BTW - CONTROLE - 18.06.2015

Uw btw-tegoed beter niet terugvragen?

Vraagt u een btw-tegoed terug, dan is de kans groot dat u een btw-controle krijgt. Is daar dan iets mis mee? Draagt u dat tegoed dan maar beter gewoon over om het te verrekenen met uw voorschotten of loopt het toch zo’n vaart niet?

Btw-tegoed

Wanneer heeft u dat? Kortweg, wanneer u meer aftrekbare btw heeft dan btw die u zelf moet betalen. Dat kan bv. het geval zijn wanneer u zelf 21% btw moet betalen op de materialen die u aankoopt, terwijl u maar 6% btw moet aanrekenen aan uw klanten, of zelfs helemaal géén btw moet aanrekenen, maar bv. veel factureert ‘met medecontractant’. Zo’n btw-tegoed ontstaat ook wanneer u bv. een belangrijke investering doet waarop u de btw kunt recupereren, wanneer u veel creditnota’s uitgereikt heeft, uw kosten fors gestegen zijn, uw omzet plots gedaald is, enz.

U heeft de keuze. Heeft u een btw-tegoed, dan kunt u kiezen. Ofwel draagt u het over naar uw volgende btw-aangifte en kunt u het dus verrekenen met de te betalen btw van uw volgende btw-aangifte(s), ofwel vraagt u het effectief terug en laat u het m.a.w. op uw bankrekening storten.

Let op! Uw btw-tegoed wordt pas terugbetaald na aanzuivering van al uw niet-betwiste schulden bij de FOD Financiën, dus bv. ook uw nog te betalen directe belastingen.

Teruggaafcontrole

Kans op een controle. De overheid betaalt uiteraard niet graag btw terug, of wat had u gedacht? Daarom wordt iedereen die btw terugvraagt, door de centrale computer van de overheid ‘gecheckt’. De computer maakt dan een lijst van btw-plichtigen op die geselecteerd worden voor een zgn. teruggaafcontrole.

Let op! De eerste keer dat u uw btw-tegoed terugvraagt, is de kans dat u gecontroleerd wordt zeer reëel.

Tegoed dus sowieso opsparen? Neen, dat nu ook weer niet. Spaart u nl. uw tegoeden op uit schrik voor een controle, dan valt u daardoor net méér op. Vroeg of laat moet u die btw nl. toch eens terugvragen en door de tegoeden ‘op te potten’, wordt het bedrag zo groot dat u sowieso opvalt.

Let op! Bovendien is het ook niet zo dat u geen enkel risico loopt op een controle door uw btw-tegoed niet terug te vragen. Ook als er een vermoeden is dat u ten onrechte een btw-krediet ‘geboekt’ heeft, ongeacht of u dat terugvraagt, bestaat de kans dat u gecontroleerd wordt ( bericht van 21.04.2015, http://www.financien.belgium.be ).

Beperkte controle. Het is niet zo dat uw btw-controleur bij zo’n teruggaafcontrole ineens heel uw zaak binnenstebuiten keert. Aangezien hij doorgaans slechts een maand de tijd heeft om al die controles te doen, verloopt die controle bovendien in veel gevallen schriftelijk.

Concreet. Hij controleert dan vooral of de investeringen waarop u de btw gerecupereerd heeft, wel beroepsmatig zijn. Heeft u een auto gekocht, dan kijkt hij na of u het beroepsmatig gebruik correct vastgesteld heeft op basis van een van de drie methodes (kilometeradministratie, semiforfaitaire formule op basis van het woon-werkverkeer of vast forfait van 35%) en u zeker niet meer dan 50% btw afgetrokken heeft.

Wat nog? Hij controleert ook of uw facturatie tegen 6% btw of ‘met medecontractant’ wel correct gebeurd is, of uw vrijgestelde verkopen aan het buitenland wel gestaafd kunnen worden met bewijsstukken (transportdocumenten, betalingsbewijzen, douanedocumenten, enz), of uw creditnota’s wel terecht uitgereikt zijn, enz.

Uw btw-tegoeden opsparen uit schrik voor een ‘teruggaafcontrole’ is zinloos, want in dat geval riskeert u evengoed een controle. Zo’n teruggaafcontrole is echter vrij beperkt en in principe zal u dan ook zonder veel problemen kunnen aantonen dat u de btw terecht terugvraagt.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878