COMPUTER - SCHERM & PRINTER - 10.02.2016

Optimale scherm- en printerkleuren

Zien de digitale foto’s die u met veel zorg gemaakt heeft er niet goed uit op uw computerscherm of wanneer ze uit uw printer rollen? Dat kan aan de foto’s zelf liggen, maar misschien zijn uw scherm en printer wel aan een ‘kalibratie’ toe.

Om ervoor te zorgen dat scherm en printer de kleuren zo levensecht mogelijk weergeven, doet u er goed aan uw scherm en printer te kalibreren. Dat houdt in dat u de eventuele afwijking van die toestellen vaststelt en indien nodig bijstuurt. Omdat die afwijking na verloop van tijd kan wijzigen, herhaalt u de kalibratie het best regelmatig. U begint met het scherm en pakt daarna de printer aan.

Schermkalibratie

1. Methodes. De betere methode is een kleurmeter gebruiken. Een bekende producent van dergelijke meetinstrumenten is X-Rite ( http://www.xrite.com ), bv. met de ColorMunki Display (circa € 140) of de i1 Display Pro (circa € 200). Het kan echter ook gratis, met gebruik van de nodige software en door met uw eigen ogen de kleurafwijkingen trachten vast te stellen. Let op!  Deze methode is doorgaans minder nauwkeurig (zoals de oefening op http://xritephoto.com/color-iq-test duidelijk wil maken). Tip.  Voer een kalibratie uit zonder storende lichtbronnen (bv. zonlicht of een felle lamp) en op een monitor die al enige tijd ingeschakeld is.

2. OSD-menu. De eenvoudigste kalibratie voert u uit met behulp van het OSD-menu (‘on screen display’) , dat u op uw monitor bedient door middel van knopjes. Stel uw scherm wel in op de optimale (native) resolutie en maak dat u over een degelijk referentieplaatje beschikt. Bruikbare afbeeldingen vindt u onder meer op http://www.smugmug.com/help/calibration-1200.mg , http://www.peak-imaging.com/downloads/Fujical.jpg en http://www.lagom.nl/lcd-test . Met deze foto(’s) op uw scherm regelt u in uw OSD-menu dan onder meer helderheid, contrast en kleurtemperatuur bij, tot de foto’s zo natuurgetrouw mogelijk ogen.

3. Kalibratiewizard. Windows 7 en hoger hebben echter ook een eigen kalibratiewizard ingebouwd. Die start u met Windows-toets+R, gevolgd door het commando dccw (display color calibration wizard) . Volg daarna de instructies nauwgezet.

Printerkalibratie

De resultaten van printerkalibratie hangen af van de inktsoort en het papiertype, én de exacte werkwijze hangt ook samen met het printermodel.

Gebruik in ieder geval geschikte referentieplaatjes, zoals de printertest-bestanden op http://www.digitaldog.net/tips . Druk zo’n foto af op het papier dat u voor uw eigen foto’s wilt gebruiken en bestudeer grondig het resultaat. Gebruik gerust een vergrootglas.

Bij een kleurenzweem of andere onvolkomenheden past u de printerinstellingen aan: open het Windows Configuratiescherm en selecteer Apparaten en printers weergeven . Rechtsklik op de printer, kies Eigenschappen van printer en druk op Voorkeursinstellingen . Afhankelijk van uw printer(driver) vindt u hier opties en tabbladen om de kleurverwerking te optimaliseren. Druk hetzelfde plaatje opnieuw af met de gewijzigde instellingen en controleer grondig het resultaat. Tip.  Drukt u foto’s weleens op verschillende papiersoorten af, installeer dezelfde printer dan meerdere keren, waarbij u voor elke papiersoort de optimale instellingen kiest. Geef elke printerconfiguratie een aangepaste naam mee, zoals ‘kleur 120 gram’, ‘glossy fotopapier’, enz.

Gebruik geschikte referentiefoto’s en de nodige software om zonder kosten (voor extra meetapparatuur) uw scherm en printer te kalibreren op basis van wat u met uw eigen ogen waarneemt.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878