Alle domeinen

2017 - April

ERVEN EN SCHENKEN - SUCCESSIERECHTEN - 28.04.2017

Een discreet testament dat niet ‘verdwijnt’?


BELASTBARE INKOMSTEN - VARIA - 28.04.2017

Een verlies op basis van een forfait, kan dat?

Sommige zelfstandigen hoeven geen boekhouding te voeren en mogen zich forfaitair laten belasten. Levert zo’n forfait altijd een belastbaar inkomen op of kan dat een verlies geven dat dan bv. van de inkomsten van uw partner aftrekbaar is?

ERVEN EN SCHENKEN - 28.04.2017

Fiscaal regioshoppen


BTW - ONROEREND GOED - 28.04.2017

Is het nog wel een verbouwing tegen 6% btw?

U bent van plan om uw eigen woning te laten renoveren en u wilt meteen ook een stuk laten bijbouwen. Kan dat dan toch ook tegen 6% btw of niet? Waarmee moet u voor dat verlaagd btw-tarief eigenlijk rekening houden? Even kijken...

BELASTINGAANGIFTE - VARIA - 28.04.2017

Trouwe klanten belonen zonder fiscale kopzorgen!

U wilt een getrouwheidsactie starten voor uw klanten en bij aankoop van tien exemplaren van een product, één gratis of een fikse korting geven. Moet u dan iets speciaals doen om geen problemen te krijgen met de Btw en de fiscus?

BELASTINGAANGIFTE - VARIA - 28.04.2017

Kinderopvang aftrekbaar tot 12 jaar


BELASTINGAANGIFTE - VARIA - 28.04.2017

Uw aangifte complexer dit jaar?

Het nieuwe aangifteformulier is zopas verschenen en bevat 75 codes meer dan vorig jaar. Moet u dan meer info aan uw boekhouder bezorgen? Wat doet u best?

HANDELSPRAKTIJKEN - VARIA - 26.04.2017

Klanten mogen verpakking niet terugbrengen!


RECHT - ERVEN & SCHENKEN - 26.04.2017

Scheiding van goederen als successieplanning?

Heel wat zelfstandigen kiezen voor het huwelijksstelsel van scheiding van goederen omwille van hun mogelijke aansprakelijkheid. Ook inzake successieplanning bent u dan vaak beter af. Wanneer is dat bv. het geval?

FISCAAL - VRUCHTGEBRUIK - 26.04.2017

Extra belast op het einde van de rit?

Stel, u heeft samen met uw vennootschap een pand via een zgn. vruchtgebruik gekocht. Dat loopt binnenkort af, maar uw vennootschap heeft onlangs nog kosten aan het pand gedaan. Kan uw controleur daar dan lastig over doen?

PERSONEEL - WERKLOOSHEID - 26.04.2017

Een arbeider laten stempelen als u te weinig werk heeft

Werken er arbeiders in uw zaak, bv. als naaister, ober of keukenhulp, dan kunt u hen laten stempelen als u tijdelijk te weinig werk heeft. Hoe pakt u dat concreet aan en wat wijzigt er hier?

RECHT - ADVOCAAT - 26.04.2017

Waarvoor dient de ombudsdienst voor advocaten?

Stel, u hoort uw advocaat nauwelijks over de evolutie van uw zaak of zijn factuur valt veel hoger uit dan verwacht. Wist u al dat u voor zulke zaken bij de Ombudsdienst voor de advocatuur (Ligeca) terechtkunt... en dat dit kan helpen?

FISCAAL - BEROEPSKOSTEN - 26.04.2017

Uw ‘midlife-moto’ mee in de kosten? U wint erbij!

Stel, u droomt ervan een moto te kopen om van en naar uw winkel of horecazaak te rijden. Als u die mee opneemt in de (beroeps)kosten, wint of verliest u dan in vergelijking met de situatie waarin u alleen een auto aftrekt?

HANDELSPRAKTIJKEN - 26.04.2017

De 30 dagentermijn en de sperperiode

Er komt nu toch nog een sper- en soldenperiode deze zomer. Hoe zit dat dan precies met de 30 dagentermijn en wanneer moet u daar nog rekening mee houden?

DIVIDEND - 26.04.2017

Nog even wachten met een dividend?

In geval van een dividenduitkering tegen een verlaagd tarief rv kan een tussentijds dividend interessanter zijn dan een gewoon dividend. Hoe zit dat precies?

PRIVÉ BELASTBARE VOORDELEN - 26.04.2017

Uw nieuwe smartphone en de belastingen

Een abonnee vroeg ons of de kosten van een smartphone in zijn bvba volledig aftrekbaar zijn en of hij daar privé ook op belast wordt? Eens kijken...

VENNOOTSCHAPSBELASTING - MEERWAARDEN - 26.04.2017

Hoe berekent u de meerwaarde op een elektrische auto?

Omdat het rijbereik van de elektrische auto in uw bvba u toch wat tegenvalt, wilt u die nu verkopen met winst. Vermits u die auto aan 120% afgeschreven heeft, vraagt u zich af hoe dan de zgn. meerwaarde juist berekend en belast wordt...

AANDELEN - OVERDRACHT - 26.04.2017

Aandelen schenken door overschrijving in het register?

U wilt de aandelen van uw bvba aan uw zoon schenken. Volgens sommigen kan dat door de overschrijving ervan in het aandelenregister. Zo bespaart u naast de notariskosten ook nog eens de schenkingsrechten. Is het zo simpel?

KAPITAAL - VARIA - 26.04.2017

Verplicht om het kapitaal vol te storten of gewoon nuttig?

U heeft nog niet zo lang geleden uw vennootschap opgericht. Uw boekhouder meldt u echter dat u binnenkort nog een deel van het kapitaal in geld moet bijstorten. Is dat dan verplicht of is het gewoon nuttig om die bijstorting te doen?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - MEERWAARDEN - 26.04.2017

Wanneer moet u de optie lichten voor gespreide taxatie?

Verkoopt uw bvba in 2017 een oude investering met winst, dan kan ze die winst gespreid laten belasten voor zover er tenminste tijdig herbelegd wordt. Binnen welke termijn is dat dan precies en wat moet daarvoor dan concreet gebeuren?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - VARIA - 26.04.2017

Een aftrekpost vergeten in te vullen in de aangifte?

U krijgt uw aanslagbiljet vennootschapsbelasting voor boekjaar 2015 en u stelt jammer genoeg vast dat uw boekhouder vergeten is om een overgedragen verlies of een andere aftrekpost in de aangifte in te vullen. Oei, wat nu gedaan?

SUCCESSIEPLANNING - 25.04.2017

Hertrouwen: en het erfrecht van uw kinderen?

Een tweede huwelijk kan grote gevolgen hebben voor het erfrecht van uw kinderen uit een vorige relatie. Hoe zit dat concreet? In welke compenserende maatregelen heeft de wetgever voorzien? Hoe kunt u er in samenspraak met uw nieuwe partner via een zgn. Valkeniers-clausule voor zorgen dat uw kinderen nog beter beschermd zijn? Hoever kunt u daarin gaan?

ONROEREND GOED - 25.04.2017

Uw huurder ‘uitzetten’: hoe aanpakken?

Mag u uw huurder buitenzetten als hij de huur niet betaalt of uw woning tot een stort maakt? Welke procedure moet u dan doorlopen? Kunt u daarover in het huurcontract soepelere afspraken maken? Wat kost een uithuiszetting en hoe kunt u vermijden dat u uiteindelijk voor die kosten opdraait? Met welke termijn moet u dan rekening houden en wanneer is de rechter soms bereid om die in te korten?

BELEGGEN - 25.04.2017

Moeilijke tijden voor obligatiebeleggers?

De rente in euro zal wellicht nog een hele tijd laag blijven. De laatste tijd komen er regelmatig obligaties in euro op de markt, uitgegeven door debiteuren uit de groeilanden. Is dat een goede manier om het rendement van uw obligatieportefeuille op te krikken? Wat zijn dan de risico’s? Waarom geeft u toch beter de voorkeur aan obligaties in groeimarktmunten? Wat zijn daarbij de aandachtspunten?

