BEVEILIGING - PRIVACY - 10.02.2016

Surfen zonder sporen achter te laten?

Bent u gesteld op uw online privacy? Helemaal zonder sporen achter te laten surfen is onmogelijk, maar met enkele tips en trucs komt u al een heel eind.

Zoeken

Gebruikt u Google of Bing om zoekopdrachten uit te voeren, dan wordt veel zoekinformatie opgeslagen door deze partijen. Zo kunt u ongewenste reclame te zien krijgen. Als u ook nog ingelogd bent bij Google of Bing, komen alle zoekopdrachten in uw zoekgeschiedenis terecht. Wilt u zoeken met meer privacy, probeer dan de zoekmachine Duck Duck Go ( https://www.duckduckgo.com ). Zoekopdrachten worden niet opgeslagen en u kunt ook niet inloggen.

Tip 1.  Klik op de Advanced Settings bovenaan rechts om uw taal en land te kiezen. Ook de optie Nieuw venster vinden we handig, zodat elke aangeklikte link in een nieuw tabblad verschijnt.

Tip 2.  Hoewel u geen account kunt aanmaken, kunt u wel al uw instellingen opslaan via Cloud Save , zonder gebruikersnaam of e-mailadres.

Surf in privacy-modus

Duck Duck Go is een goede en veilige zoekmachine, maar u moet nog altijd een browser gebruiken. Met minder sporen surfen kunt u door de privacymodus van de browser te activeren. Cookies en de zoekgeschiedenis worden dan niet opgeslagen. Weet wel dat uw ip-adres nog steeds meegedeeld wordt aan de sites die u bezoekt, en vaak zien zij ook uw zoekterm en andere randinformatie.

In Chrome klikt u rechtsboven op de drie streepjes en kiest u Nieuw incognitovenster . De meeste add-ons werken dan ook niet meer, en u moet op elke website weer inloggen (als u dat wenst). In Firefox kiest u Nieuw privévenster en in Internet Explorer of Edge moet u InPrivate-navigatie activeren.

Tip.  In de meeste browsers kunt u ook met de rechtermuisknop op een link klikken en dan de bovenstaande optie kiezen.

Volledig anoniem met een VPN

Als u naar een website surft, dan krijgt de website uw ip-adres te zien en mogelijk ook uw zoektermen. Wilt u helemaal anoniem surfen, dan moet u een VPN gebruiken. Een goede Europese VPN-dienst is AirVPN ( http://www.airvpn.org ). U betaalt € 1 voor drie dagen, € 7 voor een maand of € 54 voor een jaar en kunt met drie apparaten tegelijk verbinding maken. AirVPN garandeert dat het geen log bijhoudt van de verbindingen. U moet wel software installeren (OpenVPN). AirVPN werkt dus niet met de ingebouwde VPN-software van Windows, Mac OS X, iOS of Android.

Overplay ( http://www.overplay.net ) kan wel met de ingebouwde VPN-instellingen werken, omdat het, naast OpenVPN, ook PPTP ondersteunt. U betaalt $ 10 per maand of $ 100 per jaar. Bijkomend voordeel is dat het ook een SmartDNS -dienst heeft, waarmee u bv. op uw Apple TV naar content kunt kijken bestemd voor een ander land (bv. de Amerikaanse Netflix).

Let op! Een nadeel van een VPN is dat de internetsnelheid daalt. Dat merkt u meestal niet bij het surfen of mailen, maar mogelijk wel bij het downloaden van bv. een filmpje.

Tor: anoniem surfen

Wellicht heeft u al gehoord van Tor ( http://www.torproject.org ), een openbaar, gratis netwerk waar u nog anoniemer bent dan bij een VPN. Met de Tor Browser, gebaseerd op Firefox, surft u automatisch via Tor.

Let op! Surfen met Tor is vaak langzaam en het wordt ook vaak in verband gebracht met illegale activiteiten.

Wilt u internetten zonder sporen achter te laten, gebruik dan Duck Duck Go als zoekmachine en activeer de privacy-modus van uw browser. Via VPN (betalend) internetten is nog veiliger, maar u verliest wat snelheid.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878