Alle domeinen

2017 - Augustus

HANDELSPRAKTIJKEN - VARIA - 31.08.2017

Een winkel én een horecazaak in een...

Meer en meer handelaars voorzien in hun winkel ook een eethoek en horecazaken stellen soms bepaalde producten te koop. Hoe zit het in zo’n gemengde zaak dan met de toepassing van de openingsuren en de sluitingsdag?

FISCAAL - BEROEPSKOSTEN - 31.08.2017

Is een dagschotel een aftrekbare beroepskost?

Uw zaak is niet aan uw woning gelegen, maar bv. in een winkelstraat in een stad. Over de middag heeft u geen tijd om thuis te gaan eten en gaat u lunchen in de buurt van uw zaak. Is die lunch dan aftrekbaar, ook als u alleen gaat eten?

BEROEPSKOSTEN - 31.08.2017

Heeft uw boekhouder al uw stukken?

Een zelfstandige die zijn beroepskosten bewijst, had niet alles doorgegeven aan zijn boekhouder en dacht dat nadien via bezwaar recht te zetten. Kan dat wel?

VERZEKERINGEN - AUTOVERZEKERING - 31.08.2017

Uw camionette zomaar even uitlenen?

Een van uw vrienden verhuist binnenkort en daarvoor zou hij de camionette van uw bedrijf goed kunnen gebruiken. U wilt hem die met plezier uitlenen, maar is dat dan wel in orde voor de verzekering?

PERSONEEL - STUDENTEN - 31.08.2017

De perfecte jobstudent, maar zijn krediet is op


PERSONEEL - ONTSLAG - 31.08.2017

Tips voor als de werknemer zijn opzegbrief afgeeft...

Een werknemer die zelf zijn opzeg geeft, doet dat meestal door een opzegbrief ter ondertekening af te geven. Door aan een aantal relatief eenvoudige tips te denken, kunt u zich van eventuele problemen/risico’s vrijwaren. Welke zijn dat?

SUCCESSIEPLANNING - 30.08.2017

Toch een testament voor uw gezinswoning?

Het wettelijk erfrecht volstaat meestal niet om de langstlevende te beschermen m.b.t. de gezinswoning. In de erfbelasting geniet hij wel een vrijstelling voor die woning. De gezinswoning via een keuzebeding aan de langstlevende laten toekomen is over de twee overlijdens samen vaak een dure oplossing. Hoe kunt u via een restlegaat tegelijkertijd de erfbelasting milderen en de langstlevende beschermen?

BELEGGEN - 30.08.2017

Sectoranalyse: moet er nog bier zijn?

De meest recente cijfers liegen er niet om: wereldwijd wordt er steeds minder bier gedronken... Campagnes om overdadig alcoholverbruik aan de kaak te stellen, gewijzigde voorkeuren bij de consument, millennials die geen bier drinken, ... zijn stuk voor stuk redenen voor deze trendbreuk. Laat u als belegger de biersector dan ook maar het best links liggen of is er toch meer aan de hand?

ERFENIS - 30.08.2017

Samen eigenaar van een onroerend goed?

Welke beslissingen mag u alleen nemen als u na het overlijden van uw ouders samen met uw broers of zussen eigenaar bent van een huis of appartement? Mag u het pand dan verkopen of verhuren, of de huur stopzetten? Kunt u herstellingswerken laten uitvoeren? Hoe gaat u om met een handelshuurder die een huurhernieuwing vraagt? Wat kunt u ondernemen als de mede-eigenaars dwarsliggen?

SUCCESSIEPLANNING - 30.08.2017

Gesplitste aankoop of gesplitst bouwen?

De Vlaamse Belastingdienst heeft op 3 mei 2017 een standpunt bekendgemaakt over de ‘gesplitste bouw’. Met welke spelregels moet u bij een klassieke gesplitste aankoop rekening houden? Moet u dan altijd schenkbelasting betalen op de gelden die u aan uw kinderen schenkt om de blote eigendom te kopen? Is dat nu anders als u samen een grond koopt en daarna bouwt of ‘op plan’ aankoopt?