SUCCESSIEPLANNING - 25.04.2017

Voorwaardelijke inbreng in huwgemeenschap

Soms wensen echtgenoten ook eigen goederen, bv. de gezinswoning, in te brengen in de huwgemeenschap. De vraag stelt zich dan of dit liefdevol delen ook moet blijven gelden bij echtscheiding. Bovendien riskeert de inbrenger zo zelf erfbelasting te betalen op ingebrachte goederen, als de andere echtgenoot als eerste overlijdt. Hoe kunt u dat vermijden? Wat zei de Vlaamse Belastingdienst daarover onlangs?

FINANCIËLE PLANNING - 25.04.2017

Zonder zorgen naar een woonzorgcentrum?

Veel Belgen maken zich zorgen hoe ze later de factuur van een verblijf in een woonzorgcentrum (WZC) zullen betalen. Wat kost een verblijf in een WZC momenteel? Hoeveel kapitaal moeten u of uw bejaarde ouders daarvoor opzijzetten? Is het een optie om uw woning te verhuren om de kosten van het WZC te betalen? Kunt u het pand beter verkopen? Is een verkoop op lijfrente dan een alternatief?

BELEGGEN - 25.04.2017

Goud, een vaste waarde?

Een aantal banken levert geen fysiek goud meer. Kunt u vandaag nog gouden muntstukken of staven aankopen? Wat zijn dan de aandachtspunten?

ONROEREND GOED - 25.04.2017

Hoe privé-investering in vastgoed financieren?

Investeerders overwegen soms om een deel van hun beleggingen te verkopen om de opbrengst te investeren in vastgoed. Is dat ook altijd de beste strategie? Waarom kan het interessant zijn om uw vastgoedinvestering toch (deels) met een lening te financieren? Is een ‘bullet’-krediet gekoppeld aan een pand op uw beleggingsportefeuille dan een interessant alternatief voor een klassieke hypothecaire lening?

VERZEKERINGEN - BRAND - 24.04.2017

Komt de verzekering geen 100% tussen bij een brand?

Een collega sloot een brandverzekering af voor zijn zaak. Nadien blijkt echter, bij een brand, dat de verzekeraar maar voor 70% tussenkomt. Oei, kan dat zomaar? Hoe kunt u dat vermijden?

FISCAAL - BELASTINGAANGIFTE - 24.04.2017

Welke fiscale gevolgen heeft een feitelijke scheiding?

U en uw vrouw zijn in 2016 uit elkaar gegaan. Hoe zit dat dan als u binnenkort weer uw privéaangifte moet indienen? Moet u dan elk apart een aangifte indienen en wordt u ook al apart belast? Wat dan als u bezwaar wilt indienen?

FISCAAL - SCHENKING - 24.04.2017

Hoe verstandig vastgoed schenken?

Door de lage schenkbelasting bent u van plan om vastgoed te schenken aan uw kinderen. Is het voldoende dat u dat doet met voorbehoud van vruchtgebruik om de controle te behouden of bouwt u het best ook nog andere modaliteiten in?

FACTUUR - BETALINGSTERMIJN - 24.04.2017

Heeft uw klant steeds 30 dagen om uw factuur te betalen?

Een klant betaalt uw factuur niet op tijd, ondanks een herinnering die u hem al gestuurd heeft. Uiteindelijk laat hij u weten dat hij toch recht heeft op 30 dagen. Is dat eigenlijk wel zo? Hoe gaat u daar in de praktijk het best mee om?

PERSONEEL - ONTSLAG - 24.04.2017

Correct opgezegd of betaald, toch motiveren?

U heeft een tijdje geleden een werknemer ontslagen. Nu heeft u onlangs een aangetekende brief gekregen waarin die werknemer meer uitleg vraagt waarom hij of zij ontslagen werd. Moet u daarop antwoorden en zo ja, hoe precies?

SOCIALE BALANS - 24.04.2017

Uw sociale balans apart neerleggen?

Vanaf dit jaar mag u uw sociale balans in principe niet meer samen met uw jaarrekening neerleggen, maar moet dat afzonderlijk! Oei, wat is dat allemaal?

BANK - HYPOTHECAIRE LENING - 24.04.2017

Hypothecaire leningen vergelijken?


ONROEREND GOED - AANNEMER - 24.04.2017

Mobiel de inhoudingsplicht checken...


VLAAMS GEWEST - PREMIES - 24.04.2017

Kent u de Vlaamse totaalrenovatiebonus al?

Wie in Vlaanderen zijn privéwoning renoveert, kan sinds 01.01.2017 bovenop de gewone premie soms nog een zgn. totaalrenovatiebonus krijgen. Wanneer krijgt u die bonus dan precies en is er ook een fiscaal voordeel aan verbonden?

VASTGOEDMAKELAAR - VARIA - 24.04.2017

Uw foto’s zomaar van uw website geplukt?

Uw collega merkte na het einde van zijn verkoopopdracht dat een concurrent zomaar zijn foto’s van de website gekopieerd had om ze zelf te gebruiken. Is daar dan iets aan te doen? De rechter sprak zich uit...

WONINGHUUR - HUURDER - 24.04.2017

Uw huurders zijn huisjesmelkers...

Een abonnee verhuurde zijn appartement aan een koppel. Zonder dat hij het wist lieten die echter te veel mensen bij zich wonen waardoor het pand ‘onbewoonbaar’ verklaard werd. Oei, hoe zit dat en hoe kunt u dat voorkomen?

MEDE-EIGENDOM - SYNDICUS - 24.04.2017

De factuurfraude en de syndicus, hoe zit dat juist?

Steeds meer aannemersfacturen raken in handen van fraudeurs die het rekeningnummer wijzigen. Wat is het gevolg? Wie moet daar dan voor opdraaien in een appartementsgebouw: de syndicus of de VME?

HYPOTHEEK - 24.04.2017

Hypothecair krediet beter vergelijken!

Sinds 1 april moeten de banken zich houden aan nieuwe regels bij het aanbieden van een hypothecaire woonlening aan consumenten? Hoe zit dat juist?

VERZEKERINGEN - BIJZONDERE VERZEKERINGEN - 24.04.2017

De dakpannen vallen van uw huurwoning, is dat verzekerd?

Het dak van uw huurwoning wordt al wat ouder en een aantal dakpannen vallen naar beneden op enkele wagens die daar geparkeerd zijn. Staat u daar dan voor in? Welke verzekering komt tussen?

HANDELSHUUR - WERKEN & VERBOUWINGEN - 24.04.2017

Wie betaalt er als de automatische inkomdeur kapotgaat?

Tussen u en uw handelshuurder rijst weleens discussie over wie welke kosten betaalt aan het handelspand. Wie betaalt bv. het herstel van de automatische inkomdeur of een verzwaring van de elektriciteit?

INVESTERINGEN - AFSCHRIJVINGEN - 24.04.2017

Wanneer is een uitzonderlijke afschrijving aftrekbaar?

Een vennootschap huurt een fabriekshal waarin ze inrichtingswerken laat uitvoeren. In 2005 verhuist ze haar activiteiten. In 2007 boekt ze een uitzonderlijke afschrijving, die volgens de fiscus niet aftrekbaar is. Wat zei de rechter daarvan?

VENNOOTSCHAP - VARIA - 24.04.2017

Fiscale regels voor zonnepanelen van uw vennootschap

Wanneer u privé zonnepanelen laat plaatsen, heeft dat geen fiscale gevolgen. Laat u zonnepanelen plaatsen door uw vennootschap, dan komt er fiscaal het een en ander bij kijken. We zetten de voornaamste aandachtspunten op een rij.

VENNOOTSCHAP - BOEKJAAR - 24.04.2017

Uitstel aangiftetermijn bij gebroken boekjaar!


BEDRIJFSLEIDER - VOORDEEL VAN ALLE AARD - 24.04.2017

Werken in privéwoning zijn VAA, maar voor welk jaar?

De fiscus beschouwt de afschrijvingen van de door de vennootschap betaalde werken aan de privéwoning van een zaakvoerder als voordelen van alle aard (VAA). Volgens de zaakvoerder moet dit VAA in één keer belast worden.

