ONTSLAG OM DRINGENDE REDEN - 07.05.2015

Kunt u een dringende reden meedelen via een koerier?

Stel, u moet vandaag nog overgaan tot ontslag om dringende reden, maar u kunt niet meer terecht op het postkantoor. Mag u – om de kosten van een deurwaarder uit te sparen – de ontslagbrief ook via een koerier laten afleveren?

Eerst even opfrissen

Ontslag om dringende reden gebeurt in twee stappen. De eerste is de kennisgeving van het ontslag zelf. Die kennisgeving moet gebeuren binnen de drie werkdagen nadat de feiten bekend zijn aan de ontslaggevende partij. De tweede stap is de kennisgeving van de ontslagreden, lees: van de motivering van de dringende reden. Die kennisgeving moet binnen de drie werkdagen na het ontslag gebeuren. In de praktijk gebeuren de betekening van het ontslag en de betekening van de reden(en) soms echter in één brief. Dat is niet verboden, maar dan moet u wel opletten voor de vormvoorwaarden waarin de wet voorziet...

Uit het leven gegrepen

Terwijl een werknemer thuis zat wegens ziekte, kwam men erop uit dat hij geknoeid zou hebben met de boekhouding en geld verduisterd zou hebben. Er werd de volgende dagen verder gezocht om zeker te zijn. Vervolgens besliste de werkgever om niet langer te wachten, gelet op de termijn van drie dagen, en de werknemer te ontslaan om dringende reden. De ontslagbrief werd opgemaakt en alle vaststellingen werden nauwkeurig weergegeven. Toen men de brief aangetekend wilde versturen, bleek het postkantoor al gesloten te zijn. Een deurwaarder inschakelen vond de werkgever wat duur, dus belde de secretaresse een koerierdienst om de ontslagbrief af te leveren. Nu blijkt de vakbond het ontslag net om die reden (= ‘verkeerd betekend’, zoals dat heet) aan te vechten...

Wat is er misgegaan in deze zaak?

Wanneer u in twee stappen werkt voor de kennisgeving van het ontslag om dringende reden, legt de wet geen vormvoorwaarden op voor de eerste stap in de procedure. Dit betekent dat u de kennisgeving van het ontslag zelf op om het even welke manier kunt doen, o.a. via een koerier. Het is voor de tweede stap, de kennisgeving van de motivatie, dat de wet wél in strikte vormvoorwaarden voorziet. Dit kan nl. enkel op de drie volgende manieren: een deurwaardersexploot, een aangetekende brief of een brief die door de werknemer voor ontvangst ondertekend wordt. Waar de werkgever in casu niet aan gedacht heeft, is echter dat de strikte vormvoorwaarden toch van toepassing worden op de brief waarmee men het ontslag meedeelt, als men in die brief ook al de motivering (in casu de vaststellingen over het verduisteren van geld) vermeldt. In dat geval is het dus niet mogelijk die brief via een koerier te laten bezorgen.

Hoe kunt u problemen vermijden?

Een ontslagbrief voor dringende reden thuis laten afleveren zonder aangetekende zending of deurwaardersexploot, maar via bv. een koerier, is mogelijk, doch dan moet u zich beperken tot de loutere mededeling van het ontslag zelf en niets meer. In die brief staat m.a.w. alleen: “Bij deze delen wij u mee dat u op ... ontslagen wordt om dringende reden. De feiten die aan de grondslag ervan liggen, zullen u in een afzonderlijk schrijven meegedeeld worden.” U voegt er dus niet aan toe “wegens verduistering/diefstal/etc.” , laat staan dat u uitweidt over de feiten zelf. Deze zaken moet u dan vervolgens (binnen de drie dagen) via een tweede brief meedelen, die u wél via aangetekende zending of een deurwaardersexploot moet laten afleveren. Wanneer u alles in één keer doet, moet u voor deze enige brief ook een aangetekende zending of deurwaardersexploot gebruiken.

Beperkt u zich tot alleen een kennisgeving van het ontslag, dus zonder verdere uitleg over het motief, dan gelden er geen vormvereisten voor de kennisgeving en is bv. ook een koerier toegestaan. Vermijd echter om over de nadere motieven uit te weiden, anders riskeert u dat uw ontslag sowieso ‘ongeldig’ zal zijn.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878