Alle domeinen

2016 - November

SOFTWARE - ANDROID - 30.11.2016

Een Android-smartphone aanpassen aan uw smaak

Zeker één aspect waarin Android iOS de loef afsteekt is de aanpasbaarheid van het systeem. Dit zijn vier manieren om Android nog meer naar uw hand te zetten, die in iOS niet mogelijk zijn.

COMPUTER - SMARTPHONE - 30.11.2016

Smartphone: toegankelijk voor iedereen?

Zowat iedereen heeft tegenwoordig een smartphone op zak. Daarom streven fabrikanten ervan naar een maximale toegankelijkheid, ook voor wie een of andere beperking heeft. Wat mag u hiervan verwachten?

COMPUTER - SMARTPHONE - 30.11.2016

Van iOS naar Android of omgekeerd

Heeft u een iPhone en wilt u overschakelen op Android of wilt u net andersom switchen van Android naar iOS? Met een aantal tools en apps kunt u de migratie eenvoudiger maken.

E-MAIL - E-MAILSOFTWARE - 30.11.2016

Mailapps voor uw iPhone en Mac

Sommige mailapps voor de iPhone bestaan ook in een Mac-versie. Is het de moeite waard om op beide toestellen om te schakelen naar dezelfde app?

SOFTWARE - VARIA - 30.11.2016

Notities delen met iOS 10


WEBDIENSTEN - VARIA - 30.11.2016

Verstuur heel grote bestanden via internet

Heel grote bestanden kunt u niet eenvoudig via e-mail versturen. Een aantal diensten bieden deze mogelijkheid wel. Welke zijn aan te raden?

ZOEKEN - INTERNET - 30.11.2016

Vervang Bing door Google in Windows 10

Windows 10 bevat overal sporen van Bing als zoekmachine. Die werkt goed, maar als u Google verkiest, dan kunt u met enkele aanpassingen Bing bijna volledig verwijderen uit Windows 10. Hoe gaat u te werk?

SOFTWARE - WINDOWS - 30.11.2016

Data migreren naar een nieuwe pc

U heeft een nieuwe computer gekocht waarop Windows 10 al voorgeïnstalleerd is. Dat is handig, maar hoe zet u nu uw documenten, uw Windows-accounts en programmaconfiguraties over naar dat nieuwe systeem?

EIGEN WEBSITE - SITEONTWERP - 30.11.2016

De belangrijkste fouten in webdesign

De gerenommeerde Nielsen Norman Group stelt jaarlijks een lijst op met de meest gemaakte fouten op het vlak van webdesign. Ook voor 2016 werd een nieuw overzicht opgemaakt. Een bloemlezing.

EIGEN WEBSITE - DOMEINNAAM - 30.11.2016

.shop voor uw webwinkel?

Heeft of overweegt u een webwinkel? Sinds kort kunt u hiervoor een specifieke domeinnaam registreren.

WEBDIENSTEN - ONLINE OFFICE - 30.11.2016

Zo maakt u schema’s en diagrammen

Bent u op zoek naar een webtool waarmee u flowcharts, organogrammen, websitestructuren of mindmaps kunt creëren? Wij testten er enkele voor u uit.

ZAKELIJK - HELPDESK - 30.11.2016

Klanten helpen via Helprace?

U moet openstaan voor de vragen en klachten van uw klanten. Helprace wil u helpen om al deze feedback te verzamelen en op te volgen. Interessant?

FACTUREN INNEN - 30.11.2016

Dagvaarden in faling om betaling te krijgen?

Wanneer kunt u een klant dagvaarden in faillissement? Welke voorwaarden moeten dan vervuld zijn? Levert zo’n dagvaarding u in de praktijk ook iets op? Wanneer is de aanstelling van een bewindvoerder vorderen een zinvol alternatief?

Mag u ook dreigen met zo’n dagvaarding om een slechte betaler tot betere gedachten te brengen? Welke risico’s loopt u dan?


BESCHERMDE WERKNEMERS - 30.11.2016

Een werknemersafgevaardigde ontslaan omdat hij de pensioenleeftijd zal bereiken?

Moet het bedrijf een werknemer altijd zelf opzeggen als hij weldra de pensioengerechtigde leeftijd bereikt? Is dat anders als het om een beschermde werknemer gaat? Wat zei de rechter daarover onlangs? Waarom loopt u soms zelfs een risico als u die werknemer ontslaat als hij al 65 is?

En waarom gaat u ook beter niet in op de vraag van een beschermde werknemer om hem te ontslaan om met brugpensioen te gaan?


OVERNAME - 30.11.2016

Een overname of investering in het buitenland: hoe een correcte DCF-analyse maken?

We gingen eerder al uitgebreid in op de valkuilen bij het berekenen van de gewogen gemiddelde kapitaalkost (GGK) in het kader van een ‘discounted cash flow’-analyse.

Hoe bepaalt u die GGK correct als u in het buitenland investeert?

Met welke cashflows houdt u dan rekening? Hoe reflecteert u politieke of landenrisico’s in uw analyse?


KOSTEN OPTIMALISEREN - 30.11.2016

Economische werkloosheid duurder: hoe ‘responsabiliseringsbijdrage’ optimaliseren?

Ondernemingen die een overmatig gebruik maken van het systeem van tijdelijke werkloosheid omwille van economische redenen worden bestraft met een responsabiliseringbijdrage.

Naar aanleiding van de begrotingscontrole 2016 wordt dit stelsel nu grondig hervormd. Hoe worden de nieuwe bijdragen berekend? Hoe kunt u toch nog een stukje optimaliseren? Wat zegt de RVA daarover zelf?


LOONKOST OPTIMALISEREN - 30.11.2016

Jobstudenten: nu soepelere regels?

De regeling voor jobstudenten wijzigt vanaf begin 2017. U zal vanaf dan studenten langer en flexibeler kunnen inzetten. Hoe werken de nieuwe regels precies?

FACTUUR - 30.11.2016

Niet-conforme aankoopfactuur: btw nu toch recupereerbaar?

Volgens de media kunt u de btw nu omwille van een uitspraak van het Hof van Justitie ook zonder conforme factuur recupereren. Is dat ook effectief het geval? Wat zei het Europees Hof precies en welke gevolgen heeft die uitspraak als u een btw-controle krijgt?

Kunt u ook tijdens een controle nog aan uw leverancier vragen om een correcte factuur op te stellen? Mag de Btw u dan nalatigheidsinteresten aanrekenen?


ROERENDE VOORHEFFING - 30.11.2016

Interest rekening-courant nu snel betalen?

Vanaf 1 januari 2017 stijgt de roerende voorheffing van 27% naar 30%. Doet u er daarom goed aan nu nog snel voor het jaareinde de interesten op de rekening-courant van de bedrijfsleider te betalen of is dat toch niet noodzakelijk?

CONTROLE - 30.11.2016

Bijzondere onderzoekstermijn: nu strengere regels voor de fiscus?

Het Hof van Cassatie heeft recentelijk beslist dat een voorafgaande kennisgeving toch niet enkel verplicht is als de fiscus tijdens de bijzondere onderzoekstermijn van zeven jaar onderzoeksdaden stelt bij de belastingplichtige zelf, maar ook als hij onderzoeksdaden stelt bij ‘derden’.

Wanneer speelt die bijzondere aanslagtermijn? Wanneer is er sprake van onderzoeksdaden en wanneer (nog) niet? Kan de fiscus zomaar onbeperkt bij derden inlichtingen vragen over de fiscale situatie van een belastingplichtige?


VASTE INRICHTING - 30.11.2016

Hoe verdeelt u de resultaten correct tussen een hoofdhuis en een vaste inrichting?

Veel bedrijven starten een buitenlandse activiteit initieel op via een vaste inrichting eerder dan meteen ter plaatse een vennootschap op te richten.

Hoe verdeelt u de resultaten dan correct over het hoofdhuis en haar vaste inrichting? Welke principes hanteren het nieuwe artikel 7 van het OESO-modelverdrag en een ontwerp van circulaire hiervoor?


LOONOPTIMALISATIE - 30.11.2016

Hospitalisatieverzekering: verlies de wachtpolis niet uit het oog!

