Alle domeinen

2017 - Januari

ONROEREND GOED - 31.01.2017

Verhuren voor meer dan negen jaar?

Kunt u uw pand ook voor meer dan negen jaar of zelfs voor het leven van uw huurder verhuren? Wat zijn dan de spelregels en welke opzegtermijnen gelden er dan? Kunt u voor een levenslange huur ook een eenmalige huursom vragen? Moet u dan altijd verplicht langs de notaris passeren? Is zo’n contract ook voor u als verhuurder zinvol? Wanneer wel en wanneer niet?

DISCRETIONAIR BEHEER - 31.01.2017

Let op de rotatiesnelheid!

Als uw portefeuille in discretionair beheer zit, dan kijkt u best niet enkel naar het behaalde rendement. Waarom is de rotatiesnelheid van uw portefeuille ook van belang?

PENSIOEN - 31.01.2017

Info aanvullend pensioen via ‘mypension.be’?

Een aantal verzekeraars verwijzen hun klanten voor informatie over hun aanvullend pensioen nu door naar een website, http://www.mypension.be . Misschien kreeg ook u daarover onlangs een schrijven. Welke gegevens vindt u op die website en hoe interpreteert u die informatie correct? Is de verzekeraar nu effectief niet langer verplicht om jaarlijks een pensioenfiche op te maken?

OVERDRACHT ONDERNEMING - 31.01.2017

Brussel: schenking familiebedrijf nu aan 0%

Sinds 1 januari 2017 heeft het Brussels gewest het tarief voor de schenking van een familiale onderneming verlaagd naar 0%. Daarnaast geniet nu ook een schenking met voorbehoud van vruchtgebruik dat gunsttarief. Aan welke voorwaarden moeten u en uw bedrijf voldoen om het tarief van 0% te genieten? Wat zijn dan de aandachtspunten als u met meerdere vennootschappen werkt?

HUWELIJKSOVEREENKOMST - 31.01.2017

Vergoedingsregeling: beter voorkomen...

Als de partners bv. tijdens het huwelijk met gemeenschappelijk geld werken uitvoeren aan een pand van één partner, dan ontstaat daarover bij het einde van het huwelijk vaak discussie. De wet voorziet dan wel in een vergoedingsregeling, maar in de praktijk maakt u toch beter vooraf goede afspraken. Waaraan moet u daarbij denken en hoeveel vrijheid heeft u dan? Hoe pakt u de zaken praktisch aan?

BELEGGEN - 31.01.2017

Hoe goed deed uw portefeuille het in 2016?

De Belgische beurs sloot 2016 af met een verlies van 2%. De tijd dat de beleggers zich beperkten tot beleggingen in eigen land ligt echter ver achter ons. Hoe presteerden de beurzen internationaal? Welk rendement kon u behalen met obligaties en beleggingen in grondstoffen? Met welke totale return mag u dan voor 2016, afhankelijk van uw risicoprofiel, tevreden zijn?

SCHENKING - 31.01.2017

Wat is het voorwerp van uw schenking?

Schenkingen zijn onderhevig aan de regels van inbreng en inkorting. Hoe wordt de waarde van roerende en onroerende goederen bij inbreng en inkorting momenteel bepaald? Waarom is het dan belangrijk om het voorwerp van uw schenking nauwkeurig te omschrijven? In een aantal gevallen is dat trouwens minder evident. Wanneer? Wat doet u dan concreet?

BEDRIJFSLEIDER - BEZOLDIGING - 30.01.2017

Kan onderhuur geherkwalificeerd worden in loon?

Een zaakvoerder huurt in persoonlijke naam een pand dat hij dan onderverhuurt aan zijn bvba. Hij geeft de onderhuur aan als divers inkomen. De fiscus herkwalificeert een groot deel in een bedrijfsleidersbezoldiging. Wat zegt de rechter?

ERVEN & SCHENKEN - SUCCESSIERECHTEN - 30.01.2017

Hoe uw Tak 21 of 23 optimaliseren voor uw erfbelasting?

Een Tak 21 of 23 maakt vaak een belangrijk deel uit van het (roerend) vermogen. Door een klein beetje te sleutelen aan de zgn. standaardbegunstigden, kunt u met een kleine moeite veel erfbelasting besparen. Hoe komt dat?

BEDRIJFSLEIDER - DIVIDEND - 30.01.2017

Een bonus of een dividend met 30% roerende voorheffing?

U heeft een goed jaar achter de rug en wilt wat extra cash uit uw vennootschap halen. Nu de roerende voorheffing 30% bedraagt, stelt u zich de vraag of u niet beter een bonus (dus extra loon) opneemt in plaats van een dividend?

BESTUURSVENNOOTSCHAPPEN - 30.01.2017

Bestuursvergoeding aan vennootschap niet aftrekbaar?

De fiscus herkwalificeert de bestuursvergoeding die vennootschap B krijgt van vennootschap A deels in een rechtstreekse vergoeding aan de bestuurders van B en deels in een niet-aftrekbare ‘gift’. Wat vond de rechter daarvan op 15.11.2016?

VENNOOTSCHAP - VOORAFBETALINGEN - 30.01.2017

Boete onvoldoende voorafbetaling verdubbelt!

De regering besliste om de boete voor onvoldoende voorafbetaling vanaf 2017 te verdubbelen van 1,125% naar 2,25%. Moet u voorafbetalen om aan de boete te ontsnappen? Hoeveel betaalt u het best bij de eerstkomende voorafbetaling?

VASTGOED - PREMIE - 30.01.2017

De Brusselse ‘BE HOME’-premie


SOCIALE BIJDRAGEN - 30.01.2017

Weer minder sociale bijdragen dit jaar!

Door de eerste taxshift dalen voor het tweede jaar op rij uw sociale bijdragen met 0,5%. Wat betekent dit voor u en kunt u deze kosten nog verder inperken?

BEDRIJFSLEIDER - 30.01.2017

Poetshulp van vennootschap i.p.v. dienstencheques?

Wanneer u gebruik maakt van dienstencheques om iemand bij u te laten schoonmaken, heeft u recht op een belastingvermindering. U kunt uw woning ook laten poetsen op kosten van uw vennootschap. Wat is nu het voordeligste?

FACTUUR - PROTESTEREN - 30.01.2017

Hoe bewijst u dat uw klant uw factuur ontvangen heeft?

Een klant beweert dat hij uw factuur nooit ontvangen heeft. Hij kon ze dus ook niet tijdig betalen of protesteren. Hoe kunt u zich dan verweren tegen dit excuus? De rechter sprak zich onlangs uit...

PERSONEEL - 30.01.2017

Wat als een zieke werknemer wil stoppen?

Een werknemer die al lang ziek is, zal volgens een attest van zijn arts het werk niet meer kunnen hervatten. Zijn contract mag voor ‘medische overmacht’ ontbonden worden, als hij maar ‘dop kan trekken’. Hoe werkt dit en wat is er nieuw?

EXTRALEGAAL PENSIOEN - 30.01.2017

Een extra appeltje voor de dorst!?

Wie niet in een vennootschap zit, kan zijn pensioenspaarpot alleen via een VAPZ wat extra spijzen. Er is echter beterschap op komst voor elke zelfstandige...

VENNOOTSCHAP - EXTRALEGAAL PENSIOEN - 30.01.2017

Weer duurdere privévoordelen in 2017? Bekijk het positief...

Ook in 2017 stijgt uw privévoordeel ‘gratis auto, woonst, verwarming en elektriciteit’ weeral. Dat kost u dus privé ook wat meer belastingen. U kunt echter dat nadeel ook ombuigen in uw voordeel... Waarover gaat dat en wat moet u doen?

VERZEKERINGEN - AANSPRAKELIJKHEID - 30.01.2017

Lap, u beschadigt iets van uw klant of uw buur...

