VLAAMS GEWEST - VERDEELRECHT - 20.01.2016

Vlaamse miserietaks van 1% gemakkelijker te krijgen!

In geval van echtscheiding of beëindiging van wettelijke samenwoning betaalt u in Vlaanderen slechts 1% verdelingsrecht, maar alleen onder bepaalde voorwaarden! Die voorwaarden zijn via een decreet van 18.12.2015 versoepeld!

Welke versoepeling bij relatiebreuk?

Verdelingsrecht of zgn. miserietaks. Wanneer gehuwden of wettelijk samenwonenden die samen een huis bezitten, beslissen om uit elkaar te gaan, koopt de ene partij de andere vaak uit. Op die manier kan dan een van beiden alleen eigenaar van de woning worden. Het is op dat ogenblik dat u het zgn. verdelingsrecht moet betalen.

Bij echtscheiding niet zomaar 1%! Sinds 01.01.2015 kunnen ex-echtgenoten en ex-samenwonenden opnieuw aanspraak maken op het verlaagde verdelingsrecht van 1% in plaats van het normale tarief van 2,5%. Daarvoor moest er wel een specifieke vereiste nageleefd worden!

Verdeling moest al in de regelingsakte staan. In het kader van een echtscheiding in onderlinge overeenstemming of toestemming, een zgn. EOT, wordt er voorafgaand aan de echtscheiding en dus ook aan de ‘echte’ echtscheidingsakte een zgn. regelingsakte opgemaakt. In die akte worden tussen de (ex-)echtgenoten de nodige afspraken gemaakt over hun goederen, de kinderen, enz. Welnu, om de 1% te kunnen genieten, moest de afstand/verdeling al in die regelingsakte staan.

Let op! Regelde u de uitkoop van de mede-eigendom van de woning in een andere (latere) akte, bv. bij een bemiddelaar in familiezaken of pas in de scheidingsakte zelf, dan moest u toch 2,5% verdelingsrecht betalen!

Tip. Bij een echtscheidingsprocedure op basis van onherstelbare ontwrichting (EOO) wordt de vereffening-verdeling pas vastgelegd na afloop van de procedure en loopt u geen risico om het 1%-tarief te mislopen.

Voortaan altijd 1% bij een zgn. EOT. Sinds 01.01.2016 volstaat het dat de verdeling gerealiseerd wordt na de echtscheiding om het 1%-tarief te genieten. Het doet er dus niet meer toe wanneer precies de ex-echtgenoten de verdeling regelen. Ook een verdeling die pas opgenomen wordt in de scheidingsakte, is dus geen hinderpaal meer voor het tarief van 1%.

Tip. Ook een overeenkomst tot verdeling die gesloten is vóór 2016, maar waarvan de verdeling pas na 01.01.2016 effectief gerealiseerd wordt, kan profiteren van de 1% zoals die nu geldt!

Nog een toegeving van Vlabel. Op 05.01.2016 publiceerde de Vlaamse Belastingdienst (Vlabel) nog een zgn. administratieve tolerantie voor wie vorig jaar een punt zette achter zijn relatie. Heeft u in 2015 2,5% miserietaks betaald na een onderhandse verdeling, dus zonder authentieke regelingsakte, dan kunt u nu een terugbetaling van 1,5% vragen bij Vlabel. Uw notaris kan dit voor u doen of uzelf.

Wat wijzigt er bij wettelijk samenwonen?

Hoe was het? Wettelijk samenwonenden die ten minste een jaar ononderbroken met elkaar samengewoond hebben, kunnen de gezamenlijke woning ook tegen 1% verdelen. Voorwaarde was wel dat die verdeling rond moest zijn binnen het jaar volgend op de schriftelijke verklaring van beëindiging van wettelijke samenwoning bij de ambtenaar van de burgerlijke stand.

Meer tijd voortaan. De termijn om uit onverdeeldheid te kunnen treden tegen 1% is sinds dit jaar verlengd van één tot drie jaar.

Let op! Feitelijk samenwonenden die uit onverdeeldheid treden, betalen nog altijd 2,5%.

Opdat u bij een echtscheiding slechts 1% verdelingsrecht betaalt, moet de toebedeling van de woning niet meer noodzakelijk al opgenomen zijn in de zgn. regelingsakte. Dat mag voortaan ook in de scheidingsakte zijn. Wettelijk samenwonenden krijgen nu drie jaar de tijd om de woning tegen 1% te verdelen.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878