Alle domeinen

2017 - Juli

INKOOP EIGEN AANDELEN - 03.07.2017

Inkoop eigen aandelen: nu duidelijke spelregels?

Omwille van de strikte vennootschapsrechtelijke regelgeving en fiscale behandeling is een verkrijging van eigen aandelen door een vennootschap een complexe transactie.

Zowel de fiscus als de Rulingcommissie hebben hiervoor recentelijk een aantal praktische richtlijnen bekendgemaakt. Wat moet u daarover weten?


BELASTINGAANGIFTE - 03.07.2017

Verlies: belastingvrije reserves terugdraaien?

Hoe kunt u een fiscaal voordeel realiseren door uw belastingvrije reserves op een slimme manier boekhoudkundig te verwerken?

OVERUREN - 03.07.2017

Nu goedkoop 100 vrijwillige overuren presteren?

De Wet werkbaar en wendbaar werk (wet van 05.03.2017, BS 15.03.2017) heeft de mogelijkheid ingevoerd om per werknemer en per jaar 100 vrijwillige overuren te presteren. Wat zijn de modaliteiten van deze nieuwe regeling?

BEDRIJFSFIETS - 03.07.2017

Nu snel en fiscaal voordelig door de ochtendspits met een speedpedelec?

Zoals u weet is een fiets ter beschikking stellen een fiscaal voordelige manier van verlonen. De ministerraad heeft nu beslist dat die fiscale voordelen ook gelden voor een zgn. speedpedelec.

Wat is nu precies een ‘speedpedelec’ en wanneer is er daarentegen sprake van een elektrische fiets of een elektrische motorfiets? Wat zijn de gevolgen van dat onderscheid voor uw verzekeringen en voor de inschrijving bij de DIV?


ARBEIDSORGANISATIE - 03.07.2017

Nu flexibeler werken met glijdende uurroosters en occasioneel telewerk?

De Wet wendbaar en werkbaar werk heeft sinds 01.02.2017 een wettelijk kader gecreëerd voor glijdende uurroosters. Wat zijn daarbij de spelregels? Waarom past u nu toch het beste uw arbeidsreglement aan, ook als u al eerder met glijdende uurroosters werkte?

Hebben uw collega’s nu effectief het recht om occasioneel thuis te werken of kan de bedrijfsleider toch nog toestemming weigeren? Waarmee houdt u dan het beste rekening?


GESCHENKEN - 03.07.2017

Geschenken en handelsmonsters: nieuwe regels voor de btw-recuperatie?

In een recente circulaire (circ. 2017/C/32 van 29.05.2017) verduidelijkt de fiscus wanneer de btw op geschenken en handelsmonsters recupereerbaar is. Welke beperkingen gelden er voor geschenken aan zakenrelaties? Wat zijn de nieuwe regels voor geschenken aan personeel?

incasSO FACTUREN - 03.07.2017

Een afbetalingsplan met sterke waarborgen?

Kunt u een klant die tijdelijke betalingsproblemen heeft, uitstel van betaling verlenen en met hem een afbetalingsplan overeenkomen?

Over welke bijkomende voorwaarden onderhandelt u dan het beste? Welke waarborgen kunt u zoal vragen om meer zekerheid in te bouwen dat u uiteindelijk ook betaald wordt?


BEDRIJFSWAGENS - 03.07.2017

Tankkaartentaks: soms nu al aangeven?

Sinds 01.01.2017 is de verworpen uitgave verhoogd tot 40% van het VAA auto. In welke gevallen moet u die tankkaartentaks nu al in uw aangifte vennootschapsbelasting opnemen?

AANGIFTE - 03.07.2017

Hoe kunt u een fout in uw aangifte vennootschapsbelasting nog rechtzetten?

Sinds 1 juni kunt u via Biztax uw aangifte vennootschapsbelasting voor aanslagjaar 2017 indienen. Kunt u die aangifte achteraf nog corrigeren? Wanneer kan dat wel nog?

Wat kunt u ondernemen als u nu vaststelt dat u in het verleden een fout gemaakt heeft? Wanneer kunt u bezwaar indienen of een ambtshalve ontheffing vragen? Kunt u ook gewoon aan de controledienst vragen om uw aangifte nog te corrigeren? Waarom houdt u dan het beste toch de bezwaartermijn in het oog?


ONROEREND GOED - 03.07.2017

Btw-herziening voor uw gebouw vermijden met een bedrijven- of dienstencentrum?

Ook als het bedrijf stevig groeit, kan het gebeuren dat er een stuk kantoorruimte vrijkomt, bv. omdat u elders een nieuwe vestiging opent om dichter bij bepaalde klanten te zijn.

In welke mate moet u dan de btw herzien als u zelf het pand onder het btw-stelsel aangekocht of gebouwd heeft? Is er ook een btw-herziening als een deel van het pand leegstaat? Kunt u die herziening vermijden door de vrijgekomen ruimte samen met een aantal diensten te ‘verhuren’? Welke strikte spelregels moet u dan volgens de fiscus naleven?


DIVIDEND - 03.07.2017

VVPR-bis bij uitkering gereserveerde winst?

De VVPR-bis-regeling voorziet in een verlaagde rv voor dividenduitkeringen van aandelen uitgegeven naar aanleiding van een inbreng in geld in kmo’s. Geldt die regeling ook als u dividenden uitkeert uit eerder gereserveerde winst? Wat zei de minister daarover onlangs?