U stoot per ongeluk een tas koffie om waardoor uw klant zijn computer die bij u in herstelling was, om zeep is. Die schade is dan toch gedekt door uw verzekering BA uitbating, of niet? Hoe zit dat precies en geldt hetzelfde in de privésfeer?

VENNOOTSCHAP - AFTREKBARE KOSTEN - 30.01.2017

Zijn vennootschapskosten ook privé aftrekbaar?

Uw vennootschap zit wat krap bij kas en dus betaalt u privé een aantal kosten in haar plaats. Mag u die kosten dan ook via uw privéaangifte aftrekken als werkelijke beroepskosten? Hoe zit dat precies in elkaar?

FISCAAL - VOORDEEL GRATIS WOONST - 30.01.2017

Voordeel gratis woonst voortaan anders te berekenen?

Woont u gratis in een woning van uw vennootschap, dan wordt u privé belast op een voordeel. Hoe u dat voordeel moet berekenen, wijzigt in sommige gevallen door een circulaire van 19.12.2016. Hoe zit dat precies?

WONINGHUUR - HUURDER - 30.01.2017

De helft van het inkomen voor de huur?


VERKOOP - VARIA - 30.01.2017

Een Zwitserse verkoper, welke rechtbank?


WONINGHUUR - 30.01.2017

Uw huurder en zijn domicilie...

U sluit een woninghuurcontract, maar nadien blijkt dat de huurder zijn domicilie niet plaatst in uw huurwoning. Wat is het gevolg voor u als verhuurder?

FISCAAL - MEERWAARDEN - 30.01.2017

Winst op een voormalig bedrijfspand steeds belastbaar?

Uw klant wil zijn pand verkopen, dat hij vroeger deels voor zijn zaak gebruikt heeft en waarop afgeschreven werd. Moet hij dan nu, zoveel jaar later, op de winst bij verkoop nog belastingen betalen? Waarmee moet u rekening houden?

WONINGHUUR - WERKEN & VERBOUWINGEN - 30.01.2017

Uw huurder stopt met betalen tot het dak hersteld is...

Uw huurder laat u weten dat hij een lekkend dakraam heeft en dat hij daarom voorlopig geen huur meer betaalt. Kan dat zomaar en kunt u dat ‘verloren huurgeld’ dan nadien nog opvragen? Een rechter sprak zich uit...

VASTGOEDMAKELAAR - ERELOON - 30.01.2017

Hoe zit het met uw ereloon bij een niet-exclusief contract?

Heeft u als vastgoedmakelaar een exclusief contract, dan heeft u recht op uw ereloon als u kunt aantonen dat u ‘precieze en individuele’ informatie gaf. Is dat ook zo bij een niet-exclusief contract? De rechter sprak zich onlangs uit...

BRUSSELS GEWEST - ABATTEMENT - 30.01.2017

De nieuwe woonfiscaliteit in het Brussels gewest...

Sinds 2017 is er geen woonbonus meer in het Brussels gewest, maar krijgt een koper mogelijk wél een extra korting – een ‘abattement’ – op het kooprecht. Welke voorwaarden zijn voorzien in de ordonnantie van 12 december 2016?

MEDE-EIGENDOM - VERKOOP - 30.01.2017

Hoe achterstallige bijdragen recupereren bij een verkoop?

Een mede-eigenaar heeft achterstallen in de bijdragen die hij moet betalen aan de vereniging van mede-eigenaars. Nu blijkt dat hij zijn appartement te koop stelt. Wat is er in dat geval van belang?

WEBDIENSTEN - VIDEOCONFERENCING - 25.01.2017

Videochat met Facebook Messenger


WEBDIENSTEN - ONLINE OFFICE - 25.01.2017

Doe meer met pdf’s

Pdf is een handig formaat, o.a. omdat het er op elk toestel hetzelfde uitziet. Wij gingen op zoek naar enkele tools met extra mogelijkheden.

SOFTWARE - BESTANDSBEHEER - 25.01.2017

Beheer uw bestanden beter in Windows

De Verkenner in Windows gebruikt u om bestanden te kopiëren, mappen aan te maken, enz. Maar wist u dat een aantal alternatieve programma’s nog meer mogelijkheden, en efficiëntie, kunnen toevoegen? Welke zijn interessant?

BEVEILIGING - WACHTWOORDEN - 25.01.2017

Account delen, maar zonder wachtwoord


BEVEILIGING - OUDERLIJK TOEZICHT - 25.01.2017

Werk veiliger met meerdere accounts voor uw gezin

In Windows 10 kunt u, net als in de vorige versies, extra accounts aanmaken. Dat is ideaal als u bv. een gezinscomputer deelt met kinderen. Deze accounts voor kinderen kunt u helemaal finetunen en beheren. Hoe werkt dat?

VERVOER - VERKEERSINFO - 25.01.2017

Wees de files te slim af

Nooit meer te laat komen op kantoor of bij uw klanten? Laat u dan door het verkeer leiden met de juiste tools. Een greep uit het aanbod…

E-MAIL - WEBMAIL - 25.01.2017

Titanenstrijd: Gmail tegen Outlook.com

Gmail en Outlook.com zijn de twee populairste maildiensten. We laten hun nieuwste versies een gevecht in vier ronden uitvechten.

ONTSPANNING - BOEKEN - 25.01.2017

Wachten op een lager btw-tarief voor e-books?

Het btw-tarief op papieren boeken bedraagt 6%, maar voor digitale e-books betaalt u nog altijd 21%. Daar komt binnenkort mogelijk verandering in. Een stand van zaken.

BEVEILIGING - PRIVACY - 25.01.2017

Wat u zeker niet online over uzelf mag vrijgeven

Het internet is uitgevonden om informatie te delen, maar soms geeft u meer informatie over uzelf weg dan u beseft of dan goed voor u is. Welke informatie over uzelf geeft u beter niet vrij?

WEBDIENSTEN - ONLINE OFFICE - 25.01.2017

Doe meer met uw slideshows

PowerPoint is nog altijd dé referentie op het vlak van presentaties, maar alternatieven zijn ruimschoots aanwezig op het web. Wij testten opnieuw twee veelbelovende webtools voor u uit: Projeqt en Slidebean.

BEVEILIGING - PRIVACY - 25.01.2017

Data grondig wissen

U wilt uw pc, laptop, tablet of smartphone aan iemand cadeau geven of verkopen, maar u wilt er wel zeker van zijn dat uw gegevens écht weg zijn. Bestanden gewoon verwijderen is niet voldoende, maar hoe moet het dan wel?

WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 25.01.2017

Zo plant u uw sociale posts

Wilt u uw klanten bereiken via diverse sociale kanalen? Hoe kunt u dan uw posts op meerdere netwerken tegelijkertijd inplannen en afstemmen op elkaar?

WEBDIENSTEN - PERSOONLIJKE STARTPAGINA - 25.01.2017

Persoonlijke startpagina: uit de mode, toch nog handig

Tot voor enkele jaren waren persoonlijke startpagina’s zoals iGoogle en Netvibes heel populair. Deze bestaan nu niet meer. Anno 2017 is Start.me wel nog een alternatief. Wat heeft die te bieden?

BELEGGEN - ONROEREND GOED - 24.01.2017

Een baksteen in uw portefeuille?

Naast aandelen en obligaties neemt vastgoed bij steeds meer beleggers een plaats in in hun portefeuille. Welke beleggingsproducten bestaan er? Wat zijn de kosten en hoe zit het met de belastingen op deze beleggingen?

BELASTINGEN - WONINGFISCALITEIT - 24.01.2017

Belast worden op uw werkelijk ontvangen huur?

Verhuurt u een onroerend goed voor privédoeleinden, dan wordt u daar minder zwaar op belast dan dat bij een beroepsmatige verhuur het geval is. Wanneer is daar eigenlijk sprake van en hoe gaat u daar dan in de praktijk het best mee om?

