ONDERAANNEMING - VARIA - 31.03.2017

App ‘Check Limosa’: een bijkomende verplichting?

Een nieuwe app laat u onmiddellijk toe om voor een buitenlandse onderaannemer na te gaan of er wel een geldig Limosa (L1)-document voorhanden is. Wanneer is dat van belang en wat zijn precies uw verplichtingen?

De Limosa-verplichting

Enkel voor buitenlandse onderaannemer. Iedere buitenlandse zelfstandige of werkgever die hier komt werken, is verplicht om vooraf een zgn. Limosa-melding uit te voeren. Dat geldt dus ook als u een firma uit bv. Nederland vraagt om voor u werken in België uit te voeren en dus ook voor Oost-Europese bedrijven of zelfs niet-Europese bedrijven die hier voor u komen werken.

Aan u om dat te controleren! Het is dus uw buitenlandse onderaannemer die verplicht is om die melding te doen. U bent echter verplicht om te controleren of iedere werkgever of zelfstandige, die bij of voor u komt werken, al dan niet in het bezit is van een meldingsbewijs L1, het bewijs dat hij zo’n melding gedaan heeft.

Vraag dat hij u dat toont! Vraag uw onderaannemer dus om dat L1-bewijs uit te printen en check dat vooraleer hij de activiteiten op de werf aanvangt.

Indien niet in orde, melden? Inderdaad. U bent dan verplicht om op http://www.socialezekerheid.be te melden dat het meldingsbewijs L1 ontbreekt. Doet u dat niet, dan riskeert u zware boetes.

Tip. In plaats van dat te melden kunt u de onderaannemer uiteraard beter vragen om die Limosa onmiddellijk in orde te brengen. Indien u de afwezigheid van het document meldt, riskeert hij uiteraard problemen.

De QR-code. Sinds 1 maart 2014 bevat het L1-document ook een QR-code. Voor activiteiten op bepaalde grotere werven in de bouw (met een totale waarde van minstens € 500.000) moet er immers een aanwezigheidsregistratie gebeuren. De QR-code die op het L1-document staat, vergemakkelijkt deze registratie.

Wat wijzigt er nu?

Een nieuwe app. In de Play Store van uw smartphone of de Apple App Store kunt u voortaan een ‘Check Limosa’-app downloaden. Hiermee kunt u eenvoudig de QR-code op het L1-document scannen.

Is het wel een geldig L1-document? De online dienst verifieert dan onmiddellijk de identificatiegegevens en de geldigheidsperiode van de Limosa-melding. De app toont bovendien hoelang de gedetacheerde werknemer of zelfstandige nog in België mag werken. De gegevens op het L1-document en de app zouden normaal gezien identiek moeten zijn.

Tip 1. Indien u een onregelmatigheid vaststelt, dan wordt er u gevraagd om dit te melden aan siod.partners@werk.belgie.be .

Tip 2. Is er voor de werkkracht ook nog een aanwezigheidsregistratie verplicht (‘Checkinatwork’), dan kan die registratie gedaan worden door eenvoudig door te klikken vanuit ‘Check Limosa’.

Is die extra check ook verplicht? De RSZ zegt uitdrukkelijk van niet. Niemand kan u aanspreken omdat u het L1-document niet gecheckt heeft via de app. Heeft u dus zo geen app bij de hand, dan hoeft u er ook niet wakker van te liggen. U kunt die check wel vrijwillig uitvoeren bv. om gerust te zijn dat die onderaannemer in orde is. Is dat niet zo, dan gaat het immers mogelijk om een ‘louche’ bedrijf dat het L1 vervalst heeft.

Werkt u met een buitenlandse werkgever of zelfstandige, dan bent u verplicht om na te gaan of hij wel een Limosa-aangifte deed en dus over een meldingsbewijs L1 beschikt. Sinds begin maart kunt u via een speciale app nagaan of dat meldingsbewijs wel correct is. Die extra check is echter niet verplicht.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878