Alle domeinen

2016 - Maart

BEZWAAR INDIENEN - 31.03.2016

Mag u een bezwaarschrift vanaf nu ook via e-mail indienen?

Nadat Cassatie al in 2014 bevestigde dat een bezwaarschrift niet noodzakelijk ondertekend moet zijn om geldig te zijn, aanvaardt de fiscus nu in een nieuwe circulaire ook dat u via e-mail bezwaar kunt aantekenen. Hoe kunt u vandaag precies bezwaar indienen?

Wie kan eigenlijk geldig een bezwaarschrift indienen? Wat is dan het belang van de motivering van uw bezwaar? En over welke termijn beschikt u om dat bezwaar in te dienen?

Moet u na een bezwaarschrift toch de aanslag nog betalen?


FACTUREN PROTESTEREN - 31.03.2016

Vijf spelregels om facturen correct te protesteren

We hoeven u natuurlijk niet meer te wijzen op het belang van het tijdig protesteren van facturen, maar toch zijn er daarbij een aantal valkuilen waarmee u beter kunt uitkijken. Waarom protesteert u bv. het beste ook de algemene voorwaarden van uw leverancier?

Wat kunt u achteraf nog doen als u eerst de factuur alleen mondeling protesteerde?

Waarom wacht u het beste niet op de factuur als een leverancier de overeengekomen prestatie niet correct uitvoerde? Wat doet u dan wel meteen?

En wat doet u als u slechts een gedeelte van de factuur betwist, bv. omdat de prijs hoger ligt dan wat u overeengekomen was?


TIJDSKREDIET - 31.03.2016

Landingsbaan: welke mogelijkheden zijn er nog inzake eindeloopbaan-tijdskrediet?

In theorie zijn we het er allemaal over eens dat we met zijn allen langer moeten werken, maar toch willen heel wat werknemers het vanaf een bepaalde leeftijd wat kalmer aan doen.

De regels om een landingsbaan op te nemen zijn sinds 2014 gewijzigd en verstrengd. Door de vele aanpassingen is het moeilijk om door de bomen nog het bos te zien. Wanneer kan een werknemer vandaag nog een landingsbaan opnemen? Welke uitzonderingen bestaan er daarnaast in het kader van de specifieke landingsbanen?

Kunt u zo’n landingsbaan als werkgever ook weigeren of de aanvang ervan uitstellen? Wat doet u het beste zo snel mogelijk om op die discussie te anticiperen?


INVOER - 31.03.2016

Invoer van goederen met Belgische btw: hoe optimaliseren?

Op de invoer in België van goederen vanuit een niet-EU-land moet u in principe Belgische btw betalen. Hoe verwerkt u die verrichtingen in uw btw-aangifte?

Welke mogelijkheden heeft u dan om de voorfinanciering van die btw te vermijden?

Hoe kunt u met een vergunning ET 14000 de betaling van de btw verleggen naar uw btw-aangifte? Wat zijn de voorwaarden om zo’n vergunning te krijgen?

Bent u vrijgesteld van btw als u de goederen na de invoer in België intracommunautair levert? En wanneer kunt u met een btw-entrepot werken?


INCASSO FACTUREN - 31.03.2016

Kunt u zich contractueel indekken tegen het risico dat uw klant in WCO gaat?

Veel bedrijven vinden dat hun klanten in gerechtelijke reorganisatie een te grote bescherming genieten. Zij gaan dan ook op zoek naar mechanismen om die bescherming te temperen.

Mag u lopende overeenkomsten stopzetten omdat uw klant ‘in WCO’ gaat? Kunt u daartoe een ‘uitdrukkelijk ontbindend beding’ in uw contracten opnemen?

Onder welke voorwaarden kunt u dan uw verdere leveringen opschorten? Kunt u uw eigendomsvoorbehoud nog uitoefenen eens uw klant in WCO gegaan is?

En mag u voor nieuwe contracten of bestellingen contante betaling of een waarborg vragen?


LOONOPTIMALISATIE - 31.03.2016

Al aan aanvullende kinderbijslag gedacht?

Een aanvullende kinderbijslag uitkeren is een minder bekende manier om aan loonoptimalisatie te doen. Wat is daarvan het voordeel en wat heeft Cassatie daarover onlangs gezegd? Hoeveel kinderbijslag mag u maximaal betalen om de RSZ-vrijstelling te genieten?

AFTREKBARE KOSTEN - 31.03.2016

Aftrekbaarheid van interesten binnenkort beperkt tot 30% van uw ebitda?

De initiatieven op het vlak van internationale fiscaliteit volgen elkaar in ijltempo op. Gevolg gevend aan het zgn. BEPS-actieplan van de OESO heeft de Europese Commissie op 28 januari 2016 een ontwerprichtlijn bekendgemaakt die nu al bekendstaat als de Anti Tax Avoidance-richtlijn.

Europa wil onder meer de fiscale aftrek van interestlasten beperken tot een percentage van de ebitda van de ontlener. Wat houden die nieuwe voorstellen concreet in?

Via welke uitzonderingsmaatregelen ontsnapt u mogelijk toch aan die aftrekbeperking?


JAARREKENING - 31.03.2016

Werken aan een gehuurd gebouw?

In een ontwerpadvies van 17.02.2016 lichtte de CBN toe hoe u straks bij het opmaken van de jaarrekening uitbreidings- en verbeteringswerken aan een gehuurd gebouw verwerkt. Hoe bepaalt u de afschrijvingstermijn correct? Wanneer mag u een voorziening aanleggen voor de kosten om het gebouw bij het einde van de huur in de oorspronkelijke staat te herstellen?

LOONOPTIMALISATIE - 31.03.2016

RSZ: nu hoger dagforfait vrijgesteld

De RSZ heeft het vrijgestelde bedrag voor binnenlandse dagforfaits nu verhoogd naar € 17. Welke kosten zijn er precies gedekt door dat forfait? Wat doet u als een werknemer daarnaast ook maaltijdcheques krijgt? En hanteert de fiscus andere spelregels?

INTERNE PENSIOENVOORZIENING - 31.03.2016

Interne pensioenvoorziening: opletten voor de (nieuwe) fiscale valkuilen

Sinds 1 januari 2016 kunnen bedrijfspensioenplannen in de regel pas uitgekeerd worden eens de begunstigde aan de voorwaarden voldoet om zijn wettelijk pensioen op te nemen.

Wat adviseert u dan aan de bedrijfsleider als zijn interne pensioentoezegging nog in een uitkering op 60 voorziet? Wat is daarnaast het fiscaal probleem als de bedrijfsleider na zijn pensioen toch nog een mandaat behoudt in de vennootschap?

Omzeilt u dat probleem door die pensioentoezegging te externaliseren? Welke voordelen, fiscale en andere, biedt zo’n externalisatie nog? Is daar ook een kostprijs aan verbonden? Waarom externaliseert u ook het beste nu al, als de bedrijfsleider vóór zijn 65 wil liquideren of verkopen?


JAARREKENING - 31.03.2016

Herwaarderingsmeerwaarden op materiële vaste activa: hoe fiscaal optimaal verwerken?

De recente omzetting van de Europese accountancyrichtlijn in Belgisch recht (wet en KB van 18.12.2015, BS 30.12.2015) aligneerde de regels voor de boekhoudkundige verwerking van herwaarderingsmeerwaarden met een eerder advies van de Commissie voor Boekhoudkundige Normen.

Wat zijn nu de voorwaarden om straks bij het afsluiten van uw jaarrekening een herwaarderingsmeerwaarde te boeken? Hoe verwerkt u die herwaarderingsmeerwaarde en de afschrijvingen daarop correct in uw boekhouding?

Hoe kunt u daarbij uw notionele interestaftrek optimaliseren?


FISCAAL - AFSCHRIJVINGEN - 31.03.2016

Uw Porsche Cayenne verplicht afschrijven op 10 jaar?

Een controleur vond dat een zelfstandige zijn Porsche Cayenne op tien jaar moest afschrijven i.p.v. op vijf jaar, en hij kreeg nog gelijk ook van de rechter. Oei, kunt u een duurdere auto nu niet meer op vijf jaar afschrijven?

HANDELSPRAKTIJKEN - VARIA - 31.03.2016

Moet u algemene voorwaarden op uw webshop zetten?

Een abonnee vroeg zich af of hij verplicht is om algemene voorwaarden op zijn webshop te publiceren. Indien hij in zulke voorwaarden voorziet, zijn die dan ook afdwingbaar als een klant iets bestelt?