PENSIOEN - VAPZ - 24.01.2017

Hoe vlugger, hoe beter?

Volgens uw verzekeraar of sociale kas kunt u nu het best de volledige VAPZ-premie voor 2017 storten. Klopt dat wel en welk rendement mag u verwachten?

ACTUALITEIT - VARIA - 24.01.2017

Langer, soepeler en zelfs halftijds bevallingsverlof

Sinds 1 januari 2017 werd de bevallingsrust voor zelfstandigen niet alleen verlengd, maar werden de voorwaarden om ze op te nemen ook danig versoepeld. Dat kan ook meer ‘gespreid’ en/of zelfs ‘halftijds’. Wat houdt dit precies in?

BELASTBARE INKOMSTEN - CONTROLE - 24.01.2017

Stortingen op bankrekening indiciair te verantwoorden?

Uw collega ontvangt van zijn controleur een zgn. indiciaire afrekening waarbij die alle stortingen op de bankrekening van uw collega opgeteld had en het totaal aan de ‘te verantwoorden’ kant van de afrekening gezet had. Kan dat eigenlijk wel?

BTW - TARIEF - 24.01.2017

Pro-Deoadvocaten, weldra 21% btw


SUCCESSIERECHTEN - 24.01.2017

Zijn samenwoners fiscaal ‘vreemden’?


VASTGOED - BTW-TARIEF - 24.01.2017

Sociale huisvesting en 12% btw, ook voor u mogelijk?

Sinds 2017 werd het 12%-btw-tarief inzake sociale huisvesting uitgebreid naar de privésector. Kunt u dat dan eventueel ook genieten en is dat combineerbaar met het specifieke fiscaal voordeel dat daarvoor bestaat?

VASTGOED - VARIA - 24.01.2017

Uw huis veiligstellen tegen uw schuldeisers!

Uw collega die in financiële moeilijkheden zit, is onlangs zijn huis kwijtgespeeld doordat het in beslag genomen werd door de fiscus. Hoe kunt u dit vermijden en verschilt dat naargelang u een vennootschap of eenmanszaak heeft?

TANDARTSENCONVENTIE - 24.01.2017

Conventieperikelen bij de tandartsen


BELEGGEN - PENSIOENSPAREN - 24.01.2017

Hoe deed uw pensioenspaarfonds het in 2016?

Als extra appeltje voor de dorst doet u zoals de meeste mensen aan pensioensparen. Wellicht stelt u zich wel de vraag hoe uw huidige pensioenspaarfonds het afgelopen jaar gepresteerd heeft. Kunt u dan desgevallend nog veranderen?

FISCAAL - VENNOOTSCHAP - 24.01.2017

Waarom zou u uw rekening-courant uitpluizen?

Aan het begin van het jaar kan het geen kwaad om eventueel samen met uw boekhouder de boekingen van boekjaar 2016 op uw rekening-courant te overlopen. Waarom zou u dat doen of anders gesteld: wat is daar het nut van... ?

AANKOOP AUTO - 24.01.2017

Nu beter lenen voor auto, of toch niet?

Zoals u in de media kon lezen, zijn autoleningen nooit goedkoper geweest dan nu. Als u een nieuwe auto gaat kopen, kunt u er dan beter voor lenen?

MEDISCH DOSSIER - 24.01.2017

Hoe dossier opvragen in vorig ziekenhuis?

Stel, u bent veranderd van ziekenhuis en ziet er een patiënt die in het ziekenhuis waar u vroeger werkte, al bij u kwam. Wat moet u volgens een recent advies van de Orde der Artsen doen om het medisch dossier van die patiënt te bekomen?

ARTSENCONVENTIE - 24.01.2017

Conventieperikelen bij de artsen


PENSIOEN - 24.01.2017

Nu ook online info over uw aanvullend pensioen...

Sinds december 2016 is de website http://www.mypension.be weer wat uitgebreid. Naast informatie over uw wettelijk pensioen vindt u er voortaan ook het een en ander terug in verband met uw aanvullend pensioen. Eens kijken wat zoal...

VENNOOTSCHAP - AUTO - 24.01.2017

Kopen n.a.v. het salon om een lager VAA te hebben?

Het zgn. VAA voor het privégebruik van een auto aangekocht door uw vennootschap, hangt sterk af van de cataloguswaarde (de prijs dus). Kunt u er dan (veel) fiscaal voordeel mee doen door nu te profiteren van de salonkortingen?

AFTREKBARE KOSTEN - VARIA - 23.01.2017

Een mountainbike of koersfiets is geen fiets!?


SOCIAAL STATUUT - SOCIALE BIJDRAGEN - 23.01.2017

Wat te verwachten van de afrekening sociale bijdragen?

Sinds 2015 betaalt u uw sociale bijdragen als zelfstandige op uw werkelijke inkomen. Binnenkort zal u daarom voor het eerst een definitieve afrekening voor het jaar 2015 ontvangen. Wat moet u daarvan eigenlijk precies verwachten?

AUTO - BTW - 23.01.2017

Extra btw-aftrek bij verkoop?


ONROEREND GOED - VARIA - 23.01.2017

Uw huurcontract online registreren


BELASTBARE INKOMSTEN - VARIA - 23.01.2017

Uw gepensioneerde ouder als zelfstandig helper?

Uw gepensioneerde vader wil een handje toesteken in uw zaak, maar hoeveel mag hij dan in 2017 bijverdienen zonder een stuk van zijn pensioen te verliezen? Moet hij zich dan ook aansluiten bij een sociale kas en sociale bijdragen betalen?

AFTREKBARE KOSTEN - 23.01.2017

Een nieuwjaarsreceptie met extra’s


AUTO - FISCALE AFTREK - 23.01.2017

Kiezen voor een hybride of niet?

Op het autosalon wordt veel reclame gemaakt rond de hoge fiscale aftrek voor hybrideauto’s, die zou oplopen tot zelfs 100%. Interessant, maar ook voor u?

TACTIEK & STRATEGIE - DIVIDEND - 19.01.2017

VVPR-bis-dividenden of dividenden uit liquidatiereserve?

Op een ‘gewoon’ dividend betaalt u sinds 01.01.2017 30% roerende voorheffing. Voor een zgn. VVPR-bis-dividend en een liquidatiereserve blijft echter een lager tarief mogelijk! Welke van die twee regelingen is eigenlijk de interessantste?

GRATIS WOONST - 19.01.2017

Wat kost uw gratis woonst in 2017?

U woont gratis in een pand van uw vennootschap en uw bvba betaalt ook uw verwarming en elektriciteit. Wordt u daarop in 2017 dan zwaarder belast?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - 19.01.2017

Uw voordeel auto afkopen, helpt dat?


JAARREKENING - 19.01.2017

Neerlegging jaarrekening goedkoper!


STUDENT - ZELFSTANDIGE - 19.01.2017

Uw kind als student-zaakvoerder van uw vennootschap?

Via een wet van 18.12.2016 hebben studenten-zelfstandigen nu een eigen sociaal en fiscaal statuut. Hoe zit dat statuut precies ineen en kan het ook voor uw studerend kind dat mee zaakvoerder wordt in uw vennootschap?

AUTO - LICHTE VRACHTWAGEN - 19.01.2017

Uw auto vervangen door een ‘lichte vrachtwagen’?

Het autosalon legt dit jaar het accent op ‘bedrijfsvoertuigen’ en fiscaal bent u met een bestelwagen of pick-up inderdaad beter af dan met een gewone auto. Is uw auto vervangen door zo’n ‘echte’ lichte vrachtwagen dan het overwegen waard?

DAGELIJKS BESTUUR - ONTSLAG & BENOEMING - 19.01.2017

Uw herbenoeming als bestuurder vergeten... ?

