Alle domeinen

2017 - Maart

KLEIN VERLET - PLECHTIGE COMMUNIE - 31.03.2017

De brug maken met klein verlet: kunt u weigeren?

Stel, de zoon/dochter van een werknemer doet zijn/haar plechtige communie op een feestdag, bv. op donderdag 25 mei 2017. Blijft dat dan een feestdag, zodat de werknemer voor vrijdag 26 mei klein verlet kan eisen om de brug te maken?

ARBEIDSDUUR - 31.03.2017

De annualisering = de kleine flexibiliteit

Het is al lang een werkgeverswens om de arbeidsduur te kunnen ‘annualiseren’. Zo zou het nl. volstaan om een gemiddelde op jaarbasis te respecteren. In welke mate komt de nieuwe Wet werkbaar en wendbaar werk daaraan tegemoet?

LOONBONUS - 31.03.2017

Hoe verloopt de goedkeuring van een loonbonusplan?

Als uw (nieuw) loonbonusplan (conform cao 90) gans 2017 als referentieperiode hanteert, moet u de (geïntegreerde) toetredingsakte indienen vóór 30 april a.s. Welke zaken moet u zeker nog controleren om een ‘afkeuring’ te vermijden?

UITWINNINGSVERGOEDING - 31.03.2017

Een beetje vertegenwoordiger zijn kan niet!

Opdat hij recht zou hebben op een zgn. uitwinningsvergoeding, moet de taak van een werknemer ‘hoofdzakelijk’ uit het bezoeken en opsporen van cliënteel bestaan. Hoe beoordeelt men de term ‘hoofdzakelijk’? Een arrest licht toe...

AANWERVEN - 31.03.2017

Een assistente zoeken mag niet...

Zoekt u een assistente of zoekt u een directeur? Dan mag u dat zo niet formuleren, want dat zou tot een schadevergoeding of een boete kunnen leiden...

OPZEGGINGSTERMIJN - OPZEGBRIEF - 31.03.2017

Wat als de opzeg van een onvolledige brief eindigt?

Stel, u heeft destijds een onvolledige opzegbrief (zonder concrete opzegtermijn) verstuurd en daarom stuurt u tegen het einde van de toepasselijke termijn nog eens een brief om de datum uit dienst duidelijk te maken. Is dat echter wel slim?

PERSONEELSBELEID - DISCRIMINATIE - 31.03.2017

Geen hoofddoek = neutraal?

Half maart 2017 stonden de media bol van berichten over een Europees arrest dat stelt dat u het dragen van een hoofddoek op het werk mag verbieden via bv. het arbeidsreglement. Is het inderdaad zo simpel als de media lieten uitschijnen?

VASTGOED - HUUR - 31.03.2017

Een huurappartement als belegging, hoe zit dat fiscaal?

Nu de interesten zo laag staan, overweegt u om uw spaarcenten te stoppen in een studio of appartement dat u bv. een jaar of tien zou verhuren en daarna zou kunnen verkopen. Met welke fiscale spelregels moet u dan rekening houden?

BELASTINGEN - ONROERENDE VOORHEFFING - 31.03.2017

Betaal niet te veel onroerende voorheffing voor uw woning

U moet op uw gezinswoning normaal onroerende voorheffing (ov) betalen, maar in alle gewesten zijn er verminderingen voor o.m. kinderen en zgn. bescheiden woningen. Wanneer heeft u daar recht op en wat zijn de voorwaarden daartoe?

BELEGGINGEN - FONDSEN - 31.03.2017

Zijn cashfondsen interessanter dan een spaarrekening?

Spaarboekjes brengen vandaag zogoed als niets op door de extreem lage rentes. Cashfondsen zijn ‘hot’ tegenwoordig – want goed voor 1.200 miljard euro in Europa. Maar zijn ze ook écht interessant?

VERZEKERINGEN - SOCIALE BIJDRAGEN - 31.03.2017

Overstap sociale kas? Deadline op 30 juni!


VENNOOTSCHAP - AUTOKOSTEN - 31.03.2017

Zelf tanken om meer VU te vermijden?

Als uw bvba ook de tankkosten van de auto ten laste neemt, kost dat sinds 01.01.2017 meer belastingen. Is het dan beter de privétankkosten zelf te betalen?

SUCCESSIERECHTEN - TESTAMENT - 31.03.2017

Een dynamisch testament dat mee-evolueert?


RECHT - FACTUUR - 31.03.2017

Een factuur van een bedrijf waar u niets besteld heeft...

U ontvangt een factuur waar u echt niets van weet, u heeft immers nooit iets besteld bij dat bedrijf! Hoe gaat u daarmee om? Moet u zo’n factuur dan ook tijdig protesteren? De rechter sprak zich onlangs uit...

PERSONEEL - OPZEG - 31.03.2017

Correct opgezegd of betaald, toch motiveren?

Stel, uw secretaresse of bediende werd ontslagen en een beetje later ontvangt u een aangetekende brief waarin zij meer uitleg vraagt over waarom ze ontslagen werd. Moet u daarop antwoorden en zo ja, hoe precies?

BELASTINGEN - AFTREKBARE KOSTEN - 31.03.2017

Optimaliseer doorrekening van restaurant- en autokosten

Zowel restaurantkosten als autokosten zijn fiscaal beperkt aftrekbaar. Ook voor de Btw zijn er aparte regels. Hoe zit dat nu als u deze kosten doorfactureert aan uw klanten, bij wie wordt dan de aftrek beperkt?

FISCAAL - AFTREKBARE KOSTEN - 31.03.2017

Zijn de kosten van uw camper aftrekbaar?

U werkt regelmatig op een werf ver van huis en om niet telkens de verplaatsing te moeten maken, koopt u een mobilhome waarin u op de werf ‘kampeert’. Zijn de kosten daarvan aftrekbaar en zo ja, hoe bewijst u dat het beroepskosten zijn?

ONDERAANNEMING - INHOUDINGSPLICHT - 31.03.2017

De inhoudingsplicht nu te checken via uw smartphone?

Werkt u samen met een onderaannemer, dan moet u vóór u zijn factuur betaalt, checken of die geen sociale of fiscale schulden heeft. Ook uw klant moet dit soms voor u checken. Sinds begin maart kan dat eenvoudig via een smartphone...

AUTO - VARIA - 31.03.2017

Is het beter om weer zelf uw privétankbeurten te betalen?

Betaalt uw vennootschap ook de privétankbeurten van uw gratis auto, dan wordt zij als gevolg daarvan sinds 01.01.2017 zwaarder belast via de zgn. verworpen uitgaven. Is het dan niet beter om voortaan die tankbeurten zelf te betalen?

FISCAAL - AFTREKBARE KOSTEN - 31.03.2017

Notionele interestaftrek is niet meer de moeite?


FISCAAL - BELASTINGAANSLAG - 31.03.2017

Beleggen bij de fiscus!?

U tekent bezwaar aan tegen uw aanslag in de personenbelasting. Moet u die aanslag dan volledig betalen of mag dat ook minder zijn? Wat doet u het best?

ONDERAANNEMING - VARIA - 31.03.2017

App ‘Check Limosa’: een bijkomende verplichting?

Een nieuwe app laat u onmiddellijk toe om voor een buitenlandse onderaannemer na te gaan of er wel een geldig Limosa (L1)-document voorhanden is. Wanneer is dat van belang en wat zijn precies uw verplichtingen?

FISCAAL - AFTREKBARE KOSTEN - 31.03.2017

Loon betaald aan uw zoon is bij u aftrekbaar?

