ROERENDE VOORHEFFING - 29.09.2015

Hoeveel rv bij inkoop van eigen aandelen?

Vroeger was een zgn. inkoop van eigen aandelen fiscaal voordeliger dan een dividend omdat de roerende voorheffing slechts 10% bedroeg i.p.v. 25% of 15%. Is dat nu nog altijd voordelig en hoe combineert u dat met de liquidatiereserve?

Inkoop van eigen aandelen

‘Inkoopbonus’. Bv. een bvba of nv kan een deel van haar eigen aandelen overkopen van haar aandeelhouders. Ze betaalt daarvoor dan de huidige waarde van de aandelen. Het gedeelte van de prijs dat meer bedraagt dan het kapitaal van de vennootschap, lees: het geld dat ooit in de vennootschap gestopt is in ruil voor de aandelen, is de zgn. ‘inkoopbonus’.

Beperking. Het maximale aantal aandelen dat ingekocht kan worden, is beperkt tot 20% van het kapitaal. Meer dan 20% is wel mogelijk wanneer de inkoop gepaard gaat met een kapitaalvermindering.

Procedure. Voor een inkoop van eigen aandelen moet er wel een specifieke procedure gevolgd worden. Er zijn ook bijzondere meerderheden in de algemene vergadering vereist.

Waarom zou u dat doen? Een inkoop van eigen aandelen is een interessante manier om de aandelenverhoudingen in een vennootschap te ‘herschikken’ of zelfs om een vennoot volledig uit te kopen. Het interessante is nl. dat de aandelen gekocht worden met geld van de vennootschap zelf. U hoeft dus niet eerst geld uit uw vennootschap te halen om dan privé de aandelen over te kopen van uw medevennoot.

‘Inkoopbonus’ is een soort dividend. Fiscaal gezien wordt een inkoopbonus inderdaad beschouwd als een speciaal soort dividend (art. 18, 2°ter en 186 WIB 92) . Dat betekent dan ook dat de inkoopbonus niet aftrekbaar is voor uw vennootschap en dat uw vennootschap er roerende voorheffing op moet inhouden.

Hoeveel rv op een inkoopbonus?

Vroeger. Er is een tijd geweest waarin er zowaar géén rv verschuldigd was op inkoopboni. Sinds begin jaren 2000 bedroeg de rv op inkoopboni evenwel 10%. Aangezien het tarief voor dividenden toen 25% of 15% bedroeg, was het interessant om louter om fiscale redenen eigen aandelen in te kopen i.p.v. een ‘gewoon’ dividend uit te keren.

Nu 25%. Dat is m.a.w. het ‘standaardtarief’ voor ‘gewone’ dividenden en interesten. Om ‘lucratieve omwegen’ via een inkoop van eigen aandelen onmogelijk te maken, is dat dus nu in principe ook het tarief van de roerende voorheffing op inkoopboni (art. 269, §1, 1° WIB 92) .

Soms ook een lager tarief mogelijk?

Verlaagde rv voor kmo’s? Neen. Heeft uw vennootschap nieuwe aandelen uitgegeven na 01.07.2013 in ruil voor een inbreng in geld, dan kunt u eventueel over enkele jaren dividenden uit uw vennootschap halen met slechts 15% rv (art. 269, §2 WIB 92) . Dit voordeeltarief geldt echter enkel voor ‘gewone’ dividenden, niet voor inkoopboni. Inkoopboni worden immers door de wet uitdrukkelijk van dit tarief uitgesloten.

Liquidatiereserve? Zo kan het wel! U betaalt zoals u weet ook minder rv op dividenden die voortkomen van een zgn. liquidatiereserve. Het tarief is 15% als u ze binnen de vijf jaar uitkeert of 5% voor een latere uitkering (art. 269, §1, 8° WIB 92) . Samen met de afzonderlijke aanslag van 10% die uw vennootschap betaalt op de liquidatiereserve, zorgt dit voor een totaal belastingtarief van 22,73% of 13,64%. Dit verlaagde tarief geldt ook voor inkoopboni die voortkomen van een liquidatiereserve.

De rv op inkoopboni bedraagt in principe 25%, zoals voor ‘gewone’ dividenden. De verlaagde rv van 15% voor kmo’s is niet mogelijk. Keert u echter een inkoopbonus uit die uit een liquidatiereserve voortkomt, dan gelden de verlaagde tarieven van de rv (15% en 5%) zoals voor een ‘gewoon’ dividend uit de liquidatiereserve.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878