PRIVÉ - VERHUREN - 22.08.2017

Weldra eigen spelregels voor woninghuur in elk gewest?

De huurwaarborg wijzigt in Vlaanderen naar drie maanden, zo kwam in de media. Vanaf wanneer is dat zo? Gelden er dan voortaan voor ieder gewest andere spelregels als u een woning of appartement verhuurt?

Hogere huurwaarborg in Vlaanderen?

Is dat al van toepassing? Zo leek het wel in de media, maar dat is nog niet het geval. In het Vlaams gewest werd onlangs wel een modeldecreet opgesteld rond woninghuur. Sinds 2014 zijn immers de gewesten zelf bevoegd om hierover eigen spelregels op te maken.

In ieder gewest een specifieke regeling? Dat zal in de toekomst inderdaad zo zijn. Afhankelijk van in welk gewest u een woning verhuurt, zullen de spelregels verschillen.

Moet u daar nu al rekening mee houden? In het Vlaams gewest al zeker niet. Daar is er intussen wel een modeldecreet dat goedgekeurd werd door de Vlaamse regering. De tekst daarvan is echter nog niet definitief. Dat is immers pas zo als hij goedgekeurd is in het Vlaams Parlement.

In werking vanaf 01.09.2018. De ontwerptekst voorziet dat de wijzigingen ingaan op 01.09.2018. Bovendien zouden de wijzigingen ook enkel gelden voor nieuwe contracten en niet voor lopende huurcontracten. Alles blijft in Vlaanderen dus nog een hele tijd bij het oude.

Let op!  Verhuurt u een woning, dan moet u zich voorlopig dus nog altijd beperken tot een huurwaarborg van twee maanden. Zo niet, riskeert u immers een sanctie.

Hoe zit dat in de andere gewesten?

In Wallonië? Het is niet duidelijk wat er in Wallonië zal gebeuren nu er pas een nieuwe regering is. De oude regering had immers wel een ontwerpdecreet goedgekeurd. Het valt af te wachten wat er hierover in de komende maanden beslist wordt door de nieuwe Waalse regering. Indien u een woning verhuurt in Wallonië, gelden waarschijnlijk nog een hele periode de bestaande spelregels van de Woninghuurwet.

En in Brussel? Daar is er wel een definitieve tekst over woninghuur goedgekeurd in het Brussels Parlement (ordonnantie van 18.07.2017 houdende de regionalisering van de woninghuurovereenkomst) .

Let op!  De regering moet wel nog een datum bepalen waarop de nieuwe code in werking zal treden. Het is de bedoeling dat ze dat op korte termijn zal doen. Dat is natuurlijk nog wel onder voorbehoud, gezien de ‘actuele discussie’ binnen de Brusselse regering...

Wat voorziet het Brusselse akkoord?

Brusselse huurwaarborg wijzigt niet. Anders dan in Vlaanderen, is er in het Brusselse akkoord geen verhoging voorzien van de huurwaarborg.

Huur van korte duur? In Brussel zou het in de toekomst mogelijk worden om een contract van korte duur op te zeggen. Zowel voor de huurder als voor de verhuurder zal dit onder bepaalde voorwaarden mogelijk zijn.

Tip.  Opmerkelijk is dat een contract van korte duur meerdere keren verlengd zal kunnen worden (nu is dat maximaal één keer), zolang de totale duur niet langer is dan drie jaar. Een contract afsluiten voor bv. drie maanden en dit 11 keer verlengen (tot max. drie jaar) is dus mogelijk.

Ook vaste huurprijzen voorzien? Daarover was er veel discussie in Brussel. Uiteindelijk kwamen er geen vaste huurprijzen, maar enkel ‘indicatieve’ prijzen.

In de toekomst zullen de spelregels inderdaad verschillen naargelang van het gewest waarin uw huurwoning gelegen is, maar voorlopig blijft alles bij het oude. De aangekondigde wijzigingen in Vlaanderen zouden er immers maar komen vanaf 01.09.2018. Brussel staat het dichtst bij een wijziging.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878