COMPUTER - MOBIEL - 24.02.2016

Kies een tablet met het meest geschikte formaat

Zowel iPads als Android-tablets zijn in een heleboel verschillende formaten te verkrijgen, variërend van 7 tot 13 inch. Hoe kiest u de tablet die voor u het meest geschikt is?

De iPad is in drie verschillende groottes verkrijgbaar en bij Android-tablets is er nog een grotere verscheidenheid. Hoe kiest u op het vlak van schermgrootte?

Schermverhouding

De schermverhouding (de lange zijde tegenover de korte zijde) van iPads is 4:3 – vrij vierkantig dus – terwijl dat bij Android-tablets met 16:9 of 16:10 meer langwerpig is.

Een 4:3-schermverhouding is beter om op het web te browsen en kranten of tijdschriften te lezen, vooral als u het scherm in portretmodus houdt. Een 16:9- of 16:10-verhouding is beter als u vaak YouTube-filmpjes of streaming tv-diensten als Netflix bekijkt: in landschapsmodus krijgt u die dan schermvullend te zien, zonder vervelende zwarte balken boven- en onderaan.

Voor spelletjes maakt de schermverhouding eigenlijk niet veel uit: de meeste spelletjes vullen gewoon het volledige scherm.

Tablets van 7-8 inch (18-20 cm)

Wilt u een tablet die u altijd kunt meenemen en gebruiken, dan moet hij zo compact en draagbaar mogelijk zijn. Tablets van dit formaat kunt u in één hand vasthouden en eenvoudig overal in huis gebruiken om te surfen of video’s te bekijken.

Mooie voorbeelden van dergelijke tablets zijn de Samsung Galaxy Tab (7 inch en 16:10) en de iPad Mini (7,9 inch en 4:3).

Tablets van 9-10 inch (23-25 cm)

Wilt u een tablet die u ook kunt gebruiken om wat op te werken en die een langere batterijduur heeft, dan neemt u het best een wat groter model. Die zijn wel al vrij zwaar om overal mee rond te lopen en u heeft eigenlijk twee handen nodig om ze goed vast te houden. Maar u heeft wel voldoende ruimte op het scherm voor het on-screen toetsenbord en de tekst is ook voldoende groot als uw gezichtsvermogen wat minder aan het worden is. Deze modellen zijn dus ook heel geschikt voor intensief gebruik van socialenetwerkapps zoals Facebook.

Goede voorbeelden van dergelijke tablets zijn de iPad Air (9.7 inch en 4:3) en de Samsung Galaxy Note (10.1 inch en 16:10). Die laatste heeft ook een stylus om te schrijven en te tekenen.

Tablets van 11-13 inch (28-33 cm)

Moet uw tablet een volwaardige vervanger kunnen zijn van uw laptop en wilt u met twee apps naast elkaar op het scherm kunnen werken, dan heeft u één van de recent uitgekomen extra grote modellen nodig. Deze grote (én zware) tablets zijn bij uitstek bedoeld als werkinstrument, maar hebben een stevig prijskaartje.

Goede voorbeelden zijn de iPad Pro (12,9 inch en 4:3), de Samsung Galaxy Note Pro (12,2 inch en 16:10) en niet te vergeten de Microsoft Surface Pro 4 (11,5 inch en 4:3), die standaard met zijn eigen externe toetsenbord geleverd wordt.

Aanvullend op uw smarphone

Ook de grootte van uw smartphone speelt een rol bij de keuze van uw tablet. Heeft u al een kanjer van een smartphone (5 tot 6 inch), dan heeft het niet veel zin om ook nog een kleine tablet te kopen. Het verschil in grootte is dan te klein.

Houd bij de keuze van een tablet ook rekening met de schermafmetingen. Bepaal waarvoor u het toestel vooral wilt gebruiken (vooral hobbymatig of ook voor het serieuzere werk) en hoe draagbaar het moet zijn (hoe groter, hoe zwaarder).

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878