Alle domeinen

2016 - Augustus

AFTREKBARE BTW - 31.08.2016

Privé betaalde btw ook aftrekbaar?


VENNOOTSCHAPSBELASTING - 31.08.2016

Wakker liggen van transferpricing?


PRIVÉ BELASTBAAR VOORDEEL - 31.08.2016

Vennootschap betaalt privé boete?


VENNOOTSCHAPSBELASTING - 31.08.2016

Is de kilometerheffing een autokost?


AUTOKOSTEN - 31.08.2016

Een totaalpakket voor uw elektrische auto?

U wilt een elektrische auto leasen en kreeg een interessant voorstel dat naast de auto zelf ook nog extra diensten aanbiedt. Wat dan met de aftrek van de kosten en het privé belastbaar voordeel? Een ruling van 24.05.2016 verduidelijkt.

ONROEREND GOED - HUUR - 31.08.2016

Uw vennootschap maakt kosten in een huurpand…

Uw vennootschap doet verbeteringswerken aan een gehuurd pand. Zijn die kosten dan aftrekbaar net zoals de huur? Hoe zit dat boekhoudkundig en waar moet u tijdens en op het einde van uw contract fiscaal rekening mee houden?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - REKENING-COURANT - 31.08.2016

Auto afboeken tegenover een rekening-couranttegoed

Uw vennootschap kan uw rekening-couranttegoed voorlopig niet terugbetalen, maar u wilt dat oplossen door de auto die in uw vennootschap zit, naar u privé te halen. Is zo’n afboeking mogelijk en waar moet u dan rekening mee houden?

BEDRIJFSLEIDER - REKENING-COURANT - 31.08.2016

Rekening-couranttegoed mee overnemen?

U wilt een vennootschap overnemen waarin nog een rekening-couranttegoed van de overlater zit. Waar moet u dan vooral rekening mee houden?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - VARIA - 31.08.2016

Is een hoge managementvergoeding een probleem?

Uw managementvennootschap waaruit u een loon opneemt, factureert haar prestaties aan uw werkvennootschap. Kan de fiscus de aftrek van die fees dan weigeren als die veel hoger zijn dan uw loon? Wat vond de rechter daarvan?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - VARIA - 31.08.2016

Meubels van uw vennootschap voor het kot van uw kind?

Uw zoon of dochter gaat eerstdaags op kot. In uw bvba zit nog wat meubilair dat zij niet meer gebruikt, maar dat wel van pas komt voor uw kind op kot. Hoe regelt u dan het een en ander om toch met de belastingen en de btw in orde te zijn?

ONKOSTENVERGOEDING - 31.08.2016

Onkostenvergoeding: ruling verplicht?

Voor een akkoord over uw onkostenvergoeding moet u sinds kort via de Rulingdienst passeren! Wat dan als u nu al een akkoord heeft met de lokale controle?

WONINGHUUR - BUITENGEWONE OMSTANDIGHEDEN - 31.08.2016

Een van uw huurders wil dat u zijn partner eruit zet...

U verhuurt een woning of appartement aan een samenwonend koppel en beiden tekenden het huurcontract. Uw huurders krijgen echter ruzie en een van de partners wil de andere eruit zetten. Wat doet u als verhuurder?

WET BREYNE - AANNEMER - 31.08.2016

Er schort nog een en ander aan het appartement op plan...

U kocht een appartement op plan, maar tijdens de afgesproken uitvoeringstermijn ontdekt u dat er nog gebreken zijn die hersteld moeten worden. Kunt u daarvoor dan altijd een vertragingsboete aan de promotor vragen?

REGISTRATIERECHTEN - SCHENKING - 31.08.2016

Inbreng gevolgd door schenking niet altijd fiscaal misbruik!

Om een geërfd en dus ‘eigen’ pand goedkoper aan uw kinderen te schenken, wilt u dat eerst inbrengen in de huwgemeenschap en pas dan schenken. Fiscaal is dat echter niet meer aan te raden! Hoezo en bestaat er dan geen alternatief?

MEDE-EIGENDOM - ALGEMENE VERGADERING - 31.08.2016

De notulen zijn niet ondertekend...


VLAAMS GEWEST - STEDENBOUWKUNDIGE VERGUNNING - 31.08.2016

Binnenkort heeft u minder snel een vergunning nodig...

