Alle domeinen

2016 - Oktober

SOCIAAL STATUUT - SOCIALE BIJDRAGEN - 31.10.2016

Niet vragen, maar gewoon doen!

Begin dit jaar heeft u een aanpassing gevraagd van uw sociale bijdragen. U had immers een belangrijke klant verloren. Intussen gaat alles beter en is uw omzet bijna terug normaal. Welke gevolgen heeft dat precies?

AFTREKBARE KOSTEN - 31.10.2016

Nu uw slechte betalers opjagen!

Het jaar loopt ten einde en sommige klanten hebben uw factuur nog altijd niet betaald. Kunt u die facturen dan gewoon afboeken of gaat dat niet zomaar?

BELASTBARE INKOMSTEN - 31.10.2016

Aandelenverkoop: nu al belastbaar?


AFTREKBARE KOSTEN - AFSCHRIJVINGEN - 31.10.2016

Afschrijven of direct in kosten steken?

U wilt het interieur van uw zaak laten opfrissen. Zijn de kosten daarvan dan eigenlijk ook af te schrijven of is die factuur toch onmiddellijk aftrekbaar? Is dat afhankelijk van het bedrag of wat is er ter zake precies van belang?

BTW - FACTUURVERMELDINGEN - 31.10.2016

Btw-aftrek op een onvolledige factuur?

De btw op een inkomende factuur is alleen aftrekbaar als die alle verplichte vermeldingen bevat en bijgevolg volledig conform is. Het Europees Hof van Justitie laat nu weten dat dit niet altijd zo strikt toegepast hoeft te worden...

ONROEREND GOED - VERBOUWINGEN - 31.10.2016

Geen inhoudingsplicht voor privéwerken...

Laat u een aannemer werken uitvoeren, dan is het belangrijk dat u vóór u de factuur betaalt, nagaat of hij geen sociale of fiscale schulden heeft. Die regeling geldt echter niet voor privéwerken. Over welke werken gaat dat dan precies?

ONROEREND GOED - 31.10.2016

Consequent blijven op alle vlakken!


AUTO - BRANDSTOFKOSTEN - 31.10.2016

Opnieuw cash betalen bij het tanken... ?


AFTREKBARE KOSTEN - VARIA - 31.10.2016

Geen winstoogmerk, verlies op nul?


GRONDIG ONDERZOCHT - AFSCHRIJVEN - 31.10.2016

Afschrijving vergeten: nog recht te zetten?

Stel, u heeft een praktijkgebouw aangekocht en de boekhouder is de afschrijving ervan vergeten op te nemen in uw aangifte. Kan dit achteraf nog rechtgezet worden? Een recent arrest licht toe...

RECHT - FACTUREN - 31.10.2016

Een factuur van vier jaar oud, nog te betalen?

Stel, u krijgt een factuur van een leverancier voor een levering van vier jaar geleden. “Is dat nu niet wat lang geleden?”, denkt u. Moet u dat m.a.w. nog betalen of is het misschien al verjaard? Even kijken...

GOED OM TE WETEN - FISCAAL - 31.10.2016

Snel zijn met dakisolatie?


PRIVÉ - ONROEREND GOED - 31.10.2016

Fiscus neemt klein beschrijf in het vizier!

De Vlaamse Belastingdienst heeft aangekondigd om extra te gaan controleren of bij de verkoop van een woning tegen klein beschrijf, de voorwaarden wel vervuld worden. Waar gaat dat dan eigenlijk over?

GOED OM TE WETEN - ARTSENCONVENTIE - 31.10.2016

Kunt u nog deconventioneren voor 2017?


ASSOCIATIE - VERZEKERINGEN - 31.10.2016

Toetreden tot een associatie: wat met uw BA-polis?

“Stel, ik beslis om mijn praktijk in te brengen in een bestaande associatie of ik zal een samenwerking aangaan met een andere collega. Verandert er dan iets voor mijn verzekering beroepsaansprakelijkheid?”, zo vroeg een abonnee.

FISCAAL - 31.10.2016

Extra kosten met vooruitbetalingen?

Naar het jaareinde toe extra kosten maken, is fiscaal veelal interessant. Kunt u bv. nu verschillende jaren huur vooruitbetalen of gaat dat te ver?

PATIËNTENWENKEN - LOONTREKKENDEN - 31.10.2016

Wanneer is medische bijstand aan zwaar zieke mogelijk?

Stel, de dochter van een bejaarde, hulpbehoevende patiënt wil minder gaan werken om deze laatste te kunnen helpen in het huishouden. Valt dit onder de noemer ‘bijstand aan een zwaar zieke in het kader van loopbaanonderbreking’?

RIZIV-INSPECTIE - 31.10.2016

Bijstand advocaat bij verhoor RIZIV-inspectie?

Stel, u wordt verhoord door de DGEC (Dienst voor geneeskundige evaluatie en controle) in het kader van overconsumptie of een inbreuk op de nomenclatuur. Kunt u dan eisen dat daar een advocaat bij is?

SUCCESSIE - 31.10.2016

Verdelingsbeding: een keuzebeding ‘light’?

Als echtgenoten elkaar willen beschermen, dan kiezen ze vaak voor een keuzebeding. Toch zijn aan bepaalde keuzes ook nadelen verbonden, ook op fiscaal vlak. Hoe kunt u er met een verdelingsbeding voor zorgen dat de langstlevende de volledige vrijheid heeft om zelf te kiezen welke goederen hij wil opnemen binnen een 50/50-verdeling van de huwgemeenschap? Waarom is dat fiscaal vaak goedkoper?

BELEGGINGEN - 31.10.2016

Ontluikende markten: comebackkids 2016?

De koersen van de aandelen uit de groeimarkten zijn recent aan een heropstanding begonnen. Toch zijn de aandelen uit die markten nog steeds relatief goedkoop. Waarom is het vandaag zeker zinvol om een stukje meer in groeimarktaandelen te beleggen? Hoe gaat u daarbij dan het best te werk? Opteert u dan beter voor een tracker of toch voor een aandelenfonds?

ONROEREND GOED - 31.10.2016

Buitenlands vastgoed nu minder belast?

Hoe wordt u in België belast op een tweede verblijf in het buitenland? Maakt het een verschil of u het pand al dan niet verhuurt? Welk interessant standpunt nam de fiscus daarover in een recente circulaire in? Wat moet u nu volgens die circulaire concreet aangeven als u een tweede verblijf in Frankrijk heeft? En hoe zit het dan voor andere landen? Kunt u te veel betaalde belastingen nu terugvorderen?

BELASTINGEN - 31.10.2016

Nu minder rv op Nederlandse dividenden?

Sinds de fusie tussen Delhaize en Ahold betaalt u op uw dividend Belgische en Nederlandse bronheffing. Sinds kort kunt u de Nederlandse bronheffing echter terugvragen. Is dat ook voor u interessant? Is een gedeeltelijke terugvordering ook in andere landen mogelijk? Wanneer is er toch geen buitenlandse bronheffing verschuldigd? Welke alternatieven heeft u om in buitenlandse aandelen te beleggen?

BELEGGEN - 31.10.2016

Voor wie een negatieve rente?

Heel wat staatsobligaties hebben een negatieve rente. Wie koopt die obligaties en waarom? Kunt u dat dan zelf bij gebrek aan alternatief ook maar beter doen?

SUCCESSIEPLANNING - 31.10.2016

Verblijvingsbeding onder last weer aanvaard?

Om de fiscale kosten van een ‘langst leeft al heeft’-clausule te beperken, wordt er vaak een last aan gekoppeld. Zo’n verblijvingsbeding onder last is vaak ook één van de opties binnen een keuzebeding. Wat zijn daarvan de fiscale en de andere voordelen? Sinds 2013 werd een verblijvingsbeding onder last als fiscaal misbruik aanzien. Wat zegt de Vlaamse Belastingdienst daarover nu in een recent standpunt?