Veel ondernemingen hebben voor hun personeel een collectieve hospitalisatieverzekering onderschreven. Dat kan het bedrijf echter duur te staan komen als u vergeet het personeel over het bestaan van een wachtpolis te informeren.

Wat verzekert zo’n wachtpolis precies? Wat is het risico als u daarover geen informatie geeft? Hoe zorgt u ervoor dat het bedrijf te allen tijde aan zijn informatieplicht voldoet?

Waarmee moet u opletten als u in het verleden al een informatievergadering organiseerde?


DIVIDEND - 30.11.2016

Nu snel dividend uitkeren niet altijd zinvol?

Omdat de roerende voorheffing op 1 januari 2017 stijgt naar 30%, overweegt ook u wellicht om nu snel nog een dividend uit te keren. Is het mogelijk om vandaag ook al een VVPR-bis-dividend toe te kennen?

SUCCESSIE - 30.11.2016

Samenwonen: toch gevolgen voor langstlevende

Steeds meer mensen opteren voor de een of andere vorm van samenwonen. Zij gaan er dan vaak van uit dat er nog weinig verschil is tussen huwen en (wettelijk) samenwonen. Toch zijn er wel degelijk belangrijke verschillen, zowel voor de tarieven in de erfbelasting als voor het erfrecht van de langstlevende. Wat moet u daarover weten als uw kind bv. overweegt om te gaan samenwonen?

ERFBELASTING - 30.11.2016

Aandelenopties: welke waarde aangeven?

Voor kaderleden in internationale groepen maken aandelenopties vaak een substantieel vermogensbestanddeel uit. Bedrijfsleiders kunnen via aandelenopties eveneens op een fiscaal vriendelijke manier geld uit hun vennootschap halen. Hoe werkt dat? Wanneer en tegen welke waarde moet u die aandelenopties dan in een aangifte nalatenschap opnemen? Wat zei Vlabel daarover onlangs?

SUCCESSIEPLANNING - 30.11.2016

Verzekeringsgift: klaart de hemel nu op?

Eind 2015 besliste de Vlaamse Belastingdienst dat er na een verzekeringsgift toch erfbelasting verschuldigd is op de volledige uitkering. Welke oplossingen voorzag Vlabel zelf? Welke alternatieven zijn er sindsdien nog mogelijk om toch een levensverzekering te schenken zonder achteraf met erfbelasting geconfronteerd te worden? Welke oplossing biedt het nieuwe Vlaamse ontwerp van decreet u nu?

SUCCESSIEPLANNING - 30.11.2016

Schenking vastgoed: hoe optimaliseren?

Nu de tarieven voor het schenken van onroerende goederen in de drie gewesten verlaagd zijn, zit schenken van vastgoed duidelijk in de lift. Hoe gaat u daarbij het best te werk? Wanneer is ‘schenken in schijfjes’ toch nog zinvol? Waarom moet u dan tussen twee opeenvolgende schenkingen telkens drie jaar wachten? Moet u na zo’n schenking ook nog drie jaar in leven blijven?

SCHENKING - 30.11.2016

Een nieuwe editie van de ‘kaasroute’?

Nu schenkingen met voorbehoud van vruchtgebruik voor de Nederlandse notaris in Vlaanderen soms toch belast worden, raden Nederlandse notarissen systematisch een schenking met rentelast aan. Is die techniek wel even sluitend of kunt u dan toch beter een maatschap oprichten? Waarom is dat ook interessant als u in het Brussels of het Waals gewest woont?

ONROEREND GOED - 30.11.2016

Regelmatig op controle bij uw huurder?

Mag u een verhuurde woning bezoeken om te controleren of uw huurder uw pand in goede staat houdt? Mag u een reservesleutel bijhouden? Wanneer mag u die gebruiken? Mag de huurder het slot veranderen? Welke afspraken maakt u over dat alles het best in het huurcontract? Wat doet u als u een aannemer herstellingen moet laten uitvoeren? En wat als de huurder niet opdaagt op de afspraak?

BELEGGEN - 30.11.2016

Op zoek naar hoger rendement?

Waarom is het vandaag nog belangrijker om obligaties met een negatief restrendement te verkopen? Hoe herbelegt u de vrijgekomen gelden dan het best?

BELEGGEN - 30.11.2016

Farmasector: beterschap in zicht?

Hoewel de farmasector bekendstaat voor zijn gestage winstontwikkeling liet die sector het de laatste tijd op de beurs afweten. Waarom staat de farmasector vandaag onder druk? Zijn de groeivooruitzichten voor de lange termijn toch nog intact? Kortom, hoe heilzaam is een belegging in geneesmiddelen vandaag nog voor u? Hoe benadert u een investering in die sector dan het best?

BELASTINGEN - AANDELEN - 30.11.2016

Aandelenverkoop: nu in feite ook al belastbaar?


BELEGGEN - FONDSEN - 30.11.2016

Is uw fonds een prijsbeest?

Bij de verkoop van fondsen wijst uw bankier graag naar een ‘winnend’ fonds of een fonds met sterren. Hoe gaat men daarbij te werk en is het eigenlijk interessant om zo’n prijsbeest te kopen? Blijven die op termijn goed presteren?

BELASTINGEN - PROCEDURE - 30.11.2016

Nu nog een vraag om inlichtingen in de bus?

Uw eenmanszaak heeft van de fiscus een zgn. vraag om inlichtingen ontvangen over uw inkomsten van 2013. Kan dat eigenlijk nog wel en is het dan van belang om daar snel op te antwoorden of net niet? Wat is er ter zake van belang?

BELASTINGEN - ROERENDE VOORHEFFING - 30.11.2016

Liever geen 30% rv op spaarpot bvba?

De roerende voorheffing (rv) die verschuldigd is bij de liquidatie van een bvba zou gaan stijgen tot 30%. Blijft de zgn. liquidatiereserve een uitweg bieden?

SCHENKING - VARIA - 30.11.2016

Schenken met een ‘welzijnsclausule’?


BELASTINGEN - BEROEPSKOSTEN - 30.11.2016

Kosten maar aftrekbaar in 2016 als factuur van 2016 is?

U plaatst een bestelling die in december 2016 geleverd wordt. De factuur van uw leverancier volgt echter pas begin 2017. Is die uitgave dan nog aftrekbaar in 2016 of pas in 2017 of mag u dat eigenlijk gewoon kiezen?

SCHENKING - VARIA - 30.11.2016

Is het een schenking of een cadeau?

Het is fiscaal interessanter om een cadeau te geven dan een schenking te doen, maar vanaf wanneer wordt een cadeau dan eigenlijk als een schenking beschouwd? Even toelichten aan de hand van een aantal praktijkgevallen...

BELASTINGEN - VOORDEEL VAN ALLE AARD - 30.11.2016

Privé belastbaar voordeel woning ongrondwettig?

Het zgn. voordeel gratis woonst wordt zwaarder belast als de eigenaar een vennootschap is, dan als het een natuurlijk persoon is. Volgens de rechter is dat verschil niet gerechtvaardigd, maar kunt u daar nu ook uw voordeel mee doen?

GOED OM TE WETEN - BELASTINGCONTROLE - 29.11.2016

Fiscale gevolgen van pc-banking!


GOED OM TE WETEN - BELASTINGAANGIFTE - 29.11.2016

Onjuiste aangifte, dus 50% boete?


PATIËNTENWENKEN - LOONTREKKENDEN - 29.11.2016

Riskeert men ontslag na het oordeel van de ZF-arts?

Stel, omdat de adviserend geneesheer van het ziekenfonds meent dat een arbeidsongeschikte patiënt terug kan gaan werken, zet diens werkgever hem voor de keuze: het werk hervatten of ontslagen worden. Kan dat zomaar?

GRONDIG ONDERZOCHT - PATIËNTENPLICHTEN - 29.11.2016

Kan men een lastige patiënt ‘buitenzetten’?

Stel, een patiënt doet vervelend t.o.v. de behandelende arts en het verplegend personeel. Kan het ziekenhuis de behandeling om die reden weigeren voort te zetten en de patiënt ‘de deur wijzen’? Een recent vonnis licht toe...