U wilt voor uw vennootschap een lening aangaan bij de bank en die vraagt u daarvoor een bewijs van uw bestuurdersmandaat. U stelt echter vast dat op de laatste algemene vergadering uw herbenoeming niet gebeurd is. Oei, wat nu?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - 19.01.2017

Geen speculatietaks meer sinds 2017!


GROEPSVERZEKERING - 19.01.2017

Meer informatie op mypension.be


GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - 19.01.2017

Geld van uw spaarboekje lenen aan uw bvba?

Het geld op uw spaarboekje brengt bijna niets op. Leent u dat geld dan niet beter uit aan uw bvba zodat zij niet moet lenen en u een hoger rendement heeft?

FISCAAL - AFTREKBARE KOSTEN - 19.01.2017

Een toost op de fiscus!?

U heeft onlangs een nieuwjaarsreceptie voor uw klanten en leveranciers gehouden. Zijn de kosten daarvan fiscaal aftrekbaar en kunt u de btw erop recupereren? Hoe zit dat eigenlijk voor een nieuwjaarsdrink of -etentje met uw personeel?

VENNOOTSCHAP - GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - 19.01.2017

Uw rekening-courant uitpluizen? Waarom zou u dat doen?

Aan het begin van het jaar kan het geen kwaad om eventueel samen met uw boekhouder de boekingen van boekjaar 2016 op uw rekening-courant te overlopen. Waarom zou u dat doen of anders gesteld: wat is daar het nut van... ?

ONDERAANNEMING - RECHTSTREEKSE VORDERING - 19.01.2017

En na de rechtstreekse vordering ligt alles stil...

Wilt u als onderaannemer uw centen zien, dan is voor u de zgn. rechtstreekse vordering een belangrijk wapen. Het probleem is echter weleens dat indien u zo’n vordering instelt, de werf volledig stilvalt. Is daar iets aan te doen?

ONROEREND GOED - HUURINKOMSTEN - 19.01.2017

Welke huurwaarde voor buitenlands verblijf?


AUTO - AFTREKBARE KOSTEN - 19.01.2017

Ook fiscaal munt slaan uit autosalon?

Naar aanleiding van het autosalon zijn er weer mooie kortingen te krijgen bij de autodealers. Doen die ook uw voordeel gratis auto dalen of hoe zit dat?

RECHT - WERKEN IN REGIE - 19.01.2017

Zonder prestatieblad, geen betaling van werken in regie?

Uw klant protesteert zijn factuur voor werken die u in regie uitvoerde omdat hij nooit een meetstaat van de werken ondertekend heeft. Heeft die dan een punt? Onlangs sprak de rechter zich hierover uit...

HANDELSHUUR - OVERDRACHT HUUR - 18.01.2017

Uw handelshuur overdragen, hoe gaat dat in zijn werk?

Wilt u de handelshuur van uw zaak overdragen samen met uw handelsfonds, dan kan de verhuurder zich daar niet zomaar tegen verzetten. Wat is in zo’n geval van belang en hoe pakt u dat dan concreet aan?

PERSONEEL - 18.01.2017

Een té ongeduldige sociale inspectie?

Uw collega kreeg controle van de sociale inspectie op een druk moment. Hij vroeg hen dan ook om even geduld uit te oefenen. Kan dat volgens de rechter?

HANDELSHUUR - CONTRACT - 18.01.2017

Alle huurcontracten voortaan online te registreren?

Een recent Koninklijk Besluit voorziet in de mogelijkheid om al uw huurcontracten online te laten registreren. Hoe zit dat precies en bent u dan voortaan ook verplicht om het online te doen of kan dat ook nog op een andere manier?

PERSONEEL - ONTSLAG - 18.01.2017

Wat moet er in een opzegbrief staan... en wat niet?

Stel, u gaat een werknemer ontslaan en u wilt dat hij de opzegtermijn presteert. In dat geval moet het ontslag, zoals u weet, via een aangetekende brief gebeuren. Wat zet u in die brief? Moet daar ook een reden voor het ontslag in staan?

ONTSLAG - CONTROLE E-MAIL - 18.01.2017

Privémail gelezen: nooit geldig bewijs, of toch?

Stel, tijdens zijn afwezigheid vraagt een werknemer u om een paar e-mails te behandelen, maar daarbij vindt u ook privémails met bezwarend materiaal tegen hem. Kunt u die mails dan gebruiken om hem te ontslaan? Een arrest licht toe...

TIJDSKREDIET - OUDERSCHAPSVERLOF - 18.01.2017

Aanpassingen 2017 nog niet in voege sinds 1 januari!

Vanaf 2017 zijn er meer mogelijkheden inzake tijdskrediet (51 i.p.v. 36 maanden) en ouderschapsverlof (óók met 1/10), zo lieten de media eind 2016 uitschijnen. Klopt dat echter wel, lees: moet/mag u dit inderdaad al toestaan sinds 1 januari?

LOONBONUS - 18.01.2017

De loonbonus aangeven in 2017 en aftrekken in 2016?

Stel, de collectieve doelstelling die opgelegd werd in het loonbonusplan van 2016 werd gehaald, zodat u tot de uitbetaling van de bonus zal overgaan. Hoe en tegen wanneer moet het een en ander uiterlijk gebeuren?

LOONINDEXATIES - 18.01.2017

PC 200: indexatie met 1,13% in 2017

Het percentage waarmee u in PC 200 de lonen moet indexeren vanaf januari 2017, bedraagt uiteindelijk 1,13%. Wat valt er onder ‘lonen’ in dit verband?

ONTSLAG - 18.01.2017

Verbreking nog om te zetten in dringende reden?

Stel, iemand werd wegens zijn gedaalde inzet ontslagen met betaling van een opzegvergoeding. Even later blijkt dat er veel meer ‘loos’ was. Kunt u dan nog een dringende reden inroepen om van die opzegvergoeding af te raken?

ARBEIDSONGESCHIKTHEID - 18.01.2017

Nieuwe voorwaarden om te ontbinden voor overmacht

Sinds 9 januari 2017 wordt het ontbinden van de arbeidsovereenkomst voor overmacht omwille van definitieve arbeidsongeschiktheid aan nieuwe voorwaarden onderworpen: een voorafgaand re-integratietraject. Wat houdt dit in?

OPZEGGINGSTERMIJN - OPZEGBRIEF - 18.01.2017

Oei, de opzegbrief vergeten te tekenen...

Stel, u realiseert zich ineens dat op de aangetekende brief waarmee een opzegging betekend werd, geen handtekening staat. Is die opzegging dan nog wel geldig of kunt u met vervelende gevolgen geconfronteerd worden?

RECHT - BESTELLING - 17.01.2017

Oeps, een foutje op de bestelbon...


PERSONEEL - ONTSLAG - 17.01.2017

Wat moet er in een opzegbrief staan... en wat niet?

Stel, u gaat een werknemer ontslaan en u wilt dat hij de opzegtermijn presteert, zoals men dat zegt. Dan moet het ontslag, zoals u weet, via een aangetekende brief gebeuren. Moet daar ook een reden voor het ontslag in staan?

FISCAAL - SPLITSING - 13.01.2017

Vastgoed naar een andere vennootschap overbrengen...

Via een zgn. partiële splitsing kunt u het onroerend goed in uw vennootschap onderbrengen in een aparte vennootschap. Dat kan belastingvrij op voorwaarde dat u daarvoor een goede niet-fiscale reden heeft. Wat kan dat zoal zijn?

WET BREYNE - CONTRACT - 13.01.2017

Valt enkel een afgewerkt appartement onder Wet Breyne?

Verkoopt u een woning of appartement op plan, dan moet u bij het sluiten van het contract rekening houden met de spelregels van de zgn. Wet Breyne. Is dat ook zo als de afwerking niet onder het contract valt?

