Alle domeinen

2016 - Januari

INVESTERINGSAFTREK - 29.01.2016

Bijzondere investeringsaftrekken voor uw vennootschap

De gewone investeringsaftrek werd permanent gemaakt én verhoogd. Daarnaast bestaan er nog een aantal verhoogde investeringsaftrekken voor bijzondere investeringen. Welke, en welke nieuwe is er sinds 01.01.2016 bijgekomen?

AFTREKBARE KOSTEN - 29.01.2016

Is Cassatie tegen managementvennootschappen?

De controleur weigert de aftrek van managementvergoedingen. Nochtans kon de vennootschap een managementovereenkomst, facturen en betalingsbewijzen voorleggen. Wat vond Cassatie daarvan op 15.10.2015?

AUTO & TRANSPORT - VOORDEEL AUTO - 29.01.2016

Hoe het minimumvoordeel auto correct toepassen?

Eerstdaags moet uw loonfiche voor 2015 ingediend worden en o.a. ook uw voordeel auto berekend worden. Hoe groot is dat voordeel indien u meer dan één auto ter beschikking had of met twee verschillende auto’s gereden heeft?

SUCCESSIEPLANNING - 29.01.2016

Geen schenking van een levensverzekering meer?

Onlangs heeft de Vlaamse Belastingdienst beslist dat er toch erfbelasting betaald moet worden op een geschonken levensverzekering. Ook in de andere gewesten is deze techniek niet veilig. Hoe lost u dat op?

VENNOOTSCHAP - VARIA - 29.01.2016

Heeft de nieuwe definitie voor kmo’s ook fiscale gevolgen?

De zgn. CBN heeft op 13.01.2016 een ontwerpadvies gepubliceerd waarin ze toelichting geeft bij de nieuwe definitie van een kmo-vennootschap. Wat verandert er en heeft die aanpassing ook fiscale gevolgen?

AUTO & TRANSPORT - AUTOKOSTEN - 29.01.2016

Gemiddelde brandstofprijzen voor 2015?


OPSTALRECHT - 29.01.2016

Privé belastbaar voordeel bij einde opstalrecht?

Bij het einde van een opstalrecht stelt zich de vraag of de bedrijfsleider die als grondeigenaar eigenaar wordt van het gebouw, privé belast wordt op een voordeel en hoe groot dat voordeel dan is. Een vonnis van 02.12.2015 illustreert...

PENSIOEN - 29.01.2016

Wijzigingen extralegaal pensioen?

Sinds 01.01.2016 zijn de regels met betrekking tot de extralegale pensioenen gewijzigd. Welke impact heeft dat op uw groepsverzekering, VAPZ, ... ?

VASTGEKLIKTE RESERVES - 29.01.2016

Meer rv bij uitkering vastgeklikte reserves?


SUCCESSIEPLANNING - 27.01.2016

Omgekeerd duolegaat: let op uw woorden...

Een goed doel in uw testament opnemen kan uw erfgenamen in bepaalde gevallen heel wat erfbelasting besparen. Hoe werkt dat precies? Een juiste bewoording is daarbij cruciaal. In bepaalde gevallen aanvaardt de fiscus nu wel uw goede bedoeling, maar niet de fiscale voordelen. Waarop moet u nu letten als u een goed doel en een fiscaal voordeel hand in hand wilt laten gaan?

SUCCESSIEPLANNING - 27.01.2016

Goedkoper alternatief voor gesplitste aankoop?

De gesplitste aankoop waarbij de ouders een pand voor het vruchtgebruik kopen terwijl de kinderen de blote eigendom verwerven, blijft een populaire techniek om aan successieplanning te doen. Meestal schenken de ouders vooraf het geld om de blote eigendom te kopen. Om problemen met de fiscus te vermijden laat u die schenking het best registreren. Is er dan geen goedkopere oplossing mogelijk?

ONROEREND GOED - 27.01.2016

Algemene vergadering: ken uw rechten!

Over welke punten kan de vergadering van mede-eigenaars in een appartementsgebouw rechtsgeldig beslissen? Wie mag deelnemen? Mag u zich laten bijstaan? Waarmee moet u opletten als u iemand een volmacht geeft om in uw plaats aan de vergadering deel te nemen? Wanneer kan er geldig vergaderd worden? Wat kunt u achteraf nog doen als u het met een bepaalde beslissing niet eens bent?