VENNOOTSCHAP - VARIA - 24.04.2017

Hoeveel VAA voor de motor van uw vennootschap?

U overweegt om een motorfiets te kopen met uw vennootschap. De aftrek van de kosten van een motor is in principe niet beperkt. Anderzijds wordt u belast op het werkelijke voordeel van alle aard (VAA). Hoe zit dat precies?

VENNOOTSCHAP - VARIA - 24.04.2017

Hoe het VAA van uw kustappartement verminderen?

Wie een tweede verblijf koopt, doet dit vaak op naam van zijn werkvennootschap. Dat heeft tal van voordelen, maar een belangrijk nadeel is dat u belast wordt op een voordeel van alle aard (VAA). Hoe kunt u die pil verzachten?

VENNOOTSCHAP - AANDELEN - 24.04.2017

Welk rv-tarief en wanneer betalen?

Moet u voor het bepalen van het correcte tarief roerende voorheffing op dividenden kijken naar de datum van toekenning of de datum van betaalbaarstelling?

PRIVÉ - ONDERHOUDSUITKERINGEN - 24.04.2017

Niet behoeftig, dus onderhoudsuitkering niet aftrekbaar?

Een echtpaar betaalt onderhoudsuitkeringen aan de ouders van de vrouw. In hun belastingaangifte vragen ze er de aftrek voor. De fiscus weigert die omdat de ouders niet behoeftig zouden zijn. Wat zei de rechter op 13.12.2016?

BELASTINGEN - AFTREKBARE KOSTEN - 19.04.2017

Welke boetes zijn aftrekbaar voor de belastingen?

U bent te snel langs een flitspaal gereden of heeft ergens te lang geparkeerd met een boete tot gevolg. Is die boete dan fiscaal aftrekbaar? Hoe zit dat eigenlijk met andere boetes zoals o.m. GAS-boetes of fiscale boetes? Even kijken...

BELASTINGEN - AFTREKBARE KOSTEN - 19.04.2017

Fiscale fiche 281.50: deadline 30 juni 2017!


BELASTINGEN - AANSLAG - 19.04.2017

Beleggen bij de fiscus!?

U tekent bezwaar aan tegen uw recent ontvangen aanslag. Moet u die aanslag dan volledig betalen of mag dat ook minder zijn? Wat doet u het best?

BELEGGEN - VARIA - 19.04.2017

Alternatief voor obligaties in euro?

Door de dalende marktrente steeg de koers van de meeste obligaties de afgelopen jaren. De nu stijgende marktrente daarentegen zal de obligatiekoers weer doen dalen. Wat zijn de alternatieven en hoe wordt u belast?

SCHENKING - 19.04.2017

Speelt de drie jaar na elke schenking?

Vaak wordt ervan uitgegaan dat na elke schenking de fameuze termijn van drie jaar speelt. Wanneer is dat wel en wanneer niet het geval? En speelt het een rol of u in Vlaanderen, Brussel of Wallonië woont?

BELASTINGEN - AFTREKBARE KOSTEN - 19.04.2017

Een stilzwijgend akkoord over een kostenforfait?

Kleine kosten die moeilijk te bewijzen zijn, mag u forfaitair in aftrek nemen. Uw controleur moet de aftrek in principe aanvaarden als u er een akkoord over heeft. Moet dat akkoord dan op papier staan en kan de fiscus dat opzeggen?

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 19.04.2017

Evernote Business: iets voor u?

U kent Evernote mogelijk als de handige knipseltool om webteksten, documenten, notities en foto’s te bewaren in de cloud. Maar wist u dat er ook een Business-versie bestaat? Wat heeft die u te bieden?

EIGEN WEBSITE - BEVEILIGING - 19.04.2017

Hoe overschakelen naar https?


ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 19.04.2017

Wat biedt het nieuwe Microsoft Teams?

Er bestaan heel wat zakelijke socialnetworkingplatforms waarmee collega’s op een efficiënte manier kunnen communiceren. Met de recente komst van Microsoft Teams heeft u er nu nog een alternatief bij. Interessant?

WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 19.04.2017

Maak uw LinkedIn-profiel aantrekkelijker

Via LinkedIn onderhoudt u uw professionele contacten en bouwt u een zakelijk netwerk uit. Met onze tips maakt u uw profiel nóg overtuigender.

CONSUMENT - CONSUMENTENINFO - 19.04.2017

Objectieve gebruikersinfo inwinnen doet u zo

U koopt liever geen kat in de zak en dus googelt u producten wellicht vóór u ze koopt. Maar hoe weet u of de informatie die u terugvindt objectief en neutraal is en niet een vorm van verborgen reclame?

SOFTWARE - WINDOWS - 19.04.2017

Update uw Windows 10 met de Creators Update

Onlangs verscheen de gratis Creators Update voor Windows 10. Hoe installeert u die en welke nieuwigheden zijn er?

BEVEILIGING - ANTI-MALWARE - 19.04.2017

Hoe kunt u Facebook-malware vermijden?

Nog te vaak worden Facebook-accounts gehackt om dan allerlei vreemde berichten en foto’s ongewild de wereld in te sturen. Hoe vermijdt u zoiets?

BEVEILIGING - PRIVACY - 19.04.2017

Laat anderen niet naar ál uw foto’s kijken

Als u aan iemand uw smartphone geeft om even een paar foto’s te bekijken, dan bestaat de kans dat die persoon doorbladert en ook foto’s ziet die u niet wilde delen. Met een paar eenvoudige tricks kunt u zo’n situatie vermijden.

WEBDIENSTEN - ONLINE OFFICE - 19.04.2017

Hulp voor uw pdf’s


SOFTWARE - BROWSER - 19.04.2017

Geef Opera een tweede kans

Heeft u vroeger Opera geprobeerd, maar surft u nu gewoon met Chrome of Firefox? Misschien moet u deze veelzijdige browser een tweede kans gunnen.

ZAKELIJK - JURIDISCH - 19.04.2017

Een wedstrijd via Facebook?

Handelaars gebruiken Facebook vaak om een wedstrijd voor hun klanten te organiseren. Er gelden echter specifieke spelregels.

WEBDIENSTEN - ONLINE OPSLAG - 19.04.2017

Handige uitbreidingen voor Google Drive

Google Drive biedt u gratis 15 GB cloudopslag, synchronisatie van uw data tussen verschillende toestellen en een online kantoorsuite. Met add-ons voegt u echter nog allerlei functies toe. Dit zijn enkele handige uitbreidingen.

E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 19.04.2017

To do or not to do

Veel mensen gebruiken hun mailbox tegelijk als een to-dolijstje. Een goed idee?

FISCAAL - BELASTINGAFTREK - 19.04.2017

Uw ‘midlife-moto’ mee in de kosten? U wint erbij!

Stel, u droomt ervan een moto te kopen om van en naar het ziekenhuis/het praktijkgebouw te rijden. Als u die mee opneemt in de (beroeps)kosten, wint of verliest u dan in vergelijking met de situatie waarin u alleen een auto aftrekt?

ZIEKENHUISARTSEN - AANSPRAKELIJKHEID - 19.04.2017

Patiënten zonder supplementen ‘are equal’

Vanuit bepaalde hoeken klaagt men vaak aan dat wie niet op een eenpersoonskamer ligt, niet dezelfde zorgen zou krijgen. Sinds begin 2017 bevat de Ziekenhuiswet strafsancties in dat verband. Wat is de draagwijdte hiervan?

GRONDIG ONDERZOCHT - ASSOCIATIE - 19.04.2017

Welke km-straal voor een niet-concurrentiebeding?

Een zgn. niet-concurrentiebeding heeft als bedoeling dat de associé die de samenwerking verlaat, zich daarna niet in de ‘nabije regio’ mag komen vestigen. Wat moet u verstaan onder ‘nabije regio’? Een recente uitspraak licht toe...

GOED OM TE WETEN - BANK - 19.04.2017

Wat met de negatieve rente op uw woonlening?


ARTSENCONVENTIE - 19.04.2017

Mini-akkoord 2017: tijd tot 12 mei

Op 27 maart 2017 werd er (voor het eerst) een zgn. miniconventie tot het einde van het jaar gesloten. Wie moet er iets doen als hij wel/niet wenst toe te treden?