Op 15 juli 2016 wijzigde de Vlaamse regering het zgn. vrijstellingsbesluit. Hierdoor zal u in de toekomst minder snel een bouwvergunning nodig hebben om bepaalde werken uit te voeren. Hoe zit dat precies?

MEDE-EIGENDOM - STEMRECHT - 31.08.2016

Unanimiteit nodig als er maar twee mede-eigenaars zijn?

De meeste beslissingen kan de algemene vergadering nemen met een gewone meerderheid. Niet iedereen hoeft dus achter de beslissing te staan. Hoe zit dat als er maar twee of drie mede-eigenaars zijn?

FISCAAL - DIVERS INKOMEN - 31.08.2016

De zgn. deeleconomie: delen soms letterlijk te nemen!

Sinds 1 juli is de zgn. deeleconomie een feit. Hoe zit die regeling in elkaar? Kan bv. de verhuur van een studio daar ook onder vallen en klopt het dat als u privé verhuurt met extra diensten, u dat delen effectief letterlijk mag nemen?

HANDELSHUUR - HUURHERNIEUWING - 31.08.2016

Huurhernieuwingsbrief komt niet toe...

Uw huurder vraagt aangetekend de huurhernieuwing aan. Wat echter als die brief u niet bereikt? Het Hof van Cassatie sprak zich hier onlangs over uit...

LOONOPTIMALISATIE - 31.08.2016

Aandelenopties zonder risico op verlies voor de verkrijger?

Het bedrijf kan u en uw collega’s of de bedrijfsleider ook verlonen door aandelenopties toe te kennen. Aangezien de toekenning van die opties op een forfaitair gewaardeerd voordeel belast wordt, kan dat ook fiscaal zeer voordelig zijn.

Op welke aandelen kan het bedrijf opties toekennen? Hoe wordt het forfaitaire voordeel dan berekend? Wat is het voor- en nadeel van zo’n optieplan?

Kunt u er ook voor zorgen dat de begunstigde dan op geen enkele manier verlies kan lijden? Welke invloed heeft dat op de waardering van het voordeel en wat zijn de gevolgen voor het bedrijf? Welke interessante uitspraak deed de Rulingcommissie daarover onlangs?


VERREKENPRIJZEN - 31.08.2016

Nieuwe regels transferpricingdocumentatie: ook voor u van belang?

De initiatieven op het vlak van internationale fiscaliteit volgen elkaar in een ijltempo op. Voor boekjaren die aanvangen vanaf 1 januari 2016 gelden er nieuwe verplichtingen voor het opstellen en indienen van transferpricingdocumentatie. Wat is precies de bedoeling van die nieuwe regels?

Wat houden die documentatieverplichtingen concreet in? Voor welke ondernemingen zijn ze van toepassing en voor welke niet?


TIJDELIJKE WERKLOOSHEID - 31.08.2016

Tijdelijke werkloosheid voor bedienden: nu ruimere mogelijkheden?

Het stelsel van tijdelijke werkloosheid voor arbeiders is algemeen bekend. Minder geweten is dat ook voor bedienden de mogelijkheid tot tijdelijke werkloosheid om economische redenen bestaat. Sinds 2 juni 2016 zijn de mogelijkheden om op dat stelsel een beroep te doen verder verruimd.

Wanneer kunt u nu voor bedienden een beroep doen op tijdelijke werkloosheid om economische redenen?

Wat zijn daartoe de voorwaarden? Hoe toont u aan dat het bedrijf aan die voorwaarden voldoet? En ten slotte, welke procedure moet u dan doorlopen?


LOONOPTIMALISATIE - 31.08.2016

Cafetariaplan: geen fiscaal misbruik?

Heel wat collega’s zouden wellicht graag een stuk loon omzetten in lager belaste voordelen zoals een bedrijfswagen of in extra vakantiedagen.

Loopt u met zo’n omzetting van loon in andere voordelen of in een cafetariaplan dan niet het risico dat de fiscus fiscaal misbruik inroept? Welke interessante uitspraak deed de Rulingcommissie daarover onlangs?


FISCALE OPTIMALISATIE - 31.08.2016

Nieuwe boekhoudregels O&O: hoe investeringsaftrek behouden?

Omwille van de omzetting van de Europese Accountancyrichtlijn in Belgisch recht mag u kosten van onderzoek niet langer activeren. Wanneer is er volgens een recent ontwerpadvies van de CBN sprake van onderzoek en wanneer van ontwikkeling?

