WONINGHUUR - HUURCONTRACT - 12.11.2015

De huurder haakt af op het allerlaatste moment...

U vindt een kandidaat-huurder die graag uw huurwoning wilt huren. Als puntje bij paaltje komt, haakt hij echter op het allerlaatste moment af. Kunt u vragen dat hij u een vergoeding betaalt?

Kan de huurder nog terug?

Toch maar niet... Het spreekt voor zich dat de huurder eens het contract getekend is, niet zomaar op zijn stappen kan terugkeren. Dat hij van idee verandert, is al bij al voor u als verhuurder behoorlijk vervelend. U verliest daarmee immers kostbare tijd, doet onnodige administratie, moet terug een nieuwe huurder zoeken, enz.

Wat als hij zijn kar al vroeger keert? Een abonnee vroeg ons of zijn huurder die per e-mail beloofde om te huren, daarop nog kon terugkomen. Huurders gaan er nogal eens van uit dat ze, zolang ze het huurcontract nog niet getekend hebben, nog in ieder geval kunnen terugkeren op hun stappen.

Klopt dat wel altijd? Neen. Het is niet omdat er geen woninghuurcontract op papier bestaat, dat de huurder toch al niet gebonden kan zijn. Het komt er in zo’n geval op aan om als verhuurder te bewijzen dat er mondeling toch al een huur afgesproken was. Zelfs al was het contract nog niet getekend...

Hoe te bewijzen? Dat is wel soms de moeilijkheid. U kunt in zo’n geval niet met eender welk bewijs afkomen. Een bewijs door getuigen en vermoedens kan bv. maar ingeroepen worden vanaf dat de huur effectief ingegaan is (art. 1715 BW) . U moet in dit geval dus met andere bewijzen op de proppen komen...

Een e-mail van uw huurder? Zo’n e-mail van een huurder kan wel aanvaard worden als het in de e-mail kristalhelder is dat de kandidaat-huurder uw voorstel van huurprijs aanvaardt. Zo’n e-mail kan dan beschouwd worden als een zgn. bekentenis en kan dan wel als bewijs dienen.

Let op! Het moet dan wel echt om een duidelijke e-mail gaan die geen enkele twijfel laat bestaan dat de huurder effectief wil huren tegen de voorgestelde huurprijs.

De huurwaarborg is gestort? Dat kan soms ook als een bekentenis van de huurder beschouwd worden en dus bijdragen tot het bewijs.

Een huurbelofte? U speelt op veilig door uw huurder een huurbelofte te laten tekenen. Met zo’n belofte verbindt de kandidaat-huurder zich om het pand te huren als de eigenaar dit wenst. Daar kan de huurder dus niet zomaar onderuit.

Hoeveel moet hij dan betalen?

Een opzegvergoeding? Neen, een opzegvergoeding kunt u in zo’n geval niet vragen aangezien de huur nog niet ingegaan is.

Vergoeding van drie maanden. Aangezien het gaat om een zgn. foutieve verbreking kunt u als verhuurder bij de vrederechter de ontbinding vragen met een bijgaande schadevergoeding in de vorm van een wederverhuringsvergoeding. Die wordt meestal op drie maanden bepaald.

Let op! Vindt u al vroeger dan na drie maanden een nieuwe huurder, dan is de kans reëel dat de rechter de vergoeding zal verminderen. Door zo’n procedure zal u dus wel wat tijd verliezen.

Het op een akkoord gooien met die huurder. Dat is dus de beste oplossing. Die procedure bij de vrederechter kunt u in uw onderhandeling met de huurder uitspelen als ‘stok achter de deur’. Vraag bv. dat hij u tenminste compenseert voor het tijdverlies en de administratieve onkosten.

De huurder kan niet zomaar afhaken nadat hij toegezegd heeft om bij u te huren. U kunt die toezegging bewijzen door een huurcontract, maar ook door een huurbelofte of op basis van duidelijke e-mails. Vraag gerust een vergoeding aan de huurder om het tijdverlies en de administratieve onkosten te dekken.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878