U heeft een vennootschap en uw zoon helpt af en toe in uw zaak. U betaalt hem daarvoor een loon. Kunt ú dat fiscaal ten laste nemen i.p.v. uw vennootschap? Waarom is dat interessant en wat vond de rechter daar onlangs van?

RECHT - VARIA - 29.03.2017

Bent u nog in orde voor het aanbieden van logies?

Vorig jaar werd het Vlaams Logiesdecreet goedgekeurd dat op 01.04.2017 in werking treedt. Iedereen die logies aanbiedt in een hotel, B&B maar ook bv. een appartement aan de kust valt hieronder. Waar moet u dan precies aan voldoen?

HANDELSPRAKTIJKEN - ALGEMENE VOORWAARDEN - 29.03.2017

Een schadevergoeding van 85%, is dat niet overdreven?

Uw collega sloot een contract voor de huur van een machine. Wanneer hij dat contract wil annuleren, rekent de leverancier hem een schadevergoeding aan van maar liefst 85%. Kan dat zomaar?

RECHT - AUTEURSRECHTEN - 29.03.2017

Uw concurrent neemt uw originele concept over...

U bedenkt een origineel concept en/of originele verpakking voor uw winkel of horecazaak. Even later ziet u echter dat een andere zaak in de buurt dat zomaar kopieert. Is daar dan iets aan te doen? Onlangs sprak een rechter zich uit...

FISCAAL - BTW - 29.03.2017

GKS-ticket bij overschrijving


FISCAAL - BTW - 29.03.2017

Spontaan een btw-voorschot betalen?

Door de afschaffing van de btw-voorschotten moet u de btw over het tweede kwartaal in één keer uiterlijk op 20 juli betalen! Tenzij u het anders aanpakt...

ONROEREND GOED - 29.03.2017

Een studentenkamer verhuren?

Studentenkamers worden steeds vaker aangeboden als investering. Met welke spelregels moet u rekening houden als u zo’n kamer verhuurt? Wie moet het contract tekenen? Mag uw student het contract beëindigen als hij zijn studies stopzet of zijn kamer onderverhuren als hij een paar maanden naar het buitenland gaat? Hoeveel waarborg mag u vragen? Moet u een plaatsbeschrijving opmaken?

SUCCESSIEPLANNING - 29.03.2017

Schenking onder last: do’s-and-don’ts

Bij de huidige lage rentestand kan een schenking onder last een goed alternatief zijn voor een schenking met voorbehoud van vruchtgebruik. Met welke risico’s en beperkingen moet u dan rekening houden? Hoe beperkt u dan het risico op discussies met de fiscus? Hoe zorgt u dat de langstlevende de inkomsten kan behouden? Wat zijn daarnaast de aandachtspunten als de last facultatief is?

BELEGGEN - 29.03.2017

Gemengde fondsen: bij gebrek aan visie?

We beleven turbulente tijden. Cash brengt niets op. Obligaties lijken wel uit de gratie gevallen. De beurzen noteren op recordniveaus, maar een aantal politieke ontwikkelingen baren zorgen. Opteert u dan veiligheidshalve het best voor gemengde fondsen, zoals uw bankier het u ook vandaag wellicht aanraadt, of zijn er toch betere strategieën?

BELASTINGEN - 29.03.2017

Fiscaal vriendelijk beleggen via crowdfunding?

De ‘Crowdfundingwet’ van 18 december 2016 voorziet sinds 1 februari 2017 in een aangepast financieel kader voor crowdfunding. De investeerders genieten een belangrijk fiscaal voordeel. Toch is zo’n investering niet voor iedereen weggelegd. Wat zijn de spelregels en de beperkingen? Kan investeren via crowdfunding ook voor u een interessante belegging zijn voor uw privévermogen?

BELEGGEN - 29.03.2017

All-informule, iets voor u?

Steeds meer bankiers stellen inzake vermogensbeheer een ‘all-in’-formule voor. U weet dan vooraf perfect wat de totale kosten zijn. Is dat ook voor u interessant?

PENSIOEN - 29.03.2017

Uw extralegaal pensioen vervroegd opnemen?

Zoals we eerder berichtten vindt u nu op ‘mypension.be’ informatie over uw aanvullend pensioen. Op die website vindt u wel enkel brutokapitalen terug. Hoeveel belasting betaalt u op de uitkering? Wie kan nog vóór 65 zijn pensioenkapitaal opvragen? Is dat eigenlijk wel interessant? Kunt u uw IPT vervroegd opnemen en tegelijk bv. uw VAPZ of uw pensioensparen verder laten lopen, of omgekeerd?

SUCCESSIEPLANNING - 29.03.2017

Gezinswoning: geen successieplanning nodig?

Aangezien de gezinswoning in de drie gewesten in de erfbelasting vrijgesteld is voor de langstlevende wordt er aan die gezinswoning bij het uitwerken van een successieplanning vaak te weinig aandacht besteed. Bij overlijden van de partner volgt er dan dikwijls een onaangename verrassing. Waarom werkt u toch het best ook voor uw gezinswoning een successieplanning uit? Welke alternatieven zijn er?

NOTIONELE INTERESTAFTREK - 29.03.2017

Tarief notionele interestaftrek (NI)


JAARREKENING - NEERLEGGING - 29.03.2017

Wat als het voorbije boekjaar geen twaalf maanden was?

Blijft uw bvba onder bepaalde drempels inzake omzet, balanstotaal en personeel, dan is zij een zgn. microvennootschap. Heeft dat voordelen en hoe moet u die drempels interpreteren voor een boekjaar van meer of minder dan 12 maanden?

CONTROLE - 29.03.2017

Belastingverhoging motiveren?


FACTUREN - 29.03.2017

Heeft uw aannemer nog schulden?


INVESTERINGSAFTREK - 29.03.2017

De investeringsaftrek voor 2017


AFSCHRIJVINGEN - 29.03.2017

Schrijft uw vennootschap te snel af volgens de fiscus?

Uw vennootschap krijgt controle over de boekjaren 2014 en 2015. De controleur vindt dat u sommige investeringen te snel afgeschreven heeft en wil een zgn. afschrijvingsexcedent belasten. Kunt u zich daartegen verweren en hoe dan?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - DIVIDEND - 29.03.2017

Hoe dividend verdelen na wijziging aandelenverhouding?

De verhouding tussen de aandeelhouders van uw vennootschap is na 01.01.2017 gewijzigd. Hoe moet een dividend over boekjaar 2016 dan verdeeld worden? Is dat volgens het aandelenbezit van nú in 2017 of dat van 2016?

AANDELEN - VARIA - 29.03.2017

Wat houdt zgn. vruchtgebruik op aandelen juist in?

Uw notaris informeerde u onlangs dat wanneer u zou sterven het zgn. vruchtgebruik van de aandelen van uw bvba naar uw echtgenote gaat. Wat wil dat dan juist zeggen en hoe zit dat dan voor uw kinderen als blote eigenaars?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - PRIVÉ BELASTBARE VOORDELEN - 29.03.2017

Een gratis autolening van uw vennootschap?

U gaat privé een auto kopen voor uzelf, uw partner of uw kinderen, dus voor zuiver privégebruik. U moet daarvoor wel gaan lenen. Dat kan bij de bank of bij uw vennootschap die wel wat cash op overschot heeft. Wat is dan het beste?

BEDRIJFSLEIDER - BEVOEGDHEDEN - 29.03.2017

Als zgn. vaste vertegenwoordiger optreden...

Uw bvba wordt zaakvoerder of bestuurder in de vennootschap van uw zoon. Wat moet er daarvoor gebeuren en hoe moet uw bvba dan optreden?

VLAAMS GEWEST - OVAM - 27.03.2017

Is voor een risicogrond altijd een bodemonderzoek nodig?