BELEGGEN - 30.08.2017

Uw portefeuille afdekken?

In Nederland dekken heel wat beheerders de portefeuilles van hun klant af met opties. Bij ons gebeurt dat veel minder. Is zo’n afdekking ook voor u zinvol?

ONROEREND GOED - 30.08.2017

Schuldsaldoverzekering voor tweede verblijf?

Is het zinvol om een schuldsaldoverzekering af te sluiten als u leent voor de aankoop van een tweede verblijf of een beleggingspand? Realiseert u daarmee een fiscaal voordeel? Hoe wordt de langstlevende belast als de verzekering bij het overlijden van zijn partner tot uitkering komt? Betaalt u ook minder erfbelasting als u geen schuldsaldoverzekering afgesloten heeft? Waarom?

SUCCESSIE - 30.08.2017

Generatiesprong: soms ongewenste gevolgen?

Als u de nalatenschap van uw ouder verwerpt om zo een generatiesprong te realiseren, kunnen er soms onverwachte gevolgen opduiken. Uw kind moet dan ook de schenkingen inbrengen die u zelf eventueel van uw ouder gekregen heeft, hoewel die deel uitmaken van uw vermogen. Hoe zit dat precies? Wat gebeurt er dan als uw kinderen zich genoodzaakt zien op hun beurt de nalatenschap te verwerpen?

ONROEREND GOED - 30.08.2017

Mag de syndicus dat contract wel sluiten?

Mag de syndicus zelf een aannemer aanstellen om bepaalde werken uit te voeren? Wanneer wel en wanneer niet? Welke beperkingen kan de algemene vergadering voorzien? Hoe zorgt u ervoor dat u te allen tijde kunt nagaan of de vereniging van mede-eigenaars wel een correcte prijs betaalt voor bepaalde werken? Heeft u ook verhaal als de syndicus toch zijn boekje te buiten gaat?

BTW - SPONSORING - 30.08.2017

FC Potstampers sponsoren met btw?


BTW - RELATIEGESCHENKEN - 30.08.2017

Een filmticket als relatiegeschenk?


AANDELEN - VARIA - 30.08.2017

Welke prijs voor verkopen tussen uw vennootschappen?

U heeft meerdere vennootschappen, die geregeld of occasioneel aan elkaar verkopen, maar zijn de prijzen te hoog of te laag, dan kan de fiscus daar soms tegen optreden. Wat dan en wanneer is een prijs eigenlijk te hoog of te laag?

EXTRALEGAAL PENSIOEN - 30.08.2017

Werken tot 65 voor 10% op pensioen?


FISCALE GESCHILLEN - 30.08.2017

In bezwaar én bij bemiddelingsdienst


AANDELEN - VARIA - 30.08.2017

Franse dividenden minder belast!

Op 16.07.2017 sprak Cassatie zich uit over de dubbele belasting van een Frans dividend. Hoe zit dat concreet en wat met andere buitenlandse dividenden?

AANDEELHOUDERS - VARIA - 30.08.2017

Verkoop van aandelen niet zomaar uit handen geven!

Om een nieuw project te financieren, trekt u een investeerder aan die daarvoor aandelen in ruil krijgt. U heeft vernomen dat een voorkoop- en volgrecht dan wel eens interessant kan zijn? Waar gaat dat over en hoe gaat u het best te werk?

PRIVÉWONING IN VENNOOTSCHAP - VOORDEEL WONING - 30.08.2017

Voordeel gratis woning aangeven of op rc laten boeken?

Woont u gratis in een huis van uw vennootschap, dan moet u zich privé laten belasten op een voordeel gratis woonst of dat voordeel op uw rekening-courant laten boeken. Welke gevolgen kan uw keuze voor uw vennootschap hebben?