ONROEREND GOED - 31.10.2016

De huurprijs van uw handelspand verhogen?

Mag u de huur van een handelspand altijd indexeren? Wat kunt u nog doen als u de indexatie vergat te vragen? Kunt u daarnaast de huurprijs ook in onderling akkoord aanpassen? Mag u dat ook eenzijdig doen, bv. omdat de buurt opgewaardeerd is? Geldt dat ook omgekeerd? Kan uw huurder bv. een lagere huurprijs afdwingen omdat er in de buurt veel leegstand is? Wanneer wel en wanneer niet?

SUCCESSIEPLANNING - 31.10.2016

Stichting en maatschap combineren?

Veel ondernemers willen in het kader van een successieplanning toch de controle behouden over hun familiebedrijf of vastgoedvennootschap. Wat zijn dan de voornaamste voor- en nadelen van een stichting en een maatschap als controlevehikel? In welke situaties is het interessant om de certificaten van die stichting in een maatschap in te brengen?

6%-BTW-TARIEF - VARIA - 27.10.2016

Zijn inbouwspots ook gewoon lampen?


FISCAAL - SCHENKING - 27.10.2016

Is het een schenking of een cadeau?

Het is fiscaal interessanter om een cadeau te geven dan een schenking te doen, maar vanaf wanneer wordt een cadeau dan eigenlijk als een schenking beschouwd? Even toelichten aan de hand van een aantal praktijkgevallen...

AUTO - AFTREKBARE KOSTEN - 27.10.2016

Met een dikke Jaguar rondrijden!?

Een controleur weigert vaak de fiscale aftrek van een dure auto omdat hij dat overdreven kosten vindt. Onlangs heeft de zgn. Rulingdienst daar echter anders over beslist. Is het dan voortaan sowieso mogelijk en wat is daarbij van belang?

VENNOOTSCHAP - VARIA - 27.10.2016

Waarom heeft hij het nu nog over uw winst van 2013?

Uw boekhouder laat u weten dat het interessant kan zijn om nu nog 10% extra belasting te betalen over de winst van uw vennootschap over het jaar 2013. Euh, is alles wel in orde met die man of heeft hij toch ergens een punt?

VLAAMS GEWEST - RUIMTELIJKE ORDENING - 27.10.2016

Een bouwvergunning nodig voor het ophogen van grond?

Door een recent besluit is er in het Vlaams gewest geen bouwvergunning meer nodig voor een aantal reliëfwijzigingen. Wat is er nu van belang als er voor bepaalde werken bij een klant grond opgehoogd of verlaagd moet worden?

OFFERTES & CONTRACTEN - VOORSCHOT - 27.10.2016

Een boete van de inspectie omdat u een voorschot vraagt?

Bij recente controles van de economische inspectie bleek dat verschillende aannemers een boete kregen omdat ze geen correcte bestelbon hadden voor het voorschot dat ze vroegen. Euh, waar gaat dat precies over?

6%-BTW-TARIEF - VARIA - 27.10.2016

Woning pas 10 jaar oud in 2017?

Een klant vraagt u een offerte voor werken aan zijn woning die pas volgend jaar 10 jaar in gebruik is. Hoe past u dan al correct 6% btw toe op uw offerte?

VERZEKERINGEN - BRAND - 27.10.2016

Winter komt eraan, brandverzekering nog up-to-date?

Met de winter voor de deur neemt het risico op vorstschade, overstromingen en ander onheil weer toe. Hoe vermijdt u in het voorkomende geval dat uw brandverzekering u minder vergoedt dan wat u voor ogen had? Enkele praktische tips.

WERKLOOSHEID - VAKBOND - 26.10.2016

Let op: de RVA is nu gewapend tegen ‘vakbondtrucs’

Het gebeurt al eens dat iemand kort vóór het einde van zijn arbeidsovereenkomst komt vragen om meer uren te krijgen of het loon te verhogen, zodat hij daarna meer ‘dop’ zou kunnen ‘trekken’. Wist u al dat een nieuwe wet dit wil aanpakken?

ECONOMISCHE WERKLOOSHEID - 26.10.2016

Te veel werkloosheid in 2015? Boete op komst


EINDEJAARSGESCHENKEN - RSZ - 26.10.2016

Opletten met meerdere geschenken!

Stel, u geeft uw werknemers elk jaar een eindejaarsgeschenk, maar daarnaast geeft u ook nog een kleine attentie aan wie aanwezig is op het kerstfeest. Telt dat laatste dan ook mee voor de grens van € 35? Een recent arrest licht toe...

OPZEGGINGSTERMIJN - 26.10.2016

In dienst van vóór 01.01.2014, toch geen dubbele foto?

Stel, iemand kwam in dienst vóór 01.01.2014 met een contract van bepaalde duur en heeft er na die datum één van onbepaalde tijd gekregen. Nu heeft u hem opgezegd en de opzeg in twee stappen berekend, maar was dat wel nodig?

PENSIOEN - TIJDSKREDIET - 26.10.2016

Tijdskrediet anno 2016: gelijkgesteld voor pensioen?

Stel, een werknemer overweegt om tijdskrediet te nemen, maar laat die beslissing ook afhangen van de vraag of dit effect zal hebben op zijn pensioen. In welke mate wordt tijdskrediet nog gelijkgesteld voor het pensioen?

OPLEIDINGSVERPLICHTINGEN - PC 200 - 26.10.2016

Deadline voor opleidingsplannen in PC 200 nadert...

In het PC 200 (ex-218) hebben de bedienden recht op vier opleidingsdagen voor 2016-2017. Mogelijk heeft u al werk gemaakt van zo’n opleidingsplan, maar wat als u nog niks gedaan heeft? Hoe kunt u tijdig uw verplichtingen nakomen?

AANSPRAKELIJKHEID - TOESTELLEN - 26.10.2016

Wie betaalt een nieuw glas voor de iPad of iPhone?

Stel, een werknemer laat zijn smartphone of tablet van het werk vallen en het glas breekt. U laat het repareren en houdt de kosten (al vlug € 150) in op zijn loon. In welke mate mag u dat doen of kan de werknemer dat aanvechten?

OPZEGBRIEF WERKNEMER - 26.10.2016

Tips voor als men komt opzeggen

Stel, een werknemer komt zijn opzeg geven en vraagt om zijn brief af te tekenen. Soms moet u dan bij de zaak zijn en opletten voor lepe trucs. Hoezo?

PERSONEEL - betaling - 26.10.2016

Mag u uw personeel nog cash betalen of niet?


HANDELSPRAKTIJKEN - VARIA - 26.10.2016

Mogen uw klanten zich bedenken op de kerstmarkt?

Sinds enkele jaren zijn de regels over de bedenktijd van consumenten strenger. Wanneer geldt dat dan precies en hoe zit dat als ze iets kopen bij u op de kerstmarkt, de braderij of een beurs?

PERSONEEL - VARIA - 26.10.2016

Vrijwilligers die u helpen?

Bij een evenement dat u organiseert krijgt u hulp van enkele vrijwilligers. Kan dat zomaar? Hoe zorgt u ervoor dat u daar geen problemen mee krijgt?

FISCAAL - AFSCHRIJVINGEN - 26.10.2016

Nog snel investeren om extra kosten te maken?

Door dit jaar nog extra investeringen te doen, kunt u uw belastbare winst over 2016 nog wat drukken. Moet die investering dan dit jaar ook nog effectief geleverd zijn of is een offerte waarop u een voorschot betaalt ook goed?

AUTO - LICHTE VRACHT - 25.10.2016

Een ‘doe-het-zelf’ lichte vracht?