U wilt een grond of pand verkopen, maar uit het bodemattest blijkt dat het gaat om een risicogrond. In dat geval is een bodemonderzoek en eventueel nadien een dure sanering vereist. Of kunt u daar soms nog onderuit? Wat wijzigt er?

WONINGHUUR - VARIA - 27.03.2017

De deurwaarder stelt de huurschade vast...


HANDELSHUUR - HUURDER - 27.03.2017

Een online aangifte als uw handelshuurder failliet is...

Gaat uw handelshuurder failliet, dan doet u als verhuurder het best een aangifte om nog achterstallen e.d. te bekomen. Vanaf 01.04. 2017 kunt u dat online doen. Als verhuurder is zo’n aangifte toch wel van belang. Hoe zit dat precies?

BANK - VARIA - 27.03.2017

Dossierkosten lening zijn wettelijk geplafonneerd!

Door de aanhoudend lage rentes hebben heel wat banken het afgelopen jaar hun dossierkosten verhoogd. Een recent Koninklijk Besluit van 24.02.2017 stelt daar nu paal en perk aan! Wat zijn de maxima en vanaf wanneer gelden ze?

WONINGHUUR - OPZEGTERMIJN - 27.03.2017

Een contract over de opzeg met één van de twee huurders

U verhuurt een huis of appartement aan twee of meer huurders. Ze komen onderling niet meer overeen en één van hen vraagt aan u om de huur alvast voor hem/haar stop te zetten. Kan dat wel als de andere niet akkoord gaat?

MEDE-EIGENDOM - ALGEMENE VERGADERING - 27.03.2017

De beslissing direct uitvoeren?

De vereniging van mede-eigenaars beslist om te renoveren. Mag u als syndicus zo’n beslissing direct uitvoeren of is het beter om nog even te wachten?

VERKOOP - VARIA - 27.03.2017

Koper spreekt enkel Chinees of Arabisch, een probleem?

U verkoopt een pand aan een kandidaat-koper die alleen bv. Arabisch spreekt. Hij/zij verstaat geen letter van wat er in het compromis of de akte staat. Kan dat dan wel of moet die tekst dan sowieso vertaald worden?

FISCAAL - LIJFRENTE - 27.03.2017

Een woning op lijfrente kopen of verkopen is weer in!

De verkoop van woningen op lijfrente zit weer in de lift, zo stond onlangs in de pers. Hoe komt dat en wat zijn dan concreet de voordelen ervan voor de verkoper en de koper? Wat zijn de fiscale gevolgen trouwens voor beide partijen?

BANK - HYPOTHECAIRE LENING - 27.03.2017

Bedrag van dossierkosten ligt wettelijk vast!


ONROEREND GOED - AANNEMER - 27.03.2017

Snel en mobiel uw inhoudingsplicht checken?

Vooraleer u ‘veilig’ een factuur van iemand uit de bouwsector of voor schoonmaak en onderhoud e.d. kunt betalen, moet u checken of hij nog fiscale of socialezekerheidsschulden heeft. Sinds kort is er een nieuwe manier om dat snel te doen!

RECHT - BESTELLING - 27.03.2017

Is een e-mail dan geen goed bewijs meer?

De rechter besliste dat voor de verkoop van een grond of een pand een e-mail onvoldoende is als bewijs, zo kwam onlangs in de media. Oei, mag u zelf dan ook geen e-mails meer inroepen als bewijs van bv. een verkoop?

BEROEPSKOSTEN - AFTREKBAARHEID - 23.03.2017

Fietsvergoeding stijgt naar € 0,23/km


VENNOOTSCHAP - VOORDEEL AUTO - 23.03.2017

Voordeel alle aard bedrijfswagen 2017

De gemiddelde CO2 -uitstoot van het Belgische wagenpark daalde met 2 gram het afgelopen jaar. Wist u dat dit een effect heeft op uw voordeel alle aard (VAA)?

AANGIFTE - PERSONENBELASTING - 23.03.2017

Attesten hypothecaire lening nu elektronisch


VENNOOTSCHAP - AANDELEN - 23.03.2017

Hoelang wachten voor 15% rv op tussentijds dividend?

Indien uw vennootschap na 01.07.2013 aandelen uitgegeven heeft in ruil voor geld, kunt u na een wachttermijn dividenden uitkeren waarop maar 15% roerende voorheffing betaald moet worden. Hoe zit dat met een tussentijds dividend?

BEROEPSKOSTEN - AFTREKBAARHEID - 23.03.2017

Wanneer zijn toekomstige kosten fiscaal aftrekbaar?

Een vennootschap legt een voorziening aan voor ‘herstructureringskosten’ en boekt ook ‘te verwachten gerechtskosten’ op een overlopende rekening. De fiscus gaat hiermee niet akkoord. Waarom en wat vond de rechter daarvan?

AANGIFTE - PERSONENBELASTING - 23.03.2017

Fiscale gunstmaatregelen crowdfunding van start

De ‘Crowdfundingwet’ van 18.12.2016 voorziet in een aangepast financieel kader voor crowdfunding. Welke zijn de fiscale gunstmaatregelen en compenseren deze fiscale gunstmaatregelen voldoende het bijkomende risico van starters?

VENNOOTSCHAP - LIQUIDATIERESERVE - 23.03.2017

Liquidatiereserve aanslagjaar 2012 voor iedereen mogelijk

Bepaalde kleine vennootschappen konden voor aanslagjaar 2012 geen gebruik maken van de zgn. vastklikoperatie en de bijzondere liquidatiereserve. Een vennootschap trok daarmee naar het Grondwettelijk Hof. Eens kijken wat dit gaf…

PENSIOEN & VERZEKERINGEN - GROEPSVERZEKERING - 23.03.2017

Groepsverzekering: belastingtarief versus rendement

U wilt niet tot uw 65 wachten om uw groepsverzekering op te nemen. Uw uitkering kan dan wel het verlaagde tarief van 10% belasting niet genieten. Kunt u dat niet rechttrekken met een hoger rendement uit uw kapitaal?

VENNOOTSCHAP - VARIA - 23.03.2017

Wat moet uw boekhouder voorleggen aan de fiscus?

De fiscus vraagt aan een boekhoudkantoor om de dossiers van zijn klanten voor te leggen, met daarin het contract en de timesheets. Het kantoor weigert dat op basis van zijn beroepsgeheim. Wat beslisten de rechters op 01.04.2016?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - VARIA - 22.03.2017

Alle winst van 2016 naar de liquidatiereserve boeken?

Uw vennootschap heeft in 2016 winst gemaakt en binnenkort moet u dus op de jaarvergadering beslissen welke bestemming u daaraan geeft. Is alles naar de liquidatiereserve boeken dan sowieso steeds de beste keuze of soms toch niet?

SOCIALE BIJDRAGEN - 22.03.2017

Definitieve sociale bijdragen 2015?


REKENING-COURANT - 22.03.2017

Kostprijs gratis lening voor 2016?

Het tarief van uw voordeel gratis lening voor 2016 is bekend. Een beetje laat eigenlijk, want uw loonfiche moest al ingediend zijn. Hoe lost u dat nu nog op?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - VARIA - 22.03.2017

Notionele interestaftrek of investeringsaftrek voor 2016?

Past uw vennootschap de gewone investeringsaftrek toe, dan heeft ze voor dat boekjaar geen recht op de notionele interestaftrek. U moet dus elk jaar opnieuw kiezen tussen die twee. Hoe doet u dat het best voor boekjaar 2016?

PRIVÉFISCALITEIT - 22.03.2017

Privé een schuldsaldoverzekering?


VENNOOTSCHAPSBELASTING - VARIA - 22.03.2017

Dit jaar toch maar weer voorafbetalen?

