GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - PRIVÉ BELASTBARE VOORDELEN - 29.03.2017

Een gratis autolening van uw vennootschap?

U gaat privé een auto kopen voor uzelf, uw partner of uw kinderen, dus voor zuiver privégebruik. U moet daarvoor wel gaan lenen. Dat kan bij de bank of bij uw vennootschap die wel wat cash op overschot heeft. Wat is dan het beste?

Lenen bij uw vennootschap

Gratis lenen. Leent u als zaakvoerder geld van uw vennootschap, dan betaalt u daarop meestal geen interest. Dat kan perfect, zolang u zich dan maar laat belasten op een voordeel gratis lening.

Let op! Strikt genomen is er geen sprake van een voordeel als uw bvba een gratis lening geeft aan een persoon die geen professionele band heeft met uw vennootschap. Is die persoon echter uw partner of zijn het uw nog thuis wonende kinderen, dan belast de fiscus echter toch bij u een voordeel gratis lening (circulaire Ci.  RH. 241/621.406 van 05.11.2013) .

Hoeveel kost u dat?Dat hangt ervan af.. . Er zijn immers verschillende tarieven naargelang de lening al dan niet een vaste looptijd heeft en volgens het doel waarvoor de lening gesloten wordt. Zo is er ook een apart tarief voor een lening om een auto te kopen. Eens kijken hoe dat zit...

Specifieke formule voor autolening! Uw privé belastbaar voordeel voor een gratis autolening wordt berekend op basis van een formule waarin u een maandelijks lastenpercentage (MLP) moet invullen. Voor inkomstenjaar 2016 is dat MLP gelijk aan 0,06% (KB 20.02.2017, BS 03.03.2017) .

Let op! De zgn. fictieve interesten, lees: uw privé belastbaar voordeel, op een autolening zijn altijd lager dan die op een lening via uw rekening-courant. Leen dus nooit ‘gewoon’ via uw rc als de lening bedoeld is om een auto te kopen!

Tip. Maak een overeenkomst met uw vennootschap waarin u het doel van de lening vermeldt.

Download onze rekentool waarin die gratis autolening vervat is van http://tipsenadvies-vennootschap.be/download – code VE 09.10.04.

Goedkoper dan lenen bij de bank?

Op het eerste gezicht niet. Uw voordeel gratis autolening van uw vennootschap is normaal iets duurder dan de goedkoopste autolening van een bank. Daardoor lijkt lenen bij uw vennootschap niet de beste optie.

Echter... Het punt is echter dat u de interesten op een lening van de bank ook werkelijk moet betalen en de zgn. fictieve debetinteresten op een lening van uw vennootschap niet. U leent immers gratis. Hetgene wat u, bij een lening van uw vennootschap, alleen maar werkelijk moet betalen, zijn de belasting en de sociale bijdragen op het voordeel gratis autolening en die zijn normaal lager dan de werkelijk te betalen interesten op een autolening bij de bank.

Vergelijkend voorbeeld

Gegevens. U koopt een nieuwe auto waarvoor u € 20.000 wilt lenen op drie jaar, met maandelijkse afbetalingen. U zoekt de goedkoopste lening op de markt en daarvoor blijkt het jaarlijkse kostenpercentage 0,89% te bedragen. U vergelijkt de kosten van deze lening met de kosten van een gratis lening van uw vennootschap voor hetzelfde bedrag en op dezelfde termijn. Het tarief van uw belastingen en sociale bijdragen op uw voordeel is 60%.

Vergelijking. Op uw banklening betaalt u in het totaal € 274,78 interesten. Uw voordeel gratis autolening van uw vennootschap, berekend tegen de interestvoet voor 2016, is hoger, nl. € 429,20. U betaalt in dat geval echter enkel de belastingen en sociale bijdragen erop, dus 60% of € 257,52. Dat is dus iets minder dan de op dit ogenblik goedkoopste autolening bij de bank.

Er bestaat een specifiek voordeel ‘gratis autolening’ waarvan het tarief iets hoger is dan dat voor de goedkoopste autolening via de bank. Toch kost lenen bij uw vennootschap u normaal minder omdat u niet de interesten zelf betaalt, maar enkel de privébelasting en de sociale bijdragen op dat voordeel autolening.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878