SCHENKING - 27.01.2016

Uw schenking beschermen tegen schuldeisers?

Ouders zijn weleens bekommerd dat eventuele schuldeisers van hun kind met het geschonkene aan de haal zouden gaan. In welke mate kunt u zich daartegen beschermen met een ontbindende voorwaarde, een voorbehoud van vruchtgebruik of een maatschap? Waarom biedt een levensverzekering u minstens tijdelijk wel een sluitende oplossing? Wat gebeurt er dan bij overlijden van uw kind?

BELEGGINGEN - 27.01.2016

Hoe presteerde uw portefeuille in 2015?

De Belgische beurs was in 2015 in goede doen, met een jaarwinst van bijna 13%. Wellicht staat dit cijfer in schril contrast met de 4% die uw eigen portefeuille opgebracht heeft. Betekent dat dan dat uw beheerder niet goed gewerkt heeft? Hoe presteerden de markten in het algemeen in 2015? Welke resultaten mag u dan, in functie van uw risicoprofiel, van uw beheerder verwachten?

SUCCESSIEPLANNING - 27.01.2016

Blote eigendom nu al ‘doorschenken’?

Als een van uw ouders overlijdt, krijgt u doorgaans de blote eigendom op dat erfdeel. Ook als uw ouders schenken, zullen ze vaak het vruchtgebruik voorbehouden. Kunt u die blote eigendom dan al doorschenken aan uw eigen kind en er tegelijkertijd voor zorgen dat u bij het overlijden van de langstlevende van uw ouders toch zelf het vruchtgebruik krijgt? Is dat fiscaal gezien altijd een voordelige oplossing?

SCHEIDING VAN GOEDEREN - 27.01.2016

Uw partner fiscaal voordelig beschermen?

Met een finaal verrekenbeding kunnen gehuwden met een scheiding van goederen elkaar zonder erfbelasting een deel van hun vermogen toekennen. Wat houdt zo’n beding precies in en hoe kunt u daarmee uw partner beter beschermen? Is dat ook fiscaal voordelig? Waarom? Wat zei het hof van beroep onlangs in meerdere arresten over de fiscale voordelen van zo’n verrekenbeding?

BELEGGEN - 27.01.2016

Uw obligaties vervallen?

Wat doet u vandaag met geld dat vrijkomt wanneer uw obligaties in euro vervallen? Waarover onderhandelt u dan het best met uw bankier?

BEVEILIGING - SPAM - 27.01.2016

Zo verbergt u uw e-mailadres


CONSUMENT - VEILINGEN - 27.01.2016

Zo vindt u alles op eBay

Met ruim 800 miljoen verkopers en 160 miljoen kopers is eBay anno 2016 een nog steeds groeiende marktplaats. Wij gingen op zoek naar tools waarmee u er gemakkelijker vindt wat u zoekt.

WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 27.01.2016

Zo gebruikt u internet als hr-tool

Internet wordt door bedrijven steeds meer ingezet als rekruteringsinstrument. Maar hoe doet u dit in de praktijk? Enkele tips voor een maximaal effect.

SOFTWARE - IOS - 27.01.2016

Installeer de beste iOS-apps van 2015

Elk jaar roept Apple een aantal iOS-apps uit tot de beste van het jaar. Het gaat dan om vernieuwende en innovatieve apps die het installeren en uitproberen waard zijn. Wij maakten voor u een selectie van… de beste van die beste.

VARIA - VASTGOED - 27.01.2016

Op zoek naar professioneel vastgoed

Op internet wemelt het van de immosites. Zijn die ook nuttig voor wie op zoek is naar een kantoorruimte of een commercieel pand? Wij deden de test.

COMPUTER - HARDDISK - 27.01.2016

Denk hieraan als u overstapt naar SSD

SSD-schijven worden steeds populairder. Logisch, want ze zijn compact, geruisloos, licht, energiezuinig, betrouwbaar, supersnel en intussen ook goed betaalbaar. Maar er zijn wel een paar dingen om in het oog te houden.

BEVEILIGING - PRIVACY - 27.01.2016

Hoe een account of profiel wissen?


