BELEGGEN - 22.01.2016

Hoe belegt u de nieuwjaarscentjes van uw kind?

U heeft voor uw kinderen een spaarboekje waarop u hun nieuwjaars- en andere ‘centjes’ stort. Nu dat bitter weinig opbrengt, vragen veel ouders zich af of een belegging in een fonds geen beter alternatief is. Kan dat echter wettelijk wel?

Beleggen voor uw kind?

Principe van de goede ‘huisvader’. Als ouder moet u het vermogen van uw minderjarig kind als een goede huisvader beheren. Voor zgn. daden van beschikking, zoals een verkoop, heeft u evenwel de toestemming van de vrederechter nodig...

Spaarboekje op naam van uw kind. Daarvan kunt u zonder toestemming van de vrederechter geld opnemen. Volgens de rechtspraak is afhaling van geld nl. geen daad van beschikking maar een overgang van ‘giraal’ naar ‘cash’ geld. U moet dat geld dan wel gebruiken in het belang van uw kind.

Effectendossier op naam van uw kind.Dat is iets anders. Als u beleggingsfondsen, aandelen of andere effecten van uw kind verkoopt, dan is dat wel een daad van beschikking en is de tussenkomst van de vrederechter nodig. M.a.w. als u beleggingsfondsen koopt en deze in het effectendossier van uw minderjarige kind plaatst, kunt u deze niet meer verkopen zonder toestemming van de vrederechter, zelfs niet als u met de opbrengst van de verkoop andere fondsen voor uw kind koopt. Op de vervaldag kan het geld wel op een rekening van het kind gestort worden.

Fondsenspaarplan. Veel ouders storten voor hun kind regelmatig kleine bedragen in een fond-senspaarplan. Worden die beleggingsfondsen ingeschreven in het effectendossier van uw kind, dan kunt u ze ‘in principe’ niet verkopen zonder toestemming van de vrederechter. In de praktijk eisen de meeste banken die toestemming echter niet wanneer de ouders aansluitend op de verkoop het geld ‘herbeleggen’. Uiteraard kunt u ook het fondenspaarplan aanpassen (bedrag, frequentie, keuze fondsen) of het gewoon stopzetten.

Waarin kunt u beleggen voor uw kind?

Welke beleggingsproducten? De wet legt geen specifieke beperkingen op inzake de beleggingsproducten die u voor uw kind kunt kopen. U moet enkel het geld van uw minderjarige kind beheren als een goede huisvader. Uit voorzorg krijgen minderjarigen bij de meeste banken standaard een defensieve beleggersstrategie. Dat betekent dat u maar een klein gedeelte (bv. 15%) kunt beleggen in dynamische producten zonder kapitaalbescherming. U kunt als ouder wel afwijken van deze door de bank voorgestelde strategie.

Kan uw kind zelf beleggen? Neen, want een minderjarige is volgens de wet zgn. handelingsonbekwaam. Is uw kind jonger dan 18 jaar, dan kan het zijn of haar vermogen dus niet zelf beheren en dus ook geen effectendossier openen of aandelen of beleggingsfondsen kopen of verkopen.

Tip. Uw kind kan wel zelf een spaarrekening openen waarop het geld kan storten. Vanaf 16 jaar mag het, zonder uw toestemming, maximaal € 125 per maand opvragen van dat spaarboekje.

Concreet. Als u het spaargeld van uw kind aan het werk wilt zetten én tegelijk maximale bewegingsvrijheid wilt behouden, dan koopt u de beleggingsfondsen of aandelen het best met uw eigen middelen en bewaart u deze effecten ook het best in een effectendossier op uw eigen naam. Zodra uw zoon of dochter dan meerderjarig is, kunt u via een bankgift zonder dat er schenkingsrechten betaald moeten worden, de effecten overzetten op een effectenrekening op zijn of haar naam.

Let op! Overlijdt u vóór de 18de verjaardag van uw kind en binnen de drie jaar na de bankgift, dan betaalt uw kind op dat bedrag successierechten.

Als ouder is uw bewegingsvrijheid beperkt wanneer u wilt dat het spaargeld van uw kinderen wat meer opbrengt. Wilt u alle valkuilen vermijden, dan belegt u het best in eigen naam zolang uw kinderen minderjarig zijn.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878