ONROEREND GOED - (VER)BOUWEN - 31.03.2016

Garantie aannemer, met of zonder werkuren?


PERSONEEL - SUBSIDIES - 31.03.2016

RSZ-vermindering eerste werknemers ook bij deeltijds?

Voor de aanwerving van een eerste werknemer krijgt u sinds 1 januari 2016 een RSZ-vermindering voor onbepaalde duur. Ook die voor de vijf volgende werknemers werd verhoogd. Geldt dit ook allemaal voor deeltijdse aanwervingen?

RECHT - HUUR - 31.03.2016

Wie huurt een gemengd gebruikt pand het best?

U gaat een pand huren dat u zowel privé zal bewonen als beroepsmatig door uw vennootschap zal laten gebruiken. Huurt u dat pand dan zelf het best privé of laat u het beter ineens door uw vennootschap huren, en waar hangt dat dan van af?

RECHT - LEVERING - 31.03.2016

Iets bestellen via de telefoon, is dat bindend?

Belgacom, Telenet of een van die andere grote jongens benaderen u telefonisch en bieden u een extra dienst aan. Is zo’n telefonische afspraak bindend of niet? Hoe kunt u zo’n dienst dan op korte termijn opzeggen?

FISCAAL - 31.03.2016

Zin of onzin van voorafbetalen...

Doet u dit jaar geen voorafbetalingen, dan betaalt u bij de eindafrekening van de fiscus 1,125% méér. Is dat dan de moeite om vooraf te betalen of net niet?

SCHENKING - 31.03.2016

Conventionele terugkeer via verzekering?

Meestal wil een schenker een zekere controle houden over het geschonkene en wil hij zeker zijn dat hij de geschonken goederen kan recupereren als de begiftigde eerst overlijdt. Daarom wordt een conventionele terugkeer vaak gecombineerd met een beleggingsverzekering. Er was recentelijk heel wat te doen over de vraag of u dan op de uitkering al dan niet toch erfbelasting betaalt. Hoe zit dat nu precies?

GEZINSWONING - 31.03.2016

Een ongelijke bijdrage voor de gezinswoning?

Het komt vaak voor dat partners in ongelijke mate financieel bijdragen voor de aankoop van de gezinswoning. Welke gevolgen heeft dat dan als het tot een relatiebreuk komt? Welke afspraken kunt u daarover maken? Wat zijn de voor- en nadelen van een ongelijke eigendomsverhouding of de erkenning van een schuld? Waarom is een schenking voor gehuwden vaak, ook fiscaal, een betere oplossing?

BELEGGINGSSTRATEGIE - 31.03.2016

Hoe belegt een ervaren ‘private banker’ zelf?

De meeste vermogensbeheerders slagen er uiteindelijk niet in veel meer te realiseren dan in grote lijnen de prestaties van de markten te volgen... Toch betaalt u daarvoor een stevige vergoeding. Is het dan echt onbegonnen werk om zelf uw vermogen te beheren? We vroegen aan een ervaren bankier van een vooraanstaande ‘private bank’ hoe hij zelf zijn privévermogen belegt. Ziehier zijn antwoord...

SUCCESSIEPLANNING - 31.03.2016

Hoe schenken tegen minder dan 3%?

Roerende goederen schenken voor een Belgische notaris heeft als voordeel dat u 3% of 3,3% schenkbelasting en het ereloon van de notaris betaalt en dat alles dan definitief geregeld is, zelfs als de schenker binnen de drie jaar overlijdt. Dat lijkt aantrekkelijk, maar toch is dat vaak de duurste oplossing. Welke alternatieven heeft u zoal? Hoe kunt u dan soms nog een stukje verder fiscaal optimaliseren?

OBLIGATIES - 31.03.2016

Nu kiezen voor ‘high yield’?

Omdat de rente zo laag staat, raden veel bankiers nu aan om het obligatiegedeelte van uw portefeuille te beleggen in ‘high yield’-fondsen. Is dat ook een goed idee?

SCHENKING - 31.03.2016

Inkomstenbehoud: vruchtgebruik of rentelast?

Wie een deel van zijn vermogen wegschenkt, wil vaak graag nog een inkomen uit dat vermogen behouden. Wat zijn dan de voor- en nadelen van een schenking met voorbehoud van vruchtgebruik of een schenking met last van lijfrente? Welke mogelijkheden heeft u dan om ervoor te zorgen dat de langstlevende hetzelfde inkomen blijft behouden? En hoe beperkt u dan de factuur van de erfbelasting maximaal?

ONROEREND GOED - 31.03.2016

Een ‘proefperiode’ voor uw huurder?

Mag u eerst een kortlopend huurcontract sluiten, als een soort ‘proefperiode’ voor uw huurder? Kunt u zo’n contract verlengen? Wat gebeurt er als u het contract niet tijdig opzegt? Waarom laat u een kortlopend contract ook het best meteen registreren? Met welke beperkingen moet u bij het bepalen van de huurprijs rekening houden, als u daarna toch beslist om met een andere huurder in zee te gaan?

ZIEKTE - CONTROLEARTS - 31.03.2016

Wie moet (niet) zelf de thuisblijfverplichting invoeren?

Sinds 1 januari 2014 kan een sector-cao opleggen dat een werknemer in geval van ziekte moet ‘thuisblijven’ om de controlearts te ontvangen. In welke sectoren bestaat die verplichting al? Wat als u tot een andere sector behoort?

ONKOSTENVERGOEDING - RSZ - 31.03.2016

Nieuwe RSZ-vrije forfaits werkkledij in 2016


MAALTIJDCHEQUES - RSZ - 31.03.2016

Betalen in uw bedrijfsrestaurant in 2016


AANWERVEN - SOLLICITATIES - 31.03.2016

Móet u al antwoorden op sollicitaties?

In de media was er veel te doen over het niet antwoorden op sollicitaties. “De werkgevers willen niet weten van te ‘moeten’ antwoorden/motiveren”, zo stond er. Hoezo, moet dat nu dan ook al niet? Wat is de huidige stand van zaken?

IMPLICIET ONTSLAG - BEDRIJFSWAGEN - 31.03.2016

Opzeg gegeven, dus zijn auto terugnemen?

Stel, niet lang nadat hij een nieuwe firmawagen gekregen heeft, en dan nog één met de nodige ‘toeters en bellen’, geeft een werknemer al zijn opzeg. Kunt u die firmawagen dan direct terug ‘intrekken’?

VAKANTIE - INHAALRUST - 31.03.2016

Wat als niet iedereen kan thuisblijven op een brugdag?

Stel, te veel werknemers willen vakantie op dezelfde dag (bv. om op 6 mei a.s. de brug te maken). Het zijn er zelfs zo veel dat u de aanvragen niet kunt blijven honoreren. Mag u die dan weigeren? Hoe kunt u dat correct en goed oplossen?

ONTSLAG - 31.03.2016

Da’s kennelijk onredelijk: 8 weken!

Ingevolge een recent vonnis moest een werkgever 8 weken loon betalen, omdat hij het ontslag niet (voldoende) kon motiveren. Wat was het probleem?

ALTERNATIEF BELONEN - RSZ-BIJDRAGEN - 31.03.2016

Extralegaal kindergeld pas vanaf x-jaar dienst?

Een aanvulling op het wettelijk kindergeld is voordelig, want in principe vrijgesteld van RSZ-bijdragen. Moet u dit dan aan alle werknemers (met kinderen) geven, of kunt u het beperken tot bepaalde ‘groepen’? Het Hof van Cassatie licht toe...

SOCIALE VERKIEZINGEN - 31.03.2016

De laatste (?) loodjes: de kiezers oproepen...

Ook bij de voorbereiding van de sociale verkiezingen wegen de laatste loodjes het zwaarst. Zo moet u o.a. de kiezers nog oproepen. Hoe moet dit gebeuren en waarop moet u letten als werkgever?

SLECHTE BETALERS - ADVOCAAT - 30.03.2016

Vanaf welk bedrag is dagvaarden eigenlijk pas zinvol?

Een klant die na uw aangetekende brieven nog niet betaalt, zal u finaal voor de rechter moeten slepen. Is er dan, gelet op de kosten die daarbij komen kijken, ergens een minimumbedrag waaronder u er eigenlijk niet aan moet beginnen?

VLAAMS GEWEST - ENERGIEPRESTATIEREGELGEVING - 30.03.2016

Nieuwe Vlaamse ventilatieverslaggeving...