WEBDIENSTEN - ONLINE SAMENWERKEN - 27.01.2016

Toon uw ontwerp aan anderen

Wilt u van anderen feedback krijgen over bv. een grafisch ontwerp van een product, een plattegrond van uw winkelruimte, een webpagina, enz.? Wij gingen op zoek naar enkele eenvoudige webtools die u daarbij kunnen helpen.

BEVEILIGING - ONLINE OPSLAG - 27.01.2016

Bestanden delen vanuit Windows OneDrive

OneDrive, Microsofts cloudopslagdienst, is in Windows 10 eindelijk netjes geïntegreerd in de Windows 10 Verkenner. Hoe gebruikt u die functie om bestanden en volledige folders te delen met derden?

BEVEILIGING - MOBIEL - 27.01.2016

Waarom een mobiele adblocker (met mate) gebruiken?

Bij het surfen op uw smartphone gaat bijna de helft van het dataverbruik verloren aan allerhande advertenties en trackers die binnengehaald worden. Kunt u dit niet oplossen door advertenties weg te filteren bij het browsen?

E-MAIL - E-MAILSOFTWARE - 27.01.2016

Outlook op uw mobiele toestel

De bekende mailapplicatie Outlook bestaat sinds vorig jaar ook voor mobiele toestellen. Is het de moeite waard om op uw smartphone of tablet naar deze app over te schakelen?

SOFTWARE - PRINTEN - 27.01.2016

Printen in het kwadraat


ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 27.01.2016

Zo organiseert u uw evenementen online

U organiseert een bedrijfsevenement – zoals een incentive, seminar, opleiding, workshop of concert. Wist u dat u de organisatie en opvolging hiervan volledig online kunt uitbesteden via Fikket? Iets voor u?

GOED OM TE WETEN - PENSIOEN - 26.01.2016

Bedragen in 2016 voor werken na pensioen


GRONDIG ONDERZOCHT - BEROEPSAANSPRAKELIJKHEID - 26.01.2016

Een rechtszaak na uw pensioen en... dossier weg

Stel, nadat u al met pensioen bent, beweert er nog een patiënt dat u een medische fout begaan zou hebben. In welke mate kan het feit dat u het medisch dossier niet meer heeft/vindt een probleem vormen? Een recent arrest licht toe...

PENSIOENSPAREN - 26.01.2016

Pensioensparen: overstappen mogelijk?

Stel, u doet aan pensioensparen, maar u denkt erover na om te switchen naar een ander pensioenspaarplan. Waarop moet u letten bij uw beslissing tot overstap en wanneer doet u dat dan het best?

GOED OM TE WETEN - DERDEBETALER - 26.01.2016

Patiënt wil zelf geen verplichte derdebetaler...


FISCAAL - BTW - 26.01.2016

Ontsnappen aan de btw-plicht inzake esthetiek?

Stel, u levert, bv. als dermatoloog, maar een beperkt aantal prestaties die aan btw onderworpen zijn. Kunt u dan ‘ontsnappen’ aan de btw-verplichtingen, of kunt u op zijn minst toch de te vervullen formaliteiten beperkt houden?

FISCAAL - ROERENDE VOORHEFFING - 26.01.2016

In welke gevallen stijgt de roerende voorheffing (niet)?

In het kader van de taxshift werd het standaardtarief van de roerende voorheffing (rv) vanaf 1 januari 2016 verhoogd van 25% naar 27%. Op welke inkomsten is dit hogere tarief van toepassing? Welke inkomsten ontsnappen eraan?

AUTOVERZEKERING - 26.01.2016

Minder premie voor een ‘veilige’ auto?

Koopt u een nieuwe auto en kiest u bij de opties voor veiligheids- en rijhulpsystemen, dan kan daardoor de premie van uw verzekering dalen. Hoe werkt dit?

PRIVÉ - SUCCESSIERECHTEN - 26.01.2016

Geërfd onroerend goed met ‘winst’ verkopen?

Stel, u heeft een pand geërfd dat u korte tijd later verkoopt voor een prijs die hoger is dan het bedrag waarop u erfbelasting betaald heeft. Moet u dan erfbelasting bijbetalen? Welke regels gelden er ter zake in Vlaanderen?

