FACTUUR - VERPLICHTE VERMELDINGEN - 18.08.2016

Extra vermelding bij een zgn. korting-contant?

Geeft u een extra korting aan klanten die betalen vóór een bepaalde datum, dan is er op die korting nooit btw verschuldigd, ook al zou de klant na die voormelde datum betalen. Hoe moet dit echter correct op de factuur vermeld worden?

Een korting-contant is nooit onderworpen aan btw

Een extra korting voor snelle betalers

Als u betaalt vóór... Om klanten ertoe aan te zetten sneller te betalen, wordt inderdaad al eens gebruik gemaakt van de zgn. korting-contant. Dat komt er kortweg op neer dat een klant die betaalt vóór een bepaalde datum, een extra korting van meestal 1 à 2% in mindering mag brengen van de factuur. Betaalt de klant niet vóór de datum in kwestie, maar tegen de gewone vervaldag, dan is hij het volledige bedrag verschuldigd.

Tip. Met de lage interestvoeten van tegenwoordig is een korting-contant best wel interessant. Een klant die effectief betaalt vóór de vooropgestelde datum ‘verdient’ immers méér dan wanneer hij nog zou wachten tot de vervaldag en het geld zolang op zijn bankrekening zou laten staan.

Niet altijd zomaar toe te passen! Het kan en mag inderdaad alleen toegepast worden als dat zo overeengekomen wordt of m.a.w. als u dat effectief zo op uw facturen zet. Vermeldt u ter zake niets, dan heeft een klant dus niet het recht om dat eigenhandig toe te passen als hij uw factuur betaalt binnen een naar zijn eigen inzichten korte termijn.

Nooit btw te rekenen op een korting-contant!

Btw op het bedrag zonder de korting! Kortingen behoren inderdaad nooit tot de zgn. maatstaf van heffing en dat geldt evenzeer voor de korting-contant (art. 28, 1°, W.Btw) . Het bedrag waarop de verschuldigde btw berekend moet worden, is m.a.w. steeds het bedrag na aftrek van de korting-contant.

Ook als de klant niet sneller betaalt? Jawel! Bij het verlenen van een korting-contant is het verschuldigde bedrag aan btw m.a.w. altijd hetzelfde, ongeacht wanneer de klant betaalt. Een klant die verkiest om te betalen tegen de normale vervaldag, betaalt slechts evenveel btw als een klant die betaalt vóór de gestelde datum.

Voorbeeld. U heeft een factuur van € 1.000, te betalen binnen de 30 dagen na de factuurdatum. U verleent echter een extra korting van 2% of € 20 als de klant betaalt binnen de 8 dagen.

In beide gevallen moet de te betalen btw dan berekend worden op € 980. Tegen een tarief van 21% bedraagt de verschuldigde btw dus altijd € 980 x 21% of € 205,80, ongeacht wanneer de klant effectief zal betalen.

Van belang voor uw klant! Zoveel is duidelijk. Zou u immers toch btw rekenen op het factuurbedrag van € 1.000, dan betaalt de klant € 210 btw in plaats van € 205,80. Hij betaalt m.a.w. te veel btw en bovendien is wat hij te veel betaalt, ook onterecht betaalde btw en die laatste is zoals u weet, niet aftrekbaar! Krijgt uw klant naderhand btw-controle, dan riskeert hij dus die niet-aftrekbare btw te moeten terugbetalen en dat zal hij u dan uiteraard niet in dank afnemen.

Ook voor uzelf van belang! Uw factuur is immers niet ‘regelmatig’. U riskeert m.a.w. per foutieve factuur een boete en dat kan dan uiteraard hoog oplopen als u vrij stelselmatig een korting-contant toekent.

Hoe correct op de factuur vermelden?

Verifieer de verplichte btw-vermeldingen

Alles moet erop staan! De Btw is inderdaad vrij formeel. Uw factuur is pas regelmatig en correct als alle verplichte btw-vermeldingen erop voorkomen. Eén ontbrekende vermelding kan aanleiding geven tot een boete én heeft strikt genomen ook tot gevolg dat de btw bij uw klant niet recupereerbaar is.

De gekende lijst? In feite wel. Verplicht zijn zo o.m. uw volledige adresgegevens en die van uw klant, uw btw-nummer en desgevallend dat van de klant, het volgnummer van de factuur, de datum alsook de datum van het belastbare feit als dat verschilt van de factuurdatum, enz. (KB nr. 1, art. 5) .

Overzicht verplichte btw-vermeldingen – code TW 04.03.08.

Wat is er extra van belang voor uw factuur bij een korting-contant ?

De zgn. maatstaf van heffing. Dat is kortweg het bedrag waarop de btw berekend wordt en dat moet ook steeds afzonderlijk op de factuur vermeld worden (KB nr. 1, art. 5, §1, 8°) . Bij het verlenen van een korting-contant is dit dan uiteraard extra van belang, precies omdat de maatstaf van heffing verschilt van het eigenlijke factuurbedrag.

Dus factuurbedrag en maatstaf van heffing? Jawel. In ons voorbeeld komt dat er m.a.w. op neer dat zowel het factuurbedrag van € 1.000 vermeld moet worden als de maatstaf van heffing van € 980. Alleen dan is het immers onmiddellijk duidelijk waarom er slechts € 205,80 btw aangerekend wordt en geen € 210.

Voorbeeld

Meubelen geleverd volgens offerte € 1.000
Korting-contant bij betaling binnen de 8 dagen 2%
€ 980
Verschuldigde btw € 205,80

Totaal mét korting-contant 1.185,80
Totaal zonder korting-contant 1.205,80

Modelfactuur uit Btw-handleiding 2015 nr. 441/2 – code TW 04.03.08.

Een van de verplichte btw-vermeldingen die op elke factuur moet voorkomen, is de zgn. maatstaf van heffing of het bedrag waarop de btw berekend werd. Bij een korting-contant moet m.a.w. het factuurbedrag, na aftrek van die korting, ook steeds afzonderlijk voorkomen op de factuur.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878