DAGVERGOEDING - 30.08.2017

Hogere binnenlandse dagvergoeding!

Sinds 01.07.2017 mag uw onkostenvergoeding voor een binnenlandse beroepsmatige verplaatsing weer iets hoger zijn! Hoe zit dat juist en hoeveel is het dan?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - AFTREKBARE KOSTEN - 30.08.2017

Denk tijdig aan het nodige bewijs van beroepsgebruik!

Een bvba koopt een studio in het appartementsgebouw waar ze al haar kantoor heeft. Ze trekt de kosten van die studio af want dat zou archiefruimte zijn, maar de fiscus en ook de rechter weigeren dat. Hoe kunt u zo’n weigering vermijden?

FINANCIEEL - LENING - 30.08.2017

Een goedkope win-winlening of ‘prêt coup de pouce’?

De Vlaamse win-winlening zit in de lift, zo stond onlangs in de pers en ook Wallonië kent iets gelijkaardigs, nl. de ‘prêt coup de pouce’. Wat zijn de voorwaarden voor zo’n lening en is dat ook interessant voor uw vennootschap?

RECHT - VARIA - 30.08.2017

Mag u uw levering uitstellen tot de vorige betaald is?

Een klant of leverancier komt zijn verplichtingen ten aanzien van u niet na. Is dat voor u dan een goede reden om zelf ook niet meer verder te werken of te leveren? Hoe gaat u daarbij dan het best te werk?

RECHT - VARIA - 30.08.2017

Problemen met de Car-Pass van uw wagen?

Verkoopt u een wagen van de zaak, dan moet u over een zgn. Car-Pass beschikken. Met die Car-Pass blijft de economische inspectie echter problemen vaststellen, zo kwam in de media. Wat is er dan precies van belang?

FISCAAL - BELASTINGCONTROLE - 30.08.2017

Stortingen op bankrekening indiciair te verantwoorden?

Uw collega ontvangt van zijn controleur een zgn. indiciaire afrekening waarbij die alle stortingen op de bankrekening van uw collega opgeteld had en dat bedrag aan de ‘te verantwoorden’ kant van de afrekening gezet had. Kan zoiets wel?

FISCAAL - LEEGSTANDSBELASTING - 28.08.2017

Welke heffing voor leeg of verkrot bedrijfsgebouw?

Recent kwam in het nieuws dat de stad Antwerpen – samen met veel andere steden en gemeenten – de heffing optrekt voor leegstaande of verkrotte woningen en gebouwen. Geldt dat dan ook voor bedrijfsgebouwen?

REGISTRATIERECHTEN - VARIA - 28.08.2017

Vastgoed bij vereffening naar u privé, wat kost dat?

Bij de vereffening van uw vennootschap komt de woning die erin zit terug naar u privé. Hoeveel registratierechten betaalt u daar dan op in de drie gewesten? Is dat steeds de volle pot? Wanneer kunt u de zgn. gunstregeling toepassen?

BTW - VERHUUR - 28.08.2017

Vanaf 2018 ook verhuren met btw mogelijk?

Vastgoed verhuren is in principe zonder btw. Er bestaan wel mogelijkheden om het anders te doen, maar die zijn vrij complex. Het zgn. zomerakkoord zou echter vanaf 2018 soelaas kunnen bieden. Hoezo, wat zou er dan veranderen?

WONINGHUUR - VARIA - 28.08.2017

Een contract van korte duur, een verlenging en daarna?

U sluit met een huurder een contract af van korte duur. Valt de huurder mee, dan kunt u nadien dat contract nog maximaal één keer verlengen. Wat als u nadien nog verder wilt verhuren, moet u dan iets speciaals ondernemen?

ONROEREND GOED - AANNEMER - 28.08.2017

Is uw aannemer wel verzekerd?