FISCAAL - BTW - 26.01.2016

Gevolgen van btw-plicht voor esthetische prestaties

Sinds 1 januari 2016 is er btw verschuldigd op (‘louter’) esthetische ingrepen en behandelingen. Voor wie geldt deze verplichting om btw aan te rekenen nu precies en wat zijn er desgevallend de gevolgen van?

SOCIAAL STATUUT - SOCIALE BIJDRAGEN - 25.01.2016

Minder sociale bijdragen dit jaar?


ONROEREND GOED - 25.01.2016

Heb twee kinderen, dus minder huur?


AFTREKBARE KOSTEN - ONROEREND GOED - 25.01.2016

Huur aftrekbaar volgens contract of volgens realiteit?

Een collega huurde een pand dat volgens het contract gedeeltelijk privé, maar in realiteit volledig beroepsmatig gebruikt werd. Hij trok de volledige huur als kost af. Zijn controleur verwierp een deel van die kost. Kan dat volgens de rechter?

ONROEREND GOED - 25.01.2016

Goedkoper schenken in Brussel...


BELASTINGAANGIFTE - VARIA - 25.01.2016

Uw dak isoleren nog altijd fiscaal voordelig?

Sinds de laatste hervorming zijn de gewesten bevoegd voor de belastingvermindering van dakisolatie van uw privéwoning. Hoe zit dat nu weer precies en geldt dit ook voor het isolerend glas op uw veranda?

BELASTBARE INKOMSTEN - MEERWAARDEN - 25.01.2016

Speculatietaks: ook voor uw aandelen?

Sinds 1 januari 2016 moet u privé een zgn. speculatietaks betalen als u binnen de 6 maanden na aankoop uw aandelen met winst verkoopt. Wat houdt die taks in en wanneer moet u er precies wel of niet van wakker liggen?

ERVEN EN SCHENKEN - VARIA - 25.01.2016

Kies à la carte bij een keuzebeding!


AUTO - AAN- EN VERKOOP - 25.01.2016

Hoe verkoop auto precies factureren?

Naar aanleiding van het autosalon koopt u een nieuwe auto en zet u uw huidige te koop voor € 10.000. Hoe factureert u desgevallend dan deze verkoop?

BTW - FACTUURVERMELDINGEN - 25.01.2016

Uurtarief verplicht te vermelden?


PENSIOEN EN VERZEKERINGEN - VAPZ - 25.01.2016

Nieuwe pensioenwetgeving: gevolgen voor uw VAPZ?

De regering heeft een aantal regels met betrekking tot de wettelijke en extralegale pensioenen verstrengd. Welke impact hebben deze op uw VAPZ en zijn er ook gevolgen voor uw pensioensparen en langetermijnsparen?

BELASTINGAANGIFTE - VARIA - 25.01.2016

Ook kosten van zomerkampen aftrekbaar?

Heeft u uw kind in 2015 naar de crèche of onthaalmoeder gebracht, dan kunt u de kosten fiscaal in mindering brengen in uw privéaangifte. Komt nog andere opvang in aanmerking en hoe zit dat bij co-ouderschap? Wat is hier van belang?

VOORAFBETALEN - 22.01.2016

Te veel voorafbetaald in 2015?

Uit de eerste berekening van uw belastingen voor 2015 blijkt dat u vorig jaar te veel voorafbetaald heeft. Wat kunt u nu met dat ‘overschot’ doen?

AFTREKBARE KOSTEN - 22.01.2016

Forfait representatiekosten ook voor bedrijfsleiders?

Een advocaat heeft een vennootschap. In zijn privéaangifte vermindert hij zijn loon als zaakvoerder met het forfaitair bedrag van de representatiekosten uit het collectief akkoord voor advocaten. Wat vond de rechter daarvan op 10.11.2015?

BELEGGEN - 22.01.2016

Hoe belegt u de nieuwjaarscentjes van uw kind?

U heeft voor uw kinderen een spaarboekje waarop u hun nieuwjaars- en andere ‘centjes’ stort. Nu dat bitter weinig opbrengt, vragen veel ouders zich af of een belegging in een fonds geen beter alternatief is. Kan dat echter wettelijk wel?

AUTO - 22.01.2016

Uw oude auto reeds verkopen: gaat dat zomaar?

U heeft een eenmanszaak en naar aanleiding van het autosalon heeft u een nieuwe auto gekocht. Voor uw huidige auto krijgt u nog een goede prijs. Waar moet u nu echter wel rekening mee houden?