HUISARTSEN - GLOBAAL MEDISCH DOSIER - 29.11.2016

Overstappen op MyCareNet in 2017 of zelfs in 2016?

Stel, u bent, als huisarts, nog niet overgeschakeld op de elektronische verlenging van uw gmd’s. Dat kan geen kwaad, maar welke voordelen kan het bieden om die stap toch al (zo vlug mogelijk) te zetten?

ONROEREND GOED - VERHUREN - 29.11.2016

Vraagt u een te hoge prijs voor uw huurappartement?

Stel, u zet een appartement te huur voor een bepaalde prijs, maar een kandidaat-huurder laat u weten dat u te veel vraagt. De website ‘huurschatter’ zegt immers veel minder. Bepaalt u uw huurprijs als verhuurder dan niet meer zelf?

ASSOCIATIES - 29.11.2016

Btw en kostenassociaties: wat is er nu van?

Zgn. kostendelende verenigingen kunnen vrijgesteld worden van btw, maar dan alleen als ze aan bepaalde voorwaarden voldoen. Nu zouden deze voorwaarden eigenlijk ook gelden voor kostenassociaties van (tand)artsen. Wat houdt dit in?

VENNOOTSCHAP - 29.11.2016

Tweede verblijf nog als ‘loon’?

Ingevolge twee nieuwe cassatiearresten zou het toch weer onmogelijk geworden zijn dat een buitenverblijf in uw bvba ‘zit’. Klopt dat of is dat overdreven?

AUTO - BRANDSTOFKOSTEN - 28.11.2016

Aftrek tankkosten lager dan 75%?


AFTREKBARE KOSTEN - VARIA - 28.11.2016

Een extra fiscale korting voor uw nieuwe camionette?

Doet u een investering zonder ervoor te lenen, dan krijgt u onder bepaalde voorwaarden een zgn. belastingkrediet. U wilt nu een camionette aankopen en u gaat een klein stukje bijlenen. Heeft u dan nog recht op dat belastingkrediet?

BELASTINGAANGIFTE - VARIA - 28.11.2016

Kind verhuist: beter vóór of na 01.01?


BELASTBARE INKOMSTEN - VARIA - 28.11.2016

Forfait en witte kassa gaan niet meer samen!


AFSCHRIJVINGEN - 28.11.2016

Occasie ook afschrijven op vijf jaar?


BTW - AUTOKOSTEN - 28.11.2016

Beperkt tot 50% is niet altijd de helft!


CONTROLE EN BETWISTINGEN - FISCALE CONTROLE - 28.11.2016

Oei, de fiscus komt op bezoek!?

U ontvangt een bericht van uw controleur die bij u een fiscale controle wil uitvoeren. Hoe kunt u zich daar dan het best op voorbereiden? Wat mag uw controleur dan eigenlijk allemaal vragen of mag die zomaar beginnen rond te snuffelen?

SOCIALE BIJDRAGEN - 28.11.2016

Drie redenen om nu te betalen!

Tegen het einde van het jaar is het extra van belang om ervoor te zorgen dat al uw sociale bijdragen betaald zijn. Waarom is dat precies?

AFTREKBARE KOSTEN - VARIA - 28.11.2016

Lenen bij uw ouders, hoe zit dat fiscaal?

U wilt een investering doen en u gaat daarvoor een lening aan bij uw ouders waarop u interesten betaalt. Gaat dat eigenlijk zomaar? Zijn die interesten voor u dan fiscaal aftrekbaar en worden uw ouders belast op die interesten?

AFTREKBARE KOSTEN - AFSCHRIJVINGEN - 28.11.2016

Investering eerst privé gebruikt en nu voor uw zaak...

U heeft een tijdje terug een aantal zaken zoals een auto of pc gekocht die u louter privé gebruikt, maar nu wilt u die echter graag voor uw zaak gaan gebruiken. Mag u daarop dan nu nog afschrijven en hoe zit dat dan eigenlijk met de btw?

AUTO - VARIA - 28.11.2016

Met een dikke Jaguar rondrijden!?

Een controleur weigert vaak de fiscale aftrek van een dure auto omdat hij dat overdreven kosten vindt. Onlangs heeft de zgn. Rulingdienst daar echter anders over beslist. Is het dan voortaan sowieso mogelijk en wat is daarbij van belang?

RSZ-VERMINDERINGEN - 25.11.2016

Minder RSZ op komst voor derde t.e.m. zesde werknemer

Vanaf 1 januari 2017 zal de RSZ-vermindering voor de aanwerving van een derde t.e.m. zesde werknemer nog voordeliger worden, aldus een wetsontwerp. Wacht u dan beter met aanwerven tot na Nieuwjaar?

STARTBAANVERPLICHTING - 25.11.2016

Extra jongeren als startbaan nodig in 2017?


ONTSLAG OM DRINGENDE REDEN - 25.11.2016

Afspraken over kosten ook van belang bij ontslag?

Stel, een werknemer met een baanjob blijft weigeren om te werken met het (nieuwe) systeem om bestellingen door te geven, daar dat extra kosten voor hem zou meebrengen. Kunt u dan ontslaan om dringende reden? Een arrest licht toe...

OPZEGGINGSTERMIJN - DEELTIJDSE ARBEID - 25.11.2016

Kan een halftijdse een voltijdse, kortere opzeg doen?

Stel, u zegt een bediende op die halftijds werkt. Haar opzegtermijn bedraagt in principe acht weken. In de plaats daarvan zou ze nog vier weken voltijds komen werken. Komt zo’n kortere, maar voltijdse opzegtermijn op hetzelfde neer?

VAKANTIE EN INHAALRUST - 25.11.2016

Hoe toezien op de opname van vrije dagen van 2016?

Nu het einde van het jaar 2016 nadert, is het nodig om erop toe te zien dat uw werknemers al hun vakantie- en andere ‘vrije’ dagen opgenomen hebben. Waarom moet u daarop toezien en hoe doet u dat?

PENSIOEN - 25.11.2016

Onder welke voorwaarden met pensioen in 2017?

Stel, een oudere werknemer geeft aan dat hij in 2017 zou willen stoppen met werken en ‘met pensioen’ zou willen gaan. Welke voorwaarden zullen er in 2017 van toepassing zijn voor wettelijk pensioen of vervroegd pensioen?

LOONSVERHOGING - 25.11.2016

Hoe ontwijkt u de loonnormkwestie?

Voor 2017 zal er weer een loonnorm gelden... maar die moet zelfs nog bepaald worden. Men zou ook strenger gaan bestraffen. Moet u daarop wachten?

DEELTIJDSE ARBEID - RVA - 25.11.2016

Van 24 uur naar 16 uur per week: wat met de IGU?

Stel, iemand werkt deeltijds en ontvangt nog een opleg van de RVA, een zgn. inkomensgarantie-uitkering (IGU). Als u minder werk zou hebben en zijn uren wilt verminderen, moet dat dan via een ontslag of kan dat in wederzijds akkoord?

BTW - VARIA - 24.11.2016

Jaareinde ideaal om uw btw te optimaliseren?

Tegen het einde van het jaar moet uw btw-tegoed kleiner zijn dan anders om het effectief te kunnen terugvragen. Het jaareinde is daarnaast ook het moment om uw btw-verplichtingen eventueel aan te passen. Even kijken wat van belang is...

SOCIAAL STATUUT - SOCIALE BIJDRAGEN - 24.11.2016

Nu het moment om minstens 7% te besparen!


OFFERTES & CONTRACTEN - VARIA - 24.11.2016

Sorry, kunt u factureren op de bvba?

U voert werken uit aan een privéwoning en tegen dat u gaat factureren, vraagt de klant om dat op zijn bvba te zetten. Kan dat zomaar of is dat toch opletten?

FISCAAL - BELASTINGCONTROLE - 24.11.2016

Hoezo, mijn privérekening ook?


VERZEKERINGEN - AUTO - 24.11.2016

U heeft een auto-ongeval privé, wat met de belastingen?