Sinds dit jaar is de boete voor onvoldoende voorafbetalingen 2,25%. Kunt u dan maar beter in 2017 toch weer wat voorafbetalen en hoeveel dan?

SOFTWARE - WINDOWS - 22.03.2017

Nuttige systeemtools voor Windows (10)

Gebruikt u Windows 10 (of een eerdere Windows-versie), dan zijn er een aantal handige hulpprogramma’s die u kunt installeren om uw systeem efficiënter te gebruiken. Welke utilities zijn de moeite waard?

ZAKELIJK - VARIA - 22.03.2017

Adviezen voor managers


SOFTWARE - VARIA - 22.03.2017

Met draagbare programma’s overal snel aan de slag

‘Portable’ of ‘draagbare’ apps hebben enkele belangrijke voordelen tegenover klassieke programma’s. Waarin verschillen ze en wanneer kunt u ze het best gebruiken?

BEVEILIGING - ANTI-MALWARE - 22.03.2017

Welke gratis antivirussuite is betrouwbaar?

U wilt uw computer uiteraard beschermen tegen virussen en andere vormen van malware. Wij testten voor u vijf gratis mogelijkheden uit.

E-MAIL - MAILING LISTS - 22.03.2017

MailerLite versus MailChimp: wie is de beste?

Met uw e-mailnieuwsbrief houdt u uw klanten op de hoogte van acties, tijdelijke aanbiedingen, nieuwe producten en diensten, enz. MailerLite wil u hiermee helpen, maar kan die concurreren met het populaire MailChimp?

WEBDIENSTEN & SOFTWARE - AGENDA - 22.03.2017

Synchroniseer Outlook en Google Agenda

Gebruikt u Outlook en heeft u ook een of meerdere agenda’s bij Google Agenda? Met de juiste tools kunt u deze agenda’s automatisch synchroniseren. Hoe werkt het?

TELEFONIE - SMARTPHONE - 22.03.2017

Expert-tips voor Android

Heeft u een Android-smartphone of -tablet, volg dan deze tips om nog efficiënter en sneller met uw toestel te werken.

ZOEKEN - EIGEN WEBSITE - 22.03.2017

Google Site Search stopt: wat nu?

Tot voor kort kon u via Google Site Search aan uw eigen website een geïntegreerde zoekfunctie geven. Deze service wordt echter stopgezet. Hoe moet het nu verder met uw site?

WEBDIENSTEN - ONLINE VIDEO - 22.03.2017

De film start hier


SOFTWARE - SMARTPHONE - 22.03.2017

Gratis Microsoft-apps voor uw tablet of smartphone

Microsoft stopt tegenwoordig ook veel energie in apps voor Android- en iOS-toestellen. Welke apps biedt Microsoft zoal?

E-MAIL - WEBMAIL - 22.03.2017

Haal meer uit Gmail

Beschouwt u uzelf als een veeleisende Gmail-gebruiker? Met deze tips haalt u nog meer uit uw Gmail-account.

CONSUMENT - FINANCIEEL - 22.03.2017

Verzekeringen online vergelijken

Een nieuwe verzekering afsluiten of uw huidige polis aan een kritische blik onderwerpen, kan dat online?

GOED OM TE WETEN - SCHENKING - 21.03.2017

Rekening met derdenbeding (soms) belast?


GOED OM TE WETEN - BANK - 21.03.2017

Is een niet-gereglementeerd spaarboekje beter?


MEDISCH RECHT - INFORMATIEPLICHT - 21.03.2017

Een (tand)arts moet toch geen offerte maken?

Begin maart had men het in de media over de conventieperikelen anno 2017 bij de (tand)artsen. “Vraag een prijsofferte vóór uw bezoek (wegens het gebrek aan tariefzekerheid)”, luidde het devies. Bent u wettelijk verplicht daarop in te gaan?

FISCAAL - AUTO - 21.03.2017

Hoe bepaalt u de aftrek van de brandstofkosten?

In de personenbelasting zijn de brandstofkosten voor het beroepsgebruik van de auto aan 75% aftrekbaar. Hoe gaat u te werk om dat beroepsgebruik te bepalen en hoe kunt u die aftrek eventueel nog optimaliseren?

GRONDIG ONDERZOCHT - MEDISCHE RAAD - 21.03.2017

Wanneer is een advies van de MR onzorgvuldig?

In het kader van een ontslag moet er in principe voorafgaand advies aan de medische raad (MR) gevraagd worden. Als er bij dat advies onregelmatigheden zouden gebeuren, wat kunnen dan de gevolgen zijn? Een vonnis licht toe...

VENNOOTSCHAP - ONROEREND GOED - 21.03.2017

Extra belast op het einde van de rit?

U heeft destijds samen met uw vennootschap een pand via een zgn. vruchtgebruik gekocht. Dat loopt binnenkort af, maar uw vennootschap heeft onlangs nog kosten aan het pand gedaan. Kan uw controleur daar dan lastig over doen?

BELASTINGEN - PENSIOENSPAREN - 21.03.2017

Maximaliseer uw fiscale aftrek voor pensioenopbouw!

Wie op een fiscaal vriendelijke manier via de personenbelasting een pensioen wil opbouwen, kan dat via pensioensparen, langetermijnsparen en een VAPZ. Vanaf welk inkomen kunt u de maximale aftrek genieten?

GOED OM TE WETEN - 21.03.2017

Flexibel fonds met of zonder Reynderstaks?


BELASTINGEN - VOORDEEL VAN ALLE AARD - 21.03.2017

Uw voordeel alle aard rekening-courant 2016


BELEGGEN - VARIA - 21.03.2017

Wat moet u weten wanneer u een tracker koopt?

Trackers zijn populairder dan ooit door hun heel lage kosten. Wat is het ook alweer? En waarop moet u zeker letten als u een tracker koopt naast de transactiekosten?

VASTGOED - WONINGHUUR - 21.03.2017

Twee woninghuurcontracten van korte duur na elkaar?

U verhuurt een woning met een contract van minder dan drie jaar. Omdat die termijn bijna voorbij is, wilt u nu een tweede contract van korte duur sluiten. Kan dat wel en wat als intussen één van de oorspronkelijke huurders vertrok?

VASTGOED - VERKOOP - 21.03.2017

Verkoop vastgoed via e-mail kan niet!

Makelaar, koper en verkoper communiceren i.v.m. de verkoop van onroerende goederen meer en meer via e-mail. Is een bod via e-mail afdwingbaar?

SUCCESSIERECHTEN - SUCCESSIEPLANNING - 21.03.2017

Scheiding van goederen als successieplanning?

Heel wat vrije beroepers kiezen voor het huwelijksstelsel van scheiding van goederen omwille van hun mogelijke aansprakelijkheid. Ook inzake successie-planning bent u vaak beter af met die keuze. Wanneer is dat bv. het geval?

FISCALE CONTROLE - 20.03.2017

GKS-ticket bij overschrijving?


BELASTINGAANGIFTE - VARIA - 20.03.2017

Afrekening ontvangen, actie dan!


AFTREKBARE KOSTEN - VARIA - 20.03.2017

Kinderopvang betaald door de bompa


ERVEN EN SCHENKEN - SUCCESSIERECHTEN - 20.03.2017

Testament voorrang op huwelijkscontract?


BELASTINGAANGIFTE - VARIA - 20.03.2017

Dit jaar toch weer beter voorafbetalen?

Voor inkomstenjaar 2017 is de boete voor onvoldoende voorafbetalingen verdubbeld van 1,125% naar 2,25%. Kunt u dan toch maar beter nog tegen 10.04.2017 een eerste voorafbetaling doen en hoeveel dan precies?

