plaatsen. Waarom zou u op die vraag ingaan? Wat is daarbij mogelijk een probleem voor uw klant en/of voor u en hoe lost u dat op?

RECHT - VARIA - 07.05.2015

‘Slim’ concurrentieverbod in overnamecontract…

U neemt een bepaalde aannemingsactiviteit over. Voorziet u in het overnamecontract een concurrentieverbod, dan mag u daarin niet overdrijven. Cassatie zette onlangs even de puntjes op de i. Wat is daarbij vooral van belang?

FISCAAL - VARIA - 07.05.2015

Een nieuwe volmacht nodig?

Uw boekhouder vraagt u om langs te komen met uw paspoort en pincode om een volmacht te geven. Is dat al voor de aangifte of is dat nog voor iets anders?

FISCAAL - VARIA - 07.05.2015

Hoe haalt u fiscaal gezien het maximum uit uw motor?

De lente is eindelijk in het land en u wilt een motor kopen die u ook voor uw beroepsverplaatsingen zal gebruiken. Hoe haalt u het maximale fiscaal voordeel uit de aankoop van de motor en de kosten die erbij komen kijken?

PERSONEEL - JOBSTUDENT - 06.05.2015

Mag u een student al half juni laten starten?

Officieel start de zomervakantie op dinsdag 1 juli. Kunt u een student toch al eerder ‘voltijds’ laten starten of riskeert u daardoor de voordelige jobstudentenregeling mis te lopen? Wat is er daarbij voor u van belang?

RECHT - WEBSHOP - 06.05.2015

Gratis laten retourneren zonder dat het u iets kost…

Online shoppen wordt een stuk goedkoper, luidde een krantenkop. In welke mate kunt u de klanten van uw webshop gratis uw producten laten retourneren zonder dat het u iets kost? Wat zijn voor u de aandachtspunten?

FISCAAL - BTW - 06.05.2015

Kunnen toeristen hun btw terugeisen?

Een tijd geleden kreeg u een toerist over de vloer. Die contacteert u nu met de vraag om de op zijn aankoop betaalde btw terug te storten. Moet u zo’n vraag serieus nemen? Wat is er daarbij voor u als winkelier van belang?

LIQUIDATIERESERVE - 05.05.2015

Uitbreiding liquidatiereserve naar winst van 2012 en 2013!

Bij de begrotingscontrole werd beslist dat kmo’s hun winst van 2012 en 2013 toch ook nog als liquidatiereserve zouden kunnen boeken! Op basis van de ontwerp-wettekst daarover blijkt nu hoe het een en ander concreet moet gebeuren...

VENNOOTSCHAPSVORMEN - COMM.V - 05.05.2015

Wissel van de wacht in een commanditaire vennootschap

Bedoeling is dat dit jaar de functie van beheerder-werkend vennoot overgaat van de ene op de andere persoon. In hoeverre moet de ene zich zorgen maken over eventueel wanbeheer van de andere en vice versa? De rechter verduidelijkt…

INVESTERINGSAFTREK - 05.05.2015

Hoeveel investeringsaftrek in 2015?


PRIVÉFISCALITEIT - 05.05.2015

U heeft een rekening in het buitenland


PRIVÉWONING IN VENNOOTSCHAP - VRUCHTGEBRUIK - 05.05.2015

Werken aan pand in vruchtgebruik, wordt u privé belast?

Uw vennootschap betaalt de werken aan het gebouw dat zij in vruchtgebruik heeft en waarvan u privé de blote eigenaar bent. Wordt u dan op het einde van de rit steeds belast op een privévoordeel of niet? Waarvan hangt dat af?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - VARIA - 05.05.2015

Uw bvba reclame laten maken op uw gevel?

Een collega gaf zijn bvba het recht om een naamplaatje op zijn brievenbus te plaatsen en kreeg daarvoor een forse vergoeding! Een goed idee of niet?

JAARREKENING - VARIA - 05.05.2015

Net alarmbel vermeden of toch niet?!

Bij het afsluiten van de jaarrekening over 2014 moeten er steeds een aantal verslagen ondertekend worden. In bepaalde gevallen geldt ook bovendien de zgn. alarmbelprocedure. Wanneer dan precies en wat is daarbij van belang?

CONTROLE - 05.05.2015

Staat u op het lijstje van de fiscus?

De fiscus heeft op 21.04.2015 weer laten weten wie of wat hij zal controleren. Zit u dit jaar in het vizier van de fiscus, wat is er dan voor u van belang?

JAARREKENING - 05.05.2015

Goedkeuring jaarrekening uitstellen?


KAPITAAL - 05.05.2015

Reserves in kapitaal steken...


AFTREKBARE KOSTEN - 05.05.2015

Er zijn grenzen aan de bezoldigingstheorie...

Cassatie heeft wel de zgn. bezoldigingstheorie aanvaard, maar dat betekent nog niet dat alle mogelijke kosten nu automatisch aftrekbaar zijn als u zich maar privé op een voordeel laat belasten, zo oordeelde een rechter op 13.01.2015...