Hoe vermijdt u volgens een recente circulaire dat u door nieuwe boekhoudregels de investeringsaftrek en het belastingkrediet voor onderzoekskosten verliest?


AFTREKBARE KOSTEN - 31.08.2016

Europese aftrekbeperking interesten nu definitief geregeld?

Op 21 juni 2016 bereikten de EU-lidstaten een politiek akkoord over een aangepaste versie van de ‘Anti-Tax Avoidance’-richtlijn.

Vanaf welke drempel wil Europa nu concreet de aftrek van interestkosten beperken? Hoe wordt die grens berekend?

Via welke uitzonderingsmaatregelen ontsnapt u mogelijk toch nog aan die aftrekbeperking?


KILOMETERVERGOEDING - 31.08.2016

Forfait beroepsverplaatsingen gedaald

Net zoals vorig jaar is het forfait voor beroepsverplaatsingen met een privévoertuig gedaald. Hoeveel bedraagt dat forfait nu? Voor wie geldt het forfait en voor wie niet? Wanneer mag u toch een hogere vergoeding toekennen?

INCASSO FACTUREN - 31.08.2016

Kunt u uw facturen vanaf nu ook effectief eenvoudiger invorderen?

Sinds 1 juli 2016 (KB 16.06.2016, BS 22.06.2016) kunt u een niet-betwiste vordering eenvoudig innen via een deurwaarder. Hoe verloopt zo’n invordering dan precies? Moet u daarvoor dan geen beroep meer doen op uw advocaat?

Hoe kan uw klant reageren als hij zo’n aanmaning ontvangt? En wat kunt u zelf doen wanneer u als klant met een dergelijke invordering geconfronteerd wordt?

En ten slotte, wordt het innen van facturen vanaf nu ook effectief eenvoudiger?


LIQUIDATIERESERVE - 31.08.2016

Liquidatiereserve: ook zinvol als er aandeelhouders-vennootschappen zijn?

Door een liquidatiereserve aan te leggen genieten kleine vennootschappen op termijn een verlaagde rv op dividenden.

Is zo’n liquidatiereserve aanleggen echter wel zinvol wanneer er zowel aandeelhouders-natuurlijke personen als aandeelhouders-vennootschappen zijn?

Kunt u dan aan de ene aandeelhouder een dividend uit de liquidatiereserves toekennen en aan de andere een dividend uit de gewone reserves? Wat zeiden de minister en de Rulingcommissie daarover onlangs?

Is een inkoop van eigen aandelen dan een goed alternatief? Wat zijn daarvan de gevolgen?


KOSTENVERGOEDINGEN - 31.08.2016

Binnenlands dagforfait nu verhoogd

Sinds 1 juli 2016 kunt u een iets hogere binnenlandse dagvergoeding betalen. Hoeveel bedraagt die vergoeding nu precies en hoe zit de regeling ook alweer in elkaar? Geldt dat forfait ook voor de RSZ?

ECHTSCHEIDING - 30.08.2016

Echtscheiding: hoeveel alimentatie betalen?

Een collega die aan het scheiden is, klaagt over de alimentatie die hij moet betalen. Waarover maakt u het best goede afspraken als u scheidt met onderlinge toestemming? Hoe wordt de alimentatie bepaald, waarop de financieel zwakkere partner tijdens de procedure voor de rechtbank recht heeft? En daarna? Wanneer speelt het een rol of die partner schuld heeft aan de problemen en wanneer niet?

BELEGGEN - 30.08.2016

Tijd om te beleggen in ‘small caps’?

De zgn. small caps, aandelen van kleinere bedrijven, noteren vandaag een stuk goedkoper dan de grotere aandelen. Is het dan een goed idee om nu een deel van uw portefeuille in kleinere aandelen te beleggen? Wat zijn daarvan de voor- en nadelen? Presteren ‘small caps’ op de lange termijn ook echt beter dan de grotere aandelen? Hoe pakt u de zaken dan praktisch het best aan?

NIEUW SAMENGESTELDE GEZINNEN - 30.08.2016

Valkeniersbeding: verdeel en heers?

