BELASTINGEN - AFTREKBARE KOSTEN - 22.08.2017

Tankkaartentaks in vennootschap: fiscus geeft uitleg!

In een FAQ van 30.05.2017 geeft de fiscus meer uitleg over de tankkaartentaks die sinds 01.01.2017 ingevoerd werd voor wie in vennootschap zit. Loont dat en hoe bewijst u dan dat u uw privébrandstof wel degelijk zelf betaalt?

Tankkaartentaks, dus zelf betalen?

Tankkaartentaks. Rijdt u ook privé met een auto van uw vennootschap, dan wordt niet alleen u privé belast op een voordeel auto, maar ook uw vennootschap betaalt daarvoor, doordat 17% van het bedrag van dat privévoordeel een verworpen uitgave is voor haar. Die 17% is sinds 01.01.2017 opgetrokken tot 40% zo de vennootschap ook de privébrandstofkosten op de een of andere manier voor haar rekening neemt (art. 198, §1, 9°bis WIB 92) .

Let op! U kunt die verworpen uitgave niet meer vermijden door een eigen bijdrage gelijk aan het bedrag van het voordeel te betalen.

Tip. Vennootschappen die afsluiten op 31.12.2016 moeten daar in de eerstkomende aangifte vennootschapsbelasting (aanslagjaar 2017) nog geen rekening mee houden.

Privébrandstof dus beter zelf betalen? Doorgaans loont dat eigenlijk niet. Enkel zo u privé zeer weinig met de auto rijdt en/of uw privé belastbaar voordeel auto zeer hoog is, kunt u er financieel een voordeel mee doen om de privébrandstofkosten ook zelf te betalen. Zit u in die situatie en wilt u dus uw privébrandstofkosten toch zelf betalen, dan is nog de vraag hoe u dat bewijst ten aanzien van de fiscus?

Hoe bewijst u dat concreet?

Arbeidsovereenkomst of car policy? Voor uw werknemers kan dit door het een en ander op te nemen in de arbeidsovereenkomst en/of uw car policy. Dat zou moeten volstaan, aldus de FAQ, om de fiscus te overtuigen dat er geen 40% maar slechts 17% van het voordeel gratis auto opgenomen moet worden in de verworpen uitgaven.

Let op! Zo de fiscus tijdens een controle van de kostenrekeningen vaststelt dat er toch privébrandstofkosten betaald zijn, staat u nergens met uw car policy of arbeidsovereenkomst.

Wat voor u als zaakvoerder? U heeft uiteraard geen arbeidsovereenkomst en een car policy voor u alleen is ook niet echt gebruikelijk. U moet dus anders te werk gaan. Concreet moet u drie stappen doorlopen om uw bewijs te leveren.

Btw-regels gemengd gebruikte auto. Om het privépercentage te bepalen mag u dezelfde methodes gebruiken die ook gelden om de btw-aftrek van een auto te bepalen, nl. de rittenadministratie, dan wel de forfaitaire raming van de privékilometers op 6.000 km + (de afstand woon-werk x 2 x 200). Het percentage privégebruik voor een bepaald jaar is dan gelijk aan het aantal privékilometers gedeeld door het totaal aantal kilometers in dat jaar.

Hoeveel privébrandstofkosten? Dit is simpel. U doet dit door de totale brandstofkosten van een bepaald jaar te vermenigvuldigen met het percentage privégebruik dat u in stap 1 bepaald heeft.

Bewijs dat u zelf betaald heeft. Heeft u een tankkaart van uw vennootschap, dan moet u aantonen dat u een bedrag gelijk aan de privébrandstofkosten aan uw bvba terugbetaald heeft. Betaalt uw vennootschap uw brandstofkosten terug op basis van kostennota’s, dan moet u bewijzen dat u zich niet meer dan het bedrag van de beroepsmatige brandstofkosten laat terugbetalen.

Download de FAQ Tankkaarten en andere brandstofkosten van 30.05.2017 van http://tipsenadvies-vrijeberoepen.be/download  – code PA 25.22.02.

Wilt u de tankkaartentaks vermijden, dan moet u bewijzen dat u het privédeel van de totale brandstofkosten door uw vennootschap betaald, aan haar terugbetaald heeft. Dat privédeel bepaalt u op basis van methode 1 (rittenadministratie) of 2 (forfaitair privégebruik) die ook de Btw hanteert voor gemengd gebruikte auto’s.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878