FISCAAL - SCHENKING - 25.10.2016

Een ‘vergiftigd’ geschenk voor de kinderen?


FACTUUR - VARIA - 25.10.2016

Elke deelprestatie apart te factureren?

Door omstandigheden kunt u een bepaalde levering of dienstprestatie niet in één keer verrichten. Mag u dan toch alles op één factuur zetten of niet?

HANDELSHUUR - 25.10.2016

Korting op de huur als veel panden in de buurt leegstaan?

U huurt een handelspand in een buurt die plots kampt met veel lege etalages. Hierdoor vindt u dat de huurprijs die u moet betalen eigenlijk veel te hoog geworden is. Wanneer kunt u dit effectief aangrijpen om minder te betalen?

INVESTERINGSAFTREK - 25.10.2016

Isoleren nog fiscaal gestimuleerd?


VERZEKERINGEN - GROEPSVERZEKERING - 25.10.2016

Nog vóór het jaareinde een backservice betalen?

Uw boekhouder stelt voor om een zgn. backservice voor uw groepsverzekering te betalen, want daar zou nog ruimte voor zijn. Hoe zit zo’n backservice ook alweer in elkaar en wat zijn daarbij de belangrijkste aandachtspunten en tips?

PRIVÉFISCALITEIT - 25.10.2016

De taxshift voor u in 2017 en 2018?


VENNOOTSCHAPSBELASTING - AUTO - 25.10.2016

Is renting interessanter dan kopen of leasen?

De auto in uw vennootschap is aan vervanging toe. Van een collega hoorde u dat hij met zijn vennootschap een auto ‘rent’, want dat zou fiscaal en financieel interessanter zijn dan de auto te kopen of te leasen. Wat is daarvan aan?

ONROEREND GOED - HUUR - 25.10.2016

Bureau van uw vennootschap in uw huurwoning?

U woont in een huurhuis, maar u zou graag een stuk van dat huis ter beschikking stellen van uw vennootschap. Mag u dit stuk dan onderverhuren en wat zijn dan de fiscale gevolgen voor u, uw vennootschap en de eigenaar van de woning?

PRIVÉWONING IN VENNOOTSCHAP - VARIA - 25.10.2016

Kosten aftrekbaar zolang u er maar privé op belast wordt?

Woont u gratis in de woning van uw bvba, dan zijn de kosten in principe aftrekbaar omdat dat een vorm van loon is waarop u privé belast wordt. Volstaat dat dan of komt er meer bij kijken? Wat vond de rechter daarvan op 06.09.2016?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - PRIVÉ BELASTBARE VOORDELEN - 25.10.2016

Hoe zuivert u het best uw rekening-courantschuld aan?

Uit tussentijdse cijfers voor 2016 blijkt dat uw rekening-courantschuld toch wel echt te hoog geworden is! U wilt er dus komaf mee maken en dat in één keer! Welke mogelijkheden heeft u en wat zijn van elke optie de voor- en nadelen?

VERZEKERINGEN - VARIA - 25.10.2016

Verzekering rechtsbijstand in uw vennootschap

U doet een beroep op een advocaat in het kader van een door uw bvba afgesloten rechtsbijstandsverzekering. Hoe zit dat dan fiscaal voor u en uw vennootschap?

WONINGHUUR - BRUSSELS GEWEST - 24.10.2016

Door de huurder is de woning in slechte staat...

Voldoet de huurwoning niet aan de woonkwaliteitsnormen, dan riskeert u dat het huurcontract nietig is. Wat als het ook aan de huurder zelf te wijten is dat de huurwoning in slechte staat is? Een Brusselse rechter sprak zich hierover uit...

WONINGHUUR - WAARBORG - 24.10.2016

De huurwaarborg tijdens de schuldbemiddeling


BTW - NIEUWBOUW - 24.10.2016

Controle op uw btw-aangifte nieuwbouw?

Bij btw-controles op de aangifte bouwwaarde werd er in 2015 zo’n negen miljoen euro achterstallige btw en boetes geïnd! Hoe zit dat ook alweer met die aangifte en waarop moet u zeker letten? Wat als uw controleur toch btw navordert?

WONINGHUUR - VREDERECHTER - 24.10.2016

U wilt de huur laten ontbinden, wat met de huurschade?

Uw huurder betaalt u niet of u wilt om een andere reden de huur laten ontbinden. Op het moment van de zitting heeft u dan meestal nog geen precies idee van de huurschade. Hoe gaat u daarmee om?

VLAAMS GEWEST - FISCAAL - 24.10.2016

Uw woning energiezuinig maken wordt beloond!

De Vlaamse regering vindt dat ook wie zijn bestaande woning door renovatie serieus energie-efficiënter maakt daarvoor beloond moet worden! Over welke beloning gaat dat precies en wat moet u daar concreet voor doen?

VASTGOEDMAKELAAR - MAKELAARSOPDRACHT - 24.10.2016

Een klant verbreekt vroegtijdig de opdracht...

Een klant zet zonder goede reden vroegtijdig uw bemiddelingsopdracht stop. Welke vergoeding kunt u dan aan zo’n klant vragen? 50%, 75% of 100%? Kan de rechter dat bedrag nadien dan nog verminderen?

VERKOOP - COMPROMIS - 24.10.2016

De info van de syndicus ontbreekt!

Bij de verkoop van een appartement, garage, ... moet er voor het sluiten van het compromis informatie zijn van de syndicus. Wat als die nog ontbreekt?

MEDE-EIGENDOM - RECHTEN & PLICHTEN - 24.10.2016

Moeten de anderen opdraaien voor slechte betalers?

Als syndicus moet u ervoor zorgen dat er genoeg geld in kas blijft. Wat als sommige mede-eigenaars hun bijdragen niet tijdig betalen? Moeten de anderen daar dan voor opdraaien?

VENNOOTSCHAP - VARIA - 24.10.2016

Is Luxemburg voor 2015 toch nog een belastingparadijs?

In 2015 betaalde u meer dan € 100.000 aan een Luxemburgse leverancier. Door een nieuwe wet moet u dan soms toch nog een specifieke aangifte indienen, ondanks het feit dat Luxemburg geen belastingparadijs meer is! Hoe zit dat?

VASTGOED - ONROERENDE LEASING - 24.10.2016

Onroerende leasing voor btw en belastingen vergeleken

U staat met uw bedrijf voor een serieus nieuwbouwproject voor uw bedrijfsgebouwen. Wat heeft een onroerende btw-leasing u dan te bieden en waarin verschilt zo’n btw-leasing van een zgn. private onroerende leasing?

CONTROLE & GESCHILLEN - BEZWAAR - 24.10.2016

Vanaf wanneer begint uw bezwaartermijn te lopen?

Een aanslagbiljet werd verstuurd naar het verkeerde adres, maar de fiscus vond toch dat de verzenddatum van dat aanslagbiljet telde voor de berekening van de bezwaartermijn! Wat zei Cassatie daarvan op 20.05.2016?

PRIVÉ - ONROERENDE INKOMSTEN - 24.10.2016

Het fiscaal voordeel van een voordeel gratis lening... !

U wilt privé een bedrijfspand kopen om dan te verhuren aan uw vennootschap. In plaats van daarvoor bij de bank te lenen, klopt u bij uw vennootschap aan, die u het nodige geld uitleent. Hoe pakt u dat fiscaal dan het best aan?

BEROEPSKOSTEN - AFTREKBAARHEID - 24.10.2016

Kosten van een opendeurdag, fiscus krijgt weer ongelijk!

Een garage voorziet tijdens haar opendeurdagen hapjes en drankjes alsook een orkestje voor de muzikale omlijsting. De controleur verwerpt 50% van die kosten omdat het receptiekosten zouden zijn. Niks van, zei de rechter op 14.06.2016!

