PERSONEEL - ALTERNATIEF BELONEN - 06.01.2017

De schort dragen kan een centje opbrengen

Stel, u wilt een werknemer een loonsverhoging geven begin 2017. Wat stelt netto nog iets voor bij de werknemer en kost u als werkgever niet al te veel ‘erbovenop’? De mogelijkheden liggen niet voor het grijpen, tenzij u creatief bent...

‘Gewone’ opslag kost veel

Van het brutoloon worden RSZ-bijdragen (steeds 13,07%) en bedrijfsvoorheffing (bv. 40%) afgehouden. Op het brutoloon moet u dan zelf nog RSZ (± 30%) betalen. We kunnen het nog het best als volgt samenvatten: als u € 100 netto meer per maand wilt geven, kost u dat al gauw ± 2,5 keer meer!

Let op! Ziehier tot welke kostprijs een netto-opslag van € 100 ‘grof geraamd’ leidt: € 100 + € 66,67 bedrijfsvoorheffing + € 24,97 werknemers-RSZ = brutobedrag van € 191,64 + € 57,49 werkgevers-RSZ = totale kost van € 249,13.

Vergoeding voor wassen werkkledij

De wasvergoeding. Als een werkgever aan zijn werknemer oplegt om werkkledij te dragen (die verschilt van gewone stads- of vrijetijdskledij), en wanneer de werknemer die kledij zelf moet wassen, kan daarvoor een vergoeding betaald worden die beschouwd wordt als een zgn. kost eigen aan de werkgever.

Tip. Dat wil zeggen dat er op die vergoeding bedrijfsvoorheffing noch RSZ-bijdragen verschuldigd zijn. De werknemer ontvangt de vergoeding dus netto ‘in the pocket’ en de werkgever hoeft er geen bijkomende lasten op te betalen.

Ook voor een schort of uniform? Het systeem van de wasvergoeding wordt vooral gebruikt in die sectoren waarin er een cao is die in het verplicht dragen van de werkkledij voorziet, zoals de horeca. De cao in de horeca legt immers eenvoudige zwarte of witte kledingstukken op. Het uniform van een barman bestaat bv. in principe uit “een witte spencer of witte jas, met wit hemd en witte boord, zwarte das, zwarte broek, zwarte schoenen en sokken.” U kunt daar zelf ook nog van afwijken in uw arbeidsreglement.

Download de cao van de horeca van http://tipsenadvies-middenstand.be/download – code MI 08.18.05.

Tip. Is er in uw sector geen cao, dan kunt u ook zelf (in de arbeidsovereenkomst) een dergelijke verplichting opleggen. Het moet wel echt om werkkledij gaan bv. een schort en geen eenvoudige stadskledij met de naam van uw zaak erop.

Hoeveel kan de vergoeding bedragen? De RSZ schrijft een bedrag voor van max. € 1,65 per werkdag. Werkt uw werknemer vijf dagen per week, dan komt hij dus aan gemiddeld € 33 per maand (1,65 x gemiddeld 20 werkdagen per maand).

Hoe voert u dit in? Zoals al gezegd, moet u expliciet bepalen in (een bijlage aan) de arbeidsovereenkomst: 1. dat de werknemers verplicht zijn om bv. een schort te dragen, 2. dat ze zelf instaan voor het onderhoud ervan en 3. dat de werkgever dit beschouwt als kost eigen aan de werkgever die vergoedt wordt aan € 1,65 per werkdag.

Tip. In de horeca hoeft dat niet omdat die verplichting al uitdrukkelijk vastligt in een cao.

Let op!  Om geen problemen met de RSZ te krijgen, legt u het best een ‘voorbeelddossier’ aan waaruit blijkt dat het bedrag dat u hanteert, gerechtvaardigd is. Het komt erop neer dat u het aannemelijk moet maken dat uw werknemer effectief voor € 30 per maand kosten maakt om de schort te onderhouden. Hij kan bv. een half jaar opschrijven wat het hem kost aan waspoeder, elektriciteit, enz .

Een ‘voordelige’ optie is een wasvergoeding voor het onderhoud van de verplicht te dragen schort of het uniform. Mogelijk ligt die verplichting vast per cao zoals in de horeca, maar u kunt die ook zelf opleggen in het arbeidscontract. Dat brengt uw werknemer ± € 30 per maand netto op, terwijl het u slechts evenveel kost.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878