BELASTINGAANGIFTE - VARIA - 18.04.2017

Uw aanslag in de bus gekregen?

Krijgt u uw aanslag in de bus, dan bezorgt u die het best zo snel mogelijk aan uw boekhouder. Hoezo, krijgt hij daar dan niet automatisch een kopie van?

PENSIOEN EN VERZEKERINGEN - VAPZ - 18.04.2017

Is vervroegd opnemen van uw zgn. VAPZ verstandig?

Zoals de meeste zelfstandigen heeft u wellicht een zgn. VAPZ afgesloten om uw pensioen later iets meer te kunnen spijzen. U heeft nu echter geld nodig en u vraagt zich af of u die vroegtijdig kunt afkopen. Is dat eigenlijk een goed idee?

ERVEN EN SCHENKEN - VARIA - 18.04.2017

Onroerend goed in schijfjes schenken


AUTO - AAN- EN VERKOOP - 18.04.2017

Uw oude auto aan uw kind geven of verkopen?

Uiteindelijk heeft u de knoop doorgehakt en alsnog beslist om een nieuwe auto te kopen voor uw zaak. Uw oude auto, die al volledig afgeschreven is, wilt u aan uw nog thuis wonende zoon geven. Waar moet u dan rekening mee houden?

AFTREKBARE KOSTEN - BEROEPSMATIG GEDEELTE - 18.04.2017

Hoe het beroepsgedeelte van uw woning bepalen?

U laat een nieuwe woning bouwen of bestaande woning renoveren die u deels voor uw zaak gebruikt. Kunnen dan ook de gemengde ruimtes zoals een zolder of kelder meetellen voor uw btw-aftrek? Hoe zit dat dan eigenlijk op fiscaal vlak?

ERVEN EN SCHENKEN - VARIA - 18.04.2017

Een dynamisch testament dat mee-evolueert?


AFTREKBARE KOSTEN - VARIA - 18.04.2017

Vergeet uw fiche 281.50 niet!


FISCAAL - BELASTINGAANSLAG - 12.04.2017

Uw privéaanslag gespreid betalen?

Kan iemand zijn privébelastingschuld niet in één keer betalen, dan kan een afbetalingsregeling overwogen worden. Hoe gaat dat dan eigenlijk in zijn werk?

OFFERTES & CONTRACTEN - VARIA - 12.04.2017

De syndicus voortaan op te zoeken in de Kruispuntbank

Voert u werken uit in een appartementsgebouw, dan is het voor u van belang om te weten te komen wie officieel aangesteld is als syndicus voor dat gebouw. Hoe zit dat precies en wat wijzigde er hier op 01.04.2017?

VENNOOTSCHAP - VARIA - 12.04.2017

Zelf als bank fungeren voor uw vennootschap?

Uw vennootschap heeft geld nodig voor een serieuze investering. Zij kan dat lenen bij de bank, maar privé heeft u ook nog een goed gevuld spaarboekje. Kunt u dat geld dan niet beter aan haar uitlenen? Waarop moet u dan letten?

OFFERTES & CONTRACTEN - VARIA - 12.04.2017

Een offerte goedgekeurd via e-mail, is dat ook een risico?

Onlangs was er heel wat te doen rond de geldigheid van een verkoop van een onroerend goed via e-mail. Een e-mail zou dan onvoldoende zijn als bewijs. Hoe zit dat dan als uw klanten via e-mail een offerte goedkeuren?

VENNOOTSCHAP - VARIA - 12.04.2017

Uw jaarrekening neerleggen als uw microvennootschap?

Uw boekhouder laat u weten dat voor het afgelopen boekjaar 2016 uw vennootschap geen kmo, maar een zgn. microvennootschap was. Wat wil dat juist zeggen en heeft dat ook gevolgen voor uw neer te leggen jaarrekening dan?

OVERUREN - 12.04.2017

Interessante overuren? Het kan nu!

Sinds 1 februari 2017 kan men ingevolge de Wet op wendbaar en werkbaar werk 100 zgn. vrijwillige overuren per jaar doen. Is dit een interessant systeem?

EDUCATIEF VERLOF - 12.04.2017

Nieuwe loongrens educatief verlof 2016-2017


ZIEKENFONDSUITKERING - 12.04.2017

Waaruit bestaat het gemiddeld dagloon?

De uitkering van het ziekenfonds na afloop van het gewaarborgd loon komt in principe overeen met 60% van het zgn. gederfd loon. Welke loonelementen tellen er mee in deze berekeningsbasis?

TIJDSKREDIET - 12.04.2017

Zonder motief niet meer, maar wel meer zorgkrediet

Sinds 1 april 2017 kan men in principe niet meer met tijdskrediet zonder motief gaan. Het tijdskrediet met zorgmotief werd dan weer verlengd tot in principe 51 maanden. Wat betekent dit voor aanvragen die u onlangs ontvangen heeft?

TAALWETGEVING - 12.04.2017

Moet u alle Engelstalige werkinstructies vertalen?

Volgens de taalwetgeving van het Brussels gewest moeten documenten voor het personeel in het Nederlands of Frans zijn. Ze mogen dus niet in het Engels zijn. Geldt dit ook voor ‘technische werkdocumenten’? Een arrest licht toe...

OPZEGGINGSTERMIJN - 12.04.2017

Een week te weinig: kunt u dat nog vlug verlengen?

Stel, omdat de opzeg die betekend werd een week te kort blijkt te zijn, stuurt u een brief dat de werknemer nog een week langer moet komen. Die stuurt echter zijn kat... en een brief waarin hij een week opzegvergoeding eist. Kan dat?

OVERUREN - 12.04.2017

Inhaalrust pas verplicht na 143 overuren

Sinds 1 februari 2017 stelt de wet dat de zgn. interne grens voor overuren in principe 143 uur bedraagt ‘voor iedereen’. Wat houdt dit precies in en waarop moet u verder nog letten inzake het laten opnemen van de inhaalrust?

KLEIN VERLET - 12.04.2017

Ook klein verlet als men wettelijk gaat samenwonen?

Stel, een werknemer gaat wettelijk samenwonen met zijn partner en vraagt daar, zoals bij een huwelijk, twee dagen klein verlet voor. Voorziet ‘de wet’ inderdaad in klein verlet voor deze gelegenheid?

SOCIALE BIJDRAGEN - 12.04.2017

Lagere sociale bijdragen betalen?


DAGELIJKS BESTUUR - BEVOEGDHEDEN - 12.04.2017

Fiscale verliezen kwijt met overdracht van één aandeel?

Bij een controlewijziging gaan de fiscale verliezen binnen uw vennootschap in principe verloren. Op 03.01.2017 heeft het hof van beroep te Gent zich nog eens uitgesproken over wanneer dat het geval is. Wat moet u daarvan onthouden?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - 12.04.2017

Aandelenbezit meer dan een jaar?


ALGEMENE VERGADERING - VARIA - 12.04.2017

Uw jaarvergadering valt dit jaar wat ongelukkig?

U heeft in de maand mei een verlengd weekend gepland, maar uw boekhouder laat u weten dat net dan uw jaarvergadering moet plaatsvinden. Kunt u die dan gewoon uitstellen naar een andere datum of zijn er nog mogelijkheden?

BEROEPSKOSTEN PRIVÉ - 12.04.2017

Afschrijvingen privé aftrekbaar?


AANDEELHOUDERS - TOETREDING - 12.04.2017

Verhoogt u het kapitaal of verkoopt u aandelen?

U wilt een nieuwe aandeelhouder in uw vennootschap binnenhalen. Dat kan door een kapitaalverhoging via een inbreng of u kunt een deel van uw aandelen verkopen. Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen beide verrichtingen?

ONKOSTENVERGOEDING - 12.04.2017

Uw forfaitaire onkostenvergoeding verhogen?

U neemt al enkele jaren dezelfde forfaitaire onkostenvergoeding op uit uw vennootschap. Nu zou u die wat willen verhogen. Is dat een goed idee?