MEDE-EIGENDOM - VARIA - 28.08.2017

De patstelling doorbreken als renovatie nodig is...

Veel oude appartementsgebouwen zijn erg versleten of moeten misschien wel volledig heropgebouwd worden. Wat als niet iedereen akkoord gaat? Uit een recente uitspraak blijkt nog een andere mogelijkheid om dit te deblokkeren...

ONROEREND GOED - ERFDIENSTBAARHEID - 28.08.2017

Moet die uitweg echt over mijn perceel lopen?

Een eigenaar van een naburig perceel laat weten dat zijn perceel ingesloten ligt en dat hij een uitweg wil over uw perceel. Voor u komt dat slecht uit, want op dat perceel wilde u juist een verkaveling aanvragen. Is daar iets aan te doen?

VASTGOEDMAKELAAR - 28.08.2017

Een klant neemt het gesprek op...

Geeft u mondeling informatie aan kandidaat-kopers, dan is die soms minder genuanceerd dan wat u op papier zet. Wat is precies de waarde daarvan?

VENNOOTSCHAP - VARIA - 28.08.2017

Snellere ontbinding bij laattijdige neerlegging!


INVESTERINGEN PLANNEN - 28.08.2017

Het zomerakkoord en uw ‘geplande’ investeringen

De regering-Michel heeft een akkoord bereikt over de hervorming van de vennootschapsbelasting. Een aantal maatregelen heeft gevolgen voor uw investeringspolitiek, ook als u in een eenmanszaak werkt. Even kijken...

BEROEPSKOSTEN - AUTOKOSTEN - 28.08.2017

Kilometervergoeding sinds 1 juli gestegen!


AUTOKOSTEN - FISCALE AFTREKBAARHEID - 28.08.2017

Wat is de impact van de hervorming op uw bedrijfswagen?

De nieuwe belastinghervorming moet budgettair neutraal zijn. In haar zoektocht naar compenserende maatregelen nam de regering de bedrijfswagen weer in het vizier. Welke impact zal dat op de fiscale kost van uw wagen hebben?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - TARIEF - 28.08.2017

Vennootschapsbelasting daalt weldra!

Op 26 juli bereikte de federale regering het langverwachte akkoord omtrent een verlaging van de vennootschapsbelasting. Wat zijn de nieuwe tarieven?

AANGIFTE - ROERENDE VOORHEFFING - 28.08.2017

Franse dividenden voortaan minder belast?

U heeft privé in uw effectenportefeuille aandelen van Franse bedrijven waarvan u regelmatig een dividend ontvangt. Dankzij een cassatiearrest van 16 juni 2017 worden die dividenden voortaan (veel) minder belast. Hoe zit dat juist?

ERVEN & SCHENKEN - VARIA - 28.08.2017

Fiscaal vriendelijk de vervelende 3 jaar afdekken?

De mogelijke erfbelasting op bankgiften en ‘Nederlandse’ schenkingen wordt vaker goedkoop afgedekt via een verzekering. Hoe zorgt u ervoor dat de uitkering zelf niet belast wordt en is een schenking vooraf van de premie mogelijk?

AANGIFTE - PERSONENBELASTING - 28.08.2017

Is onderhoudsgeld aan uw studerend kind aftrekbaar?

Een echtpaar wil betalingen aan hun studerende kinderen in aftrek nemen als onderhoudsuitkeringen. De fiscus weigert de aftrek omdat de kinderen nog deel zouden uitmaken van het gezin. Wat zei het hof van beroep over deze kwestie?

BEROEPSKOSTEN - AFTREKBAARHEID - 28.08.2017

Hoe zuivert u een verlies van uw vennootschap aan?

Een zaakvoerder neemt in zijn belastingaangifte een beroepskost van € 10.000 op. Dit zou de tenlasteneming van een verlies van zijn bvba zijn. Volgens de fiscus is niet aan de voorwaarden voor de aftrek voldaan. Wat zegt de rechter?