Sinds 1 januari 2016 is er in het Vlaams gewest bij nieuwbouw en bij sommige verbouwingen een nieuwe verplichting in verband met ventilatie. Hoe zit dat en is dat ook voor u als aannemer van belang?

RECHT - RECLAME - 30.03.2016

Beperk de eventuele waarborg die u geeft!

Een collega doet in ramen en deuren. Voor de plaatsing van ramen in dubbel glas, geeft hij 10 jaar waarborg omdat hij dat zelf ook krijgt van zijn leverancier. Hij dacht daarmee een goede zaak te doen, niets blijkt echter minder waar...

BEROEPSKOSTEN - 30.03.2016

‘Factuur voldaan’ niet aftrekbaar?


ONROEREND GOED - REGISTRATIERECHTEN - 30.03.2016

Volle pot of maar € 50 om een gebouw in te brengen?

U wilt een gebouw inbrengen in uw vennootschap in ruil voor aandelen. Uw vennootschap moet dan registratierechten betalen, maar hoeveel precies? Is dat de volle pot of maar € 50 vast recht en wat bij een zgn. gemengde inbreng?

AFSCHRIJVINGEN - 30.03.2016

Dure auto, dus afschrijven op 10 jaar?


PRIVÉWONING IN VENNOOTSCHAP - VRUCHTGEBRUIK - 30.03.2016

Pand gesplitst gekocht, hoe verdeelt u de verkoopprijs?

Uw vennootschap heeft het vruchtgebruik van een pand en u privé bent er blote eigenaar van. Nu zou u dit gesplitst aangekochte pand willen verkopen, maar hoe moet u dan de verkoopprijs verdelen over u en uw vennootschap?

INTERESTEN - 30.03.2016

Rv op interesten spaarboekje?


ALGEMENE VERGADERING - VARIA - 30.03.2016

Een advocaat op uw algemene vergadering?

Op de eerstkomende jaarvergadering brengt een van uw collega’s plots zijn accountant of advocaat mee. Moet u die dan zomaar toelaten op die algemene vergadering of kunt u dat weigeren? Op basis waarvan dan?

VOORDEEL GRATIS AUTO - 30.03.2016

Uw voordeel gratis auto pro rata te berekenen?

U rijdt privé met de auto van uw vennootschap, maar niet elke dag of u verandert in de loop van het jaar van auto. Hoe wordt uw voordeel auto dan berekend?

DOORREKENEN VAN KOSTEN - AUTOKOSTEN - 30.03.2016

Doorgerekende autokosten, bij wie wordt aftrek beperkt?

Naast de eigenlijke prestaties rekent uw vennootschap aan haar klanten ook de autokosten door die zij maakt voor die opdracht. Bij wie moet de aftrek van die kosten dan beperkt worden, bij u of bij uw klant en wat met de btw-aftrek?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - VARIA - 30.03.2016

Zijn het receptiekosten of toch reclamekosten?

Onlangs kwam er weer eens een zaak voor de rechtbank inzake de aftrek van de kosten van een ‘klantenevenement’. De fiscus blijft immers volharden in zijn visie dat dit beperkt aftrekbare receptiekosten zijn. Wat vond de rechter ervan?

WONINGHUUR - VARIA - 30.03.2016

Hoe zit het precies met dat systeem van ‘proefhuren’?

De Vlaamse regering wil de toegang tot de huurmarkt verbeteren via een nieuw systeem van proefhuren. Hoe zit dat precies? Wat is er in afwachting daarvan nu al mogelijk?

GEMEEN HUURRECHT - 30.03.2016

Hoeveel achterstal heeft uw huurder?

Betaalt uw huurder u niet, dan zit er niets anders op dan als verhuurder naar de rechter te stappen om de huur te ontbinden. Vanaf wanneer heeft dat zin?

WONINGHUUR - WERKEN & VERBOUWINGEN - 30.03.2016

Een vergoeding betalen aan uw huurder voor de gordijnen?

Bij het einde van de huur moet uw huurder u nog heel wat betalen (huurachterstallen, huurschade, …). Kan hij die bedragen ‘compenseren’ met de mooie gordijnen die hij achterliet of met verfraaiingen die hij aanbracht?

VLAAMS GEWEST - VARIA - 30.03.2016

Ventilatieverslaggeving voortaan verplicht in Vlaanderen

Sinds begin dit jaar moet er in Vlaanderen een erkende ventilatieverslaggever aangesteld worden bij nieuwbouw en bij sommige verbouwingen. Wat houdt die nieuwe verplichting precies in?

FISCAAL - LENING - 30.03.2016

Nu al fiscaal sparen voor uw schuldsaldoverzekering?

Wilt u over enkele jaren uw gezinswoning kopen of bouwen, dan kunt u er fiscaal voordeel mee doen als u nu al spaart voor de schuldsaldoverzekering bij uw hypothecaire lening. Waarom is dat zo en hoe werkt dat dan precies?

MEDE-EIGENDOM - SYNDICUS - 30.03.2016

Het inzagerecht van bepaalde documenten bij de syndicus

De wet voorziet dat mede-eigenaars en ook huurders het recht hebben om bepaalde documenten in te kijken bij u als syndicus. Daarover is nogal eens discussie. Hoever gaat die verplichting precies?

REGISTRATIERECHTEN - SCHENKING - 30.03.2016

Waarop letten bij snelle verkoop van geschonken woning?

Een geërfde woning korte tijd later doorverkopen met winst, kan leiden tot een zgn. tekortschatting, met extra rechten en boetes tot gevolg. Een abonnee vroeg of dezelfde regels ook gelden bij de verkoop van een geschonken woning...

FISCAAL - BELASTINGAANGIFTE - 29.03.2016

Zo veel mogelijk fiscaal voordeel uit uw dienstencheques!

Sinds de regionalisering bepaalt ieder gewest de fiscale regels van de dienstencheques. Is er dan in Vlaanderen en Brussel iets gewijzigd aan het fiscaal aftrekbare bedrag en wat is er nu van belang bij het bestellen van die cheques?

BELASTBARE VOORDELEN - 29.03.2016

Hoeveel kostte uw ‘gratis’ lening... ?


PERSONEEL - ONKOSTENVERGOEDING - 29.03.2016

Een hogere onkostenvergoeding voor uw personeel?

In bepaalde gevallen laat de RSZ toe dat u iedere maand een forfaitaire onkostenvergoeding toekent aan uw werknemers. Hoe zit dat precies en welke vergoeding mag u toekennen? Wat is er hier recentelijk gewijzigd?

GESPREIDE TAXATIE - 29.03.2016

Via een ‘fusie’ herbeleggen voor de gespreide taxatie?

U kunt een meerwaarde gerealiseerd bij de verkoop van een investering zgn. gespreid laten belasten. Kan dat door de verkoopprijs te ‘herbeleggen’ via de activa van een overgenomen vennootschap? De minister verduidelijkt...

BEDRIJFSLEIDER - VOORDEEL VAN ALLE AARD - 29.03.2016

Verwarming en elektriciteit duurder in 2016?


REGISTRATIERECHTEN - 29.03.2016

Wat is de juiste ‘verkoopwaarde’ van uw onroerend goed?

Koopt u een onroerend goed, dan moeten er registratierechten betaald worden op de verkoopprijs of op de verkoopwaarde als deze hoger is dan de prijs. Hoe wordt die verkoopwaarde bepaald en waarmee moet u rekening houden?

AANSLAG GEHEIME COMMISSIELONEN - 29.03.2016

Is een kilometervergoeding een ‘verdoken loon’?

Uw vrouw maakt met haar eigen auto verplaatsingen voor uw vennootschap, waarvan zij ook zaakvoerder is, en krijgt daarvoor een kilometervergoeding. Kan de ‘monsterboete’ toegepast worden als er daarvoor geen fiche opgemaakt is?

PRIVÉ - PERSONEN TEN LASTE - 29.03.2016

Hoeveel ‘eigen inkomen’ mag uw kind hebben?


BEROEPSKOSTEN - AFTREKBAARHEID - 29.03.2016

Zijn het receptiekosten of publiciteitskosten... ?

Op een klantenevenement serveert u uw bezoekers uiteraard ook een drankje en een hapje. Voor de Btw is dat tegenwoordig oké, maar de fiscus blijft moeilijk doen over de 100% aftrekbaarheid van die kosten! Wat zei een rechter onlangs?

SCHENKING - 29.03.2016

De restschenking ‘à la hollandaise’

Via een restschenking voor de Nederlandse notaris kunt u erfbelasting vermijden naar bv. kinderen én kleinkinderen toe. Bij een overlijden binnen de drie jaar wordt u in principe wel twee keer belast. Hoe vermijdt u dat (gedeeltelijk)?