BTW - 12.04.2017

Uw nieuwe smartphone en de btw

Uw bvba koopt een smartphone, tablet of laptop die u ook privé zal gebruiken. Hoeveel btw is er alweer aftrekbaar en wat als dat privégebruik achteraf wijzigt?

ONROEREND GOED - HUUR - 12.04.2017

Wat zijn de fiscale regels voor achterstallige huur?

Door uw bvba vooruitbetaalde huur is bij haar in één keer aftrekbaar en u privé kunt dat bedrag toch gespreid laten belasten. Hoe zit dat echter met achterstallige huur? Wanneer is die aftrekbaar en wat met de belasting bij u privé?

RECHT - BETALING - 12.04.2017

Hoe dient u concreet online een schuldvordering in?

Een klant die u nog moest betalen, is intussen failliet gegaan. Sinds 1 april 2017 kunt u in dat geval zo’n schuldvordering online indienen bij het zgn. Centraal Register Solvabiliteit. Hoe doet u dat concreet en wat kost u dat dan?

HANDELSHUUR - 12.04.2017

Veel leegstand, een lagere huurprijs?

In sommige buurten staan er veel panden leeg en dat drukt de huurprijs. Kunt u als handelshuurder dan ook direct een korting vragen? Cassatie sprak zich uit...

ONROEREND GOED - (VER)BOUWEN - 12.04.2017

Snel en mobiel uw inhoudingsplicht checken?

Vooraleer u ‘veilig’ een factuur van iemand uit de bouwsector of voor schoonmaak en onderhoud e.d. kunt betalen, moet u checken of hij nog fiscale of socialezekerheidsschulden heeft. Sinds kort is er een nieuwe manier om dat snel te doen!

PERSONEEL - INSPECTIE - 12.04.2017

De sociale inspectie op bezoek tijdens uw afwezigheid

Uw collega kreeg een controle van de sociale inspectie op een moment dat hij ziek was en zijn echtgenote afwezig. Blijkt nadien dat de inspectie niet alle vereiste arbeidscontracten e.d. te zien kreeg. Is daar nog iets aan te doen?

FISCAAL - CONTROLE - 12.04.2017

Maak er een foto van voor u ze weggooit!

Een collega had een aantal beschadigde goederen weggegooid. Omdat deze niet meer in zijn voorraad zaten en er ook geen verkoopfacturen voor waren, belastte zijn controleur hem extra. Hoezo en hoe zorgt u dat u dat niet overkomt?

HANDELSPRAKTIJKEN - VARIA - 12.04.2017

De nachtwinkels houden zich niet aan de uren...


VLAAMS GEWEST - SUCCESSIERECHTEN - 11.04.2017

Oplossing voor gesplitste aankopen uit het verleden!

Op 10.03.2017 wijzigde het Vlaams gewest zijn standpunt inzake een gesplitste aankoop. De aanpassing is goed nieuws voor diegenen die zo’n aankoop deden tussen 01.09.2013 en 18.06.2015. Wat wijzigt er dan?

MEDE-EIGENDOM - SYNDICUS - 11.04.2017

Als syndicus ingeschreven in de KBO

Sinds 1 april 2017 moet u zich als syndicus inschrijven in de KBO. Hoe zit dat en is dat dan iets waar u dringend werk van moet maken?

MEDE-EIGENDOM - BASISAKTE - 11.04.2017

Mag de promotor na de verkoop de basisakte wijzigen?

Koopt u een appartement op plan, dan moet de verkoper u op dat moment ook al de basisakte van het appartementsgebouw bezorgen. In de loop van het bouwproces wijzigt de promotor daar mogelijk nog een en ander aan. Kan dat?

WONINGHUUR - VARIA - 11.04.2017

Een occasionele verhuur en Airbnb voortaan te melden!

Recent wijzigde er zowel in het Waals als Vlaams gewest het een en ander inzake occasionele verhuur en Airbnb. Hoe zit dat en geldt dat dan niet in het Brussels Hoofdstedelijk gewest? Een stand van zaken in de verschillende gewesten...

WONINGHUUR - EIGEN GEBRUIK - 11.04.2017

Wanneer moet u erin na een opzeg voor eigen gebruik?

U zegt de woninghuur van uw huurder op om zelf in het pand te gaan wonen. U heeft dan na die opzeg één jaar de tijd om dat effectief te doen. Maar wanneer gaat die termijn precies in? Cassatie sprak zich hier onlangs over uit...

VLAAMS GEWEST - FISCAAL - 11.04.2017

Oude en nieuwe woonbonuslening combineerbaar?

U leent in 2017 voor de renovatie van uw woning gelegen in het Vlaams gewest die u in 2006 gekocht heeft en die u recht gaf op de toenmalige woonbonus. Mag u dan zowel de oude als de nieuwe lening fiscaal nog aangeven?

VASTGOEDMAKELAAR - MAKELAARSOPDRACHT - 11.04.2017

Verkocht door een andere makelaar, toch uw commissie?

Een klant zet uw exclusieve opdracht stop. Kunt u dan in sommige gevallen achteraf toch nog een commissie krijgen voor een verkoop die nadien gebeurt? Hoe zit dat? Hierover waren er onlangs enkele belangrijke uitspraken...

BTW-TARIEF - 6% BTW - 11.04.2017

Voor wie eraan mocht twijfelen...

Ook inzake btw kan er een zgn. voorafgaande beslissing gevraagd worden om zeker te zijn dat de btw-wetgeving in een concreet geval correct toegepast wordt. Bij momenten lijkt het antwoord echter wel eerder voor de hand liggend...

BTW-PLICHT - VARIA - 11.04.2017

Deeleconomie: 13 vragen en antwoorden

De specifieke regeling inzake de zgn. deeleconomie blijft heel wat vragen oproepen. De Btw heeft in een bondige FAQ getracht bijkomende verduidelijkingen te geven...

HERZIENING BTW - BEREKENING - 11.04.2017

Btw te herzien voor privégebruik auto?

De btw op autokosten is in principe slechts aftrekbaar in de mate van het beroepsgebruik. In bepaalde gevallen moet die btw-aftrek dan jaarlijks herberekend en desgevallend herzien worden. Wanneer is dat ook weer het geval en waar hangt dat van af?

ONROEREND GOED - PLAATS VAN DE DIENST - 11.04.2017

Welke btw bij het huren van een magazijn over de grens?

Sinds 1 januari 2017 zijn inzake opslagdiensten de nieuwe Europese plaatsbepalingsregels van toepassing. Wat is daarbij vooral van belang en op welk vlak verschillen die regels dan van deze die reeds in België van toepassing waren?

BTW-AFREKENING - BOETE - 11.04.2017

Boete op grond van KB 41? Sorry, zegt me niets...

Een btw-plichtige kreeg een boete opgelegd en ter verantwoording daarvan verwees de Btw naar de bijlagen van het toegepaste KB. Sorry, zei de btw-plichtige, nu weet ik nog niet waarvoor ik die boete krijg, dat kan toch zomaar niet. Terecht?

DIENSTEN - PLAATS VAN DE DIENST - 11.04.2017

Plaats van vestiging: wat is bepalend en voor wie precies?

Bij grensoverschrijdende diensten bepaalt de plaats van vestiging van de klant-onderneming of er btw aangerekend moet worden dan wel of die btw verlegd wordt. Dat houdt echter niet in dat de plaats van vestiging van de dienstverrichter vrij gekozen kan worden...

SPECIFIEKE REGIMES - VARIA - 11.04.2017

Maakt u iets of levert u iets of beide?

Het precieze onderscheid tussen een levering en een dienst is niet altijd even voor de hand liggend terwijl een juiste kwalificatie, zeker in een grensoverschrijdende context, wel van cruciaal belang is. Wat is er ter zake vooral van belang in geval van maakloon?

BTW-TARIEF - TOEPASSELIJK TARIEF - 11.04.2017

Gedrukt boek of toegang via website, nog niet hetzelfde?

Gedrukte boeken zijn onderworpen aan het verlaagd btw-tarief van 6%, maar zodra ze elektronisch aangeboden worden, is het 21%-tarief van toepassing. Is dat wel normaal in deze digitale wereld? Het Europees Hof van Justitie sprak zich er onlangs over uit...