HUUR - REGISTRATIE - 13.01.2017

De huur enkel nog online registreren?

Een recent KB laat het online registreren van alle huurcontracten toe. Hoe zit dat en kunt u die registratie ook nog op een andere manier doen?

FISCAAL - KADASTRAAL INKOMEN - 13.01.2017

Wie moet een nieuwe woning aangeven bij het kadaster?

U bemiddelt bij de verkoop van nieuwe woningen of appartementen. Wie moet in zo’n geval een aangifte indienen bij het kadaster om het kadastraal inkomen vast te stellen en wat indien dit niet of te laat gebeurt?

FISCAAL - HUURINKOMSTEN - 13.01.2017

Een gemeubeld appartement verhuren zwaarder belast?

Sinds 01.01.2017 is het tarief in de roerende voorheffing geen 27% meer, maar 30%! Klopt het dat uw inkomsten uit de verhuur van een gemeubeld appartement daardoor ook zwaarder belast worden? Kunt u daar zelf iets aan doen?

MEDE-EIGENDOM - EIGENAAR - 13.01.2017

Met één mede-eigenaar valt echt niet samen te leven...

Indien een huurder in een appartementsgebouw erge hinder veroorzaakt, kan hij aan de deur gezet worden. Hoe zit dat echter als het geen huurder is, maar een mede-eigenaar die het iedereen lastig maakt? Is daar ook iets aan te doen?

ONROEREND GOED - MINDERJARIGE - 13.01.2017

Een minderjarig kind bezit een woning of grond...

Een minderjarige bezit bv. na een erfenis van zijn grootouders een onroerend goed. Wat zijn de rechten en plichten van de ouders? Kunnen ze die grond laten bebouwen of de woning verbouwen? Hoe zit het met het huurgeld?

AUTOKOSTEN - 12.01.2017

Uw privébrandstof beter zelf betalen?

Betaalt uw vennootschap ook de privébrandstofkosten van uw ‘gratis auto’, dan wordt ze sinds 01.01.2017 zwaarder belast. Dan maar zelf betalen voortaan... ?

CONTROLE & GESCHILLEN - BELASTINGAANSLAG - 12.01.2017

Bericht van wijziging: antwoordtermijn en aanslag

Om te antwoorden op een bericht van wijziging heeft u één maand tijd. Vanaf wanneer begint die termijn te lopen? Moet de fiscus wachten tot die termijn voorbij is om een nieuwe aanslag te vestigen? Wat zei de rechter op 16.09.2015?

VOORDEEL AUTO - 12.01.2017

Bedrijfswagen: houd uw voordeel alle aard onder controle

Naar aanleiding van het autosalon hoopt u om van de saloncondities gebruik te kunnen maken om een nieuwe auto aan te schaffen. Kunt u dan ook van die speciale acties gebruik maken om uw voordeel alle aard te verminderen?

STUDENT - ONDERNEMER - 12.01.2017

Uw kind als zelfstandig bedrijfsleider in uw bedrijf

Het nieuwe statuut voor student-zelfstandigen is sinds kort van toepassing. Hoe zorgt u dat u uw kinderbijslag niet verliest en uw kind fiscaal nog ten laste blijft? Hoe zit het met de sociale bijdragen van de student? Wij loodsen u hierdoor...

ERVEN & SCHENKEN - SUCCESSIERECHTEN - 12.01.2017

Maatschap en schenking: een gevaarlijke combinatie?

De maatschap gecombineerd met een schenking is een veelgebruikte techniek in het kader van een successieplanning. Op basis van een Vlaamse ruling van 14.11.2016 blijkt dat het daarmee soms toch uitkijken geblazen is! Hoezo?

VENNOOTSCHAP - LIQUIDATIEBONUS - 12.01.2017

Vereffenen en opnieuw beginnen, is dat fiscaal veilig?

Een bvba werd vereffend, maar haar activiteit werd voortgezet door een nieuwe nv waarin dezelfde personen actief waren. Simulatie, zei de fiscus die de liquidatiebonus als dividend belastte! Was dat ook wat de rechter zei op 31.10.2016?

INVESTERINGEN - GESPREIDE TAXATIE - 12.01.2017

Herbelegd in aandelen en toch gespreide taxatie... ?

Uw vennootschap heeft een gebouw met winst verkocht en met dat geld wil ze de aandelen van een andere bvba overnemen. Mag uw vennootschap dan een kruis maken over de gespreide taxatie van het gebouw of toch niet?

CONCURRENTIE - 12.01.2017

Concurrentie door een van mijn vennoten: mag dat zomaar?

Wanneer u samen met meerdere vennoten in het bedrijf zit, dan wilt u waarschijnlijk niet dat een van de andere aandeelhouders het bedrijf concurrentie aandoet. Hoe vermijdt u dat?

Bestaat er tussen vennoten eigenlijk een concurrentieverbod? Welke preventieve maatregelen kunt u nemen? Wanneer kunt u zich beroepen op het verbod op oneerlijke concurrentie? Hoe kunt u ten slotte optreden als een vennoot toch een verboden concurrerende activiteit uitoefent?


VERDELING NALATENSCHAP - 12.01.2017

Discussies tussen uw kinderen vermijden via een ouderlijke boedelverdeling?

Hoe kunt u zelf nu al beslissen welke van uw goederen aan welk kind toekomen, om te vermijden dat er na uw overlijden discussies ontstaan? Is het daarbij mogelijk om een eigen goed van één ouder aan één bepaald kind toe te kennen?

Waarmee moet u dan rekening houden om te vermijden dat uw kinderen achteraf die boedelverdeling toch nog aanvechten? Met welke clausules vermindert u dat risico?


SUCCESSIEPLANNING - 12.01.2017

Schenking van een maatschap met een rentelast: nu een probleem voor de fiscus?

Volgens de media is een schenking van een maatschap met een rentelast nu omwille van een recente ruling ook geen veilige oplossing meer.

Wat zegt die ruling eigenlijk echt? Wanneer kan zo’n schenking nog wel en waarmee moet u toch opletten?

Is de situatie anders als u in Brussel of in Wallonië woont?


LOONOPTIMALISATIE - 12.01.2017

Fiscaal voordelig een buitenlands kaderlid aanwerven?

De fiscus heeft onlangs aangekondigd dat hij de aangifte van personen die het bijzonder aanslagstelsel voor buitenlandse kaderleden genieten, met bijzondere aandacht zal controleren.

Waarom is dat fiscale gunstregime zo aantrekkelijk en wat zijn de toepassingsvoorwaarden? Kan een Belgisch bedrijf dat internationaal actief is, het gunstregime ook toepassen als het een buitenlands kaderlid aanwerft?


FACTUREN BETWISTEN - 12.01.2017

Vijf spelregels om facturen correct te protesteren

We hoeven u natuurlijk niet meer te wijzen op het belang van het tijdig protesteren van facturen, maar toch zijn er daarbij een aantal valkuilen waarvoor u beter kunt uitkijken. Waarom protesteert u bv. het best ook de algemene voorwaarden van uw leverancier?

Wat kunt u achteraf nog ondernemen als u eerst de factuur alleen mondeling protesteerde?

Waarom wacht u het best niet op de factuur als een leverancier de overeengekomen prestatie niet correct uitvoerde? Hoe reageert u dan wel meteen?

En hoe pakt u de zaken aan als u slechts een gedeelte van de factuur betwist, bv. omdat de prijs hoger ligt dan wat u overeengekomen was?


LOONOPTIMALISATIE - 12.01.2017

Bonus voor diensten aan huis: een fiscaal voordelige tuinman, schilder of poetshulp?

Sinds kort bestaat er een fiscaal vriendelijk beloningssysteem waarbij werknemers gebruik kunnen maken van bepaalde huishoudelijke diensten die door de werkgever betaald worden.

