COMPUTER - SMARTPHONE - 24.02.2016

Doe meer met uw (oude) smartphone

Een smartphone is een erg flexibel apparaat en u gebruikt het ongetwijfeld voor heel wat uiteenlopende zaken. Maar wist u dat u uw (oude) toestel ook kunt inzetten voor minder vanzelfsprekende taken?

Afstandsbediening

Steeds meer Android-phones, waaronder modellen van HTC, LG en Samsung, hebben een ‘infraroodblaster’ ingebouwd. Bij iPhones ontbreekt deze functie vooralsnog. Dat maakt het mogelijk deze toestellen in te zetten als een universele afstandsbediening voor zowat alle toestellen die reageren op infraroodsignalen, zoals uw tv of set-top box.

Maar ook zonder zo’n blaster is het met de juiste app mogelijk specifieke apparaten op afstand te bedienen. Om maar enkele apps te noemen: Peel Smart Remote (Android, iOS), Retune (Android)/ iTunes Remote (iOS) en PowerDVD Remote Free (Android, iOS).

Bewakingscamera

U kunt uw smartphone (via de browser of een specifieke app) niet alleen gebruiken om de bewakingsbeelden van uw netwerkcamera te bekijken, maar u kunt het toestel ook zelf inzetten als een bewakingscamera. Zorg wel voor voldoende verlichting en geef uw smartphone gemakshalve een vast ip-adres mee. Dat laatste kan normaal gezien via uw router of op het mobiele toestel zelf. Op een Android-toestel bv. opent u de instellingen, gaat u naar het onderdeel WiFi , drukt u wat langer op uw wifi-netwerk, kiest u Netwerk aanpassen en selecteert u Geavanceerde opties . Dat maakt het gemakkelijker om uw smartphone van buitenaf te bereiken zodra u port forwarding ingesteld heeft in uw router (zie ook http://portforward.com/english/routers/port_forwarding/routerindex.htm ).

Er zijn verschillende apps waarmee u uw smartphone als bewakingscamera kunt gebruiken, waaronder IP Webcam , TrackView , Motion Detector Pro of SalientEye voor Android, en iCam , MotionDetector en Cambush voor iOS. Sommige van deze tools kunnen u ook een sms of e-mail toesturen bij bewegingsdetectie.

Mobiele hotspot

Stel, onderweg wilt u of een van uw reisgenoten met een laptop of tablet op internet. Alleen is er geen wifi-hotspot in de buurt. Dan kunt u uw smartphone als een hotspot laten fungeren. Het komt erop neer dat u een wifinetwerk creëert dat van uw 3G/4G-verbinding gebruik maakt om een internetconnectie te leggen. Let op! Houd wel rekening met mogelijk extra roamingkosten.

Op een Android vindt u deze functie gewoonlijk via Instellingen ; Meer ; Tethering en draagbare hotspot . Op een iPhone vindt u dit via Instellingen ; Persoonlijke hotspot .

Overigens kunt u een Android-toestel ook inzetten om na te gaan op welke kanalen draadloze toegangspunten in de buurt werken, of om uit te vissen op welke locaties uw eigen draadloze netwerk het beste signaal geeft. Degelijke apps hiervoor zijn bv. inSSIDer en Wifi Analyzer .

Extra opslagruimte

Veel moderne smartphones ondersteunen de usb-host-functie: u kunt allerlei usb-apparaten op de micro-usb-poort van uw toestel aansluiten via een usb OTG-kabel (On-The-Go; vanaf circa € 4). Zo kunt u een externe usb-harde schijf (2,5 inch), die met FAT32 geformatteerd is, aansluiten en de inhoud via uw smartphone bekijken. Zorg het best voor een schijf met eigen voeding om te vermijden dat uw smartphonebatterij te snel leegloopt.

Bekijk of het voor u nuttig is om uw smartphone in te zetten voor minder bekende taken, bijvoorbeeld als afstandsbediening, als bewakingscamera of als mobiele hotspot.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878