SUCCESSIEPLANNING - 17.05.2016

Het zgn. beding van aanwas toch maar schrappen?

Heeft u als samenwonenden samen een woning gekocht, dan is de kans reëel dat er een zgn. beding van aanwas in uw aankoopakte opgenomen werd. Wat is dat eigenlijk en wat als u daarna beslist om in het huwelijksbootje te stappen?

Het zgn. beding van aanwas

Wat is dat eigenlijk? Gaan niet-gehuwde partners samen een woning aankopen, dan worden ze elk voor een deel eigenaar van die woning. Komt uw partner daarna te overlijden, dan verwerft u als langstlevende partner echter niet automatisch het volle eigendomsaandeel van uw overleden partner in de woning. Wettige erfgenamen zoals de ouders van uw partner, zouden dan in principe kunnen eisen dat de woning verkocht wordt om hun deel van de erfenis, zijnde de helft van uw woning vrij te maken.

Beding van aanwas geeft zekerheid? Jawel! Via een clausule opgenomen in de aankoopakte van uw woning gaat het deel van uw partner ingeval van overlijden automatisch ‘aanwassen’ bij het deel van de langstlevende. Het resultaat is bijgevolg dat u de woning in volle eigendom verwerft. Op die manier bent u dus beter beschermd tegen de overige erfgenamen van uw partner.

Daar hangt fiscaal prijskaartje aan? Inderdaad! Ligt uw woning in Vlaanderen, dan moet u op het aandeel van uw partner in de woning 10% registratierechten of zgn. verkooprechten betalen. Is uw partner voor 50% eigenaar, dan zal u bijgevolg 10% registratierechten moeten betalen op de helft van de waarde van uw woning.

Toch niet meer zó interessant

Vrijstelling van de gezinswoning. Bent u wettelijk samenwonend of gehuwd, dan moet u geen successierechten betalen op het aandeel dat u als langstlevende partner erft in uw woning. Die vrijstelling geldt zowel in Vlaanderen, Brussel als Wallonië.

Geen vrijstelling bij beding van aanwas? Zo is dat! Er wordt dan immers van uitgegaan dat de woning niet meer tot het vermogen van de overleden partner behoort. Zijn aandeel in de woning komt dan niet in de nalatenschap terecht. Bijgevolg kan de vrijstelling op de gezinswoning niet gelden! U betaalt bijgevolg 10% registratierechten.

Beding van aanwas laten schrappen?

U bent wettelijk samenwonend? Overlijdt uw partner, dan krijgt u sowieso het vruchtgebruik van de woning toebedeeld. Dat betekent dat u in uw woning kunt blijven wonen of u kunt uw woning ook verhuren. Een beding van aanwas heeft dan nog weinig nut. Bovendien vermijdt u dan die 10% registratierechten te moeten betalen vermits de woning dan in de nalatenschap valt en de vrijstelling van successierechten speelt.

Let op! Uw partner kan echter zijn aandeel in uw woning via een testament overlaten aan iemand anders.

Tip. Uw partner kan ook nog een testament te uwen gunste opstellen. Bij zijn overlijden heeft u dan de keuze, nl. beding van aanwas en 10% registratierechten betalen, of het testament laten uitwerken zonder betaling van successierechten.

U gaat binnenkort huwen? Dan laat u dat beding van aanwas beter schrappen bij uw notaris want anders betaalt u 10% registratierechten! U erft onder bepaalde voorwaarden dan zelfs de volle eigendom van het aandeel van uw echtgenoot. Een beding van aanwas heeft dan nog weinig nut.

Tip. U kunt die schrapping ook onderhands doen en die dan nadien laten registreren op een registratiekantoor. Dat kost u € 50.

Door het aanwasbeding krijgt u het aandeel van uw partner in de woning bij zijn overlijden, maar u betaalt daarop dan 10% registratierechten. Gehuwden erven in principe de volledige eigendom van de woning zonder successierechten te betalen. U schrapt dat beding dan beter want anders moet u die 10% toch betalen.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878