CONTROLE EN BETWISTINGEN - VARIA - 02.05.2016

Volmacht door u beiden getekend?

Uw volmacht aan de boekhouder? Daar gaat het inderdaad over. Wanneer u een volmacht geeft aan uw boekhouder om uw privébelastingzaken te behartigen, dan is het niet altijd voldoende dat u alleen die getekend heeft. Dat is in het bijzonder alleen zo als u een fiscale aangifte krijgt op uw naam alleen of m.a.w. als u een alleenstaande bent of als u feitelijk samenwoont. Bent u gehuwd of wettelijk samenwonend, dan krijgt u één belastingaangifte voor u en uw partner samen.

Is dat echt zo van belang? In de praktijk zal het niet altijd zo’n vaart lopen, maar af en toe durft dat toch weleens mis te lopen. Neem bv. een bezwaarschrift dat ingediend wordt tegen een fiscale afrekening van de fiscus. In principe doet uw boekhouder dat voor u, maar ... heeft u samen met uw partner slechts één belastingaangifte, dan moet uw partner op zijn/haar beurt strikt genomen ook volmacht gegeven hebben om dat bezwaar in te dienen. Is dat niet het geval en iemand bij de fiscus valt erover, dan is het bezwaar mogelijk niet rechtsgeldig.

Tip. Dat geldt ook omgekeerd. Wordt er na een fiscale controle een akkoord getekend om zoveel bij te betalen aan belasting, dan is dat akkoord ook niet geldig als dat getekend is door uw boekhouder en hij slechts van één van u beiden een volmacht heeft.

Bent u gehuwd of wettelijk samenwonend, dan krijgt u één fiscale afrekening voor u beiden. Een volmacht aan uw boekhouder om in bezwaar te gaan, moet dan ook door u beiden getekend zijn.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878