Wanneer er in nieuw samengestelde gezinnen kinderen uit een vorige relatie zijn, is het niet altijd wenselijk dat de langstlevende het vruchtgebruik erft en de kinderen de blote eigendom. Kunt u door in uw huwelijkscontract een zgn. Valkeniersbeding op te nemen die verdeling in vruchtgebruik en blote eigendom vermijden? Welke voordelen kan dit hebben, zowel voor de kinderen als voor de langstlevende?

SAMENWONEN - 30.08.2016

Samenlevingsovereenkomst: een noodzaak?

Veel jonge mensen willen bewust niet huwen en kiezen voor de een of andere vorm van samenwonen. Toch zijn er belangrijke verschillen tussen gehuwden en wettelijk samenwonenden. Welke? Waarom laat u dan het best altijd een samenlevingsovereenkomst opmaken? Hoe zorgt u er dan voor dat de wettelijk samenwonende recht heeft op een eventuele uitkering van de arbeidsongevallenverzekering?

BELEGGEN - 30.08.2016

Waarderingen kritisch bekeken

Als belegger wordt u bijna dagelijks geconfronteerd met het duur of goedkoop noteren van een aandeel. Is die informatie relevant om uw portefeuille samen te stellen?

NALATENSCHAP - 30.08.2016

Wat als er iets verdwijnt uit de nalatenschap?

Na een overlijden ontstaat er weleens een betwisting tussen de erfgenamen. Wanneer is er dan sprake van erfrechtelijke heling en wat is in dat geval de sanctie? Kan de betrokkene aan die sanctie ontsnappen door tijdig berouw te tonen? Speelt het feit dat de overledene aan een erfgenaam vroeg bepaalde zaken te verzwijgen ook een rol? Op wie rust de bewijsplicht en welke bewijsmiddelen zijn toegelaten?

SCHENKING - 30.08.2016

Voorbehoud van vruchtgebruik met opties

Hoe zorgt u ervoor dat u na een schenking met voorbehoud van vruchtgebruik toch autonoom over een verkoop van het geschonkene kunt beslissen? Kunt u daarnaast ook de keuze behouden om uw aandeel in de verkoopprijs op te vragen of de totale opbrengst te herbeleggen, zodat u de opbrengsten blijft genieten? Is een onherroepelijke volmacht van de begunstigde dan soms toch geldig?

ONROEREND GOED - 30.08.2016

Is Blackie welkom in uw appartement?

Mag u als eigenaar altijd huisdieren houden in uw appartement? Wat kunt u nog doen als het reglement van inwendige orde dat verbiedt? Kunt u uw huurder verbieden een huisdier te houden? Wanneer is zo’n verbod geldig en wanneer (meestal) niet? Welke afspraken maakt u dan het best als u toch huisdieren toelaat? En wat kunt u doen als uw huurder zich achteraf niet aan de regels houdt?

ONROEREND GOED - HUUR - 30.08.2016

Handelshuur van korte duur mogelijk in Vlaanderen

Sinds 1 september is er in Vlaanderen een nieuwe regeling van kracht geworden die het mogelijk maakt een handelshuurovereenkomst van korte duur te sluiten. Wat is daar zo specifiek aan en wat is er vooral van belang?

FISCAAL - AFTREKBARE KOSTEN - 30.08.2016

De aankoop van kledij aftrekbaar?

U laat de naam of slogan van uw zaak op T-shirts drukken om die zelf te dragen of door uw werknemers te laten dragen en/of om die gratis te geven aan klanten. Kunt u die kosten dan 100% inbrengen en de btw erop volledig recupereren?

BTW - VOORSCHOT - 30.08.2016

Btw-voorschotten voor kwartaalaangevers afgeschaft?

Recentelijk werd aan de minister van Financiën een vraag gesteld over het systeem van de btw-voorschotten en meer bepaald over de afschaffing ervan. Is het nu reeds afgeschaft en verdwijnt het dan volledig? Even kijken...

SOCIAAL STATUUT ZELFSTANDIGE - KINDERBIJSLAG - 30.08.2016

Uw afgestudeerde zoon of dochter en de kinderbijslag...

Uw zoon of dochter is afgestudeerd en gaat nu op zoek naar de eerste job. Moet hij/zij zich dan inschrijven als werkzoekende en waarvoor is dat dan eventueel van belang? Hoe zit dat met de kinderbijslag?

PERSONEEL - STUDENTEN - 30.08.2016

Een leerjongen of -meisje in ‘alternerende opleiding’...

