SOFTWARE - WINDOWS - 24.08.2016

Wat zit er in de Windows 10-verjaardagsupdate?

Als u voor de deadline van eind juli geüpgraded heeft naar de gratis Windows 10, dan staat u alweer een grote update te wachten: de ‘verjaardagsupdate’ van Windows 10. Wat is nieuw in deze update?

Sinds 2 augustus voert Microsoft een belangrijke update door: de zgn. verjaardagsupdate maakt Windows 10 stabieler en veiliger en voegt enkele nieuwe mogelijkheden toe. Tip.  Als u automatische updates aangevinkt heeft in de Windows 10-instellingen, krijgt u deze update automatisch binnen. Dat kan wel even duren, want Microsoft verspreidt de update in fases.

Wat komt erbij?

Start-menu weer veranderd. Bij elke grote update sleutelt Microsoft wel aan het Start-menu en dat is ook nu het geval. De grote knoppen voor Verkenner , Instellingen en de Aan/uit -knop zijn naar de linkerrand verschoven en u krijgt nu een lijst van alle geïnstalleerde applicaties te zien waarin u naar beneden kunt scrollen. Elke recent geïnstalleerde app blijft even aan de bovenkant van deze lijst staan. Rechts blijven de vertrouwde live-tegels staan en u springt nu meteen van de inhoud van een live-tegel naar de bijbehorende inhoud van de app. Ook het Actiecentrum is onder handen genomen. U ziet nu hoeveel meldingen er nog op u wachten en u ziet veel beter welke meldingen van welke app afkomstig zijn.

Schrijven met een stylus. Wie Windows 10 op een tablet of 2-in-1 laptop gebruikt, kan voortaan nog meer doen met een digitale pen of stylus. U kunt een Windows Ink-werkruimte starten waarin u kunt noteren op kleefbriefjes (sticky notes), tekenen op een schetsblok of een schermafbeelding kunt maken met notities erbij. Als uw stylus een aparte quick launch-knop heeft, kunt u daarmee de Windows Ink-werkruimte starten (in te stellen in de Windows Instellingen, Pen en Windows Ink ). De ondersteuning van de stylus is dus flink verbeterd, maar jammer genoeg werkt dit nog steeds niet in Windows Mail of andere ingebouwde apps. Tip.  In de Windows Store is er wel een aparte sectie met zo’n 40 apps die de stylus ondersteunen.

Edge volwaardige browser. De opvolger van Internet Explorer ondersteunt eindelijk extensies: in de Windows Store is daarvoor een aparte sectie. Websites kunnen meldingen naar uw pc sturen, die getoond worden in het Actiecentrum . In de Edge-browser kunt u rechtsklikken op de Terug -knop om de volledige geschiedenis van een tabblad te zien en u kunt een tabblad vastpinnen zoals bij Google Chrome. Bovendien claimt Edge veel minder belastend te zijn voor de batterij van uw tablet/laptop dan Chrome. Edge synchroniseert nu ook uw bookmarks en instellingen tussen verschillende pc’s.

Windows Hello. U kon met Windows Hello al met een vingerafdruk of via gezichtsherkenning inloggen op uw computer (als uw computer over de juiste hardware beschikt). Nu kunt u die mogelijkheid ook gebruiken om in de Windows Store apps aan te kopen. De bedoeling is dat dit binnenkort uitgebreid wordt om in te loggen op websites.

Cortana begrijpt u iets beter. De digitale assistent van Windows 10, Cortana, wordt weer wat slimmer. U kunt hem vanaf het vergrendelscherm (lock screen) aanspreken of allerlei dingen laten onthouden om u er later weer aan te herinneren. Jammer genoeg is Cortana nog steeds niet beschikbaar in het Nederlands (u kunt Cortana wel Engels, Frans of Duits als gesprekstaal laten gebruiken).

Maakt u zich geen zorgen om de Windows 10-verjaardagsupdate: u krijgt die automatisch binnen. Behalve onderhuidse verbeteringen op het gebied van veiligheid en stabiliteit biedt die o.a. een licht veranderd Start-menu en verbeteringen aan Edge.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878