U vertrekt op weekend naar zee met de auto van uw zaak en u krijgt een ongeval of pech. Zijn de herstellingskosten dan fiscaal aftrekbaar en is de eventuele schadevergoeding van de verzekering belastbaar? Hoe zit dat nu eigenlijk?

BTW - 12%-TARIEF - 24.11.2016

Voortaan 12% btw voor private werken in sociale woning!

Vanaf 01.01.2017 geldt in principe het 12%-btw-tarief voor sociale huisvesting ook voor de privésector. Voor welke werken geldt dat dan en telt daarvoor eigenlijk de datum van uw offerte of de datum op het einde van uw werken?

VENNOOTSCHAP - BELASTING - 24.11.2016

De winst veilig ‘oppotten’ in uw vennootschap?

U wilt de ‘opgepotte’ winst in uw vennootschap veilig beleggen zonder daarbij de notionele interestaftrek te verliezen. Hoe zit dat dan in feite en wat zijn dan eigenlijk uw mogelijkheden?

VOORAFBETALING - 24.11.2016

Nu 17,5% voorafbetalen volstaat!


VENNOOTSCHAPSBELASTING - VARIA - 24.11.2016

Welke papieren mag u in 2017 verticaal klasseren?

U wilt eerstdaags ‘grote kuis’ houden in het archief van uw vennootschap. Welke papieren van welke jaren mag u dan ‘verticaal klasseren’? Wat moet u nog bijhouden zo u in 2017 een belasting- of btw-controleur op bezoek zou krijgen?

PRIVÉWONING IN VENNOOTSCHAP - VARIA - 24.11.2016

Goedkoop huren van uw bvba en dan duur doorverhuren?

Een collega van u heeft het gevonden... Hij huurt een pand van zijn vennootschap voor een bedrag gelijk aan het voordeel gratis woning en verhuurt het dan privé verder aan een derde voor een veel hoger bedrag. Een goed idee of niet?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - VARIA - 24.11.2016

Laattijdig attest, dus geen investeringsaftrek?

Voor bepaalde investeringen krijgt u een verhoogde investeringsaftrek mits u beschikt over een tijdig aangevraagd attest. Wat als u dat te laat aanvraagt?

BEROEPSKOSTEN - 24.11.2016

Ongeval tijdens privéverplaatsing...


VENNOOTSCHAPSBELASTING - VARIA - 24.11.2016

Zijn het nu reclameartikelen of relatiegeschenken?

Met de eindejaarsperiode voor de deur, wilt u uw klanten een klein cadeautje geven zoals een kalender of een sleutelhanger. Hoe zit dat ook alweer fiscaal? Zijn dat dan reclameartikelen of relatiegeschenken en wat met de btw?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - VARIA - 24.11.2016

Roerende voorheffing stijgt alweer!?

Vanaf 01.01.2017 zou de rv 30% zijn. Geldt dat dan voor alle interesten en dividenden die u van uw bvba ontvangt en hoe kunt u daarop eventueel anticiperen?

PRIVÉWONING IN VENNOOTSCHAP - VRUCHTGEBRUIK - 24.11.2016

Vruchtgebruik en de gespreide taxatie van meerwaarden

Uw vennootschap wil het vruchtgebruik verkopen dat zij heeft op een pand. Kan de winst bij die verkoop dan gespreid belast worden? Komt omgekeerd de aankoop van een vruchtgebruik ook in aanmerking als geldige herbelegging?

INVESTERINGSAFTREK - 24.11.2016

Investeringsaftrek voor webshop?


EXTRALEGAAL PENSIOEN - VRIJ AANVULLEND PENSIOEN ZELFSTANDIGEN - 24.11.2016

Een VAPZ naast uw groepsverzekering, doen of niet?

Op 14.10.2016 verscheen de circulaire met de voor 2016 maximaal aftrekbare VAPZ-premie. Hoe zit dat nu eigenlijk weer, zo’n VAPZ? Kunt u die ook afsluiten als u al een groepsverzekering heeft en wat zijn dan de gevolgen?

FISCAAL - AFSCHRIJVINGEN - 23.11.2016

Webshop en witte kassa: digitale investering!


PERSONEEL - ALTERNATIEF BELONEN - 23.11.2016

Maaltijdcheques ook als uw personeel een maaltijd krijgt?

U overweegt om uw werknemers als extra voordeel maaltijdcheques toe te kennen. Kunt u dat echter wel doen als ze bij u ook een broodje of maaltijd krijgen in uw zaak? Wat wijzigde er daar sinds 2016?

HANDELSHUUR - CONTRACT - 23.11.2016

Wat als het handelspand dat u huurt niet ‘instapklaar’ is?

Een collega huurde een nieuw pand dat nog verder afgewerkt moest worden om er zijn zaak in onder te brengen. Is het dan aan hem om te zorgen dat alle brand- en EPB-normen gehaald worden? De rechter sprak zich onlangs uit...

PERSONEEL - INSPECTIE - 23.11.2016

Sociale flitscontroles in de horeca...

De komende maanden zullen er zgn. flitscontroles gehouden worden in de horeca. Hoe zit dat precies en hoe kunt u zich daar dan op voorbereiden?

FISCAAL - BELASTINGCONTROLE - 21.11.2016

Bij het minste foutje, 50% ‘boete’?

Bij een onjuiste aangifte kan de fiscus wel een ‘boete’ opleggen, maar niet zomaar direct één van 50%, zei de rechter. Waarom is dat extra van belang?

FACTUUR - VARIA - 21.11.2016

Kost maar aftrekbaar in 2016 als factuur van 2016 is?

U plaatst een bestelling die in december 2016 geleverd wordt. De factuur van uw leverancier volgt echter pas begin 2017. Is die uitgave dan nog aftrekbaar in 2016 of pas in 2017 of mag u dat eigenlijk gewoon kiezen?

PRIVÉ - ONROERENDE INKOMSTEN - 17.11.2016

Beroepsmatig gebruik door de huurder, wat is dat precies?

In uw huurcontract verbiedt u uw huurder om de kosten van het pand in zijn belastingaangifte af te trekken. Die doet dat ook niet en tóch belast de fiscus u op een beroepsverhuur. Hoezo? Wat zei de rechter daarvan op 04.05.2016?

INVESTERINGEN - INVESTERINGSAFTREK - 17.11.2016

Attest energiebesparende investering cruciaal!


BEDRIJFSLEIDER - VOORDEEL VAN ALLE AARD - 17.11.2016

Uw kuisvrouw en tuinman betalen via uw vennootschap?

Sinds kort bestaat er een fiscaal vriendelijk verloningssysteem waardoor werknemers gebruik kunnen maken van bepaalde huishoudelijke diensten die betaald worden door u als werkgever. Hoe werkt dat en is dat ook voor u mogelijk?

BRUSSELS GEWEST - FISCAAL - 17.11.2016

Vastgoed schenken in Brussels gewest ook goedkoper!

Sinds 01.01.2016 kunt u ook in het Brussels gewest onroerend goed goedkoper schenken. Hoe zit het een en ander concreet in elkaar en wat als de schenker binnen de drie jaar na de schenking overlijdt?

ERVEN & SCHENKEN - VARIA - 17.11.2016

Optioneel beding van terugkeer zonder verkooprecht?

U wilt een appartement of het geld daarvoor schenken aan uw dochter. Het liefst zou u ook een beding van terugkeer in de akte willen, maar dat kost u tegenwoordig 10% registratierechten! Hoe vermijdt u die met behoud van flexibiliteit?

PRIVÉ - BELEGGEN - 17.11.2016

Beleggen in een zgn. fonds dédié?

Wellicht stijgt de roerende voorheffing vanaf 2017 van 27% naar 30%. Om daaraan te ontsnappen, kunt u beleggen in een Tak 23-verzekering of in een zgn. fonds dédié! Wat is dat juist en wat zei de Rulingdienst daarvan op 02.02.2016?

CONTROLE & GESCHILLEN - 17.11.2016

Beste fiscus, waarom die belastingverhoging?


VASTGOED - VRUCHTGEBRUIK - 17.11.2016

Werken door de vennootschap bij u privé belastbaar?

