WEBDIENSTEN - ONLINE OPSLAG - 10.02.2016

Hoe slaat u terabytes op in de cloud?

Populaire online opslagdiensten als Dropbox, OneDrive en Google Drive bieden geen onbeperkte opslag aan. Wat moet u doen als u tegen de limiet aan zit? Welke alternatieven zijn er en hoe presteren die?

Dropbox ( http://www.dropbox.com ) blijft de beste en populairste opslagdienst. Heel wat programma’s, apps en diensten integreren namelijk volledig met Dropbox, en dat kan geen enkele andere dienst. Dropbox biedt echter maar 2 GB gratis aan en het Pro-account bestaat maar in één variant: met 1 TB opslag voor € 10 per maand of € 99 per jaar. 1 TB lijkt heel veel, maar als u alles op uw Dropbox zet, dan kan het snel gaan. Denk maar aan al uw foto’s en filmpjes, documenten, muziek, enz. Zit u dicht tegen de limiet aan, wat kunt u dan doen?

Dropbox Business is geen optie

Dropbox biedt geen optie om extra ruimte te huren. De enige upgrade-optie is overstappen naar Dropbox Business . De opslag is dan onbeperkt, maar u moét voor minstens vijf gebruikers betalen en dat kost u dan € 702 per jaar of € 70 per maand. Tip. Initieel krijgt u maar 1 TB per gebruiker, maar die limiet wordt op simpel verzoek verhoogd. Dropbox Business kan interessant zijn voor bedrijven, maar is veel te duur voor thuisgebruik.

OneDrive en Google: ook beperkt

Grote concurrent OneDrive ( http://www.onedrive.com ) van Microsoft biedt ook 1 TB aan voor € 10 per maand (als deel van Office 365 Home) en ook daar houdt het op. Bij Google Drive ( http://drive.google.com ) krijgt u 1 TB voor $ 10 per maand, maar kunt u ook een abonnement met 10 TB nemen, dat dan echter $ 100 per maand kost – tussen 1 en 10 TB zijn er geen abonnementen.

Méér ruimte… met beperkingen

Mega ( http://www.mega.nz ) biedt meer ruimte aan: voor € 20/maand of € 200/jaar krijgt u 2 TB en 4 TB kost € 30/€ 300. Let op!  Mega’s abonnementen zijn beperkt in bandbreedte: per maand mag u respectievelijk maar 4 of 8 TB up- of downloaden.

Box.net (http://www.box.net) biedt met het Business- pakket onbeperkte ruimte aan voor maar € 12 per maand. U bent echter verplicht om minimaal drie gebruikersaccounts aan te maken en elk bestand mag maximaal 5 GB groot zijn – en dat is vaak te weinig voor filmpjes in HD of 4K-resolutie!

Bij MediaFire ( http://www.mediafire.com ) betaalt u voor 1 TB maar $ 5 per maand of $ 45 per jaar. Wilt u echter meer dan 1 TB, dan betaalt u minstens $ 95 per maand voor 2 TB; geen goede keuze dus.

Gebruikt u de cloud vooral als back-up, dan is er wel nog een alternatief: Backblaze ( http://www.backblaze.com/cloud-backup.html ). U betaalt maar $ 50 per jaar voor een onbeperkt account, zonder beperking op bestandsgrootte of bandbreedte. U installeert een Mac- of Windows-programma om de back-up te maken, en kunt bestanden ook opvragen via een gratis mobiele app voor iOS en Android. In tegenstelling tot een echte clouddienst gebeurt de back-up echter maar één of een paar keer per dag.

Amazon: bijna onbeperkt

Amazon is een grote speler in het cloudlandschap voor bedrijven. Met (de Amerikaanse versie van) Amazon Cloud Drive ( http://www.amazon.com/clouddrive ) krijgt u voor $ 60 per jaar een echt onbeperkt cloudaccount. Enige aandachtspunt: elk bestand mag maar 10 GB zijn.

Wilt u méér dan 1 TB gegevens bij een clouddienst opslaan, dan worden veel klassieke spelers duur. Kijk als alternatief naar Amazon Cloud Drive (onbeperkte ruimte voor $ 60 per jaar) of – alleen voor back-ups – naar Backblaze (onbeperkte ruimte voor $ 50 per jaar).

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878