BEVEILIGING - ONLINE OPSLAG - 27.01.2016

Bestanden delen vanuit Windows OneDrive

OneDrive, Microsofts cloudopslagdienst, is in Windows 10 eindelijk netjes geïntegreerd in de Windows 10 Verkenner. Hoe gebruikt u die functie om bestanden en volledige folders te delen met derden?

Snel bestanden delen

Een bestand delen onder de vorm van een link naar een OneDrive-bestand biedt vele voordelen. U vermijdt bv. om (te) grote attachments te moeten mailen, die de inbox van de ontvanger nodeloos belasten. Door gewoon een link te versturen, kan de ontvanger het bestand binnenhalen wanneer het hem past. Bovendien kunt u die link niet alleen via e-mail versturen, maar ook via bv. een Facebook- of Whatsapp-bericht.

Om een bestand snel te delen, gaat u naar de OneDrive-folder in Windows Verkenner en klikt u er met de rechtermuisknop op. In het contextmenu kiest u OneDrive-koppeling delen . Na een paar seconden verschijnt dan de melding dat uw koppeling klaar is. U kunt nu een nieuw e-mailbericht maken en de net aangemaakte koppeling daarin plakken (Ctrl-V). Uw ontvanger hoeft in het ontvangen bericht maar op de link te klikken om meteen het bestand van uw OneDrive binnen te halen.

Gecontroleerd bestanden delen

Wilt u meer controle, kies dan via de rechtermuisknop Meer opties voor het delen van OneDrive . Uw browser zal openen met het Delen -dialoogvenster van OneDrive. U kunt nu Personenuitnodigen door hun e-mailadres in te geven. U kiest of ze het bestand alleen mogen weergeven (bekijken, downloaden en kopiëren) of ook bewerken. De ontvangers kunnen dan het document bewerken in Office Online, zonder in te loggen, tenzij u bijkomend de optie Ontvangers moeten zich aanmelden met een Microsoft-account kiest (zo vermijdt u dat de ontvanger het bestand zomaar kan doorsturen naar anderen).

U kunt ook zoals hierboven gewoon een Koppeling maken , maar dan wel bijkomend opgeven of de ontvanger het bestand alleen mag bekijken of ook bewerken. Let op!  Kiest u bij het delen van een folder voor bewerken , weet dan dat de ontvanger in de folder bestanden mag toevoegen, herbenoemen en verwijderen zonder dat u daar controle over heeft. Klik op de knop Koppeling maken en u kunt meteen kiezen of u die via Facebook, Twitter of LinkedIn verstuurt. Vindt u de link te lang, dan kunt u die met de knop Koppeling korter maken meteen inkorten.

In de OneDrive-app voor Android krijgt u in Bestanden een overzicht van de bestanden in de subfolders Afbeeldingen , Documenten of Openbaar van uw OneDrive. Kies een bestand en klik op het (i) -icoontje voor meer informatie over de inhoud, en voor de mogelijkheid om het bestand te delen (knop rechtsonder). Dat kan hier ook als Koppeling delen of als Personen uitnodigen . Op vergelijkbare wijze kunt u in de OneDrive-app voor iOS op een bestand klikken en dan op de delen-knop tikken (linksonder).

Stoppen met delen

U kunt op elk moment stoppen met delen of de toegangsrechten wijzigen. Spijtig genoeg kan dat alleen via de OneDrive-website ( https://onedrive.live.com ). U klikt hier op de Gedeeld -folder in het linkerpaneel en dan op de optie Gedeeld door mij . In het overzicht van alles wat u al aan het delen bent, kiest u het gewenste item en klikt u bovenaan de webpagina op Delen . Onder Gedeeld met krijgt u dan te zien met wie u het item deelt. U kunt de toegangsrechten veranderen of de koppeling helemaal laten verdwijnen (Link verwijderen) .

Gebruik de ingebouwde OneDrive-cloudopslagdienst in Windows 10 om gemakkelijk en snel bestanden en volledige folders te delen met anderen. Dat kan ook vanuit de OneDrive-app op Android- of iOS-toestellen.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878