Een bvba laat serieuze werken uitvoeren aan het beroepsmatig gebruikte deel van de woning die zij in vruchtgebruik heeft. De fiscus belast daarom de blote eigenaar op een voordeel alle aard. Kan dat? Wat zei de rechter op 26.06.2015?

INTERESTEN - 17.11.2016

Uw vennootschap als spaarboekje?

Het geld op uw spaarboekje brengt bijna niets op. Leent u dat geld dan niet beter uit aan uw bvba zodat zij niet moet lenen en u een hoger rendement heeft?

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 15.11.2016

Chatten met de collega’s

Het voordeel van chat ten opzichte van e-mail is de directere realtimecommunicatie. HipChat en ChatWork bieden u de mogelijkheid om te chatten in een professionele context. Wij testten beide tools voor u uit.

EIGEN WEBSITE - DOMEINNAAM - 15.11.2016

Gratis mail- en websitehosting voor uw domeinnaam

Heeft u een domeinnaam of wilt u er één aanschaffen, dan moet u niet meteen betalen voor web- of mailhosting. Sommige domeinregistrars geven namelijk gratis mail- en/of webhosting weg. Dit zijn enkele mogelijkheden.

VERVOER - AUTO - 15.11.2016

Besparen op autokosten

De nieuwe website myCarPlatform.com wil u helpen om uw autokosten in toom te houden. Interessant?

SOFTWARE - BROWSER - 15.11.2016

Kopiëren via rechtermuisknop weer laten werken

Soms komt u nog websites tegen waar het menu van de rechtermuisknop uitgeschakeld is om u zo te verhinderen om tekst of afbeeldingen te kopiëren. Hoe omzeilt u die beperking?

BEVEILIGING - PRIVACY - 15.11.2016

Google volgt u nu ook bij het surfen


WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 15.11.2016

De beste apps voor LinkedIn

LinkedIn is hét kanaal om uw professionele contacten te onderhouden en uit te breiden. Met welke apps krikt u de mogelijkheden nog verder op?

BEVEILIGING - PRIVACY - 15.11.2016

Cookies onder controle

Cookies zijn kleine tekstbestandjes die door een webserver op uw computer geplaatst kunnen worden. Sommige zijn nuttig, andere willen uw surfbewegingen volgen. Hoe scheidt u het kaf van het koren en hoe beheert u cookies optimaal?

EIGEN WEBSITE - SITEANALYSE - 15.11.2016

Zo begrijpt u Google Analytics beter


E-MAIL - VARIA - 15.11.2016

HelpMonks: e-mail voor teams

Communiceert uw verkoop- of supportteam met uw klanten, zonder dat u daar zelf een overzicht van heeft? Helpmonks wil dit vermijden via ‘shared mailboxes’.

SOFTWARE - ZIP - 15.11.2016

Hoe werkt u het best met gecomprimeerde bestanden?

Zeker als u nog via e-mail grotere bestanden uitwisselt, loont het de moeite die bestanden te comprimeren om zo ruimte te besparen. Wat heeft u daarvoor nodig?

SOFTWARE - WINDOWS - 15.11.2016

Weer met een schone lei beginnen in Windows 10

Windows 10 kan weleens flink wat kuren vertonen. Meestal volstaat het met Systeemherstel terug te keren naar het verleden, maar soms moet u helemaal opnieuw beginnen.

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 15.11.2016

Een virtuele uitnodiging stuurt u zo

U wilt klanten, leveranciers of andere zakenrelaties uitnodigen voor een bedrijfsevenement. Welke meerwaarde kunnen online tools dan bieden?

SOFTWARE - BROWSER - 15.11.2016

Surf nog beter met Firefox… versie 50

Firefox bestaat al sinds 2002 en is nu aangekomen bij versie 50. Wij laten u zien hoe u hiermee efficiënter surft.

AFSCHRIJVING - 15.11.2016

Vanaf wanneer mag u afschrijven?

Op een investering die uw kmo nú nog doet, mag ze toch een heel jaar afschrijven! Wanneer is er echter sprake van een investering en hoe bewijst u dat?

FINANCIEEL - 15.11.2016

Een betwiste aanslag toch betalen?


AFSCHRIJVINGEN - 15.11.2016

120% afschrijven, ook degressief?


VOORDEEL GRATIS AUTO - 15.11.2016

Hoger voordeel auto door tankkaart?


ONROEREND GOED - HUUR - 15.11.2016

Mijn bureau staat in mijn living, wat nu?

Verhuurt u een deel van uw privéwoning aan uw bvba, dan moet u het beroepsgebruik kunnen aantonen. Wat dan als u geen aparte bureauruimte heeft?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - ONKOSTENVERGOEDING - 15.11.2016

De zgn. 40 dagenregel buitenspel gezet?

Bent u meer dan vijf uur per dag op de baan, dan kunt u een belastingvrije vergoeding opnemen voor zover u de zgn. 40 dagenregel niet overschrijdt. Op 08.06.2016 zag een rechter dat toch anders! Oei, hoe zit het dan nu eigenlijk?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - LOON - 15.11.2016

Nog een extra loon voor het verlaagd tarief of beter niet?

U heeft tot nu toe in 2016 iedere maand € 2.000 loon opgenomen. Nu blijkt dat dit niet genoeg is opdat uw vennootschap niet uitgesloten zou worden van het verlaagd tarief. Loont het dan nog de moeite om extra loon op te nemen of niet?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - VARIA - 15.11.2016

Minder winst in 2016 dankzij overlopende rekeningen?

Uw vennootschap heeft een aantal vorderingen die niet meer in 2016 betaald zullen worden. Mag u die opbrengsten dan via zgn. overlopende rekeningen naar 2017 laten overboeken en dus de winst van boekjaar 2016 verminderen?

PRIVÉWONING IN VENNOOTSCHAP - VRUCHTGEBRUIK - 15.11.2016

Een vruchtgebruik vervroegd beëindigen, hoe zit dat?

Een vruchtgebruik kan verlengd worden, maar kan uw vennootschap het vruchtgebruik ook stopzetten vóórdat de overeengekomen termijn verstreken is? Wat zijn dan de fiscale gevolgen en hoe zit dat met de registratierechten?

FISCALE VERMINDERINGEN - VARIA - 14.11.2016

Toch nog Vlaams fiscaal voordeel dakisolatie?


ONROEREND GOED - BTW - 14.11.2016

Controle op uw btw-aangifte nieuwbouw?

Bij btw-controles op de aangifte bouwwaarde werd er in 2015 zo’n negen miljoen euro achterstallige btw en boetes geïnd! Hoe zit dat ook alweer met die aangifte en waarop moet u zeker letten? Wat als uw controleur toch btw navordert?

INVESTERINGSAFTREK - 14.11.2016

Webshop als digitale investering?


BELASTBARE INKOMSTEN - ROERENDE INKOMSTEN - 14.11.2016

Roerende voorheffing naar 30%, ook voor u?

In kader van de begrotingsmaatregelen zal de roerende voorheffing vanaf 2017 allicht stijgen naar 30%. Wat is het gevolg daarvan dan eigenlijk voor uw geldbeleggingen en hoe zit dat dan als u een gemeubelde studio verhuurt?

FISCALE CONTROLE - 14.11.2016

Tijd voor uw uitgavencheck!

Heeft u meer uitgegeven dan verdiend dit jaar, dan riskeert u knap vervelende vragen van de fiscus. Hoe kunt u dat nu alsnog vermijden?

FISCAAL - AFSCHRIJVINGEN - 14.11.2016

Nog snel investeren om extra kosten te maken?

Door dit jaar nog extra investeringen te doen, kunt u uw belastbare winst over 2016 nog wat drukken. Moet die investering dan dit jaar ook nog effectief geleverd zijn of is een offerte waarop u een voorschot betaalt ook goed?

ASSOCIATIE - 14.11.2016

Hoe regelt u de toetreding van een nieuwe associé?

Stel, u heeft een associatie met drie (tand)artsen en het is de bedoeling dat er een vierde associé bij gaat komen. Moet de bestaande overeenkomst dan beëindigd worden en een nieuwe met vier gesloten worden?