EIGEN WEBSITE - SITEONTWERP - 28.08.2017

Tips voor betere webteksten

Hoe lezen uw (mogelijke) klanten de teksten op uw website? En hoe speelt u daarop in? Wij verzamelden tips van verschillende usability experts.

BEVEILIGING - DRAADLOOS - 28.08.2017

Zo beveiligt u uw wifinetwerk


E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 28.08.2017

E-mail aanpakken met nieuwe inzichten

De manier waarop u uw mail verwerkt kan een belangrijke invloed hebben op uw productiviteit. Wat zijn de nieuwe tendensen op het vlak van workflow voor mail?

WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 28.08.2017

Lichtere apps voor Facebook, Messenger en Twitter

U merkt het misschien niet meteen, maar de gewone Facebook-, Messenger- en Twitter-apps verbruiken gulzig mobiele data. Misschien zijn de lightversies iets voor u?

E-MAIL - SPAM - 28.08.2017

Inkomende e-mails onterecht als spam beschouwd?

E-maildiensten klasseren automatisch uw inkomende e-mail als spam als die reclame of andere ongewenste inhoud bevat. Wat als dit verkeerd gaat?

SOFTWARE - VARIA - 28.08.2017

Schoonmaak op uw smartphone of tablet

Puilt uw smartphone of tablet ook uit van de (ongebruikte) apps? Is uw apparaat erg traag? Dan is het tijd voor een grote schoonmaak.

ONTSPANNING - FOTOGRAFIE - 28.08.2017

Digitaliseer uw oude foto’s in de cloud met Google

Heeft u nog schoendozen vol oude foto’s of papieren fotoalbums op zolder? Hoe kan de gratis app Google Fotoscan u helpen om die te digitaliseren?

SOFTWARE - VARIA - 28.08.2017

Deel uw locatie in realtime met anderen

Wilt u uw locatie in realtime delen met anderen, bv. om af te spreken op een onbekende locatie of drukke plek? Met heel wat apps is dit intussen mogelijk. Hoe werkt het en welke apps zijn het uitproberen waard?

NASLAGWERKEN - WOORDENBOEKEN - 28.08.2017

Welke vertaalapp op uw smartphone?

Heeft u op reis gemerkt dat de lokale taal niet spreken een serieuze handicap is? Wapen u dan alvast met een vertaalapp voor uw volgende reis.

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 28.08.2017

Hulp voor uw livepresentaties


ZAKELIJK - VARIA - 28.08.2017

Maak uw bedrijf nog zichtbaarder op internet

Naast uw eigen website biedt het world wide web nog andere online kanalen om uw bedrijf beter bekend te maken bij het grote publiek. Hoe speelt u slim in op de mogelijkheden van Google en Facebook?

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 28.08.2017

Even peilen bij uw medewerkers of klanten

Denkt u aan de lancering van een nieuw product, overweegt u de opening van een extra filiaal of organiseert u een bedrijfsuitstap met de collega’s? Welke peilingtools kunnen u daarbij helpen?

VARIA - VASTGOED - 28.08.2017

Waardebepaling van uw vastgoed

Overweegt u om een woning of bouwgrond te kopen of te verkopen? Welke online tools geven u een eerste zicht op de werkelijke waarde ervan?

BELASTINGEN - AANGIFTE - 22.08.2017

Oei, aangifte personenbelasting vergeten!


VASTGOED - VARIA - 22.08.2017

Een pand verkopen met verschillende vastgoedmakelaars

U wilt uw woning of handelspand verkopen en gaat daarvoor met een bepaalde vastgoedmakelaar in zee. Omdat het pand maar niet verkocht geraakt, wilt u nadien een andere makelaar aanspreken. Wat is er in zo’n geval van belang?