ROERENDE VOORHEFFING - 22.01.2016

Hoeveel rv betaalt u nu op uw dividenden en interesten?

Sinds 01.01.2016 is het algemeen tarief van de roerende voorheffing (rv) gestegen van 25% naar 27%. Gelukkig blijft u echter voor sommige dividenden en interesten uit uw eigen vennootschap toch minder betalen. Voor welke?

MANAGEMENTVENNOOTSCHAP - 22.01.2016

Managementvennootschappen onder cassatievuur?

Hoewel een collega een managementovereenkomst, facturen en betalingsbewijzen had, verwierp zijn controleur toch de aftrek van de managementfees bij zijn werkvennootschap. Wat vond de rechter daarvan op 15.10.2015?

BTW - 22.01.2016

Factureer vanaf 2016 op het ideale moment!

Vanaf 2016 gelden er inzake btw nieuwe facturatieregels. De factuur zelf wordt in feite de basis van alles en als gevolg daarvan kan het moment waarop u uw facturen opmaakt, een groot verschil geven. Wat is er ter zake van belang?

EXTERNE DIENST - 22.01.2016

Wat kost uw externe dienst vanaf 2016?

Sinds 1 januari 2016 geldt er een nieuwe tariefregeling voor externe diensten voor preventie en bescherming op het werk. Bij de meeste kmo’s staat daar nu een vast dienstenpakket tegenover. Hoe werkt dit en hoe gaat u ermee om?

OVEREENKOMST MET DE WERKNEMER - 22.01.2016

Volstaat een handtekening?

Stel, een werknemer heeft een overeenkomst met u ondertekend, bv. één om te stoppen in onderling akkoord. Kan hij die achteraf aanvechten als er bij zijn handtekening niet ‘voor gelezen en goedgekeurd’ staat? Een arrest licht toe...

ARBEIDSOVEREENKOMST - OVERNEMEN VAN ANCIËNNITEIT - 22.01.2016

Hoe overname van anciënniteit formuleren na de WES?

Stel, een kandidaat-bediende dringt erop aan de anciënniteit van bij zijn vorige werkgever over te nemen. Wordt het deel van de opzeg dat overeenkomt met de fictieve anciënniteit dan berekend volgens het nieuwe of het oude systeem?

MAALTIJDCHEQUES - 22.01.2016

Kosten maaltijdcheques u minder?

Sinds 1 januari 2016 is een maaltijdcheque voor € 1 extra fiscaal aftrekbaar. Ook mag u het bedrag ervan verhogen tot € 8. Is het één aan het ander gekoppeld?

TIJDSKREDIET - BIJKOMENDE UREN - 22.01.2016

Deeltijds tijdskrediet en inhalen van bijkomende uren

Stel, een werknemer die met deeltijds tijdskrediet is, weigert om bijkomende uren te doen bovenop zijn normaal aantal werkuren. Iemand die op tijdskrediet is, zou wettelijk gezien nl. niet extra mogen werken, beweert hij. Klopt dat?

PENSIOEN - 22.01.2016

Voorwaarden anno 2016 voor (vervroegd) pensioen

Stel, u bent niet gewonnen voor het ‘idee’ van brugpensioen, maar een werknemer wenst toch te stoppen met werken. Aan welke voorwaarden moet hij/zij dan voldoen om in 2016 op vervroegd of wettelijk pensioen te kunnen?

VAKANTIE - 22.01.2016

Wettelijk vakantiequotum én andere stelsels bepalen

Werknemers die dit jaar (2016) niet op vier weken wettelijke vakantie recht hebben wegens onvolledige prestaties vorig jaar (2015), kunnen misschien tóch ook vier weken ‘thuis blijven’. Hoe komt dat?

BTW - VARIA - 20.01.2016

Btw-foutje niet meer zo erg... ?


VENNOOTSCHAP - GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - 20.01.2016

Beperkte aftrek voor uw forfaitaire onkostenvergoeding?

Een forfaitaire onkostenvergoeding is in principe volledig aftrekbaar voor uw vennootschap. In de praktijk blijkt de fiscus de aftrek echter te willen beperken als er o.m. restaurantkosten in het forfait begrepen zijn. Correct?

