ONROEREND GOED - HUUR - 10.05.2016

Minimumhuurprijs vragen als uw bvba pand verhuurt?

U heeft met uw vennootschap een pand gekocht dat u gaat renoveren om het vervolgens te verhuren. Klopt het dat uw vennootschap dan een bepaalde minimumhuurprijs moet vragen om zelf fiscaal geen probleem te hebben?

Uw vennootschap verhuurt...

Huurprijs belastbaar? Sowieso altijd! De huurinkomsten zijn voor uw vennootschap immers net als al haar andere inkomsten, belastbare winsten. De ontvangen huurgelden worden dus net als haar andere inkomsten belast tegen het tarief van de vennootschapsbelasting.

Geen verschil naargelang van de huurder? Neen, dat is alleen als u privé een pand zou verhuren. In dat geval maakt het inderdaad een verschil of de huurder het voor zijn beroep gebruikt dan wel alleen om in te wonen. In dat laatste geval wordt u als privéverhuurder dan niet belast op de werkelijke huurinkomsten. Voor uw vennootschap maakt het fiscaal echter geen verschil hoe de huurder het pand gaat gebruiken.

Tip. Daar staat natuurlijk wel tegenover dat uw vennootschap de aankoop van het pand fiscaal kan afschrijven, net als de kosten van de verbouwing. De interesten op de eventuele lening zijn bovendien 100% fiscaal aftrekbaar.

Geldt er een minimumhuurprijs?

Hoeveel huur vragen? Kortweg, zoveel als een huurder bereid is ervoor te betalen. Er zijn m.a.w. nergens minimumhuurprijzen vastgelegd die verplicht gevolgd moeten worden. Als verhuurder bepaalt uw vennootschap dus volledig zelf hoeveel huur zij wenst te vragen.

Dus € 50 per maand kan perfect? Strikt genomen is daar inderdaad niets op tegen, alleen zal dat financieel gezien uiteraard geen goede zet zijn, maar bon , zover was u ook al. Om iets of wat rendement te halen uit haar vastgoedbelegging zal uw vennootschap m.a.w. een eerder normale huurprijs moeten vragen.

Fiscaal ook mogelijk probleem? Als er echt een veel te lage huurprijs gevraagd wordt, dan kan de fiscus er inderdaad van uitgaan dat er een cadeau gegeven wordt aan de huurder en dat ziet de fiscus uiteraard niet graag. Alle kosten van het pand worden immers in aftrek gebracht en dus ‘verwacht’ ook de fiscus in ruil daarvoor een min of meer normale opbrengst.

Fiscaal gevolg voor uw vennootschap? Wordt er echt een veel te lage huur gevraagd, dan riskeert uw vennootschap belast te worden op een zgn. abnormaal voordeel. Wat te weinig aan huur gevraagd werd, wordt dan m.a.w. fictief toegevoegd aan de inkomsten van de vennootschap, een reden te meer dus om een normale huur te vragen...

Ook voor u privé een risico? Neen! Dat kan in principe niet als de huurder een volslagen derde is. U kunt privé m.a.w. niet belast worden op een zgn. voordeel gratis woonst omdat uw vennootschap het tegen een te lage prijs verhuurt aan een derde. Dat privé belastbaar voordeel is immers alleen van belang als u zelf privé gebruik maakt van het pand, wat uiteraard niet kan als het aan een derde verhuurd is.

Belastbaar voordeel als minimumhuur? Ja en neen. Maakt u zelf gratis gebruik van het pand, dan wordt u belast op een forfaitair bedrag dat in principe gelijk is aan kadastraal inkomen x index x 100/60 x 3,8. Betaalt een huurder een totale huurprijs op jaarbasis die minstens gelijk is aan dat forfaitaire bedrag, dan is er uiteraard sowieso geen probleem. Betaalt hij echter minder, dan kan ook dan dat verschil niet bij u privé belast worden als u zelf geen gebruik maakt van dat pand.

Minimale huurprijzen bestaan niet. Is de huurprijs lager dan het zgn. forfaitair voordeel bewoning waarop u privé belast wordt als u het zelf gratis zou huren, dan is dat niettemin geen probleem. Bij verhuur aan een derde maakt u er zelf privé immers geen gebruik van en dus heeft dat fiscaal voor u privé geen gevolgen.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878