AUTOKOSTEN - 29.03.2016

Uw Porsche op tien jaar afschrijven?

Een collega zijn controleur vond dat hij zijn Porsche op tien jaar moest afschrijven. Is dat nu de regel voor dure auto’s? Wat zei de rechter onlangs?

VENNOOTSCHAP - KAPITAAL - 29.03.2016

Kapitaalvermindering tussen twee vennootschappen

Uw werkvennootschap doet een kapitaalvermindering waardoor uw holding een bedrag ontvangt dat groter is dan de aanschafwaarde van de participatie. Hoe moet dat surplus fiscaal verwerkt worden? Wat zei een rechter daarover?

BEROEPSGEHEIM - 24.03.2016

Mag u de politie de naam van een getuige geven?

Stel, een patiënt blijkt bij het verlaten van uw praktijk getuige geweest te zijn van een verkeersongeval. De politie komt u de naam van de bewuste patiënt vragen. Mag u die naam geven, of is dat een inbreuk op het beroepsgeheim?

PATIËNTENWENKEN - LOONTREKKENDEN - 24.03.2016

Ziek, einde contract en nog ziek: wie betaalt?

Stel, een patiënt zal langdurig arbeidsongeschikt zijn en nu blijkt dat zijn arbeidsovereenkomst van bepaalde duur ondertussen zal aflopen. Moet u dan een ‘vertrouwelijke’ voor het ziekenfonds invullen, of een document voor de RVA?

GRONDIG ONDERZOCHT - BELASTINGAFTREK - 24.03.2016

Van hobby tot bijberoep: is dat fiscaal interessant?

Stel, u heeft een dure hobby waarvoor u veel kosten moet maken. Kunt u die kosten ‘fiscaal recupereren’ door van die hobby een bijberoep (een officiële beroepsactiviteit) te maken? Een recent arrest licht toe...

FISCAAL - AUTO - 24.03.2016

Een Porsche op 10 jaar afschrijven?

“Ik ga akkoord dat een Porsche Cayenne op 10 i.p.v. 5 jaar afgeschreven moet worden”, zo besliste een rechter. Dat is toch niet ‘de nieuwe norm’, zeker?

GOED OM TE WETEN - TANDARTSEN - 24.03.2016

Tandprothesen arbeidsongeval: tarieven 2016


EXTRALEGAAL PENSIOEN - ONROEREND GOED - 24.03.2016

Een pand verbouwen met uw extralegaal pensioen?

Stel, u wilt uw pand verbouwen of herstellen, en u zou daar het reeds opgebouwde kapitaal van bv. uw VAPZ of groepsverzekering voor willen gebruiken. Met welke ‘adder onder het gras’ moet u dan rekening houden?

VENNOOTSCHAP - ONKOSTENVERGOEDING - 24.03.2016

Beperkte aftrek voor uw forfaitaire onkostenvergoeding?

Een forfaitaire onkostenvergoeding is in principe volledig aftrekbaar voor uw vennootschap. Naar verluidt blijkt de fiscus de aftrek echter te willen beperken als er o.m. restaurantkosten in het forfait begrepen zijn. Is dat wel correct?

GOED OM TE WETEN - TANDARTSEN - 24.03.2016

Accrediteringsforfait 2015: nu actie nodig


PRIVÉ - SUCCESSIEPLANNING - 24.03.2016

Onroerend goed schenken tegen slechts 3%?

Onroerend goed ‘in schijfjes’ schenken is nog interessanter geworden omdat de schenkingsrechten in de drie gewesten verlaagd zijn. Hoe gaat u het best te werk? Wat als u onroerende goederen heeft in meer dan één gewest?

E-MAIL - E-ZINE - 24.03.2016

Tips voor een succesvolle e-zine

Via uw e-zine bouwt u een band op met uw (potentiële) klanten. Maar hoe zorgt u ervoor dat uw digitale nieuwsbrief echt zijn doel bereikt? Wij stelden voor u een checklist op.

WEBDIENSTEN - ONLINE FOTO’S - 24.03.2016

Google Foto’s kan meer dan u denkt

Google Foto’s biedt vele, bekende voordelen: automatische back-up van de foto’s die u maakt met uw smartphone of tablet, gratis onbeperkte opslag voor foto’s, snelle toegang tot al uw foto’s vanaf elk toestel. Wat kan het nog meer?

SOFTWARE - WINDOWS - 24.03.2016

Houd werk en privé gescheiden op uw pc!

Wellicht gebruikt u uw privécomputer ook voor werkgerelateerde zaken of gebruikt u de laptop van uw werk voor privédoeleinden. Meestal is dat geen probleem, maar hoe houdt u in Windows het best alles netjes gescheiden?

ONTSPANNING - MUZIEK - 24.03.2016

Nog beter muziek streamen met Spotify

Gebruikt u ook Spotify als streaming muziekdienst? Met deze tips en trucs kunt u nog beter en efficiënter muziek beluisteren.

ZAKELIJK - VARIA - 24.03.2016

WhatsApp voor professionals?

WhatsApp is erg populair om te communiceren. Maar is het ook geschikt voor professionele doeleinden, zoals communicatie onder collega’s of met klanten?

WEBDIENSTEN - VARIA - 24.03.2016

Een virtuele post-it als geheugensteuntje

Het web krioelt van de tools die u helpen bij het noteren van uw afspraken en to-do’s. Lino onderscheidt zich op het vlak van lay-out en gebruiksvriendelijkheid.

EIGEN WEBSITE - APP - 24.03.2016

Heeft uw zaak een mobiele app nodig?

Smartphones zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Heeft u als ondernemer voldoende aan een mobiele website of moet u uw klanten een heuse app aanbieden?

BEVEILIGING - BACK-UP - 24.03.2016

Activeer de ingebouwde back-up van Windows 10

De ingebouwde bestandsgeschiedenis is een eenvoudige, maar betrouwbare manier om back-ups te maken in Windows 10. Hoe gebruikt u die het best?

E-MAIL - IOS - 24.03.2016

Werk efficiënter met Mail op iPhone en iPad

Mail is de standaardapp voor e-mail op de iPhone en iPad. Deze ‘gewone’ mailapp heeft misschien meer in huis dan u denkt. Hoe stelt u deze nog beter in?

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 24.03.2016

De troeven van een virtueel visitekaartje

Een traditioneel visitekaartje zal wellicht nooit helemaal verdwijnen, maar de digitale variant ervan heeft wel een aantal voordelen. Hoe maakt u die?

WEBDIENSTEN - ONLINE OFFICE - 24.03.2016

Praten tegen Google Docs


SOFTWARE - VARIA - 24.03.2016

Plakken zonder opmaak


E-MAIL - E-MAILSOFTWARE - 24.03.2016

Mail en takenlijsten samenbrengen

Taakplanner Swingdo en mailapp Swingmail zijn nieuwe apps voor iOS waarmee u uw mail en takenlijsten samen kunt beheren. Hoe zit dat?

BELEGGEN - 21.03.2016

Beleggen in gezondheid: een gezonde keuze?

Ongeacht de economische situatie hebben mensen medische verzorging nodig. Het lijkt dan ook interessant om te beleggen in geneesmiddelenproducenten, leveranciers van medische apparatuur, ziekenhuizen, enz. Is dat effectief zo?

AANSLAG GEHEIME COMMISSIELONEN - 21.03.2016

Boete van 309% zogoed als begraven?

In tegenstelling tot vroeger is het nu eerder stil rond die zgn. monsterboete ingeval uw vennootschap u een privévoordeel verschaft dat niet of niet correct vermeld wordt op uw fiche. Wordt die boete nu in de praktijk dan nog toegepast?

AUTOKOSTEN - 21.03.2016

Ongeval met auto van vennootschap, ook fiscaal pech?

U krijgt een ongeval met de auto van uw vennootschap. U houdt er gelukkig niets aan over, maar de auto moet hersteld worden of is zelfs total loss. Wat zijn daarvan de fiscale consequenties voor uw vennootschap en voor uzelf?

BELASTINGAANSLAG - 21.03.2016

Uw aanslag ‘bijna’ juist: akkoord?

U heeft onlangs uw aanslagbiljet ontvangen en dit wijkt slechts enkele euro’s af van wat uw boekhouder berekend heeft. Niet de moeite dus om te reageren?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - 21.03.2016

Vraag een fiscaal optimale huur aan uw vennootschap!