BRANDVERZEKERING - 14.11.2016

Winter is daar, brandverzekering nog up-to-date?

Tijdens de winter neemt het risico op vorstschade, overstromingen en ander onheil weer toe. Hoe vermijdt u in het voorkomende geval dat uw brandverzekering u minder vergoedt dan wat u voor ogen had?

ORDE DER ARTSEN - ZIEKENHUISARTSEN - 14.11.2016

Richtlijnen over de procedure voor een medical audit

Zoals u weet, heeft de hoofdarts de bevoegdheid om een zgn. gerichte medical audit op een dienst te organiseren. Op welke manier geeft een nieuw advies van de Nat. Raad concrete invulling aan de vraag hoe dit in zijn werk gaat?

PRIVÉ - SCHENKEN - 14.11.2016

Hoe verstandig vastgoed schenken?

Door de lage schenkbelasting bent u van plan om vastgoed te schenken aan uw kinderen. Is het voldoende dat u dat doet met voorbehoud van vruchtgebruik om de controle te behouden of bouwt u het best ook nog andere modaliteiten in?

GRONDIG ONDERZOCHT - AUTOKOSTEN - 14.11.2016

Reparatie auto in Zwitserland ook aftrekbaar?

Stel, uw auto moet hersteld worden tijdens een vakantie in het buitenland. Kunt u de factuur dan fiscaal aftrekken, omdat u die auto ook beroepsmatig gebruikt, of kan het niet, omdat het op vakantie gebeurt? Een recent arrest licht toe...

DIVIDEND - 14.11.2016

Binnenkort 30% roerende voorheffing: nu vlug nog een dividend uitkeren?

Vanaf 1 januari 2017 stijgt de roerende voorheffing naar 30%. Kunt u belastingen besparen door nu nog snel een dividend uit te keren? Wat is dan het verschil tussen een tussentijds dividend en een interimdividend? Wat zijn telkens de spelregels en de beperkingen?

Is het ook zinvol om nu al een zgn. VVPR-bis-dividend uit te keren als u als kmo-vennootschap na 1 juli 2013 een kapitaalverhoging doorvoerde?


SAMENLEVINGSVORMEN - 14.11.2016

Trouwen of samenwonen: toch gevolgen voor de langstlevende?

Steeds meer mensen opteren voor de een of andere vorm van samenwonen. Zij gaan er dan vaak van uit dat er nog weinig verschil is tussen huwen en (wettelijk) samenwonen.

Toch zijn er belangrijke verschillen, zowel voor de tarieven in de erfbelasting als voor het erfrecht van de langstlevende. Wat moet u daarover weten, als uw kind bv. overweegt om te gaan samenwonen?


VENNOOTSCHAPSVORM - 14.11.2016

Zakendoen met een gcv, een vof of een cvoa: toch een risico?

Een gcv, vof of cvoa wordt vaak opgericht door mensen die het minimumkapitaal van een bvba niet kunnen bijeenbrengen. Loopt u dan effectief meer risico als u zakendoet met zo’n vennootschap? Kan de hoofdelijke aansprakelijkheid van de vennoten soms soelaas bieden?

Wat zijn de overige voordelen van het werken met zo’n vennootschapsvorm? Wanneer kan dat ook voor u interessant zijn?

Waarmee moet u opletten als u stille vennoot wordt in een gcv?


SCHENKING - 14.11.2016

Schenking met last van lijfrente: de nieuwe editie van de ‘kaasroute’?

Nu schenkingen met voorbehoud van vruchtgebruik voor de Nederlandse notaris in Vlaanderen soms toch belast worden, raden Nederlandse notarissen systematisch een schenking met rentelast aan.

Is die techniek wel even sluitend of kunt u dan toch beter een maatschap oprichten? Waarom is dat ook interessant als u in het Brussels of het Waals gewest woont?


WAARDERING - 14.11.2016

Een bedrijf waarderen: hoe pakt u dat het best aan?

Voor kleinere transacties worden bedrijven vaak gewaardeerd op basis van multiples. Waarom is die benadering soms minder relevant en in dat geval ook weinig objectief?

Wat bedoelt uw adviseur dan precies wanneer hij het over een ‘discounted cashflow’-waardering heeft? Wat zijn daarvan de voordelen? Welke aspecten van zo’n waardering kunt u dan het best toch zelf kritisch bekijken?

Hoe waardeert u dan de synergievoordelen? Wat zijn daarbij de aandachtspunten, als u wilt vermijden dat de overname uiteindelijk alleen maar aandeelhouderswaarde vernietigt?


SLECHTE BETALERS - 14.11.2016

Uw klant beweert dat hij uw factuur nooit ontvangen heeft...

Als u een advocaat inschakelt of naar de rechtbank stapt, overkomt het u wellicht ook regelmatig dat de klant dan pas beweert dat hij uw factuur nooit ontvangen heeft.

Hoe zorgt u ervoor dat u te allen tijde kunt bewijzen dat u die factuur wel degelijk verstuurd heeft? Kunt u gegevens uit uw eigen boekhouding daarvoor gebruiken? Hoe kunt u dat bewijs via een vermelding in uw algemene voorwaarden soms gemakkelijker maken?

Waarmee moet u opletten als u de factuur dan opnieuw opstuurt?


TWEEDE VERBLIJF - 14.11.2016

Een tweede verblijf in het buitenland: hoe nu aangeven in de personenbelasting?

Hoe wordt u in België belast op een tweede verblijf in het buitenland? Maakt het dan een verschil of u het pand al dan niet verhuurt?

Welk interessant standpunt nam de fiscus daarover in een recente circulaire in? Wat moet u nu volgens die circulaire concreet aangeven als u een tweede verblijf heeft in Frankrijk? En hoe zit het dan voor andere landen?

Kunt u zich ook op die circulaire beroepen om te veel betaalde belastingen terug te vorderen?


BTW - FACTUURVERMELDINGEN - 14.11.2016

Btw-aftrek op niet-conforme factuur?

Van een factuur die niet alle verplichte btw-vermeldingen bevat, kunt u in principe de btw niet recupereren. Onlangs nuanceerde het Hof van Justitie dit principe!

BELASTINGEN - ROERENDE VOORHEFFING - 14.11.2016

Is ‘niet-gereglementeerd’ beter of slechter?


BELEGGEN - FONDSEN - 14.11.2016

Veilig beleggen via zgn. patrimoniumbewakers!?

Door de lage rentes op spaarrekeningen bent u op zoek naar een alternatief zonder al te veel beleggingsrisico. U kunt dan een zgn. patrimoniaal fonds overwegen. Waar gaat het dan over en wat is daar dan zo interessant aan?

SUCCESSIERECHTEN - VARIA - 14.11.2016

Een ‘omgekeerd duolegaat’ nu oké voor de fiscus?

Wie fiscaal wil optimaliseren via een duolegaat doet dit het best via een zgn. omgekeerd duolegaat. Wat is daarvan het voordeel en hoe kijkt de fiscus daar tegenaan?

BELASTINGEN - PROCEDURE - 14.11.2016

Kan de fiscus aan uw gegevens ‘in de cloud’?

Uw controleur vraagt om hem uw boekhouding voor te leggen, maar u bewaart deze digitaal ‘in de cloud’, op een server vaak ergens in het buitenland. Moet u hem daarin dan toch inzage geven? Een recente wetswijziging verduidelijkt…

RECHT - FACTUUR - 14.11.2016

Een factuur van vier jaar oud, nog te betalen?

U krijgt een factuur van een leverancier voor een levering van vier jaar geleden. Is dat nu niet wat lang geleden, moet u dat nog wel betalen? Hoe zit dat precies en wat vond de rechter daar uiteindelijk allemaal van?

BELASTINGEN - VOORDEEL VAN ALLE AARD - 14.11.2016

Werken door vennootschap-huurder niet privé belast?

Verhuurt u een onroerend goed aan uw vennootschap en voert zij werken uit, dan probeert de fiscus u vaak privé te belasten op een voordeel ter waarde van die werken. Dat dit echter niet zomaar kan, bewijst een arrest van 22.09.2016.