LIQUIDATIERESERVE - 24.10.2016

Deadline liquidatiereserve 2013 nadert

Als uw kmo in 2013 winst gemaakt heeft, kunt u nú nog een bijzondere liquidatiereserve aanleggen. Wat moet u dan eerstdaags concreet doen?

BEROEPSKOSTEN - AFTREKBAARHEID - 24.10.2016

Hoe zit dat nu fiscaal met die elektrische fietsen?

Sinds 1 oktober 2016 zijn de spelregels voor sommige elektrische fietsen veranderd. Bent u nog helemaal mee en voldoet u wel aan alle verplichtingen? Wat zijn eigenlijk de fiscale gevolgen van die veranderingen?

BEROEPSKOSTEN - AFTREKBAARHEID - 24.10.2016

De ene fruitmand is de andere niet!


E-MAIL - E-MAILSOFTWARE - 19.10.2016

Gmail en Google Inbox op uw desktop

Zou u het handig vinden om Gmail en Google Inbox te kunnen gebruiken als desktop-mailapplicaties in plaats van in uw browser? Wmail belooft dat dat kan.

EIGEN WEBSITE - SITEONTWERP - 19.10.2016

Hoe belangrijk is een snelle website?

Breedband en 4G maken het mogelijk om steeds sneller te surfen. Betekent dat dat de webpagina’s van uw site nu best wel wat ‘zwaarder’ mogen zijn?

BEVEILIGING - WACHTWOORDEN - 19.10.2016

Waar moet u op letten als u ‘sociaal inlogt’?

U heeft misschien al eens een website bezocht waar u kunt inloggen met uw Facebook-, Twitter- of Google-login. Hoe werkt zo’n ‘sociale login’ en waar moet u op letten als u dit gebruikt?

COMPUTER - SMARTPHONE - 19.10.2016

Zo beheert u de contacten op uw smartphone

Wilt u orde creëren in de contactenlijst van uw smartphone of wilt u uw contacten overzetten naar een nieuw toestel? Dat kan op verschillende manieren. Wij testten verschillende mogelijkheden voor u uit.

E-MAIL - E-MAILSOFTWARE - 19.10.2016

Efficiënter mailen in Outlook

Gebruikt u Outlook voor uw mail en agenda? Wij selecteerden negen tips (uit het boek ‘Outlook op zijn best’ van Elke Stultjens) voor een efficiënter gebruik.

SOFTWARE - BROWSER - 19.10.2016

Geen lawaai meer in Chrome


SOFTWARE - CHAT - 19.10.2016

Google Allo: een alternatief voor WhatsApp?

Google lanceerde onlangs Google Allo, een eigen gratis chatprogramma voor iOS en Android. Wat heeft het te bieden in vergelijking met WhatsApp en iMessage?

WEBDIENSTEN - VIDEO - 19.10.2016

Goed livestreamen met de juiste app

Periscope kent u misschien als de app om videobeelden te livestreamen. Er zijn echter heel wat alternatieve apps waarmee u in real time video’s kunt streamen. Wat hebben die verschillende apps te bieden?

EIGEN WEBSITE - BEVEILIGING - 19.10.2016

Is uw website al beveiligd?

Vanaf begin 2017 zal de Chrome-browser surfers waarschuwen voor onveilige internetverbindingen. Is uw website al in orde?

SOFTWARE - WINDOWS - 19.10.2016

Windows-foutje? Even verkeerd, snel gecorrigeerd

Elke Windows-gebruiker voert vroeg of laat een verkeerde handeling uit, zoals per ongeluk het verkeerde bestand wissen. Hoe zet u van die typische Windows-foutjes weer recht?

EIGEN WEBSITE - FORUM - 19.10.2016

Een forum op uw website?

Wilt u als bedrijf, vereniging of club met veel mensen online converseren, dan zijn Facebook of Twitter populair. Maar ook een klassiek forum op uw website blijft een goede optie. Hoe zet u zo’n forum op?

ZAKELIJK - ZAKENREIS - 19.10.2016

Een digitale reisgids op uw smartphone


ZOEKEN - VIDEO - 19.10.2016

Kijken om te leren

Het wemelt op internet niet alleen van leuke en ontspannende filmpjes: u kunt er ook terecht voor informatieve en instructieve video’s. Waar vindt u die zoal?

FISCAAL - BEROEPSKOSTEN - 17.10.2016

Uitgaven van 2017 al in 2016 fiscaal aftrekbaar?

Stel, u wordt eind 2016 nog geconfronteerd met onverwachte schade en de herstelling ervan kan pas in 2017 uitgevoerd worden. Kunt u de kosten daarvan dan nog dit jaar fiscaal in mindering brengen? Waar moet u ter zake op letten?

GOED OM TE WETEN - ONROEREND GOED - 17.10.2016

Hoeveel grondlasten aftrekbaar?


ORDE VAN ARTSEN - TUCHTZAKEN - 17.10.2016

‘Extra straf’ als u niet zou antwoorden in een tuchtzaak?

Een tuchtzaak kan iedereen overkomen. Een mailtje van een ontevreden patiënt kan al volstaan, opdat er een dossier opgestart wordt. Indien de prov. raad u per brief vragen zou stellen, kunt u het dan riskeren die gewoon te negeren?

PRIVÉ - KINDEREN TEN LASTE - 17.10.2016

Is uw afgestudeerd kind nog ten laste voor 2016?

Stel, uw afgestudeerde zoon is aan het solliciteren en heeft dus momenteel nog geen inkomen. Is hij dan nog ten laste voor 2016, ook als hij op zijn kot of studio blijft wonen? Wat zijn de gevolgen als hij bv. in november begint te werken?

GRONDIG ONDERZOCHT - BEROEPSAANSPRAKELIJKHEID - 17.10.2016

Kan een expertiseverslag onontvankelijk zijn?

Stel, de door de rechter aangestelde deskundige schrijft in zijn rapport dat u, als behandelende arts, niet aansprakelijk bent voor de feiten. Strikt genomen kan hij dat echter niet. Bent u dan u niks met dit verslag? Een recent arrest licht toe...

BELEGGEN - BANK - 17.10.2016

Robots beheren uw portefeuille!?

Bij meer en meer banken kunt u vanaf een relatief laag bedrag instappen in een geautomatiseerd portefeuillebeheer, ook ‘robotbeheer’ genoemd. Wat houdt dat dan eigenlijk precies in? Wat is de instapdrempel en hoeveel kost het?

RIZIV-BIJDRAGE - ARTSEN - 17.10.2016

De activiteitsdrempels sont arrivés

Vanaf 2017 zal geconventioneerd zijn niet meer volstaan om recht te hebben op de RIZIV-bijdrage. Er zullen ook ‘activiteitsdrempels’ gelden. Wat betekent dit?

GOED OM TE WETEN - TESTAMENT - 17.10.2016

Meeglijden met het standpunt van de fiscus?


VENNOOTSCHAP - GELD OPNEMEN - 17.10.2016

Lenen bij uw vennootschap is lenen bij een vriendin?

Stel, u heeft extra geld nodig voor een privé-uitgave. Extra loon opnemen is fiscaal niet interessant en voor een dividend op de jaarvergadering is het te laat. Kan een dividend nu eventueel toch nog of zijn er nog andere mogelijkheden?

SOCIALE BIJDRAGEN - 17.10.2016

Hervorming sociale bijdragen zelfstandigen: wat is de impact als u met pensioen gaat?

Als u met pensioen gaat, dan kunt u verzaken aan de regularisatie van sociale bijdragen, waardoor u na uw pensioen geen sociale bijdragen meer moet bijbetalen of terugkrijgen. Wanneer is dat voordelig en hoe werkt dat praktisch?

Welke impact heeft die verzaking op uw pensioen? Is verzaken dan uiteindelijk toch nog interessant of niet?