Verhuurt u een deel van uw woning aan uw vennootschap, dan mag u fiscaal gezien niet ‘te veel’ huur vragen, want dit teveel wordt geherkwalificeerd als loon. Hoe berekent u nu ook alweer de optimale huur en hoe optimaliseert u deze?

GEWAARBORGD INKOMEN - 21.03.2016

Eindvervaldag van polis GI naar 65/67 jaar?

De eindvervaldag van een polis gewaarborgd inkomen (GI) ligt vaak lager dan de wettelijke pensioenleeftijd, bv. al op 60 jaar en soms nog lager. Moet u dat aanpassen, nu men verwacht dat u langer werkt en later op pensioen gaat?

FISCALE AFREKENING - 21.03.2016

Interesten lopen vanaf...


VOORAFBETALINGEN - 21.03.2016

Wat kost niet voorafbetalen in 2016?


ONROEREND GOED - 21.03.2016

Fiscus achter verbouwers aan?


SOCIAAL STATUUT - SOCIALE BIJDRAGEN - 21.03.2016

De zgn. gelijkstelling wegens ziekte in de nieuwe regeling

U moet dringend een operatie ondergaan en uw activiteit als zelfstandige een tijd stopzetten. Kunt u voor dat kwartaal uw sociale rechten dan nog behouden zonder sociale bijdragen te betalen? Hoe zit dat precies in de nieuwe regeling?

BELASTBARE INKOMSTEN - 21.03.2016

Waarvan heeft u geleefd in 2015?


AUTO - LICHTE VRACHT - 21.03.2016

Hoe is het inmiddels met de lichte vracht?

Een lichte vracht wordt fiscaal gezien veel voordeliger behandeld dan een personenauto. Wanneer is een auto nu eigenlijk weer fiscaal gezien een lichte vracht en wat heeft het Hof van Cassatie daar onlangs over gezegd?

BTW - AFTREKBAARHEID - 21.03.2016

Een laptop van € 999 is beter dan een van € 1.001... ?

U bent van plan om beroepsmatig een nieuwe laptop te kopen om die na verloop van tijd ook of vooral privé te gebruiken. In welke mate heeft dat belang voor de aftrekbare btw bij aankoop en waar moet u dan desgevallend op letten?

ONROEREND GOED - AFSCHRIJVINGEN - 21.03.2016

Uw woning deels wel of niet mee afschrijven?

Gebruikt u uw woning deels beroepsmatig, dan kunt u die ook deels afschrijven. Bij een latere verkoop van uw woning zal de winst dan echter ook deels belastbaar zijn. Is dat dan een reden om niet af te schrijven, of toch niet?

AFTREKBARE KOSTEN - 21.03.2016

Optimaliseer uw sociale bijdragen

Uw inkomsten van 2015 liggen nu blijkbaar toch hoger dan die van 2012. In 2017 zal u bijgevolg sociale bijdragen moeten bijbetalen. Hoe lost u dat op?

ONROEREND GOED - VERKOOP - 17.03.2016

Waarop letten bij de verkoop van een geërfde woning?

U heeft niet zo lang geleden een woning geërfd die u nu kunt verkopen voor een hoger bedrag dan dat waarop u de successierechten betaald heeft. Is dat een probleem en kunt u zelf het een en ander vermijden? Wat geldt er in elk gewest?

ONROEREND GOED - WONINGFISCALITEIT - 17.03.2016

Vlaamse woonbonus ook voor uw tweede verblijf?

Sinds 1 januari 2016 geldt de nieuwe Vlaamse woonbonus ook voor een tweede woning. Hoe zit dat dan precies en betekent dit dan dat die woonbonus zonder meer toegepast kan worden op een tweede verblijf?

BTW - AFTREK - 17.03.2016

Btw-aftrek en 10%-regel voor alles?

De forfaitaire btw-aftrek op autokosten kan alleen toegepast worden bij een beroepsgebruik van 10% of meer. Wat bij andere gemengd gebruikte goederen?

BTW - FACTUURVERMELDINGEN - 17.03.2016

Hoe factureren aan buitenlandse hoofdaannemer?

Een Nederlandse hoofdaannemer vraagt u bepaalde werken uit te voeren aan een pand in België. Op zich is dat geen probleem uiteraard, maar hoe moet u dat uiteindelijk factureren? Is dat ook met btw verlegd of is het toch net anders?

VENNOOTSCHAP - GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - 17.03.2016

Neem uw maximaal belastingvrij loon van 2015 op!

Heeft u in 2015 geen of maar weinig loon opgenomen, dan kan dat gevolgen hebben voor uw vennootschap, maar dat is niet alles! Ook privé laat u dan een fiscale optimalisatie liggen. Hoezo en kunt u daar nú nog iets aan doen?

AUTO - VERKEERSBELASTING - 17.03.2016

Eurovignet vóór eind april terug te vragen!


PERSONEEL - VAKANTIE - 17.03.2016

Het is weer tijd voor de vakantieplanning...

Een aantal werknemers dienden alvast hun vakantieaanvraag in voor de zomer en wat blijkt? Ze willen allemaal in dezelfde periode verlof nemen. Zijn er spelregels over wie in zo’n geval voorrang krijgt en wat u niet kunt weigeren?

HANDELSHUUR - HUURPRIJS - 17.03.2016

Meer huur betalen omwille van uw eigen verbouwing?

U deed grondige verbouwingen in het handelspand dat u huurt waardoor dat pand meer waard is. Onlangs vond een verhuurder dat hij daarom een hogere huurprijs mocht vragen na de huurhernieuwing. Loopt u inderdaad dat risico?

ARBEIDSVEILIGHEID - GEZONDHEID - 17.03.2016

Beeldschermwerkers: wat wordt er nog verplicht?

Op 1 januari 2016 werd het verplichte periodiek onderzoek voor beeldschermwerkers afgeschaft en vervangen door een verplichte vijfjaarlijkse risicoanalyse. Wat houdt dit in? Wat zijn de gevolgen qua kostprijs t.a.v. uw externe dienst?

GROEPSVERZEKERING - 17.03.2016

Spaarpot groepsverzekering ‘veilig’ voortaan?

Bij sommige groepsverzekeringen was er vroeger geen overlijdensdekking meer mogelijk, als de werknemer het bedrijf verliet. Door de recente wijzigingen aan de Wet op de aanvullende pensioenen is daar een mouw aan gepast. Hoe?

SOCIALE VERKIEZINGEN - 17.03.2016

Van 50/100 naar ver daaronder op 3 à 4 weken?

Een bedrijf startte op 15.12.2015 de verkiezingsprocedure en moest kort daarna een afdeling sluiten waardoor het ver onder de drempel van 50 werknemers zakte. Kon het ‘terecht’ de procedure stopzetten? Een recent vonnis licht toe...

SOCIALE BALANS - 17.03.2016

Voor wie is de sociale balans van 2015?

U heeft de sociale balans van 2015 al ontvangen van uw sociaal secretariaat of u zal die kortelings ontvangen. Stuurt u die rechtstreeks door naar uw boekhouder of moet u er zelf iets mee doen? Even kijken waarvoor dit dient...

OPZEG DOOR DE WERKNEMER - 17.03.2016

Opzeg geven, ziek melden... en elders al beginnen

Stel, een werknemer geeft zijn opzeg en meldt zich vrijwel direct ziek. Straffer nog, u verneemt dat hij, weliswaar ‘op andere uren’, al bij een andere werkgever begonnen zou zijn. Hoe kunt u hiertegen reageren?

NIET-CONCURRENTIEBEDING - 17.03.2016

Standaard in contract? Standaard denken aan verzaken!

Door een niet-concurrentiebeding in het contract op te nemen, kunt u verhinderen dat iemand na zijn opzeg te geven naar de concurrentie gaat. Is het dan een goed idee om dat standaard in al uw bediendencontracten op te nemen?

PREMIES - RSZ-BIJDRAGEN - 17.03.2016

Premie zonder RSZ als kind 12 wordt!

Een premie zonder RSZ-bijdragen uitkeren voor een kind (van de werknemer) dat zijn plechtige communie doet? Het kan, zo volgt uit een recent arrest...

FISCAAL - VENNOOTSCHAP - 16.03.2016

Investeringsaftrek voor uw patrimoniumvennootschap?

Sinds 1 januari 2016 werd de gewone zgn. investeringsaftrek voor kmo’s verhoogd van 4% naar 8%. Niet slecht, maar hoe zit dat nu met vastgoedinvesteringen? Krijgt u daar nu wel of geen aftrek voor? U heeft immers al van alles gehoord...