INTERESTEN - 05.05.2015

Een ‘alternatief’ spaarboekje voor uw kind?

U wilt voor uw 18-jarige dochter € 25.000 opzijzetten en interest laten opbrengen en over bv. vijf jaar, wanneer ze afgestudeerd is, aan haar geven. U kunt dit doen via een spaarboekje, maar er bestaat een interessanter alternatief...

CONTROLE & GESCHILLEN - BELASTINGCONTROLE - 05.05.2015

Bent u bij de ‘gelukkigen’ die dit jaar controle krijgen?

In zowat alle media stond het: de lijst van wie zich dit jaar aan een fiscale controle mag verwachten, is weer gepubliceerd! En ja, ook de ‘klassiekers’ zitten er weer tussen. Reden om u ongerust te maken of niet echt? Even kijken...

LIQUIDATIERESERVE - 05.05.2015

Nog meer liquidatiereserve mogelijk!

De regering heeft beslist de mogelijkheden om een liquidatiereserve aan te leggen, uit te breiden. Wat betekent dit voor uw jaarrekening voor boekjaar 2014?

HUUR - 05.05.2015

Kunt u belast worden op niet-ontvangen huur?

U verhuurt een onroerend goed, maar plots betaalt uw huurder (tijdelijk) niet meer. Kunt u dan toch belast worden op dat niet-ontvangen huurgeld? Een vonnis van 19.03.2015 verduidelijkt…

BEDRIJFSLEIDER - REKENING-COURANT - 05.05.2015

De spelregels voor een lening met vaste looptijd...

Uw rekening-courantschuld kost u 9,2% voor 2014, terwijl dat maar 0,22% per maand is voor een lening met vaste looptijd. Uw rc-schuld omzetten in zo’n lening loont dus, tenminste als u het correct doet. Waarop moet u zeker letten?

AANSLAG GEHEIME COMMISSIELONEN - 05.05.2015

Wanneer bent u ‘ondubbelzinnig geïdentificeerd’?

De ‘monsterboete’ kan niet toegepast worden op niet-aangegeven voordelen waarvan de verkrijger tijdig ‘ondubbelzinnig’ geïdentificeerd wordt. Geldt dit ook voor voordelen uit het verleden, en wat is ‘ondubbelzinnig’ geïdentificeerd?

PERSONEEL - LOONKOSTEN - 05.05.2015

Moet u ook aan bedienden de overuren uitbetalen?

Ook nu er een eenheidsstatuut is, blijven er inzake de betaling van overuren nog verschillen bestaan tussen uw arbeiders en bedienden. Hoe kan dat? Gelden er voortaan dan niet dezelfde regels voor die twee categorieën?

FISCAAL - AFTREKBARE KOSTEN - 05.05.2015

Restaurant of traiteur, fiscaal verschillend?

Een collega gaat soms met zakenrelaties op restaurant en soms ontvangt hij ze ook thuis en laat hij het eten leveren door een traiteur. In dat geval zijn volgens zijn controleur de kosten maar voor 50% en niet voor 69% aftrekbaar. Klopt dat?

RECHT - GARANTIE - 05.05.2015

Betekent ‘garantie’ dat de klant zijn geld kan terugvragen?

Zijn uw klanten particulieren, dan legt de wet een strikte garantieregeling vast tijdens de eerste twee jaar na de aankoop. Betekent dit dan ook dat de klant in die periode zijn geld kan terugeisen?

FISCAAL - VRUCHTGEBRUIK - 05.05.2015

Wat is ‘voorafgaandelijk’ bij een gesplitste aankoop?

Een gesplitste aankoop voorafgegaan door een schenking van de ouders aan de kinderen, is fiscaal geen probleem zo er voorafgaandelijk ook schenkingsrechten betaald zijn. Hoe is dat ‘voorafgaandelijk‘ volgens de fiscus te interpreteren?

MEDE-EIGENDOM - ALGEMENE VERGADERING - 05.05.2015

Rondgaan met een petitie i.p.v. een vergadering


VERKOOP - VARIA - 05.05.2015

Een koppel koopt met een ongelijke inbreng...

De laatste jaren eisen de banken dat kopers een eigen inbreng kunnen leveren voor de aankoop van een woning. Bij veel ongehuwde koppels is die inbreng niet gelijk. Wat is er in dat geval van belang?

WONINGHUUR - BUITENGEWONE OMSTANDIGHEDEN - 05.05.2015

Uw huurders gaan scheiden: wat met de huur?

U verhuurt een huis aan een getrouwd of wettelijk samenwonend koppel. Er komt echter een haar in de boter te zitten en een van hen verlaat de woning en vraagt de scheiding aan. Heeft dat ook gevolgen voor de huur?

HANDELSHUUR - HUURHERNIEUWING - 05.05.2015

Hoe reageren op een ‘foute’ hernieuwingsvraag?

Nogal wat handelshuurders gaan de mist in bij de aanvraag van de handelshuurhernieuwing. Hoe reageert u daar als verhuurder dan op en wat als u twijfelt of een aanvraag nu wel of niet geldig is?