CONTROLE - 17.10.2016

Wanneer heeft u een stilzwijgend akkoord met de fiscus?

Sinds 1 mei 2016 kunt u alleen nog bij de Rulingcommissie terecht om een akkoord te sluiten over forfaitaire onkostenvergoedingen. Bestaande akkoorden met uw lokale controleur blijven echter wel geldig, ook als het om een stilzwijgend akkoord gaat.

Waarover kunt u eigenlijk een akkoord sluiten met de fiscus? Moet de fiscus zich houden aan een akkoord dat in strijd is met de wet? Onder welke voorwaarden kan de fiscus een akkoord opzeggen? En wanneer kunt u zich erop beroepen dat u een stilzwijgend akkoord heeft?


VOLMACHTEN - 17.10.2016

Contract getekend door een onbevoegde: is uw bedrijf dan toch gebonden?

Is uw bedrijf gebonden door contracten die een medewerker of bestuurder ondertekent, hoewel hij daartoe niet bevoegd is? Wanneer wel en wanneer niet? Kan het bedrijf dan achteraf een schadevergoeding vragen of de betrokken werknemer ontslaan?

Waarom werkt u het best met schriftelijke (interne) volmachten? Zijn uw klanten en leveranciers daardoor ook gebonden?

Welke maatregelen kunt u daarnaast nog nemen om de belangen van uw bedrijf zo goed mogelijk te beschermen?


SUCCESSIEPLANNING - 17.10.2016

Maatschap en onroerend goed: een moeilijk huwelijk?

Kunt u een maatschap ook gebruiken om een vermogensplanning met onroerende goederen uit te werken?

Wanneer is onroerend goed inbrengen in een maatschap zinvol en wanneer niet? Waarom is het vaak voordeliger om de maatschap het onroerend goed te laten aankopen? Waarom kan het interessant zijn om een gesplitste aankoop via een maatschap te laten verlopen?


VRIJE MEDEDINGING - 17.10.2016

Mag u weigeren om te verkopen aan een concurrent of een verdeler?

Wellicht heeft u weinig zin om te verkopen aan een concurrent of aan een verdeler die bv. stelselmatig onder de prijs werkt. Mag u dan zomaar weigeren om uw producten te leveren?

Welke spelregels moet u naleven als u de verkopen aan een bestaande klant wilt stopzetten? Moet u ook blijven leveren als uw klant zijn facturen niet betaalt?

Wanneer maakt het weigeren van een nieuwe klant toch een inbreuk uit op het mededingingsrecht?


VERREKENPRIJZEN - 17.10.2016

Nieuwe regels transferpricingdocumentatie: ook voor u van belang?

De initiatieven op het vlak van internationale fiscaliteit volgen elkaar in een ijltempo op. Voor boekjaren die aanvangen vanaf 1 januari 2016 gelden er nieuwe verplichtingen voor het opstellen en indienen van transferpricingdocumentatie.

Wat is precies de bedoeling van die nieuwe regels? Wat houden die documentatieverplichtingen concreet in? Voor welke ondernemingen zijn ze van toepassing en voor welke niet?


REGULARISATIE - 17.10.2016

Fiscale regularisatie nu opnieuw mogelijk?

De fiscale regularisatierondes uit het verleden waren altijd tijdelijk. Toch bleef de vraag naar een regularisatiemogelijkheid bestaan, mede omdat de toenemende internationale samenwerking tussen de belastingdiensten het steeds moeilijker maakt om uit het zicht van de fiscus te blijven.

Sinds 1 augustus 2016 is er nu een nieuwe fiscale regularisatieregeling in werking getreden. Voor welke inkomsten is regularisatie nu mogelijk? Hoeveel kost een regularisatie? Wat zijn de aandachtspunten?

En blijft een regularisatie via uw lokale controlekantoor of via de BBI nog mogelijk?


SUCCESSIEPLANNING - 17.10.2016

Nu verlaagde tarieven voor schenking van vastgoed: hoe optimaliseren?

Nu de tarieven voor het schenken van onroerende goederen in de drie gewesten verlaagd zijn, zit het schenken van vastgoed duidelijk in de lift. Hoe gaat u daarbij het best te werk?

Wanneer is ‘schenken in schijfjes’ toch nog zinvol? Waarom moet u dan tussen twee opeenvolgende schenkingen telkens drie jaar wachten? Moet u na zo’n schenking ook nog drie jaar in leven blijven?


FISCALE VERMINDERINGEN - 17.10.2016

Nu tijdelijk lenen via kaskrediet?


SOCIALE BIJDRAGEN - 17.10.2016

Betaalt u als bijberoeper voor niets?


BTW - HERZIENING - 17.10.2016

Geen ‘herziening’, wel btw betalen?


BTW - FACTUURVERMELDINGEN - 17.10.2016

Creditnota in het Frans of Duits?


AFREKENING FISCUS - 17.10.2016

Te vroeg betalen heeft geen zin!


FISCALE VERMINDERINGEN - ONROEREND GOED - 17.10.2016

Doe in 2016 nog fiscaal voordeel met dakisolatie!

Vanaf 2017 wordt in Vlaanderen de belastingvermindering voor dakisolatie afgeschaft. Waar moet u dan concreet op letten om dat fiscale voordeel in 2016 nog te kunnen genieten en hoe zit het wat dat betreft in Wallonië en Brussel?

AFTREKBARE KOSTEN - RECEPTIE- EN REPRESENTATIEKOSTEN - 17.10.2016

Slechts 3% van uw omzet in kosten!?

U krijgt een controleur over de vloer die beweert dat uw restaurant- en representatiekosten slechts aftrekbaar zijn ten belope van 3% van uw omzet. Vanwaar haalt die dat eigenlijk en hoe gaat u daar het best mee om?

CONTROLE EN BETWISTINGEN - OMZETVERHOGING - 17.10.2016

Ik kom nooit aan mijn 1.800 uur dit jaar, wat nu?

Om diverse redenen zal u dit jaar in totaal veel minder gefactureerd hebben dan andere jaren. Moet u dan iets speciaals doen om geen problemen te krijgen met de fiscus, want die gaat toch altijd uit van minstens 1.800 gefactureerde uren?

ECONOMISCHE WERKLOOSHEID - RVA - 17.10.2016

Wie krijgt geen uitkeringen meer?

Sinds 1 oktober 2016 gelden er ook voor (nieuwe) aanvragen om uitkeringen wegens economische werkloosheid zgn. toelaatbaarheidsvoorwaarden. Wat houdt dit precies in? Op welke manier moet/kunt u daar rekening mee houden?

STUDENTENARBEID - 17.10.2016

Studenten reserveren voor 2017 on hold


VARIABEL LOON - BONUSSEN - 17.10.2016

Kunt u bewijzen dat u de targets meegedeeld heeft?

Stel, u werkt met een variabele bonus in functie van te behalen targets. Dan kan het voorkomen dat u die in alle drukte vergeet formeel te communiceren. Welke kwalijke gevolgen kan dat hebben? Een recent arrest licht toe...

ONTSLAG (OM DRINGENDE REDEN) - 17.10.2016

Nieuw werk zoeken op het werk: motief voor ontslag?

In de (hr-)pers werd een onderzoek aangehaald waaruit zou blijken dat 1 op 3 Belgen op het werk naar een nieuwe job zou zoeken. Stel, u betrapt een van uw werknemers hierop. Kunt u hem dan ontslaan (om dringende reden)?

RSZ-VERMINDERINGEN - 17.10.2016

Brusselse RSZ-vermindering 55-plus officieel


ARBEIDSOVEREENKOMST - EXTRA UREN - 17.10.2016

Opletten met opeenvolgende bijlagen voor extra uren...