Wilt u een leerjongen of -meisje bij u laten werken, dan kon dat voordien via het zgn. leercontract. Sinds 1 september 2016 spreekt men van een ‘alternerende opleiding’. Is dat gewoon een andere naam of is er meer gewijzigd?

RECHT - 30.08.2016

Factuurvoorwaarden aanpassen?

Bij de versnelde invordering van onbetaalde facturen kan er nooit meer dan 10% bovenop de hoofdsom geïnd worden. Uw facturen dan aanpassen of niet?

PRIVÉ - ONROERENDE INKOMSTEN - 25.08.2016

Hoe de huurwaarde van uw Frans buitenverblijf bepalen?

Van een niet-verhuurd vakantieverblijf in het buitenland moet u de huurwaarde aangeven in uw privéaangifte. Vaak is dat echter gemakkelijker gezegd dan gedaan! Via een circulaire van 29.06.2016 wil de fiscus duidelijkheid brengen...

INVESTERINGEN - AFSCHRIJVINGEN - 25.08.2016

Afschrijven op blote eigendom soms toch mogelijk?

Een vennootschap verkoopt het vruchtgebruik van een pand en op de blote eigendom die ze behoudt, schrijft ze vervolgens af. Dat kan niet, zegt de fiscus, want blote eigendom is nooit afschrijfbaar. Zijn de rechters het daarmee eens?

VENNOOTSCHAP - INKOOP EIGEN AANDELEN - 25.08.2016

Ontvangen inkoopbonus: dividend of meerwaarde?

Uw vennootschap is aandeelhouder van een andere vennootschap, die een deel van haar eigen aandelen inkoopt. Is de zgn. inkoopbonus voor uw vennootschap fiscaal dan altijd een dividend of kan dat soms ook een meerwaarde zijn?

ONKOSTENVERGOEDING - 25.08.2016

Sinds 1 juli een hogere dagvergoeding...


MANAGEMENTVERGOEDING - 25.08.2016

Hoge managementvergoeding kan!

De fiscus valt de vergoedingen betaald aan een managementvennootschap graag aan. Vaak ten onrechte, zoals ook blijkt uit een arrest van 03.11.2015.

VASTGOED - ONROERENDE LEASING - 25.08.2016

Onroerende leasing is beter dan rekening-courant!

U wilt een privégebouw aan uw vennootschap verkopen, maar zij kan u pas later betalen. De prijs op uw rc boeken en interesten opstrijken, brengt door de herkwalificatie in dividenden fiscaal weinig op. Er is echter een alternatief…

ERVEN & SCHENKEN - SCHENKINGSRECHTEN - 25.08.2016

Een ‘vermomde schenking’ van een onroerend goed?

Hoewel u in principe kunt opteren voor de minst belaste weg, reageert de fiscus daar niet altijd even ‘sportief’ op en probeert hij u soms toch zwaarder te belasten. Dat dit echter niet zomaar kan, bewijst een arrest van 06.10.2015…

PRIVÉ - DIVERSE INKOMSTEN - 25.08.2016

Wat moet u zeker weten over de zgn. deeleconomie?

Met de Programmawet van 1 juli 2016 is de zgn. deeleconomie een feit! Wat houdt die nieuwe wetgeving precies in? Welke voorwaarden gelden er en hoe wordt dat inkomen belast? Wij doen de basisprincipes alvast uit de doeken...

ONKOSTENVERGOEDING - 25.08.2016

Sinds 1 juli iets minder kilometervergoeding!


EIGEN WEBSITE - VARIA - 24.08.2016

Tips voor Google AdSense


EIGEN WEBSITE - SITEONTWERP - 24.08.2016

Een website bouwen doet u zo

Uw website is uw virtueel visitekaartje en moet dus gemaakt zijn volgens de regels van de kunst. Gelukkig bestaan er heel wat videocursussen die u of uw webmaster kunnen bijstaan. Wij zochten voor u in het aanbod.

WEBDIENSTEN - VIDEO - 24.08.2016

Video’s delen binnen uw bedrijf


WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 24.08.2016

De mogelijkheden van deeleconomie

Wilt u een klusje laten opknappen of zelf diensten aanbieden? Via de deeleconomie – particulieren die diensten aanbieden via internet – is heel wat mogelijk.

ONTSPANNING - FOTOGRAFIE - 24.08.2016

Een app voor mooiere foto’s?