PERSONEEL - STUDENTEN - 10.11.2016

Wat spreekt u af met jobstudenten voor de kerstvakantie?

Wilt u jobstudenten aannemen in de kerstvakantie, dan doet u voor hen het best tijdig een Dimona-aangifte bij de RSZ. Hoe zit dat eigenlijk nu de regeling voor jobstudenten vanaf 2017 wijzigt? Wat is er daarbij precies van belang?

6%-BTW-TARIEF - WERKEN IN ONROERENDE STAAT - 10.11.2016

Strengere ouderdomsvereiste voor werken aan lift?

U wordt gecontacteerd door de syndicus van een appartementsgebouw om een nieuwe lift te plaatsen of te herstellen. Ook dan kan er onder bepaalde voorwaarden gefactureerd worden tegen 6%. Welke precies?

FISCAAL - AFTREKBARE KOSTEN - 10.11.2016

Afschrijven of direct in kosten steken?

U wilt het interieur van uw zaak wat opfrissen. Zijn de kosten daarvan dan eigenlijk ook af te schrijven of zijn die toch onmiddellijk aftrekbaar? Is dat afhankelijk van het bedrag of wat is er ter zake precies van belang?

FISCAAL - AFTREKBARE KOSTEN - 10.11.2016

Belastingvrije dagvergoeding voor uw werfbezoeken?

Wie meer dan vijf uur per dag op de baan is, kan in principe een belastingvrije dagvergoeding opnemen uit zijn vennootschap. Kunt u dat dan ook voor elke dag dat u op een werf bezig bent? Een rechter moest zich daarover uitspreken.

BTW - FACTUURVERMELDINGEN - 10.11.2016

Btw-aftrek op een onvolledige factuur?

De btw op een inkomende factuur is alleen aftrekbaar als die alle verplichte vermeldingen bevat en bijgevolg volledig conform is. Het Europees Hof van Justitie laat nu weten dat dit niet altijd zo strikt toegepast hoeft te worden...

GEWAARBORGD DAGLOON - OVERUREN - 09.11.2016

Moet wie botst onderweg ’s avonds langer blijven?

Stel, een werknemer komt te laat door een verkeersongeval op weg naar het werk. Kunt u hem dan opleggen om de verloren tijd s avonds weer in te halen of zijn daar risico’s aan verbonden?

EINDEJAARSPREMIE - 09.11.2016

Dit jaar in dienst en toch al eindejaarspremie?

Een werknemer die in de loop van het jaar in dienst gekomen is, heeft niet altijd recht op een eindejaarspremie. Vaak is er een minimale anciënniteit vereist, bv. van zes maanden. Wat moet u in dit verband controleren?

BEDRIJFSFIETSEN - WOON-WERKVERKEER - 09.11.2016

Fietsen aan 25 km/u en 45 km/u is fiscaal verschillend

Sinds 01.10.2016 worden zgn. speedpedelecs niet meer als fiets, maar als bromfiets beschouwd. Welke gevolgen heeft dat in de relatie werknemer-werk-gever, nl. als u zo’n ‘snelle fiets’ ter beschikking stelt voor het woon-werkverkeer?

LOOPBAANONDERBREKING - TIJDSKREDIET - 09.11.2016

De ene ‘zieke’ na de andere verzorgen: kan dat?

Stel, iemand heeft al 24 maanden 1/5 loopbaanonderbreking in het kader van ‘medische bijstand’ genomen voor hulp aan haar bejaarde vader. Nu die periode bijna eindigt, doet ze weer een aanvraag voor haar moeder. Kan dat allemaal?

PERSONEELSADMINISTRATIE - 09.11.2016

Hoe voorbereiden op de nieuwe privacyregels?

Elk bedrijf verwerkt op een geautomatiseerde manier gegevens over werknemers en/of sollicitanten. Door een recente Europese verordening zullen vanaf 25 mei 2018 de regels hieromtrent strenger worden. Hoe bereidt u zich (goed) voor?

EINDEJAARSPREMIE - 09.11.2016

Tool om netto-eindejaarspremie te berekenen


ARBEIDSDUUR - OVERUREN - 09.11.2016

Leidinggeven veronderstelt autonoom beslissen...

Stel, iemand coördineert een zevenkoppig team in een bedrijf met duizenden werknemers. Valt hij dan onder de noemer leidinggevend personeel (dewelke niet aan de regels van de arbeidsduur onderworpen zijn)? Een arrest licht toe...

ONTSLAGMOTIEF - 09.11.2016

Ontslaan bij te veel ziek melden?

Stel, men verlengt veelvuldig ‘op het laatste nippertje’ zijn ziekteattest waardoor het moeilijk wordt om het werk te plannen. Is dat een ‘terecht’ ontslagmotief?

HANDELSPRAKTIJKEN - SPERPERIODE - 08.11.2016

Oeps, een foutje op de bestelbon...


PERSONEEL - SUBSIDIES - 08.11.2016

Twee keer korting voor twee kleine vennootschappen?

Neemt u een eerste tot zesde werknemer in dienst, dan krijgt u een serieuze korting op de RSZ-bijdragen die u moet betalen. Hoe zit dat als u twee kleine vennootschappen heeft waarvan u telkens zaakvoerder/bestuurder bent?

VERZEKERINGEN - BRANDVERZEKERING - 08.11.2016

Winter komt eraan, brandverzekering nog up-to-date?

Met de winter voor de deur neemt het risico op vorstschade, overstromingen en ander onheil weer toe. Hoe vermijdt u dat uw brandverzekering u in dat geval minder vergoedt dan wat u voor ogen had? Enkele praktische tips.

HANDELSHUUR - OVERDRACHT HUUR - 08.11.2016

De handelshuur overnemen samen met de handelszaak...

U wilt een nieuwe zaak starten en hiervoor de handelshuur overnemen samen met het handelsfonds van een collega die gaat stoppen. In hoeverre kunt u dan nadien die zaak een andere naam geven of een ander merk verkopen?

HANDELSPRAKTIJKEN - SPERPERIODE - 08.11.2016

Hoe zit het nu met de sperperiode?

In de media was er sprake van dat de sperperiode in de toekomst zou verdwijnen. Met welke regels moet u dan momenteel nog rekening houden?

RECHT - ERVEN & SCHENKEN - 08.11.2016

Nog drie jaar leven na elk geschonken schijfje?


REGISTRATIERECHTEN - KLEIN BESCHRIJF - 08.11.2016

Klein beschrijf als u reeds een pand bezit?

Gaat het om de aankoop van een bescheiden woning, dan kan die soms gebeuren met zgn. klein beschrijf. Een koper vraag zich af of hij dat goedkope tarief ook krijgt als hij reeds (een deel van) een pand bezit. Hoe zit dat in elkaar?

GEMEEN HUURRECHT - KOSTEN - 08.11.2016

Het forfait voor de kosten aanpassen?

De huurkosten zijn gestegen en daarom wilt u uw huurder ook meer aanrekenen, kan dat? Is het daarbij dan ook van belang om welk soort huur het gaat?

FISCAAL - BELASTINGVERMINDERING - 08.11.2016

Aan langetermijnsparen doen via een Tak 23-verzekering?

Uw woning is afbetaald en uw bankier stelt voor om de vrijgekomen fiscale ruimte op te vullen met een Tak 23-verzekering, eerder dan met een Tak 21. Waarom en waarmee moet u dan wel het best rekening houden?

VLAAMS GEWEST - PREMIES - 08.11.2016

Nieuwe energiepremies vanaf 2017


FISCAAL - VENNOOTSCHAP - 08.11.2016

Hoelang moet u nu juist afschrijven op een gebouw?

Een van uw klanten koopt via zijn vennootschap een bestaand kantoorgebouw. Hij vraagt u of hij dat gebouw ‘per se’ op 33 jaar moet afschrijven of dat dat ook wat sneller mag? Hoe zit dat precies en wat bij een vruchtgebruik of opstal?

HANDELSHUUR - PRIJS - 08.11.2016

Wanneer kunt u tussentijds de huurprijs verhogen?