BERICHT VAN WIJZIGING - 20.03.2017

Gelieve steeds bewijsstukken toe te voegen…


AFTREKBARE KOSTEN - VARIA - 20.03.2017

Een stilzwijgend akkoord over een kostenforfait?

Kleine kosten die moeilijk te bewijzen zijn, mag u forfaitair in aftrek nemen. Uw controleur moet de aftrek in principe aanvaarden als u er een akkoord over heeft. Moet dat akkoord dan op papier staan en kan de fiscus dat opzeggen?

ERVEN EN SCHENKEN - HAND- EN BANKGIFT - 20.03.2017

Kunt u wel modaliteiten koppelen aan een bankgift?

De bankgift blijft de populairste vorm van schenken. Volgens sommigen heeft de bankgift (en de handgift) als nadeel dat u er geen of onvoldoende voorwaarden aan kunt koppelen. Klopt dat wel en zijn er op dat vlak beperkingen?

AFTREKBARE KOSTEN - VARIA - 20.03.2017

Welke boetes zijn aftrekbaar voor de belastingen?

U bent te snel langs een flitspaal gereden of heeft ergens te lang geparkeerd met een boete tot gevolg. Is die boete dan fiscaal aftrekbaar? Hoe zit dat eigenlijk met andere boetes zoals o.m. GAS-boetes of fiscale boetes? Even kijken...

AFTREKBARE KOSTEN - VARIA - 20.03.2017

Een investering van uw zaak voortaan privé gebruiken

U heeft vorig jaar een investering voor uw zaak gekocht, maar u gaat die nu volledig privé gebruiken. Heeft dat effect op uw afschrijvingen en op de investeringsaftrek? Wat als u uw investering na het privégebruik verkoopt?

BTW - VOORSCHOT - 16.03.2017

Hoeveel voorschot in december betalen?


VERZEKERINGEN - ALLE BOUWPLAATSEN RISICO’S - 16.03.2017

Wie draait er op voor de abnormale hinder bij de buren?

Als de buren hinder ondervinden van de werken, dan kunnen ze hiervoor een schadevergoeding vragen op basis van burenhinder. Wie draait er dan voor op, u of uw klant? Bent u sowieso gerust als er een zgn. ABR-polis is voor de werf?

SLECHTE BETALERS - VARIA - 16.03.2017

Welke werken mag u precies (laten) uitvoeren?

Wilt u als aannemer bepaalde werken uitvoeren, bv. dakwerken, dan kan dat enkel als u daarvoor ingeschreven bent in de KBO. Mag u zonder zo’n inschrijving wél een onderaannemer inschakelen en dit factureren aan uw klant?

BTW - VOORSCHOT - 16.03.2017

Vrijwillig een btw-voorschot betalen?


STUDENTENARBEID - 16.03.2017

Welke uren tellen (niet) mee voor het 475 urenquotum?

De studentenarbeid aan lage ‘solidariteitsbijdragen’ wordt sinds 1 januari 2017 in uren i.p.v. dagen uitgedrukt. Bovendien tellen uren die niet effectief gepresteerd worden niet (meer) mee. Wat betekent dit voor u als werkgever?

AANSPRAKELIJKHEID - 16.03.2017

IPhone gestolen op het werk: moet u dat vergoeden?

Stel, de nieuwe iPhone van een werknemer wordt gestolen terwijl hij even weg was uit zijn bureau; of het toestel verdwijnt terwijl hij zich aan het omkleden is. Moet u als werkgever dan opdraaien voor de kosten van het gestolen goed?

BRUGPENSIOEN - 16.03.2017

Wie kan toch nog met brugpensioen op 58 of 60 jaar?

In sommige stelsels, bv. zwaar beroep of lange loopbaan, kon men in 2016 nog op 58 jaar met brugpensioen. Sinds 1 januari 2017 zijn deze stelsels echter niet meer mogelijk, zo berichtten de media. Klopt dat echter wel helemaal?

FISCALE FICHE - 16.03.2017

Percentages voor VAA leningen uit 2016


LOON - BONUSSEN EN PREMIES - 16.03.2017

Ook uitsluiting bonus als u zelf ontslagen heeft?

Stel, u betaalt een jaarlijkse premie of bonus (in functie van de cijfers van het jaar ervoor). Kunt u dan in het bonusplan opnemen dat wie vóór de datum van betaling ontslagen wordt, er geen recht meer op heeft? Een arrest licht toe...

ONTSLAG OM DRINGENDE REDEN - 16.03.2017

Is het stap 1 of stap 2 die aangetekend moet gebeuren?

Het ‘meedelen’ van een ontslag om dringende reden gebeurt in principe in twee stappen en is onderworpen aan strikte regels. Dat strikte geldt echter voor stap 2 i.p.v. voor stap 1. Hoe gaat u best te werk om fouten te vermijden?

ONTSLAGMOTIEF - 16.03.2017

Wat moet u bewijzen bij ontslag?

Als u geantwoord heeft op zijn motivatieverzoek, is het in principe aan de werknemer om de onredelijkheid van het ontslag te bewijzen. Moet u dan niks bewijzen?

OPLEIDING - PC 200 - 16.03.2017

Verzoek tot vorming: reactie nodig vóór 30 april!

Stel, u behoort tot PC 200 en u ontvangt een brief van een bediende waarin die beweert dat u hem nog vier opleidingsdagen moet toekennen voor de periode 2016-2017. Wist u al dat u daarop moet antwoorden vóór 30 april 2017?

MILIEU - VARIA - 16.03.2017

Nu toch een soepelere regeling in Wallonië over de zakjes

In Wallonië zijn sinds 01.03.2017 plastic zakjes voor eenmalig gebruik verboden. Op de valreep werd de regeling gelukkig nog versoepeld. Hoe zit dat eigenlijk intussen in de andere gewesten?

PERSONEEL - AANWERVEN - 16.03.2017

Voor wie krijgt u in 2017 vermindering op de RSZ?

U wilt een extra werknemer aanwerven, maar wel eentje waarvoor u een tewerkstellingssubsidie of vermindering van RSZ-bijdragen krijgt. Moet u dan op zoek naar bepaalde profielen of statuten, of komt iedereen daarvoor in aanmerking?

FISCAAL - BELASTINGAANSLAG - 16.03.2017

Wat als u de btw of belastingen niet tijdig betaald krijgt?

U of uw vennootschap zit wat krap bij kas en het ziet ernaar uit dat u een zware fiscale rekening niet op tijd betaald krijgt. Wat zijn dan de gevolgen en heeft u dan ook recht op uitstel van betaling? Wat zei de minister daar onlangs over?

HANDELSPRAKTIJKEN - VARIA - 16.03.2017

Moet u voortaan de calorieën op het etiket vermelden?

Uw collega – een traiteur – kreeg een opmerking omdat hij het aantal calorieën nog niet vermeld had op de etiketten van de voorverpakte maaltijden die hij verkoopt. Waarover gaat dat allemaal en wanneer kunt u daar dan onderuit?

HANDELSHUUR - VLAAMS GEWEST - 16.03.2017

Een korte handelshuur als ‘proef’ voor een langer contract?

Sinds 01.09.2016 kunt u in het Vlaams gewest een handelshuur sluiten van één jaar of korter. Dat systeem wordt ook gebruikt als ‘proef’ om, als de huur meevalt, ook na dat jaar verder te huren. Wat is daarbij voor u dan van belang?

INTERNET - VARIA - 16.03.2017

Nieuwe opties voor uw Facebookpagina


TWEEDE VERBLIJF - 15.03.2017

Vastgoed via een Franse SCI aanhouden: nu toch een ‘aandelenbelegging’?

