BTW - ONROEREND GOED - 28.04.2017

Is het nog wel een verbouwing tegen 6% btw?

U bent van plan om uw eigen woning te laten renoveren en u wilt meteen ook een stuk laten bijbouwen. Kan dat dan toch ook tegen 6% btw of niet? Waarmee moet u voor dat verlaagd btw-tarief eigenlijk rekening houden? Even kijken...

Renoveren tegen 6% btw

Enkel privéwoningen. Verbouwen of renoveren tegen 6% btw in plaats van 21% btw kan alleen voor zover de werken betrekking hebben op een woning die uitsluitend of hoofdzakelijk, of m.a.w. voor meer dan 50%, als privéwoning gebruikt wordt. Gebruikt u uw woning dan voor 25% beroepsmatig, dan is er geen probleem en kunnen de werken gefactureerd worden tegen 6% btw. Doet u alleen renovatiewerken aan dat beroepsmatig deel van de woning, dan betaalt u op die werken steeds 21% btw.

Tip. Het volstaat dat het pand ná de werken uitsluitend of hoofdzakelijk een privéwoning is.

Minstens tien jaar oud. Dat is de tweede zgn. ouderdomsvereiste, die sinds 01.01.2016 verstrengd werd. Voortaan moet de woning immers minstens tien jaar oud zijn, alvorens u uw renovatie kunt laten doen tegen 6% btw. Concreet betekent dit dat in 2017 alle woningen die in de loop van 2007 of vroeger in gebruik genomen zijn, voldoen aan die ouderdomsvereiste.

Let op! Op tuinaanleg of aanleg van een zwembad betaalt u altijd 21% btw.

Ook bijbouwen tegen 6% btw?

Uitbreiden een probleem? In principe niet. Gaat u dus in het kader van uw renovatie een stuk bijbouwen en uw woning groter maken, dan kan dat ook tegen 6% btw. Alleen moet u dan wel rekening houden met een aantal voorwaarden!

Nieuwe deel mag niet ‘te groot’ zijn. Dat mocht onlangs ook nog een belastingplichtige ondervinden. De rechter oordeelde dat zijn verbouwing in feite neerkwam op de oprichting van een nieuwe woning. De oppervlakte van het nieuwe gedeelte was immers ‘betekenisvol’ ten aanzien van het oude gedeelte. De omvang van de werken en het nieuwe gedeelte was op basis van het zgn. oppervlaktecriterium nl. groter dan het oude gedeelte (Gent, 02.06.2015) .

Concreet. De oppervlakte van het oude, bestaande gedeelte moet groter blijven dan de helft van de totale oppervlakte van uw woning na de uitvoering van de werken. Is uw woning 150 m², dan moet de totale oppervlakte na de vergroting kleiner blijven dan 300 m². Een bijbouw van 75 m² kan dus, want nadien is de totale oppervlakte 225 m², maar de oude oppervlakte van 150 m² is nog altijd meer dan 112,5 m² of m.a.w. nieuwe oppervlakte na de verbouwing/2.

Tip. Het gaat hierbij niet om de grond-, maar wel om de bewoonbare oppervlakte. Heeft u dus een woning met een verdiep, dan mag u dat verdiep mee incalculeren. Zelfs uw zolderruimte telt mee.

Structuur bestaand gebouw. Bij een uitbreiding moeten de verbouwingswerken steunen op de ‘bestaande muren en op de wezenlijke elementen van de vroegere structuur’. Bouwt u een stuk bij, dan is dat echter vaak niet het geval. Volgens de minister en een oud btw-standpunt is dat echter geen probleem zolang u het oppervlaktecriterium blijft respecteren (parl. vr. nr. 531, 24.03.2010, Vandermaelen; beslissing E.T. 106.933, 01.09.1994) .

Eén geheel. Het stuk dat u laat bijbouwen moet aansluiten op het oude gebouw en er een geheel mee vormen. Het nieuwe deel mag als het ware niet zonder het oude stuk kunnen functioneren. Een garage aanbouwen aan uw woning kan dus tegen 6% btw.

Privéwoningen van 2007 of ouder kunnen in 2017 gerenoveerd worden tegen 6% btw. Ook een stuk aanbouwen kan dan tegen 6%, zolang het oude gedeelte maar groter blijft dan de helft van de totale oppervlakte na de verbouwingen en het bijgebouwde deel een geheel blijft vormen met het oude stuk.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878