Stel, iemand werkt halftijds met een contract van onbepaalde duur en soms laat u hem tijdelijk met een bijlage aan dat contract extra uren doen. Mogen die periodes van extra werk dan direct op elkaar volgen?

FEESTDAGEN - VERVANGEN - 17.10.2016

Kunt u Kerstmis in de zomer ‘vieren’?

Stel, u legt de vervangingsdag voor de feestdagen die in het weekend vallen collectief vast. Zo heeft u zondag 25 december 2016 bv. vervangen door 22 juli 2016. Wat dan met iemand die op bv. 1 augustus in dienst gekomen is?

BEËINDIGING IN OVERLEG - 17.10.2016

Wat is een goed wederzijds akkoord?

Als u de arbeidsovereenkomst beëindigt in wederzijds overleg, wat moet u dan zeker in de overeenkomst over de beëindiging (proberen te) vermelden?

EINDEJAARSGESCHENK - 17.10.2016

Eindejaarsgeschenk niet meer in (cash) geld?

Een kerst- of nieuwjaarsgeschenk voor het personeel is interessant, omdat er in principe geen RSZ of bedrijfsvoorheffing op verschuldigd is. Nu zou het sinds 2016 niet meer mogelijk zijn om dat geschenk ‘in geld’ te geven. Klopt dat?

ONROEREND GOED - HUURINKOMSTEN - 17.10.2016

Verhuur studentenkamers voortaan anders belast?

U verhuurt inmiddels meerdere studentenkoten. Blijven die inkomsten dan nog altijd een zgn. onroerend inkomen of kan de fiscus dat toch nog anders belasten? Het hof van beroep heeft zich daar onlangs over uitgesproken.

BTW - WERKEN IN ONROERENDE STAAT - 17.10.2016

Btw betalen op uw eigen kluswerk?

In principe moet u btw rekenen op werken die u voor uzelf uitvoert. Hoe zit dat dan eigenlijk als u dat eigen werk voor uw zaak en voor u privé verricht en maakt het daarbij een verschil dat u een vennootschap of eenmanszaak heeft?

BANK - REKENINGEN - 17.10.2016

Fiscale gevolgen van pc-banking!


OFFERTES & CONTRACTEN - MIN- & MEERWERKEN - 17.10.2016

Ook een vaste prijs kan nog relatief zijn...

De klant van uw collega drong erop aan dat hij vooraf een ‘vaste’ prijs voor de werken zou bepalen. Kunt u in zo’n geval nadien dan geen meerwerken aanrekenen? Wat zei de rechter hierover?

FISCAAL - BELASTINGVERMINDERING - 17.10.2016

Nog in 2016 fiscaal voordeel doen met dakisolatie?

Vanaf 2017 wordt in Vlaanderen de belastingvermindering voor dakisolatie afgeschaft. Wat is er ter zake dan van belang voor uw klant en hoe zit dat inmiddels in de andere gewesten?

FISCAAL - SCHENKING - 17.10.2016

Het bewijs van een bankgift wordt steeds moeilijker

De bankgift blijft de meest populaire techniek inzake successieplanning, maar als het gaat om effecten i.p.v. om geld wordt het in de praktijk steeds moeilijker om sluitend bewijs te verzamelen. Hoe komt dat en hoe kunt u dat oplossen?

BELASTINGEN - ONROEREND GOED - 17.10.2016

Te veel studentenkamers is divers inkomen?


SCHENKING - ONROEREND GOED - 17.10.2016

Een ‘vermomde schenking’ van een onroerend goed?

Hoewel u in principe kunt opteren voor de minst belaste weg, reageert de fiscus daar niet altijd even ‘sportief’ op en probeert hij u soms toch zwaarder te belasten. Dat dit echter niet zomaar kan, bewijst een arrest van 06.10.2015…

BELEGGEN - TERMIJNREKENING - 17.10.2016

De winst veilig ‘oppotten’ in uw vennootschap?

U wilt de ‘opgepotte’ winst in uw vennootschap veilig beleggen zonder daarbij de notionele interestaftrek te verliezen. Hoe zit dat dan in feite en wat zijn dan eigenlijk uw mogelijkheden?

BELASTINGEN - ROERENDE VOORHEFFING - 17.10.2016

Roerende voorheffing ontwijken door tijdig te verkopen?

Kunt u de roerende voorheffing op obligaties en aandelen perfect legaal vermijden door te verkopen net vóór de coupondatum of net vóór de uitkering van het dividend? Wat is fiscaal mogelijk en hoe zit dat dan precies in de praktijk?

BELEGGEN - PENSIOENSPAREN - 17.10.2016

Uw fonds ‘fiscaal vriendelijk’ overzetten?


BELASTINGEN - AFTREKBARE KOSTEN - 17.10.2016

De ene fiets is de andere niet, ook fiscaal niet!

Sinds 1 oktober gelden er specifieke regels voor de snelle elektrische fiets of de zgn. speed pedelec. Wat is er dan precies gewijzigd en wat zijn de gevolgen daarvan op fiscaal vlak? Even kijken wat er precies van belang is...

BELASTINGEN - BEROEPSKOSTEN - 17.10.2016

Dure auto aftrekken niet overdreven?

Controleurs vinden de aftrek van een dure, exclusieve wagen vaak ‘overdreven’. Een recente ruling reikt u mooie argumenten aan om dit te weerleggen...

WONINGHUUR - VARIA - 13.10.2016

Huurwoning te koop zonder plaatsbeschrijving


huurschulden - procedure - 13.10.2016

De huur innen via de deurwaarder?

Sinds kort is er een nieuwe procedure om onbetwiste geldschulden buiten de rechtbank om te innen. Kunt u die ook toepassen als syndicus of verhuurder?

VLAAMS GEWEST - VARIA - 13.10.2016

Dubbelglas binnenkort verplicht in uw huurwoning?

De Vlaamse regering heeft op 15 juli 2016 een wijziging aangebracht aan de Vlaamse huurnormen. Moet u binnenkort dubbelglas installeren in uw huurwoning of -kamer? Welke wijzigingen zijn er nog van belang?

SUCCESSIERECHTEN - BEDING VAN AANWAS - 13.10.2016

Waarom zou u een beding van aanwas laten schrappen?

U heeft destijds samen met uw vriend(in) een woning gekocht met een zgn. beding van aanwas. Intussen bent u echter getrouwd of wettelijk gaan samenwonen. Wat kunt u dan nu best doen om een fiscale besparing te realiseren?

MEDE-EIGENDOM - VERKOOP - 13.10.2016

Betaalt de koper de stortingen in het reservekapitaal?

Wat als er voor de verkoop van een appartement beslist werd om het reservekapitaal te verhogen, maar de betaling pas erna moet gebeuren? Aan wie stuurt u als syndicus in zo’n geval dan de rekening?

VERKOOP - VARIA - 13.10.2016

Nu ook een Geoportaal voor Wallonië


VLAAMS GEWEST - STEDENBOUWKUNDIGE VERGUNNING - 13.10.2016

De nieuwe regeling rond de ‘archeologienota’...

Het Onroerenderfgoeddecreet voorziet sinds 1 juni 2016 dat u in sommige gevallen als u een bouwvergunning aanvraagt daar een zgn. archeologienota moet aan toevoegen. Wanneer is dat precies vereist?

HANDELSHUUR - WERKEN & VERBOUWINGEN - 13.10.2016

De werken van uw handelshuurder laten stopzetten?

U passeert als verhuurder langs uw handelspand en u merkt dat daar verbouwingen aan de gang zijn zonder dat u daarvoor toestemming gaf. Kunt u die werken dan sowieso laten stilleggen? Wanneer kan dat precies?

REGISTRATIERECHTEN - BEROEPSVERKOPER - 13.10.2016

Vlabel verduidelijkt de regels voor de beroepsverkoper!

