PENSIOENVOORZIENING - 25.02.2016

Wat te doen met uw interne pensioenvoorziening?

Onlangs zijn de regels met betrekking tot extralegale pensioenen gewijzigd. Welke invloed heeft dat op de zgn. interne pensioenvoorziening die u nog heeft in uw vennootschap en hoe vermijdt u vervelende fiscale gevolgen?

Interne pensioenvoorziening

Pensioenvoorziening. Tot boekjaar 2012 kon u ‘intern’ in uw vennootschap een extralegaal pensioenkapitaal opbouwen. Uw vennootschap legde daartoe een in principe fiscaal aftrekbare ‘pensioenvoorziening’ aan, zonder dat ze effectief premies moest betalen. Later, bij uw pensionering, moest ze dan het bedrag dat ze ‘voorzien’ had, als pensioenkapitaal aan haar bedrijfsleider uitbetalen. Die optie is echter door de wetgever geschrapt.

Bestaande pensioenvoorzieningen. Die mogen behouden blijven, maar ze mogen niet meer aangroeien. Ze moesten dus ‘bevroren’ worden op het bedrag van de voorziening van het boekjaar dat uiterlijk afsloot vóór 01.01.2012.

Hoe belast? Het pensioenkapitaal dat u zo van uw vennootschap krijgt, wordt belast tegen 16,5%, voor zover de uitkering geschiedt naar aanleiding van uw pensionering. Ook moet u effectief met pensioen gaan.

Let op! Wordt dit aanvullend pensioenkapitaal uitgekeerd wanneer u al gepensioneerd bent, maar nog steeds zaakvoerder bent, dan wordt het beschouwd als ‘loon’ (zgn. attractiebeginsel). Het wordt dan m.a.w. belast tegen de ‘normale’ tarieven, dus tot 50%. Om dat te vermijden, voorziet een pensioenbelofte vaak een uitstel van uitkering tot wanneer u uw mandaat als bedrijfsleider neerlegt.

Pensioenhervorming

Nieuwe regels. De regering heeft nu de uitbetaling van een aanvullend pensioen gekoppeld aan de pensionering. Daardoor zal, ongeacht de einddatum van uw contract, uw aanvullend pensioenkapitaal uitgekeerd worden wanneer u met pensioen gaat. Dat geldt ook voor uw intern opgebouwd pensioen, uw pensioenvoorziening dus.

Gevolg? Voorziet uw pensioenbelofte bv. een uitkering op 60 jaar en gaat u niet met pensioen (of voldoet u niet aan de voorwaarden om met pensioen te gaan), dan zegt de wet dat ze ongewijzigd verder loopt tot u met pensioen gaat. De einddatum van uw pensioenbelofte heeft dus geen belang meer voor de uitkering van uw pensioenkapitaal.

Let op! De wet verplicht voortaan een uitkering als u met pensioen gaat, zelfs indien u verder blijft werken in uw vennootschap. Het is dus niet meer mogelijk om uw pensioenuitkering uit te stellen tot wanneer u effectief stopt met werken.

Wat doet u nu het best?

Leg uw mandaat neer! Doe dat op het ogenblik waarop u met pensioen gaat. Dan speelt het zgn. attractiebeginsel nl. niet wanneer uw kapitaal uitgekeerd wordt door uw vennootschap en wordt u dus niet tegen 50% belast, maar tegen 16,5%.

Externaliseer. Bent u van plan om na uw pensionering toch nog verder te werken in uw vennootschap, zet dan uw pensioenvoorziening om in een echte externe groepsverzekering. Daarvoor is het attractiebeginsel immers niet van toepassing zodat uw kapitaal niet tegen 50% belast wordt.

Tip 1. Na de externalisering kunt u desgewenst uw loon laten zakken. Bij een groepsverzekering wordt de 80%-grens nl. jaarlijks berekend op basis van de premiestortingen en niet op het eindkapitaal zoals bij een pensioenvoorziening.

Tip 2. Bij een groepsverzekering wordt uw pensioenkapitaal belast tegen 10% i.p.v. 16,5% als u actief blijft tot de pensioenleeftijd.

Bent u van plan om na uw pensionering nog verder te werken, dan kunt u het best uw bestaande interne pensioenvoorziening omzetten in een echte groepsverzekering. Zo vermijdt u belast te worden tegen het ‘normale’ tarief en kunt u zelfs tegen slechts 10% belast worden.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878