FISCAAL - AFTREKBARE KOSTEN - 20.01.2016

Lidgeld vakbond aftrekbaar, van serviceclub dus ook?

Het lidgeld dat werknemers betalen aan hun vakbond, is voor hen onder bepaalde voorwaarden fiscaal aftrekbaar. Geldt voor u dan hetzelfde voor wat betreft het lidgeld van een beroepsvereniging, een serviceclub, enz.?

BTW - TERUGGAVE - 20.01.2016

Btw-tegoeden dit jaar sneller terugkrijgen?

De start van een nieuw jaar is het ideale moment om na te gaan of u eventuele btw-tegoeden niet sneller terugbetaald kan krijgen. Waarom is dat zo en wat moet u er in het voorkomende geval voor doen?

BTW - MEDECONTRACTANT - 20.01.2016

Sorry, ben nu een ‘kleine ondernemer’...


PERSONEEL - ONTSLAG - 20.01.2016

Moet u een reden opgeven als u iemand ontslaat?

Eén van uw mannen vraagt na zijn ontslag om welke reden hij precies ontslagen werd. Bent u dan inderdaad verplicht om daarop te antwoorden, ook in de bouw? Hoe zit dat precies in elkaar en wat is er gewijzigd sinds 1 januari 2016?

SLECHTE BETALERS - VARIA - 20.01.2016

Slechte betalers voortaan gemakkelijker een hak zetten?

Klanten die niet betalen voor de rechter brengen levert u sinds 1 november 2015 sneller resultaat op. Ze kunnen immers minder eenvoudig een procedure die u aanspant op de lange baan schuiven. Hoe zit dat precies?

SOCIAAL STATUUT - 20.01.2016

Uw sociale bijdragen dalen!


DAGELIJKS BESTUUR - VASTE VERTEGENWOORDIGER - 20.01.2016

Als vaste vertegenwoordiger optreden, hoe zit dat precies?

U werd gevraagd om zaakvoerder te worden in een andere vennootschap. Uw boekhouder zegt u nu dat u ook uw bvba als zaakvoerder kunt benoemen en daarna een zgn. vaste vertegenwoordiger aanstelt. Hoe zit dat precies in elkaar?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - 20.01.2016

Belast op zgn. moratoriuminteresten?


PRIVÉFISCALITEIT - 20.01.2016

Wat betekent de taxshift precies voor u?

De zgn. Taxshiftwet bevat een aantal maatregelen die de belastingen op ‘arbeid’ naar beneden moeten halen. Welke maatregelen zijn ook voor u interessant?

TACTIEK & STRATEGIE - AUTO - 20.01.2016

Wie koopt het best een hybride of elektrische auto?

Nu er steeds meer hybride en elektrische auto’s op de markt komen, overweegt u om naar aanleiding van het autosalon zo’n milieuvriendelijke auto te kopen om zowel privé als voor uw zaak te gebruiken. Wie koopt die auto dan het best?

BTW - 20.01.2016

Overstappen naar btw-vrijstelling kleine ondernemingen?

Heeft u of bv. uw kind een vennootschap die in 2015 een omzet van minder dan € 25.000 had, dan kan zij overstappen naar de zgn. kleineondernemingsregeling inzake btw. Wat houdt die regeling precies in en is die overstap wel interessant?

MAALTIJDCHEQUES - 20.01.2016

Extra aftrek maaltijdcheques dit jaar!


Belegging - fiscaal - 20.01.2016

Speculatietaks: ook de aandelen van uw vennootschap?

Sinds 1 januari 2016 moet u soms een zgn. speculatietaks betalen op uw winst zo u privé aandelen verkoopt. Heeft die nieuwe wet ook gevolgen voor de aandelen van uw vennootschap of niet? Wat is er daarvoor van belang?

DIVIDEND - 20.01.2016

27% roerende voorheffing op alles?

Sinds 01.01.2016 is de rv weer gestegen. Geldt die verhoogde rv dan ook bij uitkering van uw liquidatiereserve en wat met uw andere inkomsten?

HANDELSHUUR - HUURHERNIEUWING - 20.01.2016

De weigering van de huurhernieuwing voor ‘wederopbouw’

Een verhuurder kan de huurhernieuwing weigeren omwille van ‘wederopbouw’. Voorwaarde is dan wel dat hij de wederopbouw echt zelf moet uitvoeren. Hoe zit dat dan als er meerdere eigenaars zijn? Het Hof van Cassatie bracht raad...