De Vlaamse Belastingdienst publiceerde onlangs een aantal standpunten specifiek voor beroepsverkopers. Wat moet u daarover weten en is er voortaan daardoor ter zake een verschil met Brussel en Wallonië?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - VARIA - 13.10.2016

Heeft u fiscaal gezien een kat in een zak gekocht?

Na de overname van de aandelen van een vennootschap, krijgt u controle over de boekjaren vóór de overname. Kunt u de extra belastingen dan bij de overlater gaan halen? Geldt hetzelfde als u de handelszaak gekocht zou hebben?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - 13.10.2016

Notionele interestaftrek voor 2017?


AANDEELHOUDERS - AANDEELHOUDERSOVEREENKOMST - 13.10.2016

Waar zitten de aandelen van mijn vennootschap!?

U trekt een nieuwe investeerder aan die zich inkoopt in uw vennootschap. U heeft van een collega gehoord dat een aandeelhoudersovereenkomst dan wel interessant kan zijn. Waarom is dat eigenlijk en wat zijn de mogelijkheden dan?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - VARIA - 13.10.2016

Waarom zou u zeker dit jaar degressief afschrijven?

U wilt nog dit jaar een paar investeringen doen. U heeft dan de keuze om die lineair af te schrijven dan wel zgn. degressief. Welke regels en voordelen gelden daarvoor en waarom is degressief afschrijven dit jaar extra interessant?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - VARIA - 13.10.2016

Uw rekening in Luxemburg geviseerd?

Onlangs werd de aangifteplicht voor betalingen aan belastingparadijzen uitgebreid. Wat is er dan gewijzigd en heeft dit gevolgen voor uw business in Luxemburg?

REKENING-COURANT - 13.10.2016

Geld uitlenen via rekening-courant...

Een zaakvoerder leende zo’n € 34.000 uit aan zijn bvba. Hij werd daar echter door de fiscus zgn. indiciair op afgerekend! Wat moet u hiervan onthouden?

PRIVÉWONING IN VENNOOTSCHAP - VRUCHTGEBRUIK - 13.10.2016

Een vruchtgebruik verlengen, hoe zit dat precies?

U zou eigenlijk het vruchtgebruik van uw vennootschap op een pand waarvan u de blote eigenaar bent, willen verlengen. Kan dat en hoe dan? Welke vergoeding mag u daarvoor vragen en wat met de belastingen en de registratierechten?

VENNOOTSCHAP - VARIA - 12.10.2016

Privérekening nodig voor cijfers bvba?


FISCAAL - BEROEPSKOSTEN - 12.10.2016

Is een tablet of iPad aftrekbaar?

Stel, u wilt een nieuwe tablet of iPad kopen en zo’n toestel wordt meestal ook veel (meer?) privé gebruikt. Mag u de factuur dan wel op uw vennootschap laten zetten of in uw beroepskosten steken (als u geen vennootschap heeft)?

FISCAAL - BTW - 12.10.2016

Zelf de btw rechtzetten op uw online aankopen!?

Koopt u online goederen aan voor uw zaak via een buitenlandse website, dan moet u in principe een factuur zonder btw ontvangen. Wat als er dan toch buitenlandse btw op de factuur zit? Hoe gaat u dan het best te werk?

PERSONEEL - UITZENDARBEID - 12.10.2016

Direct een interim laten inspringen, kan dat nu nog?

Steeds meer werkgevers laten een interimkantoor voor bepaalde interimwerknemers de ‘payroll’ op zich nemen. Is dat systeem nu minder soepel aangezien interims sinds 1 oktober 2016 vooraf een contract nodig hebben?

FISCAAL - BELASTINGAANGIFTE - 12.10.2016

Fiscaal co-ouderschap ook voor meerderjarige kinderen?

Hebben u en uw ex-partner gezamenlijke kinderen, dan kunt u een fiscale co-ouderschapsregeling toepassen. Kunt u die regeling ook gebruiken wanneer uw kinderen meerderjarig worden en waar moet u dan vooral op letten?

PERSONEEL - AANWERVEN - 12.10.2016

Een extra premie voor iemand die minder rendabel is...

Er komt iemand bij u solliciteren of u heeft al iemand in dienst die om de een of andere reden iets minder rendeert. Komt u dan in aanmerking voor een Vlaamse subsidie? Hoe zit dat en wat is er hier gewijzigd?

VENNOOTSCHAP - VENNOOT - 12.10.2016

Mogen ook uw jonge kinderen al helpen in de zaak?

U heeft jonge kinderen die toch al graag af en toe eens meehelpen in de zaak. Kan dat dan ook als ze nog minderjarig zijn? Kunt u hen dan op die leeftijd ook al aandelen toekennen als u een vennootschap heeft?

RECHT - FACTUUR - 12.10.2016

Had u die factuur niet cash betaald?

U krijgt een factuur van een leverancier voor een levering van jaren geleden waar u niet veel meer van weet. Kunt u niet gewoon zeggen dat die te laat is?

BTW-LISTING - JAARLIJKSE LISTING AFNEMERS - 11.10.2016

Geen jaarlijkse listing meer voor kleine ondernemers?

Btw-plichtigen die geopteerd hebben voor de zgn. vrijstelling voor kleine ondernemers moeten geen periodieke btw-aangiftes indienen, maar wel de jaarlijkse klantenlisting. Dat laatste valt nu ook weg in sommige gevallen. Hoe zit dat precies?

BTW-PLICHT - BTW-VRIJSTELLINGEN - 11.10.2016

Ruimere btw-tolerantie voor cafetaria’s vanaf 2017?

In een nieuwe Btw-beslissing worden de voorwaarden versoepeld waaraan bepaalde kantines en cafetaria’s moeten voldoen om vrijgesteld te zijn van btw. Wat wijzigt er nu precies en welke gevolgen heeft dat in de praktijk?

FACTUUR - VARIA - 11.10.2016

Btw recupereren op grond van een vereenvoudigde factuur?

In principe moet u beschikken over een conforme factuur om uw btw-aftrek uit te oefenen, maar in sommige gevallen volstaat een zgn. vereenvoudigde factuur. Waarin verschilt die dan van een gewone factuur en wanneer mag die dan eigenlijk uitgereikt worden?

AFTREKBARE BTW - BEROEPSGEBRUIK - 11.10.2016

Wanneer extra btw-aftrek bij wederverkoop roerend goed?

Bij de wederverkoop van een zgn. bedrijfsmiddel binnen de vijf jaar geniet u in bepaalde gevallen nog een extra btw-aftrek. Waar hangt dat desgevallend dan van af en hoe moet die extra btw-aftrek dan precies berekend worden?

RECHT OP AFTREK - TERMIJN - 11.10.2016

Vervaltermijn voor facturen van 2013!

Tot wanneer precies kan de btw op een inkomende factuur in aftrek gebracht worden en waarom is dat dan vooral nu van belang? Even kijken waar u precies op moet letten...

BTW-AFREKENING - OPEISBAARHEID - 11.10.2016

Wanneer is de btw pas opeisbaar bij ontvangst betaling?

De zgn. opeisbaarheid van de btw bepaalt in welke btw-aangifte de levering of dienst opgenomen moet worden. Geldt de regeling ter zake voor wie particulieren en overheden als klant heeft, ook voor niet-btw-plichtige vennootschappen, vzw’s, enz.?

BTW-AANGIFTE - VARIA - 11.10.2016

Nieuwe regeling voor vouchers op komst!

Onlangs werd een nieuwe richtlijn over de btw-behandeling van vouchers gepubliceerd, maar geldt die dan ook voor kortingsbonnen? Hoe zit die nieuwe regeling dan in elkaar en wat is het gevolg daarvan voor de huidige Belgische regelgeving?

BTW-TARIEF - 6% BTW - 11.10.2016

Gras afrijden in school tegen 6% btw?