FACTUUR - TERMIJNEN - 11.04.2017

Uw facturatiegewoontes aanpassen?

In mei en juni moet u als kwartaalaangever voor het eerst geen btw-voorschotten meer betalen. Kunt u of mag u dan uw facturatie daaraan aanpassen?

PERSONEEL - TIJDSKREDIET - 11.04.2017

Het tijdskrediet sinds 1 april 2017: hoe reageren?

Sinds 1 april 2017 kunnen werknemers geen tijdskrediet zonder motief meer nemen, alleen nog tijdskrediet met motief. Betekent dit nu dat men minder snel het werk kan onderbreken of verminderen zonder dat u het kunt verhinderen?

FISCAAL - BELASTINGAANGIFTE - 11.04.2017

Wie vult uw privéaangifte in?

De aangifte personenbelasting voor 2016 is gepubliceerd! Gelukkig voor u vult uw boekhouder die in, maar wat vindt de fiscus daarvan?

FISCAAL - SCHENKING - 11.04.2017

Kunt u wel voorwaarden koppelen aan een bankgift?

De bankgift blijft de populairste vorm van schenken. Volgens sommigen heeft de bankgift (en de handgift) wel als nadeel dat u er geen of onvoldoende voorwaarden aan kunt koppelen. Klopt dat ook en zijn er op dat vlak beperkingen?

BEDRIJFSLEIDER - VOORDEEL VAN ALLE AARD - 10.04.2017

Hoven van beroep vinden ‘voordeel woning’ te hoog!

Stelt een vennootschap u gratis een woning ter beschikking, dan wordt u daar privé zwaarder op belast dan als een zelfstandige dat zou doen. Op 24.05.2016 werd aan de rechter gevraagd of dat zomaar kan. Wat zei de rechter?

VASTGOED - HUUR - 10.04.2017

Huurinkomsten ongemeubeld appartement


VENNOOTSCHAP - AANDELEN - 10.04.2017

Fiscale gevolgen van een ongelijke dividendverdeling

Een bvba keert aan sommige aandeelhouders een groter dividend uit dan waar ze in verhouding tot hun aandelenbezit recht op hebben. Volgens de fiscus is dit een abnormaal of goedgunstig voordeel. Is de rechter het daarmee eens?

ERVEN & SCHENKEN - VARIA - 10.04.2017

Goed nieuws voor de ‘gesplitste aankoop’!

Op 10.03.2017 heeft de Vlaamse fiscus zijn standpunt met betrekking tot de zgn. gesplitste aankoop nog maar eens aangepast, maar deze keer in positieve zin. Wat heeft Vlabel precies gezegd en hoe zit het in de andere gewesten?

VASTGOED - HUUR - 10.04.2017

Huurinkomsten gemeubeld appartement


VENNOOTSCHAP - OVERNAME - 10.04.2017

De overgenomen vennootschap betaalt de rekening?

U wilt uw zaak uitbreiden en daarom wilt u de vennootschap van een collega overnemen. Aandelen overnemen is fiscaal gezien echter zeer duur. Hoe verlicht u de financieringslast op een fiscaal vriendelijke én veilige manier?

VENNOOTSCHAP - VARIA - 10.04.2017

Geen eindattest gekregen voor taxshelter?

Om een fiscaal voordeel te genieten hebben duizenden kmo’s geïnvesteerd in een ‘taxshelter’. Voor een aantal producties weigert de FOD Financiën een eindattest voor te leggen. Wat zijn de gevolgen en kunt u de schade beperken?

CONTROLE & GESCHILLEN - SANCTIES - 10.04.2017

Geen belastingverhoging bij principekwesties

Als uw aangifte niet in orde is of laattijdig is, kan de fiscus een belastingverhoging opleggen. Hij kan hiervan afzien bij afwezigheid van kwade trouw, zoals bij een principiële betwisting. Wanneer is hiervan sprake?

BTW-AFTREK BEDRIJFSWAGENS - 10.04.2017

Optimalisatie btw-aftrek bedrijfswagen

Door voor een eigen bijdrage te kiezen i.p.v. een VAA kunt u de btw-aftrek voor bedrijfswagens die weinig professionele kilometers rijden, verhogen. Hoe zit dat?

SUCCESSIEPLANNING - 10.04.2017

Hertrouwen: wat zijn de gevolgen voor het erfrecht van uw kinderen?

Een tweede huwelijk kan grote gevolgen hebben voor het erfrecht van uw kinderen uit een vorige relatie. Hoe zit dat concreet? In welke compenserende maatregelen heeft de wetgever voorzien?

Hoe kunt u er in samenspraak met uw nieuwe partner via een zgn. Valkeniers-clausule voor zorgen dat uw kinderen beter beschermd zijn? Hoever kunt u daarin gaan?


FISCALE OPTIMALISATIE - 10.04.2017

Investeringsaftrek of notionele interestaftrek: hoe optimaal kiezen?

Het percentage van de notionele interestaftrek is ten gevolge van de lagere rente de laatste jaren fors gedaald. Daarnaast moet u ook kiezen tussen de notionele interestaftrek en de gewone investeringsaftrek.

Opteert u dan altijd het best voor de hoogste van die twee aftrekken? Hoe kiest u als het bedrijf onvoldoende winst heeft om die aftrekken volledig te benutten? En wat is de beste keuze als er nog overgedragen verliezen zijn?


TAXSHELTER - 10.04.2017

Geïnvesteerd in een taxshelter: wat kunt u nog doen als u geen eindattest verkrijgt?

Duizenden kmo’s hebben geïnvesteerd in een ‘taxshelter’ om op die manier een fiscaal voordeel te genieten. Om dat fiscaal voordeel definitief te kunnen verwerven, moeten de investeerders een eindattest kunnen voorleggen. Voor een aantal producties weigert de FOD Financiën dat attest nu af te leveren.

Wat zijn de fiscale gevolgen van die weigering? In welke mate kunt u zelf die nadelige gevolgen dan toch nog enigszins beperken?


FISCALE OPTIMALISATIE - 10.04.2017

Is een liquidatiereserve aanleggen wel altijd een goed idee?

In het kader van de fiscale optimalisatie van uw jaarafsluiting is het zinvol na te gaan of het voor u wel voordelig is om een liquidatiereserve aan te leggen. Wat zijn daarbij de aandachtspunten?

Waarmee moet u dan rekening houden als u binnen afzienbare tijd uw bedrijf wilt overlaten, aan uw kinderen of aan een geïnteresseerde koper?


DIVIDENDEN - 10.04.2017

Hoeveel roerende voorheffing betaalt u in 2017 op uw dividend?

De laatste vijf jaar is de roerende voorheffing die u op dividenden uit uw vennootschap betaalt meermaals gewijzigd. Het standaardtarief bedraagt nu 30%, maar daarnaast bestaan er enkele verlaagde tarieven.

Geniet u in 2017 voor vastgeklikte reserves, VVPR-bis-dividenden of liquidatiereserves reeds de voordeligste tarieven? Wat zijn de voornaamste voorwaarden? Hoe keert u zo’n dividend uit?


WAARDERINGSREGELS - 10.04.2017

Alarmbelprocedure of rechtvaardiging behoud waarderingsregels in continuïteit?

Als u bij het opmaken van uw jaarrekening constateert dat het nettoactief van uw vennootschap lager ligt dan de helft van het maatschappelijk kapitaal, dan moet u de zgn. alarmbelprocedure naleven. Als u die procedure niet naleeft, kan uw bestuurdersaansprakelijkheid in het gedrang komen.

De verplichting om te verantwoorden waarom u de waarderingsregels in continuïteit blijft toepassen, is wellicht minder bekend. Wanneer speelt die verplichting, wat houdt ze concreet in en wat zijn de sancties als u ze niet naleeft?


FINANCIËLE PLANNING - 10.04.2017

Zonder financiële zorgen naar een woonzorgcentrum: hoe aanpakken?

Veel Belgen maken zich terecht zorgen over hoe ze later de factuur van een verblijf in een woonzorgcentrum (WZC) zullen betalen. Wat kost een verblijf in een WZC momenteel? Hoeveel kapitaal moeten u of uw bejaarde ouders daarvoor opzijzetten?