Hoe werkt dat precies en wat zijn de voordelen en de beperkingen van dat systeem? Kunt u daar als bedrijfsleider ook zelf uw voordeel mee doen?


LOONOPTIMALISATIE - 12.01.2017

Loonbonus: hoe optimaal toepassen in 2017?

Het nieuwe maximumbedrag voor de loonbonus voor 2017 werd onlangs bekendgemaakt. Wat zijn de voordelen van die loonbonus en hoe gaat u te werk bij de invoering ervan?

Hoe bepaalt u de doelstellingen en hoe beperkt u daarbij uw risico? Wat zijn de overige aandachtspunten? Moet u al uw medewerkers gelijk behandelen of heeft u toch wat speelruimte? Welke opties heeft u nog als uw plan toch door de FOD WASO afgekeurd wordt?


VRUCHTGEBRUIK - 12.01.2017

Wanneer ligt een vruchtgebruik moeilijk voor de fiscus én voor de rechtbank?

Hoewel Cassatie bevestigd heeft dat een vennootschap haar bedrijfsleider mag vergoeden door hem een pand ter beschikking te stellen, krijgt de fiscus toch nog regelmatig gelijk van de rechter als hij een gesplitste aankoop tussen een vennootschap en haar bedrijfsleider aanvalt.

Wanneer loopt u toch nog een risico? Is een vruchtgebruik op een volledig privé gebruikt pand nog aan te raden? Mag uw vennootschap herstellingen en verbouwingswerken ten laste nemen?


E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 10.01.2017

Verhuizen naar een andere mailservice

U bent uitgekeken op uw huidige e-mailservice. Wat moet u allemaal doen als u wilt omschakelen naar een andere dienst?

EIGEN WEBSITE - SITEONTWERP - 10.01.2017

Plaats een invulformulier op uw website

Invulformulieren voegen interactiviteit toe aan uw site: uw bezoekers kunnen vragen stellen, enquêtes beantwoorden, offertes aanvragen, enz. Met een online dienst kunt u gemakkelijk formulieren maken. Welke zijn de moeite waard?

ZAKELIJK - BETALINGEN - 10.01.2017

Uw klanten mobiel laten betalen

Op zoek naar een flexibele oplossing om klanten elektronisch te laten betalen met de bankkaart, bv. op een beurs, bij klanten thuis, enz.? Wat is er mogelijk?

E-MAIL - E-MAILSOFTWARE - 10.01.2017

Snel en efficiënt e-mail behandelen met Handle

Uw Gmail-account kunt u gemakkelijk bekijken in een browser, in een mailprogramma, op smartphone of op tablet. Nu is er ook het onafhankelijke Handle om uw mails snel te behandelen. Wat voegt Handle toe aan Gmail?

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 10.01.2017

Zo bereidt u uw meetings voor

Niet elke vergadering is even productief. Een goede voorbereiding kan echter het verschil maken. De clouddienst Do wil u hierbij helpen. De moeite waard?

ZOEKEN - AFBEELDINGEN - 10.01.2017

Historische foto’s beschikbaar


WEBDIENSTEN - VARIA - 10.01.2017

Bestanden versturen zonder limiet


SOFTWARE - OFFICE - 10.01.2017

Kent u het verschil tussen alle Office-versies?

Het vertrouwde Microsoft Office komt tegenwoordig in vele vormen: Office 2016, Office 365, Office Online en Office Mobile. Wat zijn eigenlijk de verschillen tussen al deze versies?

ONTSPANNING - WIJN - 10.01.2017

Zo weet u wat u schenkt

Heeft u tijdens de feestdagen wijn cadeau gekregen en wilt u daar graag wat meer informatie over? Een wijn-app op uw smartphone brengt snel meer duidelijkheid. Het aanbod is echter groot. Wij testten er enkele voor u uit.

SOFTWARE - APPS - 10.01.2017

Scan foto’s en documenten met uw smartphone

Een foto of document scannen kan niet alleen met een echte scanner, maar ook met uw smartphone. Hoe gaat dat precies en welke apps heeft u nodig?

WEBDIENSTEN - VARIA - 10.01.2017

Webdiensten een eigen browservenster geven

Zou het niet handig zijn als u een webgebaseerde dienst zoals webmail of een online tekstverwerker als een aparte toepassing kon gebruiken in een apart browservenster? We vertellen u hoe u dat kunt doen.

WEBDIENSTEN - ONLINE OPSLAG - 10.01.2017

Dropbox werkt nog beter op iOS 10

Dropbox heeft een aantal nieuwe functies voor iOS 10-gebruikers gelanceerd om sneller en productiever te kunnen werken. Een overzicht…

WEBDIENSTEN - ONLINE OFFICE - 10.01.2017

Net iets méér dan PowerPoint

Wanneer u een presentatie moet maken, grijpt u meestal automatisch terug naar PowerPoint. Toch zijn er heel wat interessante alternatieven die extra mogelijkheden bieden. Wij testten er drie voor u uit.

VERVOER - KAARTEN & ROUTES - 10.01.2017

Google Maps kent uw afspraken


ONROEREND GOED - AFTREKBARE BTW - 09.01.2017

Wanneer bent u in feite een beroepsoprichter?

Bent u wel btw-plichtig maar geen beroepsoprichter, dan kunt u er wel voor opteren om een nieuw gebouw te verkopen met btw, maar toch geniet u dan niet volledig dezelfde voordelen. Waar zit het verschil en hoe wordt u dan eventueel beroepsoprichter?

BTW-PLICHT - BTW-VRIJSTELLINGEN - 09.01.2017

Zelfstandige verplegers en esthetische ingrepen: quid btw?

Sinds begin 2016 zijn louter esthetische ingrepen en hun nabehandelingen niet langer vrijgesteld van btw. Voor zelfstandige thuisverpleegkundigen geldt er een uitzondering, maar wat als die bijstand verlenen bij de ingreep zelf? De Btw verduidelijkt...

BTW-TARIEF - 12% BTW - 09.01.2017

Verlaagd btw-tarief combineerbaar met extra fiscaal voordeel?

Sinds 1 januari 2017 is het btw-tarief van 12% inzake sociale huisvesting opengesteld voor de privésector. Kunt u hier als particulier ook uw voordeel mee doen of zijn er wat dat betreft dan nog betere alternatieven? Even kijken wat er ter zake van belang is...

AUTO - VERKOOP - 09.01.2017

Hoeveel btw ook weer aanrekenen bij verkoop auto?

Met het autosalon op komst stellen velen zich blijkbaar nu reeds de vraag hoeveel btw ze ook weer moeten rekenen bij de verkoop van hun huidige auto? Even kijken waar u in het voorkomende geval precies rekening mee moet houden.

BTW-PLICHT - BTW-VRIJSTELLINGEN - 09.01.2017

Vrijgesteld van btw zodra erkend?

Klinische orthopedagogie wordt sinds 1 september 2016 erkend als geestelijke gezondheidszorg. Ook op het vlak van btw heeft dit specifieke gevolgen, zo blijkt...

AFTREKBARE BTW - GESCHENKEN - 09.01.2017

Wat met de btw-aftrek op eindejaarsgeschenken en -feestjes?

Met de feestdagen heeft u allicht ook weer relatiegeschenken uitgedeeld, uw werknemers een eindejaarsgeschenk gegeven en/of een personeelsfeestje of nieuwjaarsdrink gegeven. Is er ter zake iets gewijzigd wat de btw-aftrek betreft?

FACTUUR - VARIA - 09.01.2017

Hoe kosten of diensten doorrekenen?

In de drukke eindejaarsperiode heeft u bepaalde diensten uitbesteed die u nu gaat doorfactureren aan uw klanten. Waar moet u dan specifiek op letten?