Microsoft heeft een iOS-app gelanceerd voor fotoliefhebbers: Pix. Die moet de strijd aangaan met de standaard camera-app van Apple. De moeite waard? Wij testten deze nieuwkomer voor u uit.

SOFTWARE - WINDOWS - 24.08.2016

Wat zit er in de Windows 10-verjaardagsupdate?

Als u voor de deadline van eind juli geüpgraded heeft naar de gratis Windows 10, dan staat u alweer een grote update te wachten: de ‘verjaardagsupdate’ van Windows 10. Wat is nieuw in deze update?

WEBDIENSTEN - NOTITIES - 24.08.2016

Betalen voor Evernote? Wat nu?

Webteksten, documenten, notities en foto’s opslaan in de cloud kan gemakkelijk met Evernote. De gratis formule kent nu echter beperkingen. Wat nu?

SOFTWARE - BROWSER - 24.08.2016

Aan de slag met add-ons in Edge

Met de laatste ‘verjaarsdagsupdate’ van Windows 10 kunt u in Edge eindelijk eenvoudig add-ons installeren. Hoe werkt dat en zijn er al interessante add-ons?

CONSUMENT - VEILINGEN - 24.08.2016

Veil uw spullen met meer winst op eBay

Zelfs als u maar af en toe iets via eBay verkoopt, loont het de moeite dit op de juiste manier aan te pakken. We geven enkele tips over hoe u het best een goede eBay-veiling opzet.

ONTSPANNING - MUZIEK - 24.08.2016

Deel muziek met Spotify… en vind leuke nummers

U weet dat de songcatalogus op Spotify enorm is. Hoe kunt u muziek delen met vrienden en nieuwe artiesten of nummers ontdekken via afspeellijsten?

E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 24.08.2016

Overtuigende e-mails schrijven

Met uw e-mailberichten wilt u collega’s, klanten of nieuwe contacten kunnen overtuigen. Met welke aanpak heeft u het meest kans op succes?

WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 24.08.2016

Haal meer uit uw Facebook-pagina

Enkele apps helpen u de mogelijkheden van de Facebook-pagina van uw zaak uit te breiden. Een greep uit het aanbod.

TELEFONIE - CHAT - 24.08.2016

Verstuur efficiënt berichten met WhatsApp

Wellicht gebruikt u WhatsApp op uw smartphone. Nog efficiënter chatten doet u met deze tips en trucs.

VERZEKERINGEN - FISCAAL - 23.08.2016

Uw premie gewaarborgd inkomen inbrengen of niet?

Heeft u een verzekering gewaarborgd inkomen, dan is de premie daarvan in principe aftrekbaar. Aan de minister van Financiën werd gevraagd of de aftrek van de premie automatisch leidt tot de belastbaarheid van de uitkering?

BANK - 23.08.2016

Bank failliet, geld kwijt?

In de media wordt er al een tijdje veel aandacht besteed aan het faillissement van een bekende bank. Stelt u zich hierbij de vraag hoe die zgn. waarborgregeling nu weer in elkaar zit en hoe u desgevallend uw geld kunt recupereren?

RIZIV - TOELAGEN - 23.08.2016

Huisartsen en de ‘grote’ premie...

De nieuwe conventie voert een ‘geïntegreerde praktijkpremie’ in voor huisartsen die zich informatiseren. Wat als u de opgelegde criteria dit jaar nog niet haalt?

GOED OM TE WETEN - VERZEKERINGEN - 23.08.2016

Wat als u geen autoverzekeraar meer vindt?


GRONDIG ONDERZOCHT - BELASTINGCONTROLE - 23.08.2016

Moet u een grote uitgave ‘helemaal staven’?

Stel, u heeft in een bepaald jaar meer uitgegeven dan u verdiend heeft, bv. omwille van een eenmalige grote uitgave. Hoe kunt u de belastingcontroleur van antwoord dienen als die u indiciair wil belasten? Een recent arrest licht toe...

VENNOOTSCHAP - VERZEKERINGEN - 23.08.2016

Wie betaalt de premie gewaarborgd inkomen het best?

Onlangs gaf de minister zijn visie over de fiscale aftrekbaarheid van de verzekeringspremie gewaarborgd inkomen en de belastbaarheid van een uitkering ervan. Wordt de premie dan het best door u privé of door uw vennootschap betaald?

