BELEGGEN - 24.04.2015

Nog beleggen wanneer u al aan uw pensioen denkt?

U denkt stilaan aan uw pensioen en u vraagt zich af of ‘beleggen’ voor u nog zinvol is. Veel senioren plaatsen hun spaargeld namelijk gewoon op een spaarboekje. Hoog tijd om enkele misverstanden hierover uit de weg te ruimen...

Niet meer op lange termijn beleggen?

Alleen nog een spaarboekje? Dat is inderdaad wat veel ‘senioren’ lijken te denken. Ze plaatsen het overgrote deel van hun spaargeld op hun spaarrekening in de veronderstelling dat hun beleggingshorizon te kort is om nog risicovoller of op langere termijn te beleggen.

Hoge levensverwachting. De huidige levensverwachting bedraagt voor vrouwen momenteel maar liefst 83 jaar en voor mannen 78 jaar, en dat zal er allicht niet op verminderen... Gaat u dus op uw 60ste of 65ste met pensioen, dan heeft u al bij al nog een redelijke beleggingshorizon.

Het is voor mijn (klein)kinderen

Schenking. Een veel gehoorde redenering is dat ouder wordende mensen een groot deel van hun geld in cash willen aanhouden om het gemakkelijker aan hun (klein)kinderen te kunnen schenken. Nochtans kunnen ook fondsen of gestructureerde obligaties die u bewaart in uw effectendossier, perfect overgemaakt worden aan uw (klein)kinderen via een bankgift of via een (buitenlandse) notariële schenking.

Geen verschil tussen geld en effecten. Zowel cash geld als effecten die op een effectenrekening staan, kunnen via een bankgift geschonken worden zodat er geen schenkingsrechten betaald moeten worden. Hetzelfde geldt voor effecten die u voor een Nederlandse notaris schenkt. Op dit punt is er m.a.w. geen verschil tussen cash geld en beleggingen. Dit is dan ook geen argument om uw geld op een spaarrekening te zetten i.p.v. het op een andere manier te beleggen.

Tip 1. Ook voor beleggingen met een vervaldag hoeft u niet tot na de vervaldag te wachten om ze aan uw (klein)kinderen te kunnen schenken.

Tip 2. Kijkt u op het moment van de schenking voor bepaalde beleggingen aan tegen een minwaarde door een correctie op de financiële markten, dan is dat niet echt een probleem want uw (klein)kinderen kunnen deze effecten in hun portefeuille houden tot de markten zich herstellen.

Het brengt toch niets meer op

Lage rente. De kortetermijnrente in euro staat historisch laag. Daardoor staan ook de vergoedingen op spaarrekeningen op een dieptepunt. Vaak krijgt u momenteel maar 0,10% basisrente. Ook voor vastrentende beleggingen met een langere looptijd zoals kasbons of termijnrekeningen, ligt de rente niet veel hoger, vooral door de monetaire politiek van de Europese Centrale Bank.

Let op! In België zakte de rente op 10 jaar naar een nieuw dieptepunt, onder 0,40%. De rente op 2 jaar, waar banken onder meer naar kijken voor het bepalen van hun spaartarieven, is zelfs licht negatief, en daar zal eerstdaags weinig verandering in komen omdat ook de inflatie zeer laag is.

Wat concreet doen? Wilt u toch een redelijk rendement halen, bepaal dan met welk deel van uw vermogen u een iets hoger risico wilt nemen. Dat deel kunt u dan het best beleggen in een uitstekend fonds met een mooi trackrecord (u vindt ze op http://www.morningstar.be bij zgn. vijfsterrenfondsen). Naargelang van het risico dat u wilt nemen met dit stuk van uw vermogen, kunt u dan kiezen voor een fonds met internationale obligaties of hoogrentende obligaties, gemengde fondsen gaande van defensief over neutraal tot dynamisch, tot eventueel zelfs aandelenfondsen.

Bepaal eerst met welk deel van uw vermogen u bereid bent om een iets hoger risico te nemen (stap 1). Dat stuk van uw vermogen kunt u dan het best beleggen in een uitstekend fonds met een mooi trackrecord. U vindt deze fondsen op http://www. morningstar.be bij zgn. vijfsterrenfondsen (stap 2).

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878