GESCHILLEN EN BETWISTINGEN - BOETES EN INTERESTEN - 09.01.2017

Goed pleidooi of een illusie?

Een btw-plichtige kreeg een proportionele btw-boete opgelegd van 10%, maar was het hier helemaal niet mee eens. De zaak kwam finaal voor de rechter en daar werd gevraagd de boete kwijt te schelden of minstens uit te spreken met uitstel. Wat was het verdict?

BTW-AFREKENING - SANCTIES - 09.01.2017

Wel of niet belast met dagelijkse leiding, een verschil in btw?

Bij herhaaldelijke niet-betaling van de btw door een vennootschap, geldt er een vermoeden van fout bij de zaakvoerders of bestuurders daarvan en zijn deze zgn. hoofdelijk aansprakelijk. Geldt dat vermoeden echter wel altijd?

GOED OM TE WETEN - ASSOCIATIE - 09.01.2017

Kostenassociatie aanmelden bij de Btw?


AUTOKOSTEN - VENNOOTSCHAP - 09.01.2017

Elektrische auto weer wat voordeliger, ook voor u?

Autokosten zijn in de regel slechts beperkt fiscaal aftrekbaar. Voor een elektrische auto daarentegen geldt er een fiscaal voordeelregime en daar hoort nu ook een oplaadpunt bij u thuis bij. Geldt dat echter wel voor iedereen?

PRIVÉ - SCHENKING - 09.01.2017

Zijn ‘pluskinderen’ gelijk voor de fiscus?

Heel wat ouders in nieuw samengestelde gezinnen maken niet graag een onderscheid tussen de eigen kinderen en die van hun partner (pluskinderen). Maar zijn zij inzake erfrecht, erf- en schenkbelasting echt gelijkgeschakeld?

ZIEKENHUISARTSEN - ZIEKENHUISOVEREENKOMST - 09.01.2017

Kan het ziekenhuis geen tuchtsanctie meer geven?

Uit een recent cassatiearrest blijkt dat het onderworpen zijn aan mogelijke tuchtsancties in principe niet verenigbaar is met het zelfstandig statuut (omdat dat eigen is aan ‘loontrekkenden’). Wat betekent dat voor de relatie ziekenhuis-arts?

RECHT - GARANTIE - 09.01.2017

Moet de herstelling klaar zijn binnen de garantietermijn?

Stel, u heeft iets gekocht dat dringend hersteld moet worden. Gelukkig is de garantietermijn nog net niet om. Moet de herstelling dan effectief gebeuren binnen de garantietermijn of is een afspraak maken voor een herstelling genoeg?

GRONDIG ONDERZOCHT - RIZIV-INSPECTIE - 09.01.2017

Terugbetaling aan het RIZIV: verhalen op associés?

Stel, de erelonen worden gepoold en u moet door u onterecht aangerekende prestaties terugbetalen aan het RIZIV. Kunt u dan een deel op de associés verhalen, omdat zij mee ‘geprofiteerd’ hebben van die erelonen? Een arrest licht toe.

FISCAAL - 09.01.2017

Hogere boete, dus weer voorafbetalen?

De voorbije jaren bedroeg de boete voor niet voorafbetalen amper 1%, voortaan kan ze niet lager zijn dan 2,25%. Is voorafbetalen dan (opnieuw) de boodschap?

GOED OM TE WETEN - GETUIGSCHRIFTEN - 09.01.2017

Hoelang oude boekjes bewaren?


GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - HUURINKOMSTEN - 09.01.2017

De herkwalificatiegrens voor nieuwbouw of verbouwing

In 2016 bent u verhuisd naar een nieuwbouw of heeft u uw woning grondig verbouwd en een stuk van dat pand werd aan uw bvba verhuurd. Hoe zit het dan met de zgn. herkwalificatiegrens voor de huur die uw bvba u betaald heeft?

GRATIS AUTO - 09.01.2017

Autorijden dit jaar alweer duurder?

Sinds 01.01.2017 betaalt uw bvba waarschijnlijk ook meer belastingen voor de auto die ze u gratis ter beschikking stelt. Hoezo en wat dan bij u privé?

AFSCHRIJVINGEN - 09.01.2017

Enkel lineair of degressief afschrijven


CONTROLE & GESCHILLEN - 09.01.2017

Meer mogelijkheden op MyMinfin


BEDRIJFSLEIDER - PRIVÉFISCALITEIT - 09.01.2017

Privé het verlies van uw bvba ten laste nemen?

Zaakvoerder A en B nemen beide vennootschapsverliezen privé ten laste. Ze komen op 03.05.2016 voor dezelfde rechter, die de privéaftrek door A aanvaardt, maar die door B niet. Hoe zit dat?

BEDRIJFSLEIDER - PRIVÉFISCALITEIT - 09.01.2017

Ook in 2017 nog meubels aan uw bvba verhuren?

Ook de belasting op roerende huurinkomsten uit uw vennootschap is sinds 01.01.2017 weer toegenomen. Hoezo? Is de verhuur van roerende goederen aan uw vennootschap dan nog wel fiscaal voordelig in vergelijking met loon?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - INTERESTEN - 09.01.2017

Interestvoet van gratis lening of kaskrediet als marktrente?

In een arrest van 24.06.2016 besliste de rechter dat het percentage aan interesten dat een bvba betaalde aan haar zaakvoerder te hoog was, maar het tarief dat de fiscus in de plaats stelde te laag. Hoe kwam hij tot die beslissing?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - ELEKTRISCHE AUTO - 09.01.2017

Nu uw voordeel doen met een elektrische auto?

Met het Autosalon voor de deur bent u van plan om via uw bvba een elektrische auto te kopen. Uw collega zei u immers dat dit fiscaal interessant is. Is dat effectief wel zo en hoe zit dat dan eigenlijk met uw privé belastbaar voordeel?

INTERNE MEERWAARDE - 09.01.2017

Wat is er veranderd aan de zgn. interne meerwaarden?

De zgn. interne meerwaarden bij de oprichting van een holding zijn de fiscus al lang een doorn in het oog. De regering heeft nu besloten om een bijzondere regeling te treffen voor sommige van deze meerwaarden. Hoe zit dat juist?

AUTOBELASTING - BIV - 09.01.2017

Belasting op inverkeerstelling (BIV) shoppen

Voor niet-leasingwagens is de BIV al enige tijd een gewestelijke materie. Vlaanderen heeft haar fiscaliteit vergroend. Kunt u de BIV optimaliseren afhankelijk van uw keuze tussen leasing en aankoop?

BELEGGEN - RENDEMENT - 09.01.2017

Grondstoffen: ook voor uw portefeuille?

Nu de rente zo laag staat, denkt u eraan om uw portefeuille te herschikken. Is beleggen in grondstoffen zoals koffie, katoen, goud, olie, enz. een waardig alternatief? Hoe doet u dat concreet?

FAILLISSEMENT - 09.01.2017

Een bestelling bij een failliet bedrijf?

U heeft iets besteld bij een leverancier of u sloot een contract met bv. de Gouden Gids. Nu hoort u dat dit bedrijf failliet is. Wat is precies het gevolg?

BELASTINGEN - CONTROLE - 09.01.2017

Hallo, wij zijn van de opsporing…

Momenteel loopt er een tv-programma over de fiscus waarin naast controleurs en ontvangers, ook ‘opsporingsambtenaren’ voorkomen. Wat mogen die eigenlijk allemaal doen en wat is de waarde van wat ze op papier zetten?

SUCCESSIERECHTEN - 09.01.2017

Testament voorrang op huwelijkscontract?


RECHT - SLECHTE BETALERS - 09.01.2017

Kunt u met uw onbetwiste facturen nog naar de rechter?