PERSONEEL - VERZEKERINGEN - 23.08.2016

Wat bij een ongeval op weg naar of van de praktijk?

Stel, uw secretaresse (of een andere werknemer) heeft een verkeersongeval op weg naar of van uw praktijk. Wordt haar eventuele schade dan vergoed door de arbeidsongevallenverzekeraar? Waarop moet er gelet worden in dit verband?

BEROEPSAANSPRAKELIJKHEID - 23.08.2016

Naar de gevangenis voor een medische fout?

Eind juni berichtten de media over een gynaecologe die een kankerdiagnose verzwegen had. “Ze krijgt twee jaar cel”, zo stelde men. Wil dit nu zeggen dat een (tand)arts die een fout begaan heeft, effectief naar de gevangenis moet?

BELEGGEN - VARIA - 22.08.2016

Kosten niet aftrekbaar voor beurstaks?


SCHENKING - ONROEREND GOED - 22.08.2016

Hoe verstandig vastgoed schenken?

Door de lage schenkbelasting bent u van plan om vastgoed te schenken aan uw kinderen. Is het voldoende dat u dat doet met voorbehoud van vruchtgebruik om de controle te behouden of bouwt u het best ook nog andere modaliteiten in?

BELEGGEN - DIVIDEND - 22.08.2016

Dividendaandelen: blijft u beter in België?

Aandelen met een hoog dividend zijn beter bestand tegen beursschommelingen. Welke aandelen zijn dat eigenlijk en geeft u dan het best de voorkeur aan Belgische spelers? Of zijn er nog andere aandelen die fiscaal interessant zijn?

BELASTINGEN - HUUR - 22.08.2016

Belastingen op uw buitenlandse huurinkomsten?

De fiscus heeft onlangs benadrukt dat inkomsten uit buitenlandse onroerende goederen opgenomen moeten worden in uw privéaangifte. Wat moet u dan precies aangeven en moet u dan eigenlijk meer belastingen betalen?

BELASTINGEN - AFTREKBARE KOSTEN - 22.08.2016

Uw praktijk nog fiscaal voordelig beveiligen?

U wilt uw praktijk beveiligen tegen diefstal en inbraak en een collega van u vertelde dat u dan recht heeft op een aantal fiscale voordelen. Is dat eigenlijk zo en aan welke voorwaarden en formaliteiten moet dan ter zake voldaan worden?

PENSIOEN - PENSIOENOPBOUW - 22.08.2016

Niet met pensioen op 65: nog ‘sparen’?

Stel, u wordt (weldra) 65 jaar, maar u zal nog niet met pensioen gaan. Als u bv. nog 2 jaar doorwerkt, kunt u dan ook nog 2 jaar extralegaal pensioen opbouwen?

BELASTINGEN - AANGIFTE - 22.08.2016

Alimentatie voor de kinderen, aan te geven?


ONBETAALDE FACTUREN - 22.08.2016

Ga nu achter uw slechte betalers aan!


AUTO - LICHTE VRACHT - 22.08.2016

Btw wordt niet betaald bij ongeval?


BTW - AUTOKOSTEN - 22.08.2016

Reclame op uw auto blijft reclame!

De btw op autokosten is slechts beperkt aftrekbaar. Dat gold tot voor kort ook voor de kosten van publiciteit op uw auto. De Btw komt daar nu echter op terug!

AUTO - VARIA - 22.08.2016

Kilometervergoeding gedaald


FISCALE VERMINDERINGEN - 22.08.2016

Gift aan hogeschool toch aftrekbaar!


SOCIAAL STATUUT - UITKERINGEN - 22.08.2016

Een zelfstandige mama is voortaan beter af...

Recentelijk werden er een aantal maatregelen genomen die het u als zelfstandige mama eenvoudiger maken om vanaf 2017 na de bevalling thuis te blijven en toch uw zaak verder te zetten. Hoe zit dat precies?

ERVEN EN SCHENKEN - HAND- EN BANKGIFT - 22.08.2016

Eerst de handgift, dan het bewijs!


AFTREKBARE KOSTEN - RELATIEGESCHENKEN - 22.08.2016

De aankoop van kledij dan toch aftrekbaar?

U laat de naam of slogan van uw zaak op T-shirts drukken om die zelf te dragen of door uw werknemers te laten dragen en/of om die gratis te geven aan klanten. Kunt u die kosten dan 100% inbrengen en de btw erop volledig recupereren?

