FISCAAL - AFTREKBARE KOSTEN - 10.05.2016

Hondenbrokken fiscaal aftrekbaar!

Een waakhond voor de beveiliging. Dat was kortweg wat een collega van zins was te doen. Aangezien hij zijn woning ook deels beroepsmatig gebruikt, ging hij ervan uit dat de kosten die zo’n waakhond met zich meebrengt, dan ook deels aftrekbaar zijn als beroepskosten.

Aanvaardbaar voor de fiscus? Kortweg, ja! Uw collega had dit nl. voorafgaandelijk voorgelegd aan de zgn. Rulingcommissie bij de fiscus en die ging er volmondig mee akkoord. Van belang ter zake is nl. de algemene regels toe te passen. De kosten van een waakhond zijn m.a.w. aftrekbaar in de mate van het beroepsmatig gebruik van de woning.

In kosten of afschrijven? Dat is afhankelijk van de uitgave. Concreet zullen de aankoop van de hond zelf en van het hondenhok veeleer investeringen zijn die afgeschreven moeten worden terwijl de uitgaven voor voeding, dierenarts, enz. in Ă©Ă©n keer aftrekbaar zijn als beroepskosten.

Let op! De aftrek tegen 120% zoals voor sommige kosten voor de beveiliging van beroepslokalen, geldt in dit geval evenwel niet.

Noemt u dat een waakhond... ? U hoort de controleur al afkomen natuurlijk in bepaalde gevallen, nochtans is de aftrek niet beperkt tot bepaalde rassen. Kom vannacht gerust eens bellen om 02.00 u., u mag dan zelf oordelen, mijnheer de controleur...

De kosten van een waakhond die mee instaat voor de beveiliging van uw beroepslokalen, zijn aftrekbaar in de mate van het beroepsgebruik van uw pand. De fiscus heeft dat in een concreet geval uitdrukkelijk aanvaard.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878