BELEGGEN - BEURSTAKS - 22.08.2017

Zomerakkoord: hervormingen van de beleggingsfiscaliteit

In het zomerakkoord werden ook verschillende maatregelen genomen die reeds vanaf 2018 een impact hebben op de belegger. Gaat u als belegger ook meer taks moeten betalen? Zijn er producten die aan deze belastingen ontsnappen?

BELASTINGEN - AFTREKBARE KOSTEN - 22.08.2017

Tankkaartentaks in vennootschap: fiscus geeft uitleg!

In een FAQ van 30.05.2017 geeft de fiscus meer uitleg over de tankkaartentaks die sinds 01.01.2017 ingevoerd werd voor wie in vennootschap zit. Loont dat en hoe bewijst u dan dat u uw privébrandstof wel degelijk zelf betaalt?

BELEGGEN - VARIA - 22.08.2017

Niet alle trackers zijn passief…

Trackers of ETF’s (Exchange Traded Fund) zijn populair omdat ze passief zijn en weinig kosten. Maar sinds kort zijn er ook actieve trackers. Wat is dat juist? En hoe zit dat met de kosten en de fiscaliteit?

BELASTINGEN - AUTOKOSTEN - 22.08.2017

Wat is de impact van de hervorming op uw autokosten?

De nieuwe belastinghervorming moet budgettair neutraal zijn. In haar zoektocht naar compenserende maatregelen nam de regering de fiscale aftrekbaarheid van autokosten weer onder de loep. Wat ligt er op tafel?

SUCCESSIERECHTEN - VERZEKERINGEN - 22.08.2017

Een keuzebeding mét Tak 21 als ideale combinatie

Het keuzebeding is zowel om fiscale als om praktische redenen een echte aanrader. Maar bij het overlijden blijven alle rekeningen daardoor vaak maanden geblokkeerd. Hoe komt dat en hoe kunt u dat eenvoudig oplossen?

PENSIOEN - PENSIOENSPAREN - 22.08.2017

Pensioensparen na het zomerakkoord

Vanaf 2018 kunt u kiezen voor de huidige regeling van pensioensparen of voor de 25% belastingvermindering van max. € 1.200. Wat kiest u nu het best?

SCHENKING - HANDGIFT & BANKGIFT - 22.08.2017

Een bankgift bevriezen tot 25 jaar?


GOED OM TE WETEN - IMPULSEO - 22.08.2017

Brusselse Impulseo-dossiers indienen vóór 30.09


GOED OM TE WETEN - FISCAAL - 22.08.2017

Belastingverhoging voor niet-tijdig zijn, is wet!


BELEGGEN - AANDELEN - 22.08.2017

Dividendaandelen fiscaal optimaliseren?

Dividendaandelen zijn momenteel heel populair. Het nadeel is evenwel dat u vaak twee keer roerende voorheffing (rv) betaalt. Hoe kunt u dit het best fiscaal optimaliseren? En wat zijn momenteel de interessantste aandelen op de markt?

GRONDIG ONDERZOCHT - GROEPSVERZEKERING - 22.08.2017

Premies na pensioenleeftijd ook nog aftrekbaar?

Stel, u heeft een bvba en u wilt op de pensioenleeftijd nog niet meteen stoppen met werken. Als u uw groepsverzekering laat verder lopen, kunnen de premies die dan nog gestort worden fiscaal aftrekbaar zijn? Een recent vonnis licht toe...

VENNOOTSCHAP - 22.08.2017

Leg neer die jaarrekening...!

Ingevolge een nieuwe wet is de jaarrekening van uw vennootschap op tijd neerleggen belangrijker dan voorheen! Wat is ‘op tijd’ ook alweer? Vanaf wanneer riskeert u een boete en vooral... wat is er dan door die wet veranderd?

RIZIV-BIJDRAGE - 22.08.2017

Wie moet ook nog een assimilatieformulier invullen?