Het verlaagd btw-tarief van 6% voor ‘schoolgebouwen’ blijft vragen oproepen. Waarvoor geldt het nu precies en waarvoor niet, en is er dan een bepaald attest vereist?

BTW-PLICHT - BTW-VRIJSTELLINGEN - 11.10.2016

Een sportleerkracht geeft bijlessen piano: met of zonder btw?

De scholen zijn opnieuw van start gegaan en daarmee ook de diverse opleidingen en bijlessen die gevolgd kunnen worden. De zgn. btw-onderwijsvrijstelling geldt echter niet zonder meer voor alle mogelijke lessen en/of bijlessen. Hoe zit dat dan precies?

SUCCESSIEPLANNING - BANKGIFT - 11.10.2016

Het bewijs van een bankgift wordt steeds moeilijker!

De bankgift blijft een populaire techniek inzake successieplanning. Gaat het echter niet om geld maar om effecten, dan wordt het steeds moeilijker om sluitend bewijs te verzamelen. Hoe komt dat en hoe kunt u dat oplossen?

REGISTRATIERECHTEN - VARIA - 11.10.2016

Vruchtgebruik en huur, minder registratierechten dan?

Als de verkoper van een pand een voorbehoud van vruchtgebruik of een levenslange huur bedingt, beïnvloedt dat dan de te betalen registratierechten? Is de leeftijd van de verkoper of de huurprijs daarbij van tel of niet? Hoe zit dat?

VLAAMS GEWEST - DAKISOLATIE - 11.10.2016

Nog snel vóór het jaareinde uw dak laten isoleren?

Haast en spoed is zelden goed, maar voor het Vlaams fiscaal voordeel voor dakisolatie geldt het tegendeel! Vanaf 2017 sneuvelt dat voordeel immers. Wat kunt u dan nu nog doen en is er in 2017 dan geen enkel voordeel meer?

VASTGOEDMAKELAAR - 11.10.2016

Kandidaat-kopers die online bieden?

Het Hof van Cassatie oordeelde dat alleen notarissen een pand openbaar kunnen verkopen, ook online. Hoe gaat u daar als vastgoedmakelaar mee om?

WONINGHUUR - CONFORMITEITSATTEST - 11.10.2016

Conformiteitsattest verplicht in Geraardsbergen


VASTGOEDMAKELAAR - VARIA - 11.10.2016

De vluchtelingen en de antiwitwasregeling...

Een kandidaat-huurder of -koper die afkomstig is uit Afghanistan contacteert u voor een huurwoning. Zijn er in zo’n geval voor u als vastgoedmakelaar extra verplichtingen inzake de antiwitwasregeling?

VLAAMS GEWEST - ENERGIEPRESTATIECERTIFICAAT - 11.10.2016

Wanneer is een energieprestatiecertificaat niet nodig?

U heeft in veel gevallen als u een pand verkoopt of verhuurt in het Vlaams gewest een energieprestatiecertificaat (EPC) nodig. Toch is dat niet altijd het geval. Wanneer is zo’n EPC niet noodzakelijk?

WONINGHUUR - OPZEGTERMIJN - 11.10.2016

De huurders zeggen op tegen de laatste dag


WONINGHUUR - SLECHTE BETALERS - 11.10.2016

Uw huurder tijdens de procedure in schuldbemiddeling

Omdat uw huurder zijn huur niet correct betaalde, startte u een procedure bij de vrederechter. Nu hoort u dat hij een collectieve schuldenregeling kreeg. Heeft die procedure dan nog zin? Kunt u een vonnis dat u al bekwam nog uitvoeren?

MEDE-EIGENDOM - RECHTEN & PLICHTEN - 11.10.2016

Samen een woning bezitten, maar één die er woont...

U bent samen met iemand anders eigenaar van een onroerend goed, maar enkel de andere eigenaar woont er effectief in. Kunt u daar dan een vergoeding voor vragen? Op welke basis wordt dit berekend?

BEDRIJFSLEIDER - REKENING-COURANT - 07.10.2016

Een te hoge rekening-courant zelf optimaliseren!

Een te hoog rekening-couranttegoed levert u fiscaal nadeel op. U kunt van dit nadeel echter gebruik maken in het kader van uw successieplanning. Als u het slim aanpakt, realiseert u zelfs een dubbel voordeel. Hoe doet u dat?

PENSIOEN & VERZEKERINGEN - GROEPSVERZEKERING - 07.10.2016

Liquidatiereserve in plaats van een groepsverzekering?

Door jaarlijks een liquidatiereserve aan te leggen, kunt u later bij de vereffening van uw vennootschap die reserve aan uzelf uitkeren zonder extra belasting. Is dat dan een goed alternatief voor een groepsverzekering of toch niet echt?

PRIVÉ - 07.10.2016

Wat met dakisolatie in 2017?

Vanaf 2017 schaft Vlaanderen de belastingvermindering voor dakisolatie af. Snel zijn is daar dus de boodschap, maar hoe zit dat in Wallonië en Brussel?

VASTGOED - WOONFISCALITEIT - 07.10.2016

Geen Brusselse woonbonus meer vanaf 2017!


BEROEPSKOSTEN - AFTREKBAARHEID - 07.10.2016

Is het een bijberoep of een hobby?

Het verlies van een activiteit in bijberoep kunt u aftrekken van de inkomsten uit uw hoofdberoep. Tenminste voor zover de fiscus niet vindt dat uw bijberoep eigenlijk ‘maar’ een hobby is! Wat vond de rechter daarvan op 12.04.2016?

VASTGOED - REGISTRATIERECHTEN - 07.10.2016

Toch verdeelrecht op onroerend goed bij uit uw bvba?

U privé bezit 1% en uw bvba 99% van een pand dat later bij de vereffening van uw bvba naar u privé komt. Betaalt u dan enkel het zgn. vast recht of toch nog registratierechten en hoeveel dan? Een ruling van 22.02.2016 verduidelijkt…

BTW - INTERNATIONALE VERRICHTINGEN - 07.10.2016

Gemakkelijker uw intracommunautaire levering bewijzen!

De verkoop van goederen aan een btw-plichtige klant in een andere EU-lidstaat mag zonder btw als u onder meer bewijst dat die goederen naar dat land vervoerd werden. Die bewijslast is sinds 01.07.2016 simpeler gemaakt! Hoezo?

ERVEN & SCHENKEN - SUCCESSIERECHTEN - 07.10.2016

Keuzebeding onder last, voortaan weer oké?

Het zgn. keuzebeding onder last wordt sinds 2013 als fiscaal misbruik bestempeld. Op 13.06.2016 heeft de Vlaamse Belastingdienst haar standpunt over zo’n bedingen echter herzien. Wat moet u hiervan onthouden?

WEBDIENSTEN - ONLINE SAMENWERKEN - 07.10.2016

Samenwerken met Samepage

Met collega’s of externen samenwerken aan een bepaald project kan op verschillende manieren. Hoe kan de cloudtool Samepage u helpen?

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 07.10.2016

Zo bouwt u een online portfolio

Heeft u geen of een beperkte website en wilt u toch graag uw producten of projecten in de kijker zetten? We zochten enkele webdiensten waar u een online portfolio kunt maken.

E-MAIL - E-ZINE - 07.10.2016

Een e-zine maken met Volleyy?

MailChimp is een populaire tool om e-zines te maken, te versturen en op te volgen. Kan nieuwkomer Volleyy concurreren met deze gevestigde waarde?

COMPUTER - SMARTPHONE - 07.10.2016

Hoe uw oudere iPhone of iPad wat versnellen?

Als uw iOS-toestel geen iOS 10 meer aankan en u geen geld heeft voor de nieuwste iPhone 7, hoe kunt u uw oudere toestel dan toch nog wat versnellen?