OFFERTES & CONTRACTEN - VARIA - 16.10.2015

Uw zoon helpt u en haalt ook opdrachten binnen…

Na zijn uren hielp de zoon van uw collega hem in zijn bouwfirma. Hij haalde zelfs een opdracht binnen van een kennis. Nadien weigerde die de factuur van uw collega te betalen. Wat liep er fout en hoe vermijdt u gelijkaardige problemen?

Een familiebedrijf…

De zoon helpt mee. De zoon van uw collega had een vaste job, na zijn uren hielp hij zijn vader. Regelmatig ging hij samen met zijn vader werken uitvoeren bij klanten, bepaalde werken nam hij volledig voor zijn rekening.

Hij haalt zelfs opdrachten binnen. Uiteraard wisten verschillende mensen dat hij na zijn uren werken uitvoerde ‘als aannemer’. Een collega van op zijn werk vertrouwde hem een opdracht toe. Welke werken precies uitgevoerd moesten worden en wanneer, alles werd vlotjes geregeld ‘onder collega’s’… Toen het op betalen aankwam, deed zijn collega echter plots bijzonder moeilijk.

Wat liep er fout?

Factuur vader betwist. Nadat zijn zoon bij die klant de werken uitgevoerd had, stuurde uw collega een factuur. De klant weigerde die echter te betalen. De klant meende dat de firma van uw collega geen betaling kon eisen, het was immers niet aan die firma dat hij opdracht gegeven had om werken uit te voeren.

Wie kreeg de opdracht? Daar draaide dus inderdaad de ganse discussie om. Er werd bewezen dat de zoon bij de sociale kas aangesloten was als ‘zelfstandig helper’ in de firma van zijn vader. De rechter stelde ook vast dat de zoon persoonlijk niet als aannemer ingeschreven was in de KBO. De klant kon dan ook moeilijk voorhouden dat hij de opdracht gegeven had aan de zoon ‘in persoon’, die was immers zelf geen aannemer. Toch was daarmee nog niet bewezen dat de klant wist dat hij in zee gegaan was met de firma van diens vader en dat die firma dus de werken mocht factureren.

Finaal liep het goed af.Om een lang verhaal kort te maken… Alhoewel de factuur de hoofding van de firma van de vader had, had de klant de zoon een sms gestuurd met de boodschap “wat betreft de factuur die u mij stuurde…”. Volgens de rechter bevestigde de klant daarmee dat hij wist dat de zoon voor (rekening van) de firma van zijn vader werkte (Luik, 05.06.2015) . De rechter had strenger kunnen oordelen…

Hoe vermijdt u problemen?

Offerte met úw ‘hoofding’. Wijs uw zoon erop dat u dat soort dure discussies voor de rechter kunt vermijden. Als hij al ‘zijn’ klanten een offerte laat tekenen waarop duidelijk de naam, het logo, de ondernemingsnummer en/of andere coördinaten van úw firma staan, dan kunnen ze achteraf niet ‘verwonderd’ zijn dat ú hen een factuur stuurt.

Moderne communicatie is ‘elektronisch’. Bij ‘vrienden’, ‘goede kennissen’ e.d. is de verleiding al wat groter om zonder ‘papieren offerte’ te werken. Op zich is er niets mis mee dat hij met een elektronisch bericht, vanachter zijn pc of met zijn smartphone, bevestigt dat hij bepaalde werken zal uitvoeren. Sta erop dat hij onder zo’n bericht niet alleen zijn naam, maar ook uw firmanaam, logo, ondernemingsnummer of iets dergelijks vermeldt.

Werkbon achteraf. Zelfs in het geval dat er vooraf enkel mondelinge afspraken gemaakt werden, is er een juridisch sluitende oplossing. Als uw zoon bij het einde van de werken een werkbon laat aftekenen door ‘zijn’ klanten en die bon duidelijk de hoofding van uw firma draagt, dan kunnen ze nadien uw factuur niet betwisten met als ‘excuus’ dat ze er een van uw zoon verwachten.

Ook voor klanten die uw zoon rechtstreeks contacteren, moet het duidelijk zijn dat ze met úw firma in zee gaan. Daarover kan geen discussie zijn als hij ze een offerte laat tekenen waarop uw hoofding staat. Bevestigt hij een opdracht elektronisch, sta er dan op dat hij in dat bericht ook uw firmanaam vermeldt.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878