Is het een optie om uw woning te verhuren om de kost van het WZC te betalen? Kunt u het pand beter verkopen? Is een verkoop op lijfrente dan een optie?


BEDRIJFSWAGENS - 06.04.2017

Privégebruik auto: waarom u soms toch nog beter voor een eigen bijdrage kiest!

Betaalt uw vennootschap ook de privébrandstofkosten van uw bedrijfswagens, dan bedraagt sinds 01.01.2017 de verworpen uitgave op het VAA 40% i.p.v. 17%. Tot eind 2016 kon u nog ontsnappen aan deze verworpen uitgave door een eigen bijdrage te betalen, maar ook deze piste werd definitief gesloten. Waarom zou u dan nog voor een eigen bijdrage kiezen i.p.v. een VAA?

loonoptimalisatie - 06.04.2017

Loonbonus: nu nog snel werk van maken?

Als u de loonbonus nog wilt koppelen aan de resultaten van heel 2017, dan moet u de toetredingsakte neerleggen vóór eind april. Wat zijn de voordelen van die loonbonus en hoe gaat u te werk bij de invoering ervan? Hoe bepaalt u de doelstellingen en hoe beperkt u daarbij het risico voor het bedrijf? Moet u echt iedereen gelijk behandelen of heeft de bedrijfsleider toch nog een stuk speelruimte?

RESTAURANT- EN AUTOKOSTEN - 06.04.2017

Wat met btw en verworpen uitgave bij doorrekening van restaurant- en autokosten?

Zowel restaurantkosten als autokosten zijn fiscaal beperkt aftrekbaar. Ook voor de btw zijn er aparte regels. Hoe zit dat nu als u deze kosten doorfactureert aan uw klanten, bij wie wordt dan de aftrek beperkt?

BELASTINGEN - VOORDEEL van ALLE AARD - 06.04.2017

Belast uw bedrijfsleider niet op een nadeel van alle aard!

De verwarming en elektriciteit van uw bedrijfsleider worden door de vennootschap betaald. U stelt nu echter vast dat uw bedrijfsleider belast wordt op een hoger bedrag dan de werkelijke kosten! Er is dus niet langer sprake van een voordeel. Hoe lost u dit op?

dividend - 06.04.2017

Beter nog even wachten met een dividend?

Kunt u uw notionele interestaftrek nog optimaliseren door een belangrijk dividend pas binnen een paar maanden als tussentijds dividend toe te kennen?

FACTURATIE & BTW - 06.04.2017

Btw: boetes vermijden, aangifte optimaliseren!

Welke boetes kan de Btw opleggen bij laattijdige facturatie en het laattijdig opnemen in de btw-aangifte? Benut u alle mogelijkheden om de btw-aangifte te optimaliseren?

VENNOOTSCHAP - 120% AFTREKBARE KOSTEN - 06.04.2017

De reserve voor 120% aftrekbare kosten, waarop letten?

Sommige kosten kan een vennootschap voor 120% in aftrek nemen. U moet die extra 20% kosten dan wel boeken op een onaantastbare reserverekening. Welke kosten zijn nu 120% aftrekbaar en hoe verwerkt u dat in uw boekhouding?

fiscale optimalisatie - 06.04.2017

Investeringsaftrek of notionele interestaftrek: hoe kiezen?

Het percentage van de notionele interestaftrek is de laatste jaren fors gedaald. Kiezen tussen de notionele interestaftrek en de gewone investeringsaftrek van 8% is dus meer dan ooit aan de orde! Opteert u dan altijd het best voor de hoogste van die twee aftrekken? Hoe kiest u als het bedrijf onvoldoende winst heeft om die aftrekken volledig te benutten? Wat is de beste keuze als er nog overgedragen verliezen zijn?

facturen protesteren - 06.04.2017

Vijf spelregels om facturen correct te protesteren

U bent uiteraard vertrouwd met het protesteren van facturen. Toch zijn er daarbij een aantal valkuilen die soms uit het oog verloren worden. Welke? Hoe zet u de zaken recht als u initieel alleen mondeling protesteerde?

eindejaarsoptimalisatie - 06.04.2017

Uw winst op de valreep nog bijsturen?

Hoe kunt u door vooruitbetaalde kosten anders te spreiden uw winst nu toch nog een stukje verlagen? Wat doet u als u te weinig winst gemaakt heeft, bv. om uw notionele interestaftrek volledig te kunnen benutten?

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 05.04.2017

Zo maakt u een videocursus

Wilt u graag filmmateriaal – eigen video’s of YouTube-fragmenten – gebruiken voor een videocursus? Wij testten enkele tools die u daarbij kunnen helpen.

WEBDIENSTEN - AUDIO - 05.04.2017

Zo maakt u uw eigen audiospotje

Overweegt u om een audio-opname te maken voor bv. een presentatie of een commercieel spotje? Welke tools kunnen u hierbij helpen?

WEBDIENSTEN - ONLINE SAMENWERKEN - 05.04.2017

Teamgerichte communicatietools

De webtool Slack is erg populair bij kleine en grote bedrijven over de hele wereld als communicatietool binnen teams. Er zijn echter nog andere diensten om met teamgenoten te communiceren. Dit zijn twee minder bekende alternatieven.

CONSUMENT - PRIJSVERGELIJKING - 05.04.2017

Zo kiest u uw energieleverancier

De V-test van de Vlaamse energieregulator VREG laat u zoeken naar goedkope leveranciers. Maar wat biedt de nieuwe federale CREG Scan?

WEBDIENSTEN - ONLINE REPUTATIE - 05.04.2017

Zo poetst u uw online reputatie op

Internet is een open boek. Potentiële zakenpartners, klanten, leveranciers of werkgevers kunnen dus gemakkelijk uw naam googelen. Hoe zorgt u ervoor dat u uw online reputatie wat kunt bijschaven?

WEBDIENSTEN - VIDEO - 05.04.2017

Aan de slag met handige tools voor YouTube

Filmpjes op YouTube bekijken kan iedereen. Maar wist u dat er heel wat tools en apps bestaan om nog efficiënter met YouTube aan de slag te gaan?

EIGEN WEBSITE - VARIA - 05.04.2017

Doe meer met cijfers

Publiceert u weleens cijfergegevens op uw website, intranet of blog? In dat geval wil de webtool Datawrapper u helpen met het maken van handige interactieve grafieken of tabellen. Interessant?

BEVEILIGING - ANTI-MALWARE - 05.04.2017

Laat u niet vangen

Phishing en cryptoware (ransomware) zijn gevaarlijke vormen van internetfraude. Hoe kunt u de valstrikken doorzien?

SOFTWARE - BESTURINGSSYSTEMEN - 05.04.2017

Chrome OS: Google op de desktop

Chrome OS bestaat al sinds 2011. Het besturingssysteem van Google vindt u op goedkope laptops, maar kunt u ook zelf installeren. Wat heeft Chrome OS te bieden en hoe gaat u ermee aan de slag?

VERVOER - KAARTEN & ROUTES - 05.04.2017

Parkeerinfo in uw smartphone


SOFTWARE - WINDOWS - 05.04.2017

Van welke Windows-folders blijft u beter af?

Naast uw eigen bestanden en folders neemt Windows zelf een heleboel schijfruimte in beslag. In welke Windows-folders kunt u zonder problemen wissen en van welke moet u zeker afblijven?

EIGEN WEBSITE - SITEANALYSE - 05.04.2017

Voldoet uw site aan de vereisten?


SLECHTE BETALERS - 05.04.2017

Pandwet: opnieuw uitgesteld én aangepast...

Welke belangrijke aanpassingen werden er nu aangebracht aan de nieuwe Pandwet? Hoe zorgt u nu voor een correcte clausule van eigendomsvoorbehoud? Moet u dat eigendomsvoorbehoud ook laten registreren? En wat zegt de nieuwe wet over uw retentierecht?

PLAATS VAN DE DIENST - 05.04.2017

Goederenvervoer binnen België: wanneer toch zonder btw?

Bij goederenvervoer zorgt de bepaling van de plaats van de dienst in een b2b-context vaak voor enige verwarring.