VLAAMS GEWEST - WOONBONUS - 16.03.2016

Goedkoper schenken! Ja, maar wat met de woonbonus?

Nu de schenkbelasting in Vlaanderen betaalbaar geworden is, overweegt u om uw appartement aan zee te schenken aan uw kind. Heeft dat echter geen nadelig effect op de lopende of toekomstige woonbonuslening van uw kind?

GEMEEN HUURRECHT - 16.03.2016

Meerdere huurders of verhuurders...

Zijn er meerdere huurders of verhuurders, dan moet u daar rekening mee houden wanneer u een opzeg verstuurt of ontvangt. Hoe zit dat precies in elkaar?

FISCAAL - KADASTRAAL INKOMEN - 16.03.2016

Hoe weet u als koper of het ki wel klopt?


WET BREYNE - PROMOTOR - 16.03.2016

Kleine gebreken in het appartement of de gemene delen

Koopt u een appartement op plan, dan is het van belang op welk moment de oplevering van de werken gebeurt. Vanaf dan kunt u immers niet meer moeilijk doen over kleinere zichtbare gebreken. Wanneer is dat precies het geval?

MEDE-EIGENDOM - VARIA - 16.03.2016

Waarschijnlijk zijn er nadien meerwerken nodig...

Moeten er werken uitgevoerd worden aan de gemeenschappelijke delen, dan moet er hierover sowieso een beslissing van de algemene vergadering zijn. Wat is er dan voor u als syndicus van belang?

WONINGHUUR - VREDERECHTER - 16.03.2016

Wat als de huurder niet aanwezig is op de zitting?

U wilt de huur laten ontbinden, maar de huurder is niet aanwezig op de zitting. Wat gebeurt er in dat geval? Hoe speelt de recente zgn. Potpourri I-wet hier in uw voordeel?

VERKOOP - ECHTGENOTEN - 16.03.2016

Als gehuwde toch alleen een pand kopen?

Een gehuwde kandidaat-koper wil een onroerend goed op zijn naam alleen aankopen. Is dat altijd zomaar mogelijk en hoe moet hij dat dan aanpakken? Maakt het uit onder welk huwelijksstelsel hij getrouwd is?

ONKOSTENVERGOEDING - 16.03.2016

Kostenvergoeding 100% aftrekbaar?


AFSCHRIJVINGEN - 16.03.2016

Gebouw altijd op 33 jaar afschrijven?


GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - VARIA - 16.03.2016

Een tantième, is dat wel een fiscale optimalisatietechniek?

Uw vennootschap heeft in 2015 veel winst gemaakt en dus wilt u zich op de jaarvergadering een tantième laten toekennen. Kan uw vennootschap daar een fiscaal voordeel mee doen en wordt u daar privé dan niet fiscaal op afgestraft?

DIVIDEND - 16.03.2016

Uit welke reserves haalt u in 2016 het best een dividend?

U wilt op de komende jaarvergadering een dividend laten uitkeren. Dat kan komen uit de winst van 2015, maar ook uit reeds belaste of belastingvrije zgn. reserves van vorige boekjaren. Wat is fiscaal dan het beste?

BEDRIJFSLEIDER - BELANGENCONFLICT - 16.03.2016

Heeft u een belangenconflict met uw bvba?

Wanneer u een contract wilt sluiten met uw bvba waarbij u een zgn. tegenstrijdig belang heeft, gelden er een aantal spelregels die gevolgd moeten worden. Wat zijn die regels dan precies en wat zijn de gevolgen als u die niet naleeft?

TACTIEK & STRATEGIE - 16.03.2016

Een hoger maandloon of kan een hogere huur beter zijn?

U wilt een hoger maandelijks inkomen uit uw vennootschap. Dat kan uiteraard door meer loon op te nemen, maar verhuurt u een pand aan uw vennootschap, dan kan de huur verhogen ook een optie zijn. Wanneer is dat laatste interessanter?

BEZWAARSCHRIFT - 16.03.2016

Nu zonder twijfel bezwaar via e-mail mogelijk!

U dient op de valreep via e-mail een bezwaar in tegen een belastingaanslag waarmee u het niet eens bent. Is dat dan nu een geldig en tijdig bezwaarschrift?

VOORDEEL GRATIS LENING - 16.03.2016

Verklein uw voordeel gratis lening!

Uw privé belastbaar voordeel gratis lening via rekening-courant is 8,16% voor 2015. Kunt u dat voordeel nu nog verkleinen voor 2015 of voor de volgende jaren?

VENNOOTSCHAP - ONROEREND GOED - 15.03.2016

Wordt u bij het einde van het opstalrecht privé belast?

Uw vennootschap heeft destijds gebouwd op een grond van u privé via een zgn. opstalrecht. Dat recht van opstal loopt binnenkort af zodat u het gebouw privé krijgt. Wordt u daar privé dan op belast en hoe vermijdt u dat desgevallend?

FISCAAL - PENSIOENSPAREN - 15.03.2016

Overstappen zonder kosten?


BACKSERVICE - 15.03.2016

Is een backservice storten nu nog altijd interessant?

Wat zijn de voorwaarden om binnen uw pensioenverzekering via een zgn. backservice een bijkomende koopsom te storten? Is die storting bij uw vennootschap ook altijd fiscaal aftrekbaar?

Is zo’n backservice storten altijd interessanter dan een bijkomend loon opnemen? Hoe groot is uw voordeel op het einde van de rit, als u bv. over 20 jaar met pensioen gaat?

En in welke mate is uw tegoed binnen die polis beschermd tegen de schuldeisers van uw vennootschap? Heeft u via zo’n bijkomende storting ook een extra financieringsmogelijkheid om onroerend goed te kopen? Zijn er dan geen nadelen aan zo’n backservice?


INCASSO - 15.03.2016

Kunt u uw facturen nu binnenkort effectief eenvoudiger invorderen?

De zgn. Potpourri-wetgeving (wet van 19.10.2015) wijzigde een heel aantal zaken binnen de juridische wereld. In die wet werden ook maatregelen opgenomen m.b.t. de invordering van niet-betwiste geldschulden.

U kunt een niet-betwiste vordering binnenkort in principe eenvoudig innen via een deurwaarder. Hoe verloopt zo’n invordering dan precies? Moet u daarvoor dan geen beroep meer doen op uw advocaat? Wanneer treedt de nieuwe regeling in werking?

Hoe kan uw klant reageren als hij zo’n aanmaning ontvangt? En wat kunt u zelf doen wanneer u als klant met een dergelijke invordering geconfronteerd wordt?


SUCCESSIEPLANNING - 15.03.2016

Restlegaat: hoe de tweede begunstigde beter beschermen?

Via een restlegaat bepaalt u zelf aan wie wat overblijft van de vermaakte goederen bij het overlijden van de eerste begiftigde toekomt.

In welke situaties kan zo’n restlegaat nuttig zijn? Hoe kunt u daarmee in een nieuw samengesteld gezin uw partner beschermen en tegelijkertijd de rechten van uw eigen kinderen zo veel mogelijk intact houden?

Is zo’n restlegaat ook fiscaal voordelig?

Hoever reiken de rechten van de eerste begunstigde? Welke clausules kunt u zoal inbouwen om de belangen van de tweede begunstigde wat meer te beschermen?


INTERNETGEBRUIK - 15.03.2016

Mag u nu zomaar de privé-e-mails van uw werknemers lezen?

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM 12.01.2016, nr. 61496/08) stelde onlangs een werknemer in het ongelijk die ontslagen was omdat hij tegen de bedrijfsregels in privéberichten verstuurd had.

Die zaak deed heel wat stof opwaaien. Mag u in België het privé-e-mailverkeer van uw werknemers nu ook controleren? Kunt u als werkgever het gebruik van ICT-tools beperken? Welke controles mag u nu eigenlijk uitvoeren en welke (soms) niet?

Mag u ook de e-mails van uw werknemers lezen? Is er daarbij een onderscheid tussen privé- en zakelijke mails? Met welke beperkingen moet u dan zoal rekening houden?


SUCCESSIEPLANNING - 15.03.2016

Schenkbelasting van 3%: zijn er betere alternatieven?

Een beleggingsportefeuille, een patrimoniumvennootschap of een kunstcollectie schenken voor een Belgische notaris heeft als voordeel dat u 3% of 3,3% schenkbelasting en het ereloon van de notaris betaalt, waarmee alles definitief geregeld is, zelfs als de schenker binnen de drie jaar overlijdt.