Veel investeerders kopen een tweede verblijf in Frankrijk aan via een SCI (‘société civile immobilière’). Dat biedt een aantal voordelen op het vlak van vermogensplanning en kan ook het beheer gemakkelijker maken, als u bv. samen met uw kinderen een pand aankoopt.

Hoe wordt u dan in België belast? Wat zei Cassatie daarover onlangs? Heeft dat arrest voor gevolg dat u voortaan enkel nog belastingen betaalt als uw SCI een dividend uitkeert?


SCHORSING ARBEIDSOVEREENKOMST - 15.03.2017

Nu ruimere mogelijkheden voor tijdskrediet: hoeveel inspraak heeft u dan als werkgever?

De sociale partners hebben eind december 2016 de cao over het tijdskrediet aangepast. Het tijdskrediet zonder motief is afgeschaft en het tijdskrediet voor zorgmotieven werd uitgebreid.

Wanneer heeft een werknemer nu precies recht op tijdskrediet? Mag u dat tijdskrediet weigeren of uitstellen? Kunt u bepaalde categorieën werknemers ook uitsluiten van de opname van tijdskrediet? Hoe pakt u dat dan aan?


BELEGGINGSFISCALITEIT - 15.03.2017

Hoe privé fiscaal optimaal beleggen?

U wordt overspoeld met informatie over sparen en beleggen. De fiscale behandeling van uw belegging zal echter mee het uiteindelijke rendement bepalen.

Sinds 1 januari 2017 is de speculatietaks afgeschaft, maar de roerende voorheffing is verhoogd en ook aan de beurstaks is gesleuteld. Investeert u het best rechtstreeks in aandelen of obligaties, of hebben fondsen toch een fiscaal voordeel? Wanneer is een Tak 23 fiscaal een goede oplossing?


TWEEDE PIJLER - 15.03.2017

Nu de informatie over uw (aanvullend) pensioen raadplegen via ‘mypension.be’?

Een aantal verzekeraars verwijzen hun klanten nu voor informatie over hun aanvullend pensioen door naar ‘mypension.be’. Welke gegevens vindt u op die website en hoe interpreteert u de informatie correct?

Op ‘mypension.be’ vindt u enkel brutokapitalen terug. Hoeveel belasting betaalt u dan op de uitkering? Wie kan nog vóór zijn 65 zijn pensioenkapitaal opvragen? Is dat eigenlijk wel interessant?


ARBEIDSVOORWAARDEN - 15.03.2017

Een ‘asset deal’: welke gevolgen voor het personeel?

Moet u het personeel ook altijd verplicht mee overnemen als u via een overname van activa een bedrijfsactiviteit overneemt?

Welke gevolgen heeft die overname voor de individuele en collectieve loon- en arbeidsvoorwaarden van het personeel? Waarmee moet u rekening houden als uw bedrijf zelf onder een ander paritair comité valt? Hoe pakt u de zaken dan praktisch het best aan?


SUCCESSIEPLANNING - 15.03.2017

Is er toch ook voor uw gezinswoning een successieplanning nodig?

Aangezien de gezinswoning in de drie gewesten in de erfbelasting vrijgesteld is voor de langstlevende, wordt er aan die gezinswoning bij het uitwerken van een successieplanning vaak te weinig aandacht besteed. Bij het overlijden van de eerststervende volgt er dan dikwijls een onaangename verrassing.

Waarom werkt u toch het best ook voor uw gezinswoning een successieplanning uit? Over welke alternatieven beschikt u dan?


LEVENSVERZEKERING - 15.03.2017

Erfbelasting op levensverzekeringen: biedt nieuw Vlaams decreet nu soelaas?

De standpunten van de Vlaamse Belastingdienst over de erfbelasting op levensverzekeringen waren het voorbije jaar bijna continu in het nieuws. Een nieuw Vlaams decreet (decreet van 23.12.2016) heeft de administratie nu op een aantal punten fors teruggefloten...

Wat is er veranderd als u als grootouder uw kleinkind via een levensverzekering op een gecontroleerde manier wilt begunstigen of als ouder de langstlevende de flexibiliteit wilt geven om na uw overlijden een levensverzekering ten gunste van uw kinderen toch nog aan te passen?


CONTROLE - 15.03.2017

Onenigheid tussen de aandeelhouders: kunt u zich laten bijstaan door een extern adviseur?

Hoever gaat uw individueel controlerecht als u zich als minderheidsaandeelhouder ernstig vragen stelt bij de gang van zaken binnen een bedrijf? Mag u zich dan laten bijstaan door een extern adviseur? Met welke beperkingen moet u dan rekening houden?

Kunt u ook vragen dat de vennootschap een commissaris aanstelt? Is dat voor u ook een goede oplossing? Wanneer mag u zich daarnaast op de algemene vergadering laten bijstaan door uw advocaat?


SOCIALE WONINGHUUR - VLAAMS GEWEST - 14.03.2017

Mede-eigenaar, dus geen sociale woning?


HANDELSHUUr - 14.03.2017

De huur pas hernieuwd en dan verkocht

U verkoopt een handelspand vlak na de hernieuwing van de handelshuur. Moet de koper daar dan rekening mee houden? Wat is er precies van belang?

VASTGOEDMAKELAAR - MAKELAARSOPDRACHT - 14.03.2017

De puntjes op de i bij de economische inspectie

Er kwam onlangs in de media dat de economische inspectie inbreuken vaststelde in de bemiddelingscontracten van bepaalde vastgoedmakelaars en nieuwe controles aankondigt. Wat is er voor u daarbij dan vooral belangrijk?

FISCAAL - VENNOOTSCHAP - 14.03.2017

Vastgoed als dividend in natura uit uw bvba kost u 10%?

U wilt een pand dat in uw bvba zit naar u privé halen. In plaats van het te kopen, stelt uw boekhouder voor om een kapitaalvermindering of een dividenduitkering in natura te doen. Hoe werkt dat precies en wat kost dat aan registratierechten?

FISCAAL - LENING - 14.03.2017

De groene lening, bestaat die eigenlijk nog?

Naar aanleiding van Batibouw leest u dat de banken goedkope groene bouw- en renovatieleningen aanbieden. Waar gaat dat over, want die zgn. groene lening is toch vervangen door de energielening, of hoe zit dat precies?

WONINGHUUR - HUURCONTRACT - 14.03.2017

Het contract van korte duur vroeger opzeggen?

U sluit een huurcontract met een huurder voor een korte duur bv. van twee jaar. Kunt u in het contract dan voorzien dat de huurder ook vroeger kan opzeggen, bv. na één jaar en met een termijn van één maand?

WONINGHUUR - VREDERECHTER - 14.03.2017

Wordt de vrederechter binnenkort goedkoper voor u?

Uw huurder betaalt de huur niet meer en u wilt hem voor de vrederechter brengen. Welke kosten zijn hieraan verbonden? Moet u dit voor iedere huurder/verhuurder betalen? Wijzigt daar binnenkort iets aan?

MEDE-EIGENDOM - BASISAKTE - 14.03.2017

Een recht van doorgang bij het appartementsgebouw...

Bij veel appartementsgebouwen is een erfdienstbaarheid van doorgang voorzien voor een naburig pand of perceel. Betekent dat ook dat de buur die weg mag heraanleggen of kunt u dat als mede-eigenaar eventueel verhinderen?

PROCEDURE - BERICHT VAN WIJZIGING - 14.03.2017

Wat moet de fiscus doen met uw niet-akkoord?

Een zelfstandige gaat niet akkoord met een bericht van wijziging. De fiscus stuurt een kennisgeving van beslissing tot taxatie. Volgens de belastingplichtige is deze onvoldoende gemotiveerd en is de aanslag dus nietig. Wat zei de rechter?

