ONROEREND GOED - HUUR - 30.08.2016

Handelshuur van korte duur mogelijk in Vlaanderen

Sinds 1 september is er in Vlaanderen een nieuwe regeling van kracht geworden die het mogelijk maakt een handelshuurovereenkomst van korte duur te sluiten. Wat is daar zo specifiek aan en wat is er vooral van belang?

Gewone handelshuur veelal te strikt

Normaliter minstens negen jaar. Dat is inderdaad de gewone handelshuurregeling. Die handelshuurwetgeving is over het algemeen vrij strikt en voorziet o.m. een minimumduur van negen jaar. Het contract moet principieel ook notarieel gesloten worden en mits de nodige spelregels gevolgd worden, heeft een handelshuurder ook steeds recht op zgn. handelshuurhernieuwingen.

Niet zomaar van af te wijken? Neen, die wetgeving laat dat niet zomaar toe en dat is in de praktijk meteen ook het grootste probleem. Het was tot voor kort m.a.w. niet mogelijk om een winkelpand te huren of te verhuren onder de handelshuurwetgeving voor pakweg een periode van één jaar. Het moet sowieso voor negen jaar en de tussentijdse opzegmogelijkheden zijn dermate strikt dat er in feite ook op die manier geen mouw aan te passen is.

Let op! Een gewoon huurcontract sluiten voor één jaar in plaats van een handelshuurcontract, gaat ook niet zomaar voor een winkelpand. Zodra er immers rechtstreeks contact is met het publiek, is de handelshuurwetgeving van toepassing.

Probleem voor wie iets wil ‘proberen’? Zo is dat en in tijden van allerlei zgn. pop-ups is dat uiteraard een heikel punt. Wie als huurder een bepaalde zaak wil uittesten op een bepaalde locatie, wil uiteraard niet direct gebonden zijn aan een termijn van negen jaar. Hij wil eerst zien of er wel een markt voor is. Ook de verhuurder heeft er natuurlijk belang bij om zijn winkelpand alvast tijdelijk te verhuren in plaats van het zomaar te laten leegstaan. Het stelt hem bovendien in staat de huurder te leren kennen, alvorens er ineens voor een langere periode mee in zee te gaan.

Korte duur nu mogelijk in Vlaanderen!

Wat is een korte duur? Kortweg, van maximaal één jaar. Een nieuwe Vlaamse regeling (decreet van 17.06.2016, BS 26.07.2016) voorziet m.a.w. dat u sinds 1 september een handelshuurcontract kunt sluiten van één jaar of minder. Zodra het contract gesloten wordt voor méér dan één jaar, geldt deze regeling echter niet meer en is de gewone handelshuurwetgeving van toepassing.

Let op! Een handelshuurcontract van korte duur telkens verlengen met een nieuw contract van één jaar met dezelfde huurder gaat ook niet. Zodra de duurtijd in totaal langer is dan één jaar, is de gewone handelshuurwetgeving van toepassing. Twee contracten voor zes maanden kan dus wel!

Principieel geen opzeg nodig! Zo’n contract van korte duur stopt inderdaad automatisch op het einde van de termijn. Geen van beide partijen moet m.a.w. een opzeg geven.

Tussentijds opzegbaar? Ja, door de huurder. Hij moet dan aangetekend of via een deurwaarder een maand opzeg geven. De verhuurder van zijn kant kan echter niet vervroegd opzeggen. Beide partijen kunnen wel steeds in onderling akkoord het contract van korte duur vroeger laten stoppen.

Huurprijs is ‘alles in’? Ja en neen. Voorzien is wel dat de belastingen met betrekking tot het pand, met name de onroerende voorheffing, geacht worden in de prijs inbegrepen te zijn, tenzij er duidelijk van afgeweken wordt. De kosten van water, elektriciteit, enz. zijn bovendien steeds ten laste van de huurder.

U kunt een modelcontract downloaden van http://tipsenadvies.be/download  – code TA 24.02.04.

Specifiek is vooral de termijn van één jaar of minder alsook het feit dat het contract automatisch stopt. Een opzeg is dus niet nodig. De huurder kan desgewenst wel vervroegd opzeggen, de verhuurder echter niet. Let desgevallend wel op met verlengingen om niet onder de gewone handelshuur te vallen.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878