WONINGHUUR - HUURDER - 24.04.2017

Uw huurders zijn huisjesmelkers...

Een abonnee verhuurde zijn appartement aan een koppel. Zonder dat hij het wist lieten die echter te veel mensen bij zich wonen waardoor het pand ‘onbewoonbaar’ verklaard werd. Oei, hoe zit dat en hoe kunt u dat voorkomen?

Te veel bewoners in uw huurwoning

Zgn. bezettingsnormen. De Vlaamse regelgeving legt zgn. bezettingsnormen vast. Een huurwoning is immers maar geschikt voor een bepaald aantal personen afhankelijk van de oppervlakte, het aantal kamers, enz.

Eengezinswoning of kamerwoning. Die normen verschillen naargelang het gaat om een eengezinswoning of een kamerwoning. Welke normen u moet toepassen heeft u als verhuurder echter niet altijd zelf in de hand, dat hangt ook af van uw huurder. Krijgt u een controle door de wooninspectie, dan gaat die na op basis van de feitelijke situatie of het gaat om een gewone woning of een kamerwoning.

Let op! Verhuurt u een appartement met twee slaapkamers aan een koppel, dan wordt dit inderdaad als een eengezinswoning beschouwd. Wordt er daarentegen vastgesteld dat er twee koppels wonen of dat er een aantal inwonende alleenstaanden of onderhuurders zijn, dan kan dit als een kamerwoning beschouwd worden.

Wanneer overbewoning? Enkel wanneer het grote aantal bewoners in de woning veiligheids- en gezondheidsrisico’s veroorzaakt voor deze bewoners, zal de woning overbewoond zijn. In dat geval riskeert u dus inderdaad dat uw woning – die op zich perfect in orde is – toch ongeschikt en/of onbewoonbaar verklaard wordt. Uw collega had dat onlangs effectief voor...

Ook in Brussel en Wallonië zo? Ook voor het Brussels gewest liggen er bezettingsnormen vast. Enkel in Wallonië liggen er daarentegen voor de bezetting geen specifieke normen vast.

Download een overzicht van de Vlaamse en Brusselse bezettingsnormen http://tipsenadvies-vastgoed.be/download – code VG 21.16.04.

Hoe kunt u dat vermijden?

Een maximaal aantal personen. Neem in het huurcontact het maximale aantal personen op dat de huurwoning mag betrekken. Zo kan de huurder al niet beweren dat hij van niets wist...

Controle van wie er woont? U kunt bij de gemeente controleren hoeveel personen officieel ingeschreven zijn op het adres van uw huurwoning.

Let op! Dit kan niet indien de bewoners er niet officieel wonen. Dan moet u dat op andere manieren bewijzen bv. door getuigenissen van buren.

Verbod op onderhuur? U kunt in het huurcontract afspraken maken over het al dan niet mogen onderverhuren. Is er niets afgesproken, dan mag de huurder niet zonder meer (een deel van) de woning onderverhuren. Staat u de onderhuur toe, dan mag de huurder de verhuurde woning niet volledig in onderhuur geven, hij zal steeds een deel moeten blijven bewonen.

Het best tijdig optreden... Lapt de huurder het verbod op onderhuur aan zijn laars, dan kunt u eventueel de huurovereenkomst laten ontbinden door de vrederechter. Ook als er geen sprake is van onderhuur (er wordt bv. geen ‘huur’ betaald), maar er toch meer personen in de woning wonen dan toegelaten is, dan kan dit ‘overlast’ vormen. U kunt ook dan bij de vrederechter de ontbinding van de huurovereenkomst vragen. De huurder verzorgt het pand immers niet zoals het moet.

Voorzie in de huurovereenkomst hoeveel personen er maximaal in de huurwoning mogen wonen en neem de nodige maatregelen indien u merkt dat de huurder dit aan zijn laars lapt. Komt er een controle door de wooninspectie, dan kan uw woning immers enkel om die reden onbewoonbaar verklaard worden.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878