U laat een slechte betaler dagvaarden voor de rechtbank voor een onbetwiste factuur. De tegenpartij verwijt u echter dat u hiervoor de nieuwe snelle procedure via de deurwaarder niet toepast. Is dat dan verplicht of heeft u nog de keuze?

LAATTIJDIGE AANGIFTE - 09.01.2017

Belastingverhoging bij laattijdige aangifte


PERSONEELSBELEID - 09.01.2017

Hoe en wanneer personeelsfeesten ‘fiscaal’ plannen?

Stel, de ‘feestkalender’ van 2017 die men plant, bevat drie items: een receptie in januari, een barbecue in juni en een kerstfeest op het einde van het jaar. Zijn die ‘feesten’ dan alle drie fiscaal aftrekbaar of moet u bijsturen voor het te laat is?

ONTSLAGBRIEF - VERBREKING - 09.01.2017

Wat bevat een geldige verbrekingsbrief?

Stel, u gaat iemands contract verbreken met betaling van een opzegvergoeding. Wat moet er wettelijk gezien in de ontslagbrief staan? Volstaat het bv. dat u de datum van de verbreking vermeldt of moet de opzegvergoeding zelf er ook bij?

BEDRIJFSWAGEN - 09.01.2017

Toch verworpen uitgave bij eigen bijdrage voortaan...

Als de werknemers een ‘eigen bijdrage’ betalen voor het privégebruik van de firmawagen, moest er geen verworpen uitgave (VU) op het VAA berekend worden. Sinds 1 januari 2017 is dat echter wél het geval. Wat zijn de gevolgen?

LOON - INDEXATIES - 09.01.2017

Grenzen voor 2017 inzake loonbeslag


GROEPSVERZEKERING - 09.01.2017

Rendementsgarantie van 1,75% in 2017

Net zoals in 2016, moet u ook in 2017 minstens 1,75% garanderen aan uw werknemers op een storting in de groepsverzekering. Heeft u dan een probleem in de wetenschap dat uw verzekeraar slechts tussen de 0,5% en 1% garandeert?

ONTSLAG OM DRINGENDE REDEN - 09.01.2017

Concurrerende activiteit starten is iets dat ‘voortduurt’

Stel, iemand blijkt u al tijdens zijn opzeg te beconcurreren. Volgens een cassatiearrest vormt dat geen ‘aflopende’, maar een ‘voortdurende’ tekortkoming. Wat betekent dit voor de driedagentermijn m.b.t. ontslag om dringende reden?

LOON - INDEXATIES - 09.01.2017

Loongrenzen arbeidsrecht voor 2017


RECHTEN EN PLICHTEN - 09.01.2017

Dronken terug van de lunch: loon kwijt?

Stel, een bediende komt na zijn middagpauze dronken toe op het werk en gaat terug aan zijn bureau zitten... evenwel zonder nog echt iets te doen. Dan moet u hem voor die halve dag toch geen loon betalen, zeker?

AANWERVEN - 09.01.2017

Evalueer in maand zes en bespaar

Ook al is de proeftijd afgeschaft, waarom is het toch nog altijd slim om in de loop van de zesde maand een evaluatie te maken van een nieuwe werknemer?

VENNOOTSCHAP - VARIA - 06.01.2017

Liever geen 30% rv op spaarpot bvba?


HANDELSPRAKTIJKEN - SLUITINGSDAG - 06.01.2017

Van belang dat u in een toeristisch centrum zit?


PERSONEEL - ALTERNATIEF BELONEN - 06.01.2017

De schort dragen kan een centje opbrengen

Stel, u wilt een werknemer een loonsverhoging geven begin 2017. Wat stelt netto nog iets voor bij de werknemer en kost u als werkgever niet al te veel ‘erbovenop’? De mogelijkheden liggen niet voor het grijpen, tenzij u creatief bent...

PERSONEEL - STUDENTEN - 06.01.2017

De Dimona-aangifte voor x-aantal uur

U moet voortaan in de Dimona-aangifte vooraf aangeven hoeveel uur een jobstudent precies bij u zal werken. Wat als u dat vooraf nog niet juist weet?

BELEGGEN - 03.01.2017

Dollar: nog potentieel?

De dollar is na de verkiezing van Donald Trump vrij fors in waarde gestegen. Wat betekent dat voor uw beleggingen in aandelen? Moet u uw portefeuille nu aanpassen?

ONROEREND GOED - 03.01.2017

Hoe een nieuw pand met btw verkopen?

Als u een nieuw gebouwd pand op korte termijn terug verkoopt, dan kunt u ook de privé betaalde btw recupereren. Is dat ook mogelijk als u het pand deels beroepsmatig gebruikt heeft? Wanneer is een pand nieuw? Kunt u de btw ook recupereren als u verbouwingswerken uitgevoerd heeft? Welke formaliteiten moet u dan naleven? Wanneer laat u het compromis het best ook meteen registreren?

SCHENKING - 03.01.2017

Familiesouvenirs en familiejuwelen schenken

U vindt ze terug in elke familie: familieportretten, decoraties, brieven, nota’s, juwelen, ... Is de schenking van dergelijke voorwerpen onderhevig aan specifieke regels? Hebben bepaalde kinderen een voorrecht? Hoe kan de schenker toch in het bezit blijven van deze voorwerpen? Is schenken met voorbehoud van vruchtgebruik ook bij een handgift mogelijk?

SUCCESSIEPLANNING - 03.01.2017

Kan schenking maatschap met rentelast nog?

Volgens recente berichten in de media is een schenking van een maatschap met een rentelast nu omwille van een recente ruling ook geen veilige oplossing meer. Wat zegt die ruling eigenlijk echt? Wanneer kan zo’n schenking nog wel en waarmee moet u dan toch opletten? Is de situatie anders als u in Brussel of in Wallonië woont?

BELEGGEN - 03.01.2017

Obligatiefondsen: posities nu afbouwen?

Zal de rente in de VS en in Europa nu verder stijgen? Wat zijn de gevolgen van die rentestijging voor uw obligatieportefeuille? Moet u uw beleggingen in obligatiefondsen nu afbouwen of uw vermogensbeheerder vragen om dat te doen? Is de situatie anders als u rechtstreeks in individuele obligaties belegd heeft? Heeft ook de muntkeuze van uw fondsen (euro of USD) een impact op uw beslissing?

OVERDRACHT FAMILIEBEDRIJF - 03.01.2017

Controle via Belgische of Nederlandse STAK?

Een stichting administratiekantoor is ideaal om uw familiebedrijf met behoud van controle over te dragen als bepaalde kinderen in het bedrijf actief zijn en andere niet. Hoe werkt dat precies? Wat kost de oprichting en het beheer van zo’n STAK en hoe pakt u dat dan aan? De meeste ondernemers kiezen in de praktijk voor een Nederlandse eerder dan voor een Belgische stichting. Waarom?

ONROEREND GOED - 03.01.2017

Algemene vergadering: hoe geldig beslissen?

Binnen een appartementsgebouw worden de beslissingen genomen door de algemene vergadering van mede-eigenaars. Hoeveel eigenaars moeten er aanwezig zijn opdat de vergadering geldig kan beslissen? En wat als bepaalde eigenaars in de loop van de vergadering al vertrekken? Wat kunt u nog doen als een beslissing niet met de vereiste meerderheid genomen werd? Hoe kunt u dat bewijzen?

BELASTBARE INKOMSTEN - 03.01.2017

Vrij spel voor uw aandelenverkoop?


AUTO - FISCALE AFTREK - 03.01.2017

Elektrische auto, dus 120% aftrek?


PENSIOENSPAREN - 03.01.2017

Overstappen naar ander spaarplan?


FISCALE ADMINISTRATIE - 03.01.2017

MyMinfin in een nieuw jasje!


AFTREKBARE KOSTEN - VARIA - 03.01.2017

Attest energiebesparende investering cruciaal!