VASTGOED - VRUCHTGEBRUIK - 14.03.2017

Gesplitste aankoop met een (in)correcte waardering?

De gesplitste aankoop is een populaire techniek om erfbelasting te vermijden op onroerend goed. U besteedt echter het best voldoende aandacht aan de waardering van de blote eigendom om later moeilijkheden te vermijden.

VENNOOTSCHAP - 14.03.2017

Voorafbetalen heeft weer zin!

De voorbije jaren bedroeg de boete voor niet voorafbetalen 1,125%, voortaan kan ze niet lager zijn dan 2,25%. Is voorafbetalen opnieuw de boodschap?

VENNOOTSCHAP - VARIA - 14.03.2017

De octrooi-aftrek is dood, lang leve de innovatie-aftrek!

Bij wet van 09.02.2017 werd de langverwachte ‘aftrek voor innovatie-inkomsten’ goedgekeurd. De nieuwe aftrek geldt vanaf 01.07.2016 en komt in de plaats van de octrooi-aftrek (weliswaar met overgangsregeling). Hoe zit dat precies?

BTW - BTW-EENHEID - 14.03.2017

Btw-eenheid voor patrimonium- en werkvennootschap?

Uw patrimoniumvennootschap gaat een kantoor bouwen en verhuren aan uw werkvennootschap. Omdat verhuur vrijgesteld is van btw, kunt u via uw patrimoniumvennootschap de btw niet recupereren. Al aan een btw-eenheid gedacht?

VENNOOTSCHAP - VARIA - 14.03.2017

Archieven opruimen!


VASTGOED - VERBOUWINGEN - 14.03.2017

Enkel beroepsdeel woning leasen aan vennootschap?

U bent bedrijfsleider en al een tijdje volle eigenaar van een woning die u wilt verbouwen om nadien een deel ervan ter beschikking te stellen van uw vennootschap. Kan dit via een onroerende leasing? Wie neemt best de kosten ten laste?

VENNOOTSCHAP - GEHEIME COMMISSIELONEN - 14.03.2017

103% op kosten eigen aan uw vennootschap?

Een zaakvoerder ontvangt van zijn bvba ± € 1.000 als terugbetaling van kosten. De fiscus stelt dat het belastbare vergoedingen zijn en past de aanslag geheime commissielonen van (toen nog) 309% toe. Wat vond de rechter daarvan?

VENNOOTSCHAP - VARIA - 14.03.2017

Eindejaarsverrichtingen


ONROEREND GOED - VARIA - 14.03.2017

Betaal niet te veel onroerende voorheffing!

U moet op uw gezinswoning normaal onroerende voorheffing betalen, maar in alle gewesten zijn er verminderingen voor o.m. kinderen en zgn. bescheiden woningen. Wanneer heeft u daar recht op en wat zijn de voorwaarden daartoe?

FISCAAL - KINDEREN - 14.03.2017

Bompa betaalt de kosten van kinderopvang?


VENNOOTSCHAP - REKENING-COURANT - 14.03.2017

Uw voordeel gratis lening voor 2016 is bekend!


RECHT - SLECHTE BETALERS - 14.03.2017

Nog even wachten om een rechtszaak aan te spannen?

Het Grondwettelijk Hof besliste onlangs dat vanaf 1 september 2017 de rolrechten niet mogen afhangen van de inzet van de zaak. Kunt u dan het best nog wat wachten om een rechtszaak aan te spannen of niet?

RECHT - HANDELSPRAKTIJKEN - 14.03.2017

Reageren op alle brieven waarmee u niet akkoord gaat?

Zoals u weet, moet u facturen waarmee u niet akkoord gaat op korte termijn protesteren. Is dat ook nodig als u een brief, e-mail e.d. krijgt waar u het niet eens mee bent en in welke gevallen geldt dat dan precies?

BELASTINGEN - VOORDEEL VAN ALLE AARD - 08.03.2017

Laat u niet belasten op een nadeel van alle aard!

Uw verwarming en elektriciteit worden door uw vennootschap betaald. U stelt nu echter vast dat u belast wordt op een hoger bedrag dan de werkelijke kosten! Er is dus niet langer sprake van een voordeel. Hoe lost u dit op?

BTW - AANGIFTE - 08.03.2017

Btw-boetes vermijden en btw-aangifte optimaliseren!

Welke boetes kan de Btw u opleggen bij laattijdige facturatie en het laattijdig opnemen van uw facturen in uw btw-aangifte? Benut u alle mogelijkheden om uw aangifte te optimaliseren en de btw-voorfinanciering te beperken?

PENSIOEN - WETTELIJK PENSIOEN - 08.03.2017

Afkoop studiejaren vanaf 1 juni mogelijk!


BELASTINGEN - AUTOKOSTEN - 08.03.2017

Hoeveel brandstofkosten inbrengen voor 2016?

Werkt u niet met een vennootschap, dan kunt u de fiscale aftrek van uw brandstofkosten bepalen op basis van bewijzen of aan de hand van de gemiddelde brandstofprijzen. Welke methode verdient de voorkeur? Wat met de btw?

RECHT - VARIA - 08.03.2017

Aangetekende brief via e-mail...

Sinds begin dit jaar is de virtuele postbode een feit! U kunt nu immers volledig elektronisch een aangetekend schrijven versturen. Hoe zit dat concreet?

BELEGGEN - OBLIGATIES - 08.03.2017

Tijd voor inflatiegelinkte obligaties?

Deze maand steeg de inflatie naar 2,97%, het hoogste niveau sinds de afgelopen 5 jaar. Volgens uw bankier koopt u daarom het best voor een stuk inflatiegelinkte obligaties. Wat houdt dat juist in? En hoe wordt zo een obligatie belast?

ZAKELIJK - BEDRIJFSINFO - 07.03.2017

Laat uw klanten binnenkijken in uw zaak

Google biedt u de mogelijkheid om een virtuele rondleiding in uw eigen zaak te uploaden naar de zoekpagina of naar Google Maps. Is deze gratis optie het overwegen waard?

ZAKELIJK - VASTGOED - 07.03.2017

Zo zoekt u een bedrijfspand

Bent u op zoek naar professioneel vastgoed (kantoor, magazijn, winkel, ...)? Waar kunt u hiervoor terecht?

EIGEN WEBSITE - SITEONTWERP - 07.03.2017

Geavanceerde Google Forms voor zakelijk gebruik

U kunt Google Forms-formulieren gebruiken voor een heleboel doeleinden: om een klantenonderzoek uit te voeren, om klanten uit te nodigen voor een productdemonstratie, enz. Hoe gaat u aan de slag?

NASLAGWERKEN - VERTALING - 07.03.2017

Gebruik uw smartphone voor vertalingen

De tijd dat Google Translate de enige app was om te vertalen, is voorbij. Welke apps zijn de moeite waard om snel vertalingen op uw smartphone uit te voeren?

ONTSPANNING - FILM - 07.03.2017

Doe meer met ondertiteling

Er bestaan heel wat sites die (Nederlandstalige) ondertiteling voor films aanbieden. Maar mogelijk ziet u door de bomen het bos niet meer. Wij zochten enkele interessante websites en tools voor u uit.

E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 07.03.2017

Handige opties voor uw mail

Sommige e-mailtools heeft u niet dagelijks nodig, maar af en toe komen ze heel goed van pas. Maak kennis met onze selectie.

WEBDIENSTEN - ONLINE OPSLAG - 07.03.2017

Al uw clouddiensten op één plek


SOFTWARE - BROWSER - 07.03.2017

Zo vermijdt u frustraties in Chrome

Google Chrome is de populairste internetbrowser, maar hier en daar zijn er toch functies die beter kunnen. Hoe kunt u de belangrijkste irritaties vermijden?

