PRIVÉ - SUCCESSIEPLANNING - 25.06.2015

Tak 44: interessant voor uw successieplanning?

Naast de vrij bekende Tak 21- en Tak 23-verzekeringen, bestaat er ook nog een Tak 44-verzekering. Wat is dat precies en hoe kunt u dit gebruiken als instrument voor de planning van uw nalatenschap?

Tak 44?

Tak 21 en Tak 23. Een Tak 21 is een levensverzekeringscontract met een gewaarborgd rendement. Een Tak 23 daarentegen is een levensverzekeringscontract waarvan het rendement onzeker is en afhangt van de prestaties van de onderliggende beleggingsfondsen. Bij de Tak 23 is er m.a.w. geen vaste jaarlijkse interest, noch kapitaalgarantie, maar u krijgt wel de opbrengst van de beleggingsfondsen waarvoor u gekozen heeft.

Combinatie: Tak 44. Aangezien de langetermijnrente nog steeds laag staat, combineren beleggers meer en meer de veilige en zekere, maar weinig opbrengende Tak 21 met een risicovollere, maar op termijn potentieel beter renderende Tak 23. Zo heeft u zicht op een mooi potentieel rendement én beperkt u de risico’s.

Instrument bij successieplanning. Bij een Tak 44-verzekering houdt de verzekeringnemer de touwtjes in handen: u bepaalt min of meer hoe uw geld belegd wordt en u vraagt uw geld op wanneer u dat wilt. Bovendien kunt u met zo’n verzekering bij uw overlijden de ‘juiste’ mensen bevoordelen (en afwijken van de wettelijke erfregels).

Let op! De zgn. wettelijke reserve van uw echtgeno(o)t(e) en kinderen (lees: het minimumdeel van uw vermogen dat zij bij uw overlijden moeten krijgen) moet wel gerespecteerd worden.

(Klein)kinderen

Fiscale besparing. Om bij uw overlijden de successierechten op de uitgekeerde polis zoveel mogelijk te beperken, kunt u bv. uw kinderen opnemen in de begunstigingsclausule. Vaak wordt enkel de partner aangeduid als begunstigde, maar bij een groot vermogen betaalt deze hoge successierechten op het uitgekeerde kapitaal. Bovendien moeten de kinderen later mogelijk nóg eens successierechten betalen bij het overlijden van de partner. Door bv. uw partner én uw kinderen of énkel uw kinderen als begunstigden aan te duiden, verdeelt u het uitgekeerde kapitaal over meerdere personen, waardoor de successierechten lager uitvallen.

Generation skipping. U kunt zelfs nog verder gaan en uw kleinkinderen rechtstreeks als begunstigden aanduiden. Zo verdeelt u het kapitaal niet alleen over meerdere erfgenamen, maar wordt er voor de successierechten een generatie overgeslagen. Interessant als de kleinkinderen het kapitaal beter kunnen gebruiken dan de kinderen...

Successierechten vermijden

Kapitaal schenken? Om de successierechten te vermijden, zou u uw contract kunnen afkopen en vervolgens de netto-uitkering schenken aan bv. uw dochter. Er moeten dan echter afkoopkosten en eventueel ook roerende voorheffing (rv) betaald worden. Sluit uw dochter vervolgens een nieuw contract, dan moet ze opnieuw een premietaks van 2% en instapkosten betalen.

Tip. U vermijdt die kosten door het contract zelf te schenken (‘overdracht van alle rechten’). Deze overdracht moet geacteerd worden in een ondertekend bijvoegsel bij uw contract.

Let op! Om het contract zelf te schenken moet u naar de notaris. Dat kost u dan wel 3% (3,3% in Wallonië) schenkingsrechten bij een schenking aan uw vrouw en/of kinderen. Het mag echter ook een Nederlandse notaris zijn. U betaalt dan geen schenkingsrechten.

Bij een Tak 44 belegt u een deel van de gestorte premies in een Tak 21 en een deel in een Tak 23. Door uw (klein)kinderen als begunstigden aan te duiden, kunt u successierechten op het opgebouwde kapitaal besparen. U kunt de successierechten vermijden door de polis zelf tijdens uw leven weg te schenken.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878