Wanneer is er sprake van binnenlands vervoer en wanneer van intracommunautair vervoer of van vervoer naar een derde land? Wat zijn dan telkens de spelregels voor de btw?


CONSORTIUM - 05.04.2017

Wanneer maakt het bedrijf deel uit van een consortium en wat zijn dan de gevolgen?

In familiale groepen gebeurt het wel vaker dat de familie de aandelen van de verschillende bedrijven rechtstreeks aanhoudt. De Commissie voor Boekhoudkundige Normen bracht onlangs een advies uit over de ‘consolidatie bij de horizontale groep’ (CBN-advies 2017/6, 15.03.2017) .

Wanneer maakt een bedrijf deel uit van een consortium? Wat zijn dan de fiscale gevolgen? Welke impact heeft dat op uw jaarrekening? Heeft een consortium ook een consolidatieplicht?


ALGEMENE VERGADERING - 05.04.2017

Een lastige (minderheids)aandeelhouder?

Mag een ontevreden aandeelhouder vóór de algemene vergadering uw boekhouding en de jaarrekening komen nakijken? Moet u hem dan ook documenten meegeven of toesturen?

Mag die aandeelhouder zich daarna op de algemene vergadering laten bijstaan door een advocaat of accountant? Kunnen de andere aandeelhouders of het bestuur een lastige aandeelhouder de deelname aan de vergadering ontzeggen of weigeren bepaalde vragen te beantwoorden?


LOONNORM - 05.04.2017

De nieuwe loonnorm is vastgelegd

De sociale partners hebben in het interprofessioneel akkoord (IPA) voor 2017-2018 de loonnorm vastgelegd op 1,1%. Mag u nu loonsverhogingen toekennen? Welke extra’s kunt u nog altijd buiten die loonnorm om invoeren?

LOONKOSTEN - 05.04.2017

Aanwervingspremie vóór 1 juni aanvragen?

Als u sinds 1 januari 2017 een werkzoekende aanwerft, geniet u onder bepaalde voorwaarden een premie. Wat zijn daarbij de spelregels? Wanneer en hoe moet u die premie aanvragen?

ARBEIDSDUUR - 05.04.2017

Wet Werkbaar en Wendbaar Werk: nu meer mogelijkheden om flexibel te werken?

De nieuwe Wet Werkbaar en Wendbaar Werk biedt bedrijven nu ruimere mogelijkheden om flexibel te werken om zo seizoenspieken op te vangen of vrijwillige overuren te laten presteren. Hoe zitten die nieuwe regels precies in elkaar?

Daarnaast versoepelt de wet de administratieve formaliteiten voor deeltijds werk. Welke impact hebben die nieuwe bepalingen voor u?


EINDEJAARSOPTIMALISATIE - 05.04.2017

Te weinig winst om uw notionele interestaftrek volledig te gebruiken?

Wat kunt u op de valreep nog ondernemen als u te weinig winst heeft om uw notionele interestaftrek (NI) volledig te benutten?

Kunt u meerwaarden niet (volledig) gespreid laten belasten of belastbare reserves toch belastbaar maken? Wanneer is dat zinvol? Hoe kunt u daarnaast uw afschrijvingen optimaliseren?


AANDELENOPTIES - 05.04.2017

Aandelenopties: opletten met ‘cashless exercise’?

Aandelenopties en warrants blijven een fiscaal vriendelijke manier om bedrijfsleiders en sleutelmedewerkers te verlonen en aan het bedrijf te binden.

Bij de uitoefening van de opties stort de vennootschap de meerwaarde vaak rechtstreeks op de rekening van de optiehouder zonder dat de optiehouder eerst de aandelen moet aankopen.

Blijft de gerealiseerde meerwaarde bij zo’n ‘cashless exercise’ wel degelijk ook belastingvrij? Wat zijn dan de aandachtspunten?


JAARREKENING - 05.04.2017

Gewijzigde kmo-definitie: hoe ‘uitgestelde werking’ correct toepassen?

Als gevolg van de implementatie van de Europese ‘Boekhoudrichtlijn’ bij wet van 18 december 2015 wijzigde de definitie van ‘kleine’ vennootschap (art. 15 W.Venn.) .

De wijzigingen zijn van toepassing vanaf het eerste boekjaar dat aanvangt na 31 december 2015, behoudens de regel van de ‘uitgestelde werking’ die pas een jaar later in werking treedt. Daardoor wijzigen de regels om te bepalen of een vennootschap klein is in 2017 voor de derde keer op rij.

Wat moet u over die ‘uitgestelde werking’ vandaag al weten en hoe moet u deze regel in de praktijk toepassen?


DIVIDEND - 05.04.2017

Hoeveel roerende voorheffing moet u in 2017 op uw dividend inhouden?

De laatste vijf jaar is de roerende voorheffing die u op door het bedrijf betaalde dividenden moet inhouden meermaals gewijzigd. Het standaardtarief bedraagt nu 30%, maar daarnaast bestaan er enkele verlaagde tarieven. We zetten alles nog eens voor u op een rijtje...

Genieten de aandeelhouders in 2017 voor vastgeklikte reserves, VVPR-bis-dividenden of liquidatiereserves reeds de voordeligste tarieven? Wat zijn dan telkens de voornaamste voorwaarden? Hoe keert u zo’n dividend uit?


BELASTINGAFTREK - 04.04.2017

Welke boetes zijn fiscaal aftrekbaar?

Stel, u bent te snel langs een flitspaal gereden of heeft ergens te lang geparkeerd met een boete tot gevolg. Is die boete dan fiscaal aftrekbaar? Hoe zit dat eigenlijk met andere boetes zoals o.m. GAS-boetes of fiscale boetes?

PATIËNTENWENKEN - VERZEKERINGEN - 04.04.2017

Hoe reageren op een ‘overmatige’ vragenlijst?

Begin maart 2017 werd er uitvoerig bericht over verzekeraars die te verregaande vragen zouden stellen in hun medische vragenlijst voor een schuldsaldoverzekering. Wanneer is een vraag te verregaand en wat te doen in zo’n geval?

GOED OM TE WETEN - TANDARTSEN - 04.04.2017

Nu ook telematicapremie voor tandartsen


GRONDIG ONDERZOCHT - VENNOOTSCHAP - 04.04.2017

Waarop letten als de bvba de energiekosten betaalt?

Fiscaal gezien kan het interessant zijn om ook de privéfacturen van uw ‘nutsvoorzieningen’ door uw bvba te laten betalen. Uit een recent vonnis blijkt dat het wel belangrijk is dat de regels correct toegepast worden. Waarop moet u letten?

ZIEKENHUISARTS - CONTRACTUELE RECHTEN - 04.04.2017

Een jaar stoppen met opereren?

Stel, u bent ziekenhuisarts en u zou er een jaar tussenuit willen. Als er geen bezwaar is van de collega’s van de dienst, kan het ziekenhuis zich hiertegen dan toch nog verzetten? Hoe kunt u dergelijke zaken het best afspreken?

HUISARTSEN - GLOBAAL MEDISCH DOSSIER - 04.04.2017

Nieuwe ‘extra’ inhoud van een gmd

De conventie 2016-2017 bevat(te) een aanbeveling om extra ‘parameters’ in het gmd op te nemen, ‘in ruil’ voor het hogere ereloon voor chronisch zieke 45-plussers. Het KB dat dit formaliseert, is op 24.02.2017 verschenen. Wat houdt dit in?

GOED OM TE WETEN - TANDARTSEN - 04.04.2017

Accrediteringsforfait 2017 voor tandartsen


HYPOTHECAIRE LENING - 04.04.2017

Dossierkosten zijn begrensd!


CONTROLE EN BETWISTINGEN - BERICHT VAN WIJZIGING - 04.04.2017

Wat moet de fiscus doen met uw niet-akkoord?

Een zelfstandige gaat niet akkoord met een bericht van wijziging. De fiscus stuurt een kennisgeving van beslissing tot taxatie. Volgens de belastingplichtige is deze onvoldoende gemotiveerd en is de aanslag dus nietig. Wat zei de rechter?