De RIZIV-bijdrage van 2017 moet aangevraagd worden vóór 30 september 2017. Dit jaar is ook de eerste keer dat de zgn. drempelbedragen gelden voor de artsen (niet voor de tandartsen). Voor wie kan dit ‘spelen’ en wat moet u dan doen?

MEDISCH RECHT - BEROEPSGEHEIM - 22.08.2017

Mag u echt niet reageren op kwaadsprekerij?

Stel, een patiënt stelt u in een slecht daglicht op een forum of de sociale media. Klopt het dat u die juridisch gezien (o.a. wegens het beroepsgeheim) niet van antwoord mag dienen, want dat u anders zelfs sancties zou kunnen oplopen?

PRIVÉ - VERHUREN - 22.08.2017

Weldra eigen spelregels voor woninghuur in elk gewest?

De huurwaarborg wijzigt in Vlaanderen naar drie maanden, zo kwam in de media. Vanaf wanneer is dat zo? Gelden er dan voortaan voor ieder gewest andere spelregels als u een woning of appartement verhuurt?

FISCAAL - 22.08.2017

Anticiperen op het zomerakkoord?

In het zgn. zomerakkoord heeft de regering een aantal ingrijpende fiscale maatregelen in het vooruitzicht gesteld. Waarop kunt u mogelijk nu al anticiperen?

BELASTBARE INKOMSTEN - 22.08.2017

In bezit van Franse aandelen?


BANKGIFT - 22.08.2017

Uw bankgift bevriezen


BTW - ONROEREND GOED - 22.08.2017

Verhuren met btw-aftrek!?


BELASTBARE INKOMSTEN - VARIA - 22.08.2017

Uw centen parkeren in een garage: waarop letten?

Waarop moet u letten wanneer u wilt beleggen in parkeergarages en autostaanplaatsen? Wat brengt het op en hoe wordt dit belast? Kunt u de interesten van uw lening inbrengen? Wordt de meerwaarde bij verkoop belast?

SOCIAAL STATUUT - SOCIALE BIJDRAGEN - 22.08.2017

Nu uw sociale bijdragen nog verhogen?

Begin dit jaar heeft u van uw sociale kas vernomen welke kwartaalbijdrage dit jaar aangerekend wordt. Lopen de zaken goed, dan is het misschien nuttig om meer sociale bijdragen te betalen. Is dat dan zo en hoe gaat u daarbij te werk?

BELASTINGAANGIFTE - VARIA - 22.08.2017

Interesten of dividenden aangeven, is dat interessant?

Interesten en dividenden die u in 2016 ontvangen heeft, moet u normaal niet aangeven vermits er al roerende voorheffing ingehouden is. Soms kan een aangifte van deze inkomsten echter toch interessant zijn. Hoe zit dat precies?

AFTREKBARE KOSTEN - ONROEREND GOED - 22.08.2017

Hoeveel kosten aftrekbaar van uw huurinkomen in 2017?

Onlangs werd de zgn. revalorisatiecoëfficiënt voor 2017 gepubliceerd. Daarmee kunt u de maximaal aftrekbare kosten berekenen bij de verhuur van een pand dat door uw huurder beroepsmatig gebruikt wordt. Hoe zit dat nu ook alweer?

FISCAAL - 22.08.2017

Zgn. zomerakkoord ook voor u van tel!

Eind juli heeft onze regering een akkoord bereikt over de hervorming van de vennootschapsbelasting. Is dit ook voor u van belang en wat is er dan zoal op til?

BELASTINGAANGIFTE - TERMIJNEN - 22.08.2017

Belastingverhoging mogelijk nu!


AFTREKBARE KOSTEN - VARIA - 22.08.2017

De fiscale regels voor kilometervergoedingen

U ontvangt een factuur waarop apart een kilometervergoeding vermeld staat. Is dat dan een beperkt aftrekbare autokost en wat met de btw? Wat met de kilometervergoeding die u zelf aanrekent, en die u aan uw werknemer geeft?

