ZAKELIJK - FINANCIEEL - 24.02.2016

Uw financiën opvolgen in Excel

Excel in Microsoft Office 365 werd uitgebreid met twee financiële sjablonen: één voor het opvolgen van uw cashflow, één voor uw aandelen. De moeite waard?

De nieuwe Excel (2016) maakt deel uit van Office 365. Een overzicht van de nieuwe features vindt u op https://goo.gl/VZBjDO . Hier gaan we dieper in op de twee nieuwe financiële templates.

My Cashflow

My Cashflow opent u door te klikken op Nieuw ; Business analysis feature tour . In het geopende sjabloon kunt u via het werkmaptabblad My Cashflow een voorbeeldrapport bekijken. U kunt daarin een specifiek jaar selecteren (via de knoppen in de rechterbovenhoek), en daarvoor krijgt u dan een grafiek te zien. Die toont een jaar-op-jaarvergelijking van de cashflow van het geselecteerde en het voorgaande jaar. Kiest u een ander jaartal, dan wordt de grafiek automatisch aangepast. Onder het staafdiagram ziet u de overeenkomstige cijfers in tabelvorm.

Eigen data. Uiteraard is het de bedoeling dat u deze template voorziet van uw eigen gegevens. Dat kan via het tabblad Sample Data : daar vindt u een tabel met vier kolommen voor het transactietype (inkomsten of uitgaven), de datum, de categorie en het bedrag. U kunt kiezen uit een redelijk aantal categorieën (in het Engels), maar het is ook mogelijk om zelf categorieën te creëren. De inkomsten en uitgaven kunt u desgewenst per categorie filteren in de tabel. U kunt de bestaande gegevens verwijderen en vervangen door uw eigen data. Gebruik desnoods de Add a new sample row -knop wanneer u extra rijen wilt toevoegen. Nadat uw gegevens ingevoerd zijn, gaat u terug naar de grafiek en selecteert u de knop Update Now .

Interessant? U kunt uiteraard uw eigen inkomsten en uitgaven bijhouden in een zelfgemaakte spreadsheet, maar het My Cashflow-sjabloon vinden wij vooral handig vanwege de knoppen naast de grafiek waarmee u gemakkelijk kunt switchen tussen de verschillende jaartallen. Ook het feit dat de inkomsten en uitgaven per maand en jaar gegroepeerd worden, is een troef. Meer details over deze template vindt u op https://goo.gl/rHWEKZ .

Aandelenanalyse

Het sjabloon Aandelenanalyse (ook terug te vinden onder Nieuw ) laat u via het werkmaptabblad My Stock Analysis de prestaties van maximaal drie aandelen vergelijken. De voorbeeldaandelen kunt u vervangen door andere. U voert daartoe gewoon een geldig symbool in de vakjes in en klikt vervolgens op de knop Vernieuwen aan de linkerkant van de werkmap. Het sjabloon maakt dan automatisch een verbinding met Yahoo Finance ( http://finance.yahoo.com ) om de data te downloaden.

Tip. Als u de symbolen voor bepaalde aandelen niet kent, dan kunt u die eerst trachten te achterhalen via de website van Yahoo Finance zelf. Ter info: mogelijk wordt een venster geopend waarin u nog even het gewenste privacyniveau moet instellen: kies dan voor ‘openbaar’.

Interessant? Het Aandelenanalyse-sjabloon laat u wel de weer te geven periode instellen (bv. jaar of maand), maar ons lukte het bv. niet om een relatieve schaal voor de grafiek in te stellen. Dat is vervelend wanneer u aandelen vergelijkt waarvan de koersen sterk afwijken. Bovendien kunt u geen eigen aankoopkoersen ingeven. Niet echt handig dus. Daarom leggen we u in een later artikel uit hoe u ook zonder deze template uw eigen beleggingsportefeuille kunt opvolgen.

Gebruik het handige My Cashflow-sjabloon om uw inkomsten en uitgaven op te volgen en te vergelijken met vorige jaren. De template voor de analyse van uw aandelen vinden wij minder interessant.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878