Veel handelspanden in winkelstraten staan leeg, maar elders stijgen de huurprijzen voor handelspanden juist enorm. Kunt u dan als verhuurder de huurprijs verhogen en wanneer kan dat? Wat zei de rechter daar onlangs over?

VLAAMS GEWEST - PREMIES - 08.11.2016

Als syndicus een premie wijkrenovatie?


MEDE-EIGENDOM - AANNEMER - 08.11.2016

Er is een 3/4 meerderheid om werken uit te voeren...

Op de algemene vergadering is er een meerderheid van 3/4 om werken uit te voeren aan de gemeenschappelijke delen. Hoe voorkomt u dat nadien die beslissing toch niet uitgevoerd kan worden omwille van discussies over details?

AFTREKBARE BTW - VARIA - 08.11.2016

Onttrekking of herziening, wat is precies het verschil?

Bij de wijziging van het beroepsgebruik van goederen of diensten moet de initieel in aftrek gebrachte btw bij aankoop gecorrigeerd worden. Soms gaat het dan om een herziening en soms om een onttrekking. Wat is het verschil precies en wat is het belang daarvan?

FACTUUR - VARIA - 08.11.2016

Wie is de medecontractant bij een rechtsbijstandsverzekering?

Aan wie moet een advocaat die optreedt in het kader van een rechtsbijstandsverzekering factureren? Hoe zit dat eigenlijk als de verzekerde een andere persoon is dan de verzekeringsnemer en wie kan de btw dan recupereren? Een recente Btw-beslissing verduidelijkt...

BTW-TARIEF - 6% BTW - 08.11.2016

Tot hoelang blijft een boom ‘onbewerkt hout’?

Onbewerkt hout geniet het verlaagd btw-tarief van 6%. Nu vele tuinen weer winterklaar gemaakt worden, krijgen we de vraag of het vellen en vervolgens verzagen van een boom eveneens onder het 6%-btw-tarief valt. Even kijken wat er ter zake van belang is...

LEVERING - UITVOER - 08.11.2016

Verlaagde toeristendrempel beperkt in de tijd!

Sinds 17 juli 2016 kunnen toeristen van buiten de Europese Unie reeds vanaf € 50 aankopen doen in België met vrijstelling van btw. Een KB van 21 september 2016 brengt hier nog een kleine wijziging aan. Hoe zit het nu precies?

ONROEREND GOED - AFTREKBARE BTW - 08.11.2016

Werken aan een appartementsgebouw en factureren, help?

In de praktijk blijft er veel verwarring bestaan over de correcte toepassing van de btw bij het factureren van werken aan of in een appartementsgebouw. Hoe moet er concreet gefactureerd worden en wat is er ter zake van belang?

BTW-TARIEF - 6% BTW - 08.11.2016

Afbraak en deels beroepsmatige heropbouw, ook tegen 6%?

Een btw-plichtige laat een oud gebouw afbreken om er een volledig nieuw pand te laten bouwen dat hij gedeeltelijk beroepsmatig zal gebruiken. Kan de specifieke gunstregeling dan ook van toepassing zijn en waar hangt dat desgevallend van af?

FACTUUR - VERPLICHTE VERMELDINGEN - 08.11.2016

Voortaan btw-aftrek op een niet-conforme aankoopfactuur?

Onlangs heeft het Hof van Justitie geoordeeld dat de btw-aftrek niet zomaar geweigerd kan worden wanneer u niet beschikt over een conforme aankoopfactuur. Steekt het dan voortaan niet meer zo nauw of kan de Btw toch nog moeilijk doen? Wat doet u het best?

BTW-AANGIFTE - PERIODICITEIT - 08.11.2016

Voor minder btw-aangiftes, nu reageren!

Het jaareinde nadert en dat is altijd enigszins btw-gevoelig. Zo is het nu het moment om in actie te komen als u vanaf 2017 minder btw-aangiftes zou willen indienen...

AFTREKBARE BTW - VARIA - 08.11.2016

Btw op bankkosten niet altijd aftrekbaar?

Ook banken zijn in bepaalde gevallen wel degelijk verplicht om btw aan te rekenen. Dit betekent echter niet dat die btw dan ook per definitie aftrekbaar is. Hoe zit dat precies?

FISCAAL - 08.11.2016

Nu uw slechte betalers opjagen!

Het jaar loopt ten einde en sommige klanten hebben uw factuur nog altijd niet betaald. Kunt u die facturen dan gewoon afboeken of gaat dat niet zomaar?

VERZEKERINGEN - HOSPITALISATIE - 08.11.2016

Een verzekering met een addertje onder het gras... ?

Omdat het fiscaal aantrekkelijk is en tegelijkertijd een mooi extraatje is, bieden steeds meer kmo’s hun werknemers een hospitalisatieverzekering aan. Van groot belang daarbij is evenwel uw zgn. informatieplicht. Wat houdt die in?

BEDRIJFSLEIDER - DIVIDEND - 03.11.2016

Uw dividendpolitiek in het kader van de liquidatiereserve...

De aanleg van liquidatiereserves is in! Moet u echter wachten met de uitkering ervan tot bij de liquidatie of kunt u die liquidatiereserves ook gebruiken om uw toekomstige dividenduitkering te optimaliseren? Hoe zit dat precies in elkaar?

VLAAMS - ERVEN & SCHENKEN - 03.11.2016

Schenking levensverzekering: oplossing in de maak?

Eind 2015 besliste de Vlaamse Belastingdienst dat er op een geschonken beleggingsverzekering toch steeds erfbelasting betaald moet worden! Dat valt echter op te lossen en met een beetje geduld misschien wel officieel! Hoezo?

BEROEPSKOSTEN - AFTREKBAARHEID - 03.11.2016

Huur is weggegooid geld, dus iets kopen nabij uw werk?

Zo de dagelijkse pendel naar uw werk niet te doen is, kunt u bv. een studio huren in de buurt van uw werk en die kosten als beroepskosten aftrekken. Gaat die vlieger ook op als u iets koopt? Wat zei de Rulingdienst daarvan op 05.07.2016?

VENNOOTSCHAP - NOTIONELE INTERESTAFTREK - 03.11.2016

Boekhouding deugt niet, dus geen NI?


PENSIOEN & VERZEKERINGEN - GROEPSVERZEKERING - 03.11.2016

Winst van 2016 drukken via backservice in stukjes...

Boekjaar 2016 loopt alweer op zijn einde! Het kan dus geen kwaad om al eens na te gaan of u uw belastbare winst nog wat kunt drukken. Dat kan via een backservice en als u dat slim aanpakt, profiteert u daar meerdere jaren van... Hoezo?

CONTROLE & GESCHILLEN - BELASTINGCONTROLE - 03.11.2016

Aanslag geheim commissieloon dan soms toch mogelijk!

Een vennootschap kreeg tegen het einde van de driejarige controletermijn een belastingcontrole waarbij een niet-aangegeven voordeel meteen leidde tot een aanslag geheim commissieloon! Wat zei de rechter daarvan op 06.09.2016?

PRIVÉ - ROERENDE INKOMSTEN - 03.11.2016

Anticiperen op de verhoging van de rv?


BEDRIJFSLEIDER - SOCIALE BIJDRAGEN - 03.11.2016

Uw sociale bijdragen van 2016 nog aanpassen of niet?

Uw sociale bijdragen voor 2016 zijn voorlopige bijdragen. De afrekening van uw sociale kas volgt immers in 2018 op basis van uw definitief inkomen van 2016. Wacht u daarop of is het fiscaal toch zinvol om nog dit jaar zelf wat bij te sturen?

BTW - BTW-AFTREK - 03.11.2016

Btw-aftrek op niet-conforme factuur... !

Van een factuur die niet alle verplichte btw-vermeldingen bevat, kunt u in principe de btw niet recupereren. Onlangs nuanceerde het Hof van Justitie dit principe!

SCHENKING - ONROEREND GOED - 03.11.2016

Tijdig registreren bij gesplitste aankoop?


BTW - PROCEDURE - 03.11.2016

Btw-boete met ‘uitstel’?