BELASTINGAANGIFTE - VARIA - 22.08.2017

Uw Italiaans buitenverblijf aangeven!


SLECHTE BETALERS - 22.08.2017

De vennootschap betaalt niet: kunt u de ‘besteller’ aanspreken?

Kunt u een bestuurder, zaakvoerder of gevolmachtigde die de bestelling plaatste voor uw factuur laten opdraaien? Is dat anders als de zaakvoerder of bestuurder een fout maakte? Kunt u daarover in uw contract of in uw algemene voorwaarden afspraken maken?

BOEKHOUDING - VARIA - 22.08.2017

Archieven opruimen: wat mag u allemaal weggooien?

U heeft netjes uw boekhouding afgesloten, uw jaarrekeningen opgesteld, en aan alle fiscale verplichtingen voldaan. Nu nog snel uw documenten van vorig boekjaar naar de archieven brengen, want opgeruimd staat netjes. Wat mag u dan weggooien?

BTW - 22.08.2017

Te weinig btw aangerekend, moet u achteraf bijstorten?

Wat doet u als een leverancier u naar aanleiding van zijn btw-controle extra btw aanrekent op facturen uit het verleden? Kunt u die btw dan zelf nog recupereren? Welke formaliteiten moet u dan vervullen? Tot wanneer loopt uw recht op aftrek dan eigenlijk?

PERSONEEL - LOONKOSTEN - 22.08.2017

Worden de loonsverhogingen van uw collega’s weldra beboet?

Inbreuken op de loonnorm, die 1,1% bedraagt voor 2017-2018, kunnen strenger bestraft worden. Hoe gaat men dat controleren en hoeveel kan dat kosten?

BELASTINGEN - AUTOKOSTEN - 22.08.2017

Wat is de impact van de aangekondigde belastinghervorming op uw bedrijfswagenpark?

De nieuwe belastinghervorming moet budgettair neutraal zijn. In haar zoektocht naar compenserende maatregelen nam de regering de bedrijfswagen weer in het vizier. Welke impact zal dat op de fiscale kosten van uw wagenpark hebben? U kunt al wat beginnen denken of u de car policy weer niet moet aanpassen om de fiscale kosten te beperken!

JAARREKENING - 22.08.2017

Uw neergelegde jaarrekening achteraf nog corrigeren?

Mag u uw jaarrekening nog aanpassen als u bv. bij het opmaken van de belastingaangifte vaststelt dat er een fout in die jaarrekening geslopen is? Wanneer wel en wanneer niet? Moet de fiscus met die gecorrigeerde versie rekening houden?

BELASTINGEN - HERVORMINGEN - 22.08.2017

De hervorming van de vennootschapsbelasting: een overzicht van de belangrijkste aangekondigde maatregelen

In juli werd het langverwachte akkoord omtrent de hervorming van de vennootschapsbelasting gesloten. De invoering van de maatregelen wordt voorzien in twee fases, m.n. vanaf 2018 en vanaf 2020. In deze bijdrage geven wij u alvast een overzicht van de belangrijkste aangekondigde hervormingen inzake de vennootschapsbelasting.

PERSONEEL - CORRECTIE FISCALE FICHES - 22.08.2017

Te veel betaald loon: wat met fiche 281.10 of 281.20?

Bij de afsluiting van uw boekjaar komt u tot de vaststelling dat u bv. de eindejaarspremie tweemaal betaalde. Kunt u de fiscale fiche 281.10 of 281.20 nog aanpassen?

AANGIFTE VENNOOTSCHAPSBELASTING - 22.08.2017

Kent u de deadline voor uw aangifte vennootschapsbelasting?

Tegen wanneer dient u uw aangifteformulier in de vennootschapsbelasting voor aanslagjaar 2017 (boekjaren afsluitend op 31.12.2016 of in de loop van 2017) in te dienen? En wat zijn de nieuwigheden?