WONINGHUUR - VARIA - 20.01.2016

Moet uw huurder u minder betalen als hij kinderen heeft?

Uw huurder beweert dat u hem sowieso een korting moet geven op de huurprijs omdat hij minstens twee kinderen heeft, dat heeft hij ergens gelezen. Klopt dat inderdaad? Dat is niet volledig juist, zei de overheidsdienst Financiën onlangs...

MEDE-EIGENDom - 20.01.2016

De kosten worden ‘onwettelijk’ verdeeld

In veel gebouwen staat de verdeling van de kosten uit de statuten ter discussie. Is dat een reden voor een mede-eigenaar om zijn deel niet te betalen?

VERZEKERINGEN - BRANDVERZEKERING - 20.01.2016

Iedere mede-eigenaar een halve brandverzekering...

Zijn er meerdere mede-eigenaars van een bepaald pand, dan zijn ze dikwijls niet allemaal aanwezig bij het afsluiten van een brandverzekering. Hoe voorkomt u dat de verzekeraar uiteindelijk voor hun deel weigert tussen te komen?

VLAAMS GEWEST - VERDEELRECHT - 20.01.2016

Vlaamse miserietaks van 1% gemakkelijker te krijgen!

In geval van echtscheiding of beëindiging van wettelijke samenwoning betaalt u in Vlaanderen slechts 1% verdelingsrecht, maar alleen onder bepaalde voorwaarden! Die voorwaarden zijn via een decreet van 18.12.2015 versoepeld!

REGISTRATIERECHTEN - 20.01.2016

Wallonië verlaagt de schenkingsrechten...


VLAAMS GEWEST - VARIA - 20.01.2016

Niet treuzelen als u een woning wilt kopen!

In de pers was te lezen dat u het best zo snel mogelijk uw notaris contacteert zo u onroerend goed wilt kopen, want anders zou uw akte weleens laattijdig kunnen zijn. Oei, wat is dat allemaal en moet u daar echt van wakker liggen?

GEMEEN HUURRECHT - HUURCONTRACT - 20.01.2016

Een ‘gemeen’ huurcontract van meer dan negen jaar...

Verhuurt u bv. een kantoorgebouw, een garage of een opslagplaats, dan gaat het niet om woninghuur of handelshuur. Mag u dan een contract sluiten dat langer loopt dan negen jaar? Welke aandachtspunten zijn er in zo’n geval?

PERSONEEL - ARBEIDSDUUR - 19.01.2016

Met uw deeltijdse de sociale inspectie trotseren...

Krijgt u controle van de sociale inspectie, dan zal u voor uw deeltijdse werknemers met extra documenten op de proppen moeten komen. Hoe zit dat en verschilt dat voor een deeltijdse met een vast of een variabel uurrooster?

PERSONEEL - AANWERVEN - 19.01.2016

Nog veel vragen over de flexi’s in de horeca...


HANDELSPRAKTIJKEN - PRIJS - 19.01.2016

Zijn er dan geen spelregels meer als u korting geeft?

Onlangs kwam in het nieuws dat u als handelaar niet meer moet verwijzen naar een bepaalde prijs als u korting geeft. Hoe zit dat dan? Zijn er dan geen regels meer en kunt u dan ook onmiddellijk al korting geven op de nieuwe collectie?

PERSONEEL - ALTERNATIEF BELONEN - 19.01.2016

Een loonbonus in 2016 voor uw personeel?


SUCCESSIEPLANNING - 19.01.2016

De ‘fiscale pijngrens’ vermijden in de successierechten?

In de successierechten tussen ouders en (klein)kinderen, wordt de grens van 27% (Vlaanderen) of 24% (Brussel en Wallonië) vaak als de ‘fiscale pijngrens’ ervaren. Hoe blijft u op een fiscaal veilige manier onder deze pijngrens?

REKENING-COURANT - 19.01.2016

Hoeveel interesten vragen op uw rc?

Hoeveel interest u kunt vragen op uw rekening-couranttegoed is vaak een punt van discussie. Volgens een recent arrest mag dat best veel zijn…