ERVEN EN SCHENKEN - ONROERENDE GOEDEREN - 22.08.2016

Fiscale gevolgen voor uw kind als u een pand schenkt?

Onroerend goed schenken is eindelijk betaalbaar geworden en dus wilt u het liefst nog dit jaar uw buitenverblijf aan uw kind schenken. Heeft dat dan ook fiscale gevolgen op de toekomstige woonbonuslening van uw kind?

BTW-TARIEF - 6% BTW - 18.08.2016

Btw-tarief voor liften in scholen: ook tegen 6% btw?

Werken in onroerende staat aan schoolgebouwen genieten sinds 1 januari 2016 het verlaagd btw-tarief van 6%. Voor de levering en de plaatsing van liften gelden er evenwel aparte voorwaarden. Wat dan met een lift in een schoolgebouw?

BTW-AFREKENING - REKENINGUITTREKSEL - 18.08.2016

Dat btw-rekeninguittreksel klopt helemaal niet... ?

Het zgn. btw-rekeninguittreksel geeft in principe een overzicht van de btw-geschiedenis van een btw-plichtige. Dikwijls lijken daar evenwel zaken in te staan die helemaal niet kloppen of die inmiddels al achterhaald zijn. Hoe moet u dat uittreksel dan ‘lezen’?

LEVERING - VARIA - 18.08.2016

Wat zijn de btw-gevolgen van de nieuwe douanewetgeving?

Sinds 1 mei 2016 is er een nieuw Douanewetboek van kracht dat voor de btw-vrijgestelde uitvoer en voor de regeling van behandeling onder douanetoezicht een aantal wijzigingen met zich meebrengt. Een recente Btw-beslissing licht de concrete gevolgen daarvan toe...

AFTREKBARE BTW - VARIA - 18.08.2016

Waar staat uw koffiezetapparaat... ?

De btw op eten en drinken is in principe niet recupereerbaar. Er bestaan evenwel een aantal belangrijke uitzonderingen, zij het voornamelijk ten aanzien van personeel. We zetten de verschillende situaties even op een rijtje...

AUTO - VARIA - 18.08.2016

Reclame op uw auto: autokost of niet?

Publiciteitskosten op een auto waren voor de Btw in het verleden ook autokosten met als gevolg dat de btw-aftrek beperkt was. De Btw heeft nu haar visie gewijzigd...

BTW-AFREKENING - VOORSCHOTTEN - 18.08.2016

Afschaffing btw-kwartaalvoorschotten op komst?

De btw-voorschotten die een kwartaalaangever moet betalen, zijn berekend op de btw-aangifte van het voorbije kwartaal en houden geen rekening met de omzet van het lopende kwartaal. Aan de minister werd nu gevraagd of dit aangepast of afgeschaft kan worden...

LEVERING - INTRACOMMUNAUTAIRE LEVERING - 18.08.2016

Een alternatief bewijs voor uw intracommunautaire levering!

Verkoopt u goederen aan een btw-plichtige uit een andere lidstaat, dan is die levering in principe vrijgesteld van btw voor zover u kunt aantonen dat de goederen België verlaten hebben. Om die bewijslast te verzachten heeft de Btw een nieuwe regeling uitgewerkt.

BLACK BOX - 18.08.2016

De € 25.000-grens officieel van kracht!

Het verplichte gebruik van een witte kassa in de horeca is inmiddels definitief geregeld. Wat is er ter zake van belang en wie kan eventueel nog een overgangsregeling genieten?

FACTUUR - VERPLICHTE VERMELDINGEN - 18.08.2016

Extra vermelding bij een zgn. korting-contant?

Geeft u een extra korting aan klanten die betalen vóór een bepaalde datum, dan is er op die korting nooit btw verschuldigd, ook al zou de klant na die voormelde datum betalen. Hoe moet dit echter correct op de factuur vermeld worden?

VERZEKERINGEN - BA UITBATING - 18.08.2016

Zit er ook bij u een korting op de polis BA uitbating in?

Uw polis BA uitbating dekt onder meer de eventuele schade die uw personeel toebrengt aan derden. Vermits zo’n polis vaak op 1 januari ‘vervalt’, is het nu – begin september – het moment om deze te evalueren. Hoe gaat u daarbij te werk?