FISCAAL - AFTREKBARE KOSTEN - 02.06.2015

Zakenrelaties op uw privéfeest, zijn die kosten aftrekbaar?

Zijn de kosten van een communiefeest, een trouwfeest, enz. waarop u ook zakenrelaties uitnodigt, voor een deel beroepsmatig en dus aftrekbaar? Hoe staan de fiscus en de rechtspraak daar tegenwoordig tegenover?

De fiscus en uw privéfeest

Kosten niet aftrekbaar? De fiscus is hier inderdaad nogal vrij principieel in. Hij vindt een huwelijk, een communie en andere gelijkaardige gebeurtenissen zuivere privéaangelegenheden die geen beroepskarakter hebben. Dat maakt dat kosten van o.m. een huwelijksfeest of -receptie helemaal niet aftrekbaar zijn als beroepskosten.

Let op! De controleur kan eventueel ook de door uw vennootschap betaalde kosten bij u privé belasten of eventueel op uw rekening-courant laten overboeken.

Wat vindt de rechtspraak?

Doorgaans milder dan fiscus. Sommige rechters volgen het strenge standpunt van de fiscus, maar zeker niet allemaal. Er zijn immers meerdere uitspraken waarin aanvaard wordt dat de kosten van een privéfeest die betrekking hebben op zakelijke genodigden, wel degelijk beroepsmatige kosten kunnen zijn (bv. Gent, 02.02.2010 en 11.05.2010) .

Let op 1! Het ging wel telkens over een trouwfeest. De aftrek van kosten van een communiefeest ligt dus m.a.w. nog gevoeliger.

Let op 2! U moet het er wel voor over hebben om stevig in discussie te gaan met uw controleur. Die laatste zal m.a.w. niet geneigd zijn om u zomaar te volgen wat de aftrek van die kosten of een deel ervan betreft.

Let op 3! Cruciaal is ook dat u de aanwezigheid van deze zakenrelaties moet kunnen bewijzen. Lukt u dat niet, dan zal u ook bij de rechter bot vangen (bv. Gent, 16.11.2010 en Antwerpen, 11.09.2011) .

Hoeveel is dan aftrekbaar? Dat verschilt van geval tot geval, afhankelijk van wat u kunt bewijzen. Het zal uiteraard zelden tot nooit over het grootste deel van de kosten gaan. Een beroepsgedeelte van 30% van de kosten werd wel al aanvaard.

Let op! De aftrek van dit beroepsgedeelte van de kosten moet wel nog verder beperkt worden. Het gaat nl. over ‘receptie- en representatiekosten’ en die zijn slechts voor 50% fiscaal aftrekbaar (art. 53, 8° WIB 92) .

Hoe pakt u dit aan?

Uitnodiging bewijzen. Houd een kopie bij van de uitnodigingen die u naar uw zakenrelaties verstuurt en maak eventueel een lijst van die personen met een korte toelichting over hun band met uw onderneming, bv. (potentiële) klant, leverancier, bankier, accountant, …

Aanwezigheid bewijzen. Het is natuurlijk niet omdat iemand op uw feest uitgenodigd is, dat hij ook effectief aanwezig is. Vraag de genodigden dus om hun aanwezigheid te bevestigen via brief, via e-mail of via een website en bewaar een kopie van deze bevestigingen. Daarnaast kunnen ook foto’s of video-opnames van het feest de aanwezigheid van uw zakenrelaties bewijzen.

Aparte facturen vragen. Beperk zelf al de kosten voor uw vennootschap tot het beroepsmatige gedeelte. Dat kan door aan de feestzaal, de traiteur, enz. aparte facturen te vragen voor het beroepsgedeelte en het privégedeelte en dan uiteraard enkel de factuur voor het beroepsgedeelte in de kosten van uw vennootschap te laten boeken.

De fiscus aanvaardt meestal niet dat de kosten van een privéfeest deels beroepsmatig zijn, de rechtspraak daarentegen wel. Cruciaal is wel dat u de uitnodiging en de aanwezigheid van uw zakenrelaties kunt aantonen en vraagt om aparte facturen. Het beroepsgedeelte van de kosten is dan voor 50% aftrekbaar.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878