PRIVÉ - ROERENDE INKOMSTEN - 31.08.2015

Aan een starter geld uitlenen wordt fiscaal beloond!

De programmawet stelt dat de interesten op een lening, die een privépersoon via een zgn. crowdfundingplatform geeft aan een starter, tijdelijk belastingvrij zijn. Waarmee moet u zoal rekening houden om dat fiscaal voordeel te krijgen?

Uitlenen met belastingvrije interesten

Wat moet u daarvoor doen? Eigenlijk niet zo veel. Het komt erop neer dat u sinds 01.08.2015 via een erkend zgn. crowdfundingplatform een lening kunt toestaan aan een startende onderneming. Die kan dan met uw geld, samen met dat van andere ‘believers’, een nieuw economisch initiatief financieren. In ruil voor uw lening, krijgt u dan interesten die vrij zijn van roerende voorheffing (nieuw art. 21, 13° WIB 92) .

Specifieke looptijd nodig? Opdat de interesten belastingvrij zouden zijn, moet de lening een minimale looptijd van vier jaar hebben. Een maximale duurtijd wordt niet opgelegd. Wel verplicht is dat de lening gesloten wordt op basis van een jaarlijks te betalen interestvoet.

Onbeperkte vrijstelling? Neen, dat nu ook weer niet, maar u mag al aardig wat uitlenen op deze manier. De interesten zijn immers vrij van roerende voorheffing (rv) met betrekking tot de eerste schijf van € 15.000 aan interesten (geïndexeerd bedrag voor aanslagjaar 2016) van dergelijke leningen per jaar en per belastingplichtige.

Let op! Van elke lening, ongeacht de looptijd ervan, zijn enkel de interesten betaald in de eerste vier jaar vrij van rv.

Wie kan er zo geld uitlenen?

Enkel privépersonen. Enkel natuurlijke personen die buiten hun beroepswerkzaamheid de lening toestaan, komen voor de vrijstelling in aanmerking. Een vennootschap dus niet...

Ondernemer zelf ook! De zaakvoerder/bestuurder van de onderneming kan zelf ook – via het crowdfundingplatform weliswaar – geld uitlenen aan zijn zaak om zich vervolgens ook interesten vrij van rv toe te kennen.

Let op! De crowdfundinglening die een zaakvoerder zo aan zijn eigen vennootschap toestaat, telt mee als ‘voorschot’ waarvan de overdreven interesten geherkwalificeerd worden in dividenden.

Wel een meldingsplicht. Heeft u dergelijke crowdfundinglening(en) gesloten, dan zal u in uw aangifte in de personenbelasting moeten melden hoeveel leningen u zo gesloten heeft.

Wie kan er zo geld ophalen?

Kmo’s én eenmanszaken. De wet spreekt inderdaad over leningen die toegestaan worden aan ‘kleine ondernemingen’ zoals bepaald in artikel 15 W.Venn. of aan natuurlijke personen die op overeenkomstige wijze beantwoorden aan de criteria van artikel 15 W.Venn.

In opstartfase. De maatregel is immers beperkt tot kredietnemers die ten hoogste 48 maanden ingeschreven zijn in de KBO of in een gelijkaardig register in een andere lidstaat van de EER.

Voor een nieuw economisch initiatief. Wat daaronder verstaan moet worden, is niet verder toegelicht, noch in de wet zelf, noch in de zgn. memorie van toelichting. Het zal waarschijnlijk de taak van het crowdfundingplatform zijn om uit te maken of een project in aanmerking komt of niet.

Let op! Een herfinancieringslening wordt expliciet uitgesloten.

Tip. Er is geen bovengrens aan het bedrag dat via deze manier opgehaald kan worden.

Privépersonen die voor minstens vier jaar via een erkend crowdfundingplatform een lening geven aan een kmo-starter, krijgen de interesten daarop belastingvrij uitgekeerd. Een zaakvoerder mag zelf zo ook geld lenen aan zijn eigen vennootschap, maar die interesten tellen wel mee voor de zgn. herkwalificatiegrens.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878