RECHT - ALGEMENE VOORWAARDEN - 06.01.2015

Klachten binnen de zeven dagen na factuurdatum…

In de factuurvoorwaarden van een collega stond dat klachten hem binnen de zeven dagen na factuurdatum moesten bereiken. Een klant die veel later reageerde, kreeg toch gelijk van de rechter. In welke mate heeft zo’n clausule dan zin?

Tijdig protesteren

Niet strikt wettelijk geregeld. Wie iets aan te merken heeft op uw werk, mag wettelijk gezien niet te lang wachten om daarover zijn beklag te doen. De wet bepaalt echter niet wat ‘te lang’ is.

Er dus zelf een korte termijn opplakken? Daar is op zich niets mis mee. Zo voorzag uw collega, een tuinaanlegger, bv. in zijn kleine lettertjes dat eventuele klachten hem binnen de zeven dagen na factuurdatum moeten bereiken om geldig te zijn. Hij maakte het zo voor zijn klanten heel duidelijk wanneer er volgens hem ‘te lang’ getalmd werd.

Wat vond de rechter ervan? Een van de klanten van uw collega reageerde pas veel later. Toch vond de rechter dat die klant niet te laat was met zijn klachten en dat uw collega die ten onrechte naast zich neergelegd had (Gent, 31.05.2013) .

Regeling in uw kleine lettertjes: zinvol?

Wél voor zichtbare gebreken. Gaat het om klachten over ‘gebreken’ of ‘problemen’ die uw klant ‘meteen’ kan ontdekken op het moment waarop u meldt dat u klaar bent, dan mag u wel degelijk van hem verwachten dat hij er geen weken over laat gaan om zijn beklag erover te doen.

Voorbeeld. Een kras in een pas geïnstalleerde deur valt meteen op. Als uw klant daarover pas een maand na datum zijn beklag doet, stel dan gerust dat u geen bekraste deur geïnstalleerd heeft, dat blijkbaar iemand anders nadien erin geslaagd is om die deur te beschadigen en hij volgens uw kleine lettertjes hoe dan ook te laat is met zijn klacht. Het staat u in zo’n geval vrij om de herstelling of vervanging aan te rekenen.

Niet voor zgn. verborgen gebreken. Dat is inderdaad de nuance die in dit soort discussies van belang is. Een klant kan bv. maar zijn beklag doen, zodra hij het probleem of gebrek ontdekt. Als de aanplanting in een tuin niet blijkt aan te slaan, dan mag u de datum van de factuur voor de uitgevoerde tuinwerken niet als referentie nemen om het al dan niet tijdig reageren te beoordelen. Die ‘zeven dagen na factuurdatum’-regel kan m.a.w. niet als deadline gebruikt worden.

Tip. De afspraak ‘binnen zeven dagen na factuurdatum (voor zichtbare gebreken) en binnen zeven dagen na de ontdekking (van zgn. verborgen gebreken)’ is in dat opzicht sluitender.

Enkele aandachtspunten

Wat wint u ermee? Met zo’n afspraak rond een klachtentermijn van bv. zeven dagen kunt u ook slechte betalers de mond snoeren. Komt een klant pas na de eerste of tweede rappel met klachten over zgn. zichtbare gebreken op de proppen, verwijs dan gerust naar uw kleine lettertjes om die klachten als laattijdig af te wijzen. De kans is groot dat een rechter u daarin volgt.

Een redelijke termijn. Een termijn van zeven dagen om te reageren is nog realistisch. Maak daar echter geen drie dagen van.

Geldt dat ook naar consumenten toe? Is uw klant een particulier, dan speelt u het spel het best niet te hard. Rechters zijn immers geneigd om consumenten in bescherming te nemen.

Stipt factureren. Wacht u zelf lang na het einde van de werken om uw eindafrekening te sturen, dan geeft u uw klanten veel tijd om ook nog over zichtbare gebreken moeilijk te doen.

Beperk in uw kleine lettertjes de klachtentermijn gerust tot bv. zeven dagen. Laat die termijn ingaan vanaf de factuurdatum voor zgn. zichtbare gebreken. Voor zgn. verborgen gebreken voorziet u echter het best in de clausule dat uw klant moet reageren binnen de bv. zeven dagen nadat hij ze ontdekt heeft.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878