PERSONEEL - JOBSTUDENT - 06.05.2015

Mag u een student al half juni laten starten?

Officieel start de zomervakantie op dinsdag 1 juli. Kunt u een student toch al eerder ‘voltijds’ laten starten of riskeert u daardoor de voordelige jobstudentenregeling mis te lopen? Wat is er daarbij voor u van belang?

Voordelige regeling voor jobstudenten

Bijzonder lage RSZ-bijdragen.Dat kent u… Voor een jobstudent hanteert de RSZ aangepaste tarieven. Het gaat om 5,42% ten laste van u als werkgever en slechts 2,71% werknemersbijdrage.

De 50 dagengrens. Die is inderdaad voor u van belang. Die voordeeltarieven gelden immers enkel gedurende 50 dagen. Daarboven zijn de normale RSZ-bijdragen verschuldigd.

Let op! Niet alleen de tot nu toe reeds gewerkte dagen tellen mee, ook de dagen dat uw student reeds geboekt is, mogelijk door andere werkgevers.

Tip. Check dus altijd het aantal beschikbare dagen en leg uw student vervolgens zo snel mogelijk vast voor de dagen dat u hem als jobstudent voor u wilt laten werken.

Toch niet alleen in de zomermaanden?! Er zijn vooral voor de zomermaanden veel kandidaten en u doet dus vooral dan een beroep op jobstudenten. Mag een jobstudent echter vóór 1 juli starten?

Wat zijn de aandachtspunten?

Jobstudent buiten schoolvakanties mag.Daar vertellen we u niets nieuws mee… U weet immers dat u een student ook buiten de klassieke schoolvakanties onder het voordelige jobstudentenregime voor u kunt laten werken.

In het weekend? Geen probleem… Door het jaar kunt u zo’n jobstudent tijdens het weekend inzetten, dat is immers in zijn vrije tijd. Dat geldt ook voor alle weekends in juni.

’s Avonds inspringen kan ook. Ook op dat vlak stelt zich geen probleem. U kunt een student op weekdagen perfect ’s avonds laten inspringen, zelfs in volle examenperiode.

Let op! Al werkt hij dan maar een beperkt aantal uren, er gaat in zo’n geval wel telkens een volle dag van zijn quotum van 50 dagen af. Niet ideaal…

Tijdens de dag ‘schoolplicht’. Daarmee is het wél uitkijken. Strikt genomen mag u een student immers maar als voordelige jobstudent inzetten voor zover hij op de momenten dat hij voor u werkt niet aanwezig moet zijn op school, om de lessen te volgen, om examens af te leggen e.d. Er wordt door de inspectiediensten dan wel niet systematisch gecontroleerd of er aan die voorwaarde voldaan is, maar dat neemt niet weg dat een individueel geval toch de aandacht zou kunnen trekken.

Vroeg klaar met examens. Niemand kan het u kwalijk nemen dat u een student na het einde van zijn examenperiode als jobstudent inzet. Heel wat studenten zijn rond midden juni al klaar met de examens, er is dus niets verdachts aan dat u een jobstudent inschrijft op maandag 29 en/of dinsdag 30 juni . Zelfs de week voordien niet dadelijk…

Student die afgehaakt heeft.Dat is wél zo’n ‘tricky’ situatie… U kunt een jobstudent moeilijk vanaf begin juni voltijds voor u laten werken. Ook al heeft hij afgehaakt en beslist om niet aan de examens mee te doen, strikt genomen moet hij echter wel examens afleggen. Opdie momenten kunt u hem m.a.w. niet als jobstudent inzetten…

Tip. Vraag zo’n student dus om u zijn examenrooster te bezorgen. Plan hem veiligheidshalve niet in op de (halve) dagen dat hij examens heeft. Dat hij tussen die examens in niet studeert, maar voor u werkt, kan geen kwaad.

Een student kunt u uiteraard buiten de zomermaanden laten werken, zolang het echter maar niet gebeurt tijdens de schooluren. Zo kan een student die bv. half juni zijn laatste examen aflegt, meteen daarna dus perfect ‘voltijds’ als jobstudent bij u aan de slag.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878