Dat lijkt aantrekkelijk, maar toch is dat vaak de duurste oplossing. Welke alternatieven heeft u zoal? Kunt u de schenking ook zelf registreren, meteen na de schenking, of pas wanneer de schenker ernstig ziek wordt? Wat zijn daarvan de voor- en nadelen?

Hoe kunt u zich via een verzekering indekken tegen het risico dat de schenker plots overlijdt? Kunt u dan fiscaal nog verder optimaliseren?


DIVIDENDEN - 15.03.2016

DBI-aftrek vrijwaren door de winst van een vaste inrichting (deels) te laten belasten?

De Rulingcommissie nam recentelijk een zeer interessante beslissing over de DBI-aftrek voor een dividend ontvangen door een Belgische vennootschap waarvan een dochter een VI had in Dubai, die ter plaatse tegen 0% belast werd.

Onder welke voorwaarden is de winst van zo’n VI in België vrijgesteld van vennootschapsbelasting? Gelden er ook in het kader van de DBI-aftrek voor ontvangen dividenden specifieke minimumregels voor de effectief betaalde belasting op de nettowinst van zo’n VI? Welke?

Hoe kunt u dan uw DBI-aftrek toch vrijwaren als de winst van die VI globaal genomen onvoldoende belast wordt om zonder meer de DBI-aftrek te genieten?


VRUCHTGEBRUIK - 15.03.2016

Nu toch privé belast als uw vennootschap een pand in vruchtgebruik verbouwt?

Wanneer uw vennootschap een pand verbouwt waarvan zij het vruchtgebruik heeft en u de blote eigendom, dan riskeert u privé belast te worden op een voordeel van alle aard.

De Rulingcommissie heeft echter in een aantal beslissingen uit 2015 verduidelijkt onder welke voorwaarden dat volgens haar niet kan. Wat zijn die voorwaarden?

Bent u nu zelf ook verplicht om die regels toe te passen? Hoe zit de wettelijke verdeling van kosten tussen de vruchtgebruiker en de blote eigenaar eigenlijk in elkaar?

Is er wel effectief sprake van een belastbaar voordeel als de vruchtgebruiker verbeteringswerken uitvoert? Hoe reageert u als de fiscus u dan toch wil belasten?


BUITENLAND - 15.03.2016

De scherpe tandjes van de kaaimantaks nu reeds bijgevijld?

De zgn. kaaimantaks is recentelijk bijgestuurd (wet van 26.12.2015, BS 30.12.2015) . Zijn er nu meer ‘buitenlandse constructies’ die onder het toepassingsgebied van de kaaimantaks vallen?

Wat moet u nu doen om te vermijden dat een ‘buitenlandse constructie’ met een reële economische activiteit toch onder de kaaimantaks valt?

Waarom kunt u niet langer in alle stilte besmet kapitaal regulariseren door de ‘buitenlandse constructie’ te liquideren? Wat is dan uw alternatief?

En welke achterpoortjes worden er nu door de nieuwe specifieke antimisbruikbepaling concreet afgesloten?


REKENING-COURANT - 14.03.2016

Hoeveel kostte gratis lenen in 2015?


PROCEDURE - 14.03.2016

Voortaan bezwaar via e-mail?

De fiscus heeft lang moeilijk gedaan over bezwaarschriften via e-mail. In een circulaire van 03.02.2016 heeft hij echter zijn mening herzien. Hoe zit dat nu?

REKENING-COURANT - 14.03.2016

Verkoop aandelen om uw rc-schuld weg te werken!

U heeft twee vennootschappen en in één ervan blijkt u bij de afsluiting van uw jaarrekening een wel erg grote rekening-courantschuld te hebben. Hoe kunt u gebruik maken van uw tweede vennootschap om die schuld weg te werken?

ONROERENDE VOORHEFFING - 14.03.2016

Betaal niet te veel onroerende voorheffing!

Uw patrimoniumvennootschap heeft een pand dat te huur staat, maar al een tijd niet verhuurd geraakt. Kunt u in afwachting van een verhuur een vermindering van de onroerende voorheffing vragen? Wat zei de rechter op 10.03.2015?

SUCCESSIEPLANNING - 14.03.2016

Houd de levensverzekering uit de successierechten!

Om de zgn. conventionele terugkeer van een geschonken geldsom te garanderen, wordt er in de praktijk vaak gewerkt met een levensverzekering. Hoe vermijdt u dat er daarbij successierechten betaald zullen moeten worden?

PRIVÉ - ROERENDE INKOMSTEN - 14.03.2016

Bevrijdende roerende voorheffing toch terugvorderbaar?

De roerende voorheffing is zgn. bevrijdend, wat ook betekent dat ze niet verrekenbaar noch terugbetaalbaar is, zo u ze privé niet aangeeft. Ook Cassatie deelde die stelling, maar sinds 14.01.2016 is er toch een lichtpuntje! Welk dan?

VENNOOTSCHAP - KAPITAAL - 14.03.2016

Kapitaalvermindering met verschillende soorten kapitaal

Als het kapitaal van uw kmo-vennootschap uit verschillende ‘soorten’ bestaat, dan is bij een kapitaalvermindering de juiste aanrekening ervan fiscaal van groot belang. Hoe zit dat en in hoeverre kiest u de volgorde van aanrekening zelf?

ONROEREND GOED - 14.03.2016

Registratierechten of btw op verkoop verbouwd pand?

Uw patrimoniumvennootschap koopt een oud fabrieks-, klooster- of schoolgebouw, verbouwt het tot appartementen en verkoopt deze. Moet zij verkopen met btw of registratierechten? Wat zei de Rulingcommissie daarover op 28.10.2015?

BTW-BESTUUR - 10.03.2016

Besturen met btw alweer uitgesteld!


INVESTERINGSAFTREK - 10.03.2016

Deadline aanvraag attest nadert!


VENNOOTSCHAPSBELASTING - VARIA - 10.03.2016

Welke waardeverminderingen op klanten zijn aftrekbaar?

Bij de afsluiting van uw jaarrekening over 2015 zal uw boekhouder de openstaande klantenvorderingen analyseren en er eventueel een zgn. waardevermindering op boeken. Is die ook altijd fiscaal aftrekbaar? Wat is er nu ook alweer van belang?

VOORDEEL GRATIS LENING - 10.03.2016

Wat kostte uw gratis lening in 2015?


BEDRIJFSLEIDER - PRIVÉFISCALITEIT - 10.03.2016

Wat te doen als er te veel voorheffing ingehouden is?

U heeft per vergissing uw vennootschap te veel bedrijfsvoorheffing laten inhouden op uw loon of te veel roerende voorheffing op een dividend. Kunt u dit teveel terugkrijgen? Wanneer dan en wat moet u daarvoor doen?

DAGELIJKS BESTUUR - BENOEMING - 10.03.2016

Doe uw herbenoeming correct!

U bent gedelegeerd bestuurder in uw nv en uw herbenoeming staat op de agenda van de komende jaarvergadering. Waar moet u dan vooral op letten?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - VARIA - 10.03.2016

Extra activiteit: in uw vennootschap of beter als bijberoep?

U of uw partner wil met iets nieuws beginnen. Brengt u die nieuwe activiteit dan mee onder in uw vennootschap of start u er beter in persoonlijke naam mee als zgn. bijberoep? Wat zijn de fiscale gevolgen van die keuze?

KAPITAAL - KAPITAALVERMINDERING - 10.03.2016

‘Vastgeklikte’ reserves nu reeds uitkeren: goed idee?

U heeft vroeger uw reserves ‘vastgeklikt’ in kapitaal om die later fiscaal voordelig uit uw vennootschap te halen. Privé heeft u echter geld nodig en u denkt eraan om een kapitaalvermindering te doen. Wat is er dan ter zake van belang?

VOORDEEL GRATIS AUTO - 10.03.2016

Voordeel auto en niet-aftrekbare btw


BEROEPSKOSTEN - 10.03.2016

Wat te doen met de bijkomende kosten?

Uw boekhouder wil weten wat hij moet doen met de bijkomende kosten op uw investeringen van 2015. Welke keuze heeft u daarvoor en wat is het beste?

BTW-TARIEF - 6% BTW - 09.03.2016

Afschaffing btw-attest als anti-kafkamaatregel... ?

Het gekende 6%-btw-attest dat vereist is voor werken in onroerende staat aan privéwoningen, kan op termijn afgeschaft worden bij wijze van administratieve vereenvoudiging, klonk het in de media. Is het inderdaad zo eenvoudig?

BTW-LISTING - JAARLIJKSE LISTING AFNEMERS - 09.03.2016

Alleen wat u factureert, moet op de listing!

