BEVEILIGING - OUDERLIJK TOEZICHT - 10.02.2016

Mobiele bescherming voor uw kinderen

Lijken uw kinderen ook steeds meer vergroeid met hun smartphone of tablet? De nieuwe ESET-app wil hen beschermen tegen de gevaren. Is deze toepassing interessant, en zijn er ook alternatieven?

We vermelden eerst dat u via de instellingen van het mobiele toestel van uw kind een aantal restricties kunt voorzien. Hoe dat precies moet voor iOS en Android leest u op Reviewed.com ( http://goo.gl/TRWVAQ ). Maar er bestaan ook apps die u extra mogelijkheden beloven.

ESET Parental Control

De onlangs gelanceerde Parental Control for Android ( http://www.eset.com/int/home/products/parental-control-android/ ) van beveiligingsexpert ESET blokkeert alvast de toegang tot ongepaste websites op het mobiele Android-toestel van uw zoon of dochter. Dat gebeurt op basis van de leeftijd. Heeft u meerdere kinderen, dan kunt u op elk apparaat een apart profiel aanmaken. Uzelf kunt op elk moment nagaan welke sites ze precies bekijken en welke spelletjes ze spelen. Desgewenst kunt u op afstand zelf ingrijpen en de toegang blokkeren. De instellingen kunnen op elk moment verstrengd of versoepeld worden: dit kan zowel via uw eigen app als via de browser op uw computer.

Extra functies. U kunt ook tijdslimieten instellen voor internettoegang en voor alles wat met games en entertainment te maken heeft. U stelt bv. een maximaal aantal uren in per school- of weekenddag, of u kunt voor een volledige blokkering op bepaalde tijdstippen zorgen. Via de app kunt u ook altijd checken waar uw kind zich bevindt. En dan is er ook nog de mogelijkheid om een bericht te versturen dat het hele toestel blokkeert: pas wanneer de sms door uw zoon of dochter bevestigd wordt, wordt dit ongedaan gemaakt. Handig dus voor kinderen die niet meteen antwoorden op de sms’jes van hun ouders. ESET Parental Control is gratis, maar voor alle functies betaalt u € 19,99/jaar.

Parent Kit

Op zoek naar een alternatief voor iOS? Probeer dan Parent Kit ( http://www.parentkit.co ) eens uit. Ook hiermee ziet u wat uw kind allemaal uitspookt op zijn mobiel toestel. U bepaalt zelf wanneer hij of zij toegang heeft tot verschillende onderdelen en kunt specifieke apps blokkeren op basis van de leeftijd. Het is ook mogelijk om bepaalde ‘timeframes’ in te stellen. Deze app is erg flexibel: zo kunt u bv. tijdens het studeren de Safari-browser openhouden voor opzoekingen, maar tegelijk de toegang tot andere apps verbieden. Als ouder beheert u alles vanuit uw eigen app, ook al heeft u meerdere kinderen. Parent Kit is niet goedkoop: u betaalt € 39,99/jaar, na een maand gratis uitproberen.

Zijn er alternatieven?

Voor een goede bespreking van gelijkaardige Android-apps verwijzen we u door naar Pocket-lint ( http://goo.gl/jV0TtF ). Uitgebreide vergelijkingen van apps voor iOS en Android vindt u o.a. bij Tom’s Guide ( http://goo.gl/4EaeZa ) en TopTenReviews ( http://goo.gl/Hu0tJv ). Daaruit blijkt dat u voor een goede bescherming toch op enkele tientallen euro’s per jaar moet rekenen.

Moet Big Brother wel echt?

Weet wel dat zulke apps nooit 100% protectie garanderen. Als verantwoordelijke ouder doet u er dus goed aan om sowieso geregeld mee te kijken over de schouder van uw jonge kinderen. Probeer in de eerste plaats om via duidelijke afspraken een gepaste omgang met mobiele apparaten bij te brengen.

Overweeg of het nodig is om in de smartphones van uw kinderen een aantal standaardrestricties in te stellen. Een parental-control-app geeft meer mogelijkheden, maar met goede afspraken bereikt u misschien al voldoende.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878