TELEFONIE - SMARTPHONE - 07.03.2017

Niet te veel meldingen op mijn smartphone graag

Meldingen van binnenkomende berichten of nieuwtjes op uw smartphone zijn handig, maar soms wordt het te veel. Hoe houdt u meldingen onder controle?

WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 07.03.2017

Haal alles uit de Facebook-pagina van uw zaak

Een Facebook-pagina voor uw zaak hoort helemaal thuis in uw marketingstrategie. Maar zomaar af en toe een bericht posten volstaat niet. Met deze tips bereikt u betere resultaten.

SOFTWARE - OFFICE - 07.03.2017

Heeft u Microsoft Office al in uw vingers?


SOFTWARE - WINDOWS - 07.03.2017

Gebruikersbeheer in Windows

Maken ook andere personen gebruik van uw pc of deelt u bepaalde gegevens via het netwerk? Enkele tips en technieken voor een goed gebruikersbeheer.

SOFTWARE - MUZIEK - 07.03.2017

Beter muziek beheren met iTunes-alternatieven

ITunes is een noodzakelijk kwaad om muziek te beheren voor uw iPhone of iPad. Gebruikt u iTunes ook om muziek op uw Windows-pc te beluisteren, dan zijn er wel een aantal goede alternatieven.

ACCREDITERING - TANDARTSEN - 07.03.2017

Wat met de accreditering voor tandartsen in 2017?

Voor heel wat tandartsen is 2017 het laatste jaar van hun vijfjarige accrediteringscyclus. Omdat er (nog) geen conventie is voor 2017, is er echter ook (nog) geen accrediteringsforfait voorzien. Hoe gaat u hiermee om?

FISCAAL - LENEN - 07.03.2017

Lenen bij uw ouders, hoe zit dat fiscaal?

Stel, u wilt een investering doen en u gaat daarvoor een lening aan bij uw ouders waarop u interesten betaalt. Gaat dat eigenlijk zomaar? Zijn die interesten voor u dan fiscaal aftrekbaar en worden uw ouders belast op die interesten?

ONROEREND GOED - VOORHEFFING - 07.03.2017

Betaal niet te veel ov voor uw woning…

U moet op uw gezinswoning normaal onroerende voorheffing (ov) betalen, maar in alle gewesten zijn er verminderingen voor o.m. kinderen en zgn. bescheiden woningen. Wanneer heeft u daar recht op en wat zijn de voorwaarden daartoe?

GRONDIG ONDERZOCHT - VENNOOTSCHAP - 07.03.2017

Auto van de bvba zelf overnemen: wordt dat belast?

Stel, uw bvba koopt een nieuwe auto en u neemt de oude zelf (‘privé’) over. Kunt u de oude auto dan tegen een lage, ‘symbolische’ prijs overkopen of riskeert u op die manier fiscale problemen? Een recent arrest licht toe...

PATIËNTENWENKEN - LOONTREKKENDEN - 07.03.2017

Hoe werken re-integratietrajecten voor langdurig zieken?

Een recente regeringsmaatregel bestaat erin dat men langdurig zieke werknemers weer aan het werk wil krijgen – en van het ziekenfonds wil halen – door middel van zgn. re-integratietrajecten. Hoe gaat dit in zijn werk?

RIZIV-INSPECTIE - 07.03.2017

Onderzoekstermijn van 3 i.p.v. 2 jaar

Op 1 januari 2017 werd de onderzoekstermijn van de RIZIV-inspectie (de DGEC) verlengd van twee tot drie jaar. Welke gevolgen heeft dat?

GEREGISTREERDE KASSA - 06.03.2017

GKS-ticket bij betaling via overschrijving?

In principe zijn horecazaken nu verplicht om hun restaurant-en cateringdiensten te registreren via hun zgn. witte kassa. Wat echter als er via overschrijving betaald wordt?

BTW-PLICHT - FORMALITEITEN - 06.03.2017

Extra aanmeldingstijd voor kostendelende verenigingen!

De versoepeling van de voorwaarden voor de btw-vrijstelling van zgn. kostendelende verenigingen brengt met zich mee dat al deze verenigingen, zowel de nieuwe als de reeds bestaande, zich moeten aanmelden. Er wordt daarvoor nu extra tijd gegeven...

FACTUUR - VERPLICHTE VERMELDINGEN - 06.03.2017

Verwijzen naar buitenlands wetboek?

U levert goederen aan een bedrijf in Frankrijk met vrijstelling van btw. Moet u op uw factuur dan naar het Belgische of het Franse Btw-Wetboek verwijzen?

BTW-LISTING - VARIA - 06.03.2017

Het blijft een opgave, die jaarlijkse listing...

Naast uw periodieke btw-aangifte, moet u binnen dezelfde termijn desgevallend ook een zgn. intracommunautaire opgave indienen. Daarnaast moet u echter ook nog één keer per jaar een zgn. klantenlisting indienen en daar is het nu hoog tijd voor...

LEVERING - INTRACOMMUNAUTAIRE LEVERING - 06.03.2017

Bewijs intracommunautaire levering: feiten primeren!

Opdat een intracommunautaire levering vrijgesteld zou zijn van btw, moet de verkoper in principe aantonen dat de voorwaarden ter zake vervuld zijn. Dat laatste mag echter niet te strikt geïnterpreteerd worden, aldus het Europees Hof van Justitie...

AUTO - VERKOOP - 06.03.2017

Houd netto méér over bij de verkoop van uw auto!

Zit u in een eenmanszaak, dan heeft u de keuze om uw auto volledig dan wel slechts gedeeltelijk op te nemen in uw zgn. bedrijfsvermogen. Wat is dat laatste precies, hoe doet u dat en waarom is dat in bepaalde gevallen best wel interessant?

BTW-TARIEF - 12% BTW - 06.03.2017

Verlaagd btw-tarief voor o.m. rusthuizen: voor welke werken?

Nu het verlaagd btw-tarief van 12% voor sociale huisvesting ook opengesteld is voor de privésector, wordt hier en daar geopperd dat dit alleen geldt voor werken aan de bewonerslokalen zelf. Is dat effectief zo of hoe zit dat precies?

SPECIFIEKE REGIMES - VARIA - 06.03.2017

Kosten doorrekenen in een groepspraktijk: met of zonder btw?

Diensten die een zgn. kostendelende vereniging doorrekent aan haar leden, zijn in principe vrij van btw. Geldt dat ook voor een medische groepspraktijk waarbij één van de leden voornamelijk vergoed wordt om de praktijk ter beschikking te stellen?

BTW-AFREKENING - BIJZONDERE REKENING - 06.03.2017

Meer dan voorheen opletten voor de ‘bijzondere rekening’?

Ontstaat er een te lange betalingsachterstand bij de Btw, dan wordt er zoals u weet, een zgn. bijzondere rekening geopend. Waarom is dat nu met het verdwijnen van de kwartaalvoorschotten een extra aandachtspunt?

BELASTBARE INKOMSTEN - ROERENDE INKOMSTEN - 06.03.2017

Hoe zit het nu precies met de belasting op uw beleggingen?

De regering sleutelde weer aan allerlei taksen. Weet u als belegger nog hoe de vork aan de steel zit sinds 01.01.2017? Hoeveel roerende voorheffing betaalt u nu? Hoe zit het met de beurstaks, speculatietaks en meerwaardebelasting?

BELASTBARE INKOMSTEN - VARIA - 06.03.2017

Uw inkomsten aan 10% belastingen?


BELASTBARE INKOMSTEN - 06.03.2017

Belast op negatieve rente?