Uiterlijk 30 maart 2016 moet uw zgn. jaarlijkse klantenlisting over het jaar 2015 ingediend zijn, zo niet riskeert u een serieuze boete. Van belang is uiteraard ook om de juiste zaken te vermelden. Even kijken wat de Btw ter zake nog verduidelijkt heeft...

INVOER - VRIJSTELLINGEN - 09.03.2016

Invoer van goederen met Belgische btw: hoe optimaliseren?

Op de invoer van goederen in België moet u in principe Belgische btw betalen. Wat is er ter zake van belang? Zijn er daarbij geen mogelijkheden om de voorfinanciering van de btw te vermijden of om de invoer vrij te stellen van btw? We lichten praktisch toe...

BTW-TARIEF - 6% BTW - 09.03.2016

Hoe ruim geldt het 6%-tarief voor schoolgebouwen?

In een administratieve beslissing heeft de Btw meer uitleg gegeven over het verlaagd btw-tarief van 6% voor schoolgebouwen. Hieruit blijkt dat de Btw een ruime interpretatie geeft aan de toepassing van dit verlaagd tarief. Wat moet u hierover weten?

BTW-TARIEF - 6% BTW - 09.03.2016

Ouderdomsvereiste definitief verhoogd!

Sinds 12 februari 2016 moet een privéwoning minstens 10 jaar in gebruik zijn om het btw-tarief van 6% te kunnen genieten. Er geldt echter wel een ruime overgangsregeling...

DIENSTEN - VARIA - 09.03.2016

Esthetische ingrepen: na de wetswijziging een lawine van vragen

Op bepaalde esthetische ingrepen en behandelingen is sinds 01.01.2016 btw verschuldigd. De praktische toepassing van deze nieuwe regeling lokt echter veel vragen uit. Welke onduidelijkheden bestaan er o.a. en hoe gaat u daarmee om?

HERZIENING BTW - BEDRIJFSMIDDELEN - 09.03.2016

De herziening van inrichtings- en renovatiewerken?

De herzieningstermijn voor roerende bedrijfsmiddelen bedraagt 5 jaar, terwijl deze voor onroerende bedrijfsmiddelen 15 jaar bedraagt. Wat is er ter zake van belang en hoe zit dat dan eigenlijk met de herziening van de btw op inrichtings- en renovatiewerken?

BTW-CONTROLE - VARIA - 09.03.2016

Iemand gebruikt úw btw-nummer... !

Blijkbaar kunnen particulieren gemakkelijk online aankopen doen in het buitenland zonder btw, gewoon door iemands btw-nummer op te geven. Wat als het úw btw-nummer is?

AFTREKBARE BTW - VARIA - 09.03.2016

Verlies forfaitaire aftrek bij ‘onbeduidend’ beroepsgebruik?

In de circulaire van 23 november 2015 wordt de forfaitaire btw-aftrek van uw gemengd gebruikte auto geweigerd wanneer u die minder dan 10% beroepsmatig gebruikt. Geldt die 10% dan ook voor uw forfaitaire aftrek op andere roerende bedrijfsmiddelen?

SOFTWARE - COMPUTERBEHEER - 09.03.2016

Cleanen kan nu ook met Kaspersky


WEBDIENSTEN - VARIA - 09.03.2016

Gooi informatie in uw Basket


EIGEN WEBSITE - SITEONTWERP - 09.03.2016

Een goede html-editor voor uw website

Wilt u een eenvoudige website maken, dan hoeft u geen geavanceerd pakket met databank of scriptingtaal te kiezen. Een goed wysiwyg-pakket volstaat. Welke pakketten zijn er nog meer?

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 09.03.2016

Een mobiele prikklok voor uw medewerkers

Bent u vaak onderweg of heeft u medewerkers die vaak buiten het kantoor werken? Het nieuwe Staffometer biedt hen een mobiele prikklok voor hun smartphone. Interessant?

CONSUMENT - FINANCIEEL - 09.03.2016

Op zoek naar energietips

De fameuze Turteltaks doet uw energiefactuur gevoelig stijgen. Welke websites helpen u om zuiniger om te springen met gas en elektriciteit?

WEBDIENSTEN - ONLINE OFFICE - 09.03.2016

Steel de show met Zoho Show

Zoho ShowTime biedt u mogelijkheden om uw livepresentaties interactiever te maken. Wij testten de gratis tool en mobiele app voor u uit.

E-MAIL - E-MAILSOFTWARE - 09.03.2016

Efficiënter mailen dankzij add-ons

Gmail is een van de populairste webmaildiensten en als gratis e-mailclient voor de desktop is Mozilla Thunderbird een prima tool. Met welke add-ons maakt u beide e-mailtools nog efficiënter?

SOFTWARE - BEVEILIGING - 09.03.2016

Onmisbare tools voor de beveiliging van uw pc

Heeft u een nieuwe pc, heeft u Windows (opnieuw) geïnstalleerd of wilt u gewoon uw pc veiliger maken? Installeer dan deze tools en programma’s zodat malware en virussen (bijna) geen kans krijgen.

BEVEILIGING - ANTI-MALWARE - 09.03.2016

Let op waarop u klikt

Hyperlinks verbinden de verschillende webpagina’s op internet met elkaar. Maar sommige hyperlinks kunnen verwijzen naar gevaarlijke dingen. Hoe merkt u dit alvorens u erop klikt?

E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 09.03.2016

Uw mail sorteren als een pro

Sorteren is een goede eerste stap om meer grip te krijgen op uw overvolle mailbox. Wat zijn daarvoor de verschillende mogelijkheden?

ZAKELIJK - FINANCIEEL - 09.03.2016

Realtime aandelenkoersen in uw spreadsheet

Eerder vertelden we u dat het nieuwe Aandelenanalyse-sjabloon in Excel 2016 een gemiste kans is. Vandaag leggen we u uit hoe u zonder deze template uw beleggingen in real time kunt opvolgen in een spreadsheet.

WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 09.03.2016

Wat wordt er over u gezegd?

Internet is de etalage van uw zaak. Uzelf heeft echter weinig controle over wat er hier over uw service, producten of diensten gezegd wordt. Met een monitoring tool kunt u de ‘buzz’ over uw bedrijf in de gaten houden.

SOFTWARE - COMPUTERHULP - 09.03.2016

Tonen hoe en waar het fout ging

Als er iets niet werkt op uw pc en u zelf geen oplossing kunt vinden, is het handig om aan iemand te kunnen tonen wat er precies verkeerd loopt. Hoe doet u dat in Windows zonder extra software te installeren?

GETUIGSCHRIFTEN - 08.03.2016

De RIZIV-instructies over het vakje KB

Op het ontvangstbewijs moet u het bedrag invullen dat u effectief ontvangt. Op het getuigschrift zelf is er echter ook een vakje voorzien om een bedrag in te vullen. Wat moet u hier invullen volgens een update van de RIZIV-instructies?

MEDISCH DOSSIER - 08.03.2016

Moet ieders mening in het dossier vermeld worden?

Stel, tussen twee behandelende artsen is er onenigheid over hoe de verzorging van een zieke aangepakt moet worden. Moet u dan ook de ‘andere’ visie in het patiëntendossier vermelden? Hierover heeft de Nationale Raad geadviseerd...

GOED OM TE WETEN - BTW - 08.03.2016

Btw bestuurders-vennootschappen: 1 juni


GOED OM TE WETEN - BTW - 08.03.2016

Btw esthetische prestaties: 31 maart


EXTRALEGAAL PENSIOEN - 08.03.2016

Pensioencontract van 60 naar 65/67?

Stel, uw contract aanvullend pensioen voorziet dat men u kan uitbetalen op 60 jaar. Verplichten de nieuwe regels u dan om dit aan te passen naar 65 jaar?

VENNOOTSCHAP - 08.03.2016

Hoe ‘pompt’ u het best eigen geld in uw bvba?

Stel, uw (nog jonge) bvba heeft nood aan extra geld en privé heeft u de nodige middelen. Geeft u dan gewoon een lening aan uw vennootschap of doet u beter een kapitaalverhoging? Wat is er ter zake van belang?

PRIVÉ - ERVEN - 08.03.2016

Testament voor de doe-het-zelver: waarop letten?

Er doen zich steeds meer situaties voor waarin het aangewezen is om een testament te maken. Moet de notaris dat dan opmaken of mag u dat zelf doen? Geeft u uw